На болницата с удряното бебе вероятно ще бъде съставен акт

На болницата с удряното бебе вероятно ще бъде съставен акт

© УМБАЛ "Софиямед"На болница "Софиямед", чиято акушерка е в ареста по обвинение за опи за убийство на новородено, най-вероятно ще бъде съставен акт. Това съобщи пред БНТ зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, без да уточни за какво нарушение ще бъде актът.


В петък министърът на здравеопазването Петър Москов каза пред "Дневник", че министерството е започнало проверка в лечебното заведение. Веднага след като прокуратурата съобщи, че акушерката Емилия Ковачева е удряла многократно 4-дневно бебе в "Софиямед", се разбра, че жената е била на работа в продължение на 24 часа – дневна смяна, след което веднага е поела и нощната.


Сега Бойко Пенков коментира, че ще се проверява и дали тя е имала подобни прояви и в други болници, където е работела. "Тази жена, аз не искам да я наричам акушерка, е имала безупречна трудова биография до момента. Помолил съм колеги от предишни болници да разпитат дали е имала подобно агресивно поведение спрямо децата", обясни зам. здравният министър.
По думите му организацията на работа в родилното отделение на "Софиямед" е била както в други лечебни заведения.


"Организацията е както във всяко друго отделение, където се раждат дечица, има дежурен акушер-гинеколог, лекар има 24 часа в денонощието. Има две дежурни акушерки – едната в гинекологията, в родилното отделение, и втора, която дежури в неонатологичния сектор", каза той.


Междувременно пред "Нова телевизия" бившият министър на здравеопазването Стефан Константинов заяви, че в болницата е имало нарушение на трудовото законодателство. Той каза, че сегашният зам. здравен министър Бойко Пенков в миналото е бил директор на "Софиямед". Първият директор на болницата е бил друг бивш зам. здравен министър – д-р Михаил Зортев, който бе заместник именно на Константинов.


Стефан Константинов коментира и че броят на акушерките в страната се стопява заради ниското заплащане и условията на труд, а 30 на сто от медицинските сестри развивали синдрома на професионалното прегаряне - т.нар. бърнаут.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Голям праз!

  И какво ще се промени с този акт???!!!

 2. 2 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Най-сериозния акт за болницата ще дойде от хората като спрем да си раждаме там децата!

  Извън това- темата си е сериозна!

 3. 3 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 418 Гневно

  Акт ? и какво наказание се предвижда за подобно нарушение ?
  200...500. 1000 лева , мъмрене какво ?
  Интересно за паркиране на тротоар 200 лева за това престъпление какво ще е наказанието

  Все по-хубаво става :)
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Като са почнали да проверяват,да проверят всички родилни отделения в страната.

 5. 5 Профил на kimche
  kimche
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Болницата трябва да бъде затворена!!!
  А кога ще разберем кой е собственика на тава проклето място,преди сте били Вие заместник министре,защо мълчите?????

  В България властва беззаконието!
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  а 30 на сто от медицинските сестри развивали синдрома на професионалното прегаряне - т.нар. "бърн аут".Това е много според мен и вече застрашава лечението на мирните граждани.

 7. 7 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Пак ще попитам:
  Защо нормално родените бебета не стоят при майките си през цялото време на болничния престой?
  Ако майката е е раждала със секцио или е имала здравословен проблем, добре - нека бебето да е при акушерки за известно време. Ако бебето е с проблем, нека да стои под медицински надзор, но и майка му да е до него!
  Това би облекчило работата на акушерките, които вместо да хранят с адаптирано мляко и да сменят памперси на бебетата в "аквариума", ще могат да вършат работата, за която са учили - а именно, да оказват помощ на родилките!
  Моля се, бебето да се оправи бързо, да расте здраво и нека родителите му да успеят да осъдят болницата за причиненото им страдание!

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#6] от "chicago514":

  Ами проблемът е ясен. Нарича се квазидефицит.

  Искаме ниски данъци и балансиран бюджет. Получаваме в комплекта скапано образовсание скапана медицина, скапана полиция, скапана съдебна систем и скапана инфраструктура.

  Изобщо скапана дъфжава!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Надявам се държавата като приключи с болницата и с акушерката,родителите на детенцето да имат куража да ги подхванат с граждански искове

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 10. 10 Профил на Bat Sali Prezident
  Bat Sali Prezident
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Питали ли са ДПС и в частност Ахмед Доган дали могат да съставят акт ?! Тази болница е една от обръчите от фирми около ДПС.

 11. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1585 Любопитно

  о, бебето вече е "удряно"

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  И да разследват защо бебето е преместено в друга болница и колко дни са мълчали от Софиямед. Колко ли здрави деца са осакатени по този начин?

 13. 13 Профил на indonesia_bg
  indonesia_bg
  Рейтинг: 383 Любопитно

  И за какво са тези камери, след като никой не ги наблюдава и не реагира??? Трябваше да се влоши състоянието на бебенцето, за да се прегледат записите... Кошмар...

 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1585 Любопитно

  "Тази жена, аз не искам да я наричам акушерка, е имала безупречна трудова биография до момента."

  може ли някой да ми обясни защо всички в този случай се държат на ниво чалга лигла... а какво е работила като не ще другаря да я нарича акушерка - може би директор на "Софиямед" като него... който естествено е абсолютно непричом относно условията на труд в болницата, която е управлявал

  Всъщност, като се замислих май и аз не ща да го наричам зам. министър... тая болница държи щат за зам. министър в кабинета независимо чий е, така ли? Ай сиктир от групировки и квотите им в държавното управление БЕ!

 15. 15 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1585 Любопитно

  Москов къде се скри, кога ще обясни защо бивш служител на болницата говори от името на министерството, при това пълни глупости? Кой го назначи този зам. министър?

 16. 16 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 921 Неутрално

  [quote#7:"Terry bear"]Защо нормално родените бебета не стоят при майките си през цялото време на болничния престой? [/quote]

  От моя опит бебето можеше да стои при майката или при сестрите - по желание. Вземаха го отвреме-навреме за процедури, но повечето време си стоеше при майката, по нейно настояване.
  Всъщност, не мисля, че в това е проблемът. Проблемът е по принцип в отношението на медицинския персонал към пациентите. У нас доктори, сестри, санитарки, като наследство от нравите при "безплатното" здравеопазване при социализма, не са обучавани и нямат желание да се отнасят към пациента с необходимото уважение и респект като към човек, комуто извършват услуга, за която той си е платил. Едва напоследък при някои лекари забелязвам положителна промяна в това отношение. Но докато тя стигне до персонала по-надолу в йерархията, дано не съм лош пророк, но ще продължаваме да имаме такива случаи.

 17. 17 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Само толкова ли от министерството? Това ли е всичко, което имат да кажат? А всенародно любимия министър няма ли да каже нещо по случая? Срамота!

 18. 18 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Москов да не е в отпуск, нещо не се появи никъде а иначе как обича да дава интервюта

 19. 19 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ако се разровят около практиките да изнудват родилките и да ги третират като втора ръка хора, лошо ще ви стане на всички.

 20. 20 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  едно денонощие е малко да се работи , как може такъв срам . от утре по две денонощия и без мрънкане . Баси европата на къде вървим , при тато беше лошо

 21. 21 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#18] от "shileto":къде си бе москов , по колко време работят медецинските кадри , а господин светнъл поглед

 22. 22 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1077 Любопитно

  Тази сага започва да ми прилича на някаква корпоративна война. Не мога да си представя, че ще увредят детето ми в частна болница и аз да потърся помощ в друга такава. Родителите къде са в тази история? Явно са доволни...

 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#22] от "ju.li":

  Какво за родителите! Очаквате да се превърнат на мечки и да се разхождат от студи в студио! Съд до дупка на скапаната болница и това е!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1585 Любопитно

  [quote#19:"arcanum"]Ако се разровят около практиките да изнудват родилките и да ги третират като втора ръка хора, лошо ще ви стане на всички. [/quote]

  какво да ровят, Москов не знае какви ги дробят бившите му колеги в Окръжна, така ли... айде бе, даже в нета има списъци кой колко чарджва за "vip" отношение

 25. 25 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#19] от "arcanum":
  И този проблем ( изнудване и третиране като втора ръка ) не е само с родилките за жалост, но от тях спекулирайки с щастието на хората "цоцкат" най-много.
  Има ли нормални хора , които не биха дали всичко за децата си ?

  Все по-хубаво става :)
 26. 26 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ritter 1":

  Ще могат да карат 1 месец с акта и да го показват, ако ги спрат от КАТ за проверка.....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 27. 27 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Частните болници ще продължат да измекярстват. А поддържниците им в правителствата и НС ще продължат да лобилстват.

 28. 28 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  След като настоящи зам.министри са били работили в тази болница на ръководно ниво, то НАЙ-ЛОГИЧНО Е ДА СИ ПОМИСЛИМ, ЧЕ ЩЕ СЕ ОПИТАТ ДА ПОТУЛЯТ НЕЩАТА!
  НАЙ-ДОБРЕ Е ДА СЕ ЗАЕМЕ САМИЯ МИНИСТЪР ОТ ПЪРВА РЪКА!

 29. 29 Профил на Konstantin Mingov
  Konstantin Mingov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Инспекцията по труда да състави актове на всички болници с нерегламентирано работно време на хората.

 30. 30 Профил на mihaela77
  mihaela77
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Вероятно ще се състави акт". Не само акт, но и доста по-сериозни санкции трябва да се наложат. А как ще заплатят моралните щети на родителите на бебенцето???? Трябва да се подведат под отговорност за тези безчинства!

 31. 31 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Акт ще получи болницата, а някакво обезщетение ще плати ли на родителите за причинената трагедия?

  Подозрително голям брой бивши и настоящи зам- и министри на здравеопазването са свързани с тази болница.

  ''Стефан Константинов коментира и че броят на акушерките в страната се стопява заради ниското заплащане и условията на труд''

  Броят на акушерките сигурно намалява пропорционално с увеличаване на броя на частните болници, както и с подобряване финансовото състояние на техните собственици.

  Иска се Херкулес, а не Москов, за да изчисти до дъно здравната ни система от неописуемите проблеми и корупция. Трябва да се унищожи всичко съществуващо до основи и да се започне на чисто!

 32. 32 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  [quote#18:"shileto"]Москов да не е в отпуск, нещо не се появи никъде а иначе как обича да дава интервюта[/quote]

  Ами сигурно, защото акушерката не е от малцинствата.

 33. 33 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Затваряй! Твърде много станаха частните болници кърлежи..

 34. 34 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#16] от "murttle":

  Първото ми дете беше при мен през целия ми болничен престой. Бяхме платили за избор на екип, както и за "ВИП" стая.
  Второто ми дете го взимаха, въпреки молбите ми да ми го оставят, защото на 12 етаж, нямаше места, а на 7-я, където ме бяха сложили, акушерката ми обясняваше "такива са разпоредбите". Бяме платили за избор на екип.
  Третото ми дете беше плътно до мен, дори не го давах за къпане, а аз си го къпах. Спеше в моето легло, кърмено "на поискване". Бяхме платили за избор на екип и "ВИП" стая.
  Толкова за избора, отношението и правилата...

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 35. 35 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Срамота е да искат жената да работи нощна смяна след 24 часа работа - такова напрежение сигурно ще накара и други хора да изперкат.
  А факта че двама зам.министри били работили в Софиямед показва че проблемите не са от днес, а са били потулвани.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK