Без БСП и "Атака" Консултативният съвет реши: "Ненамаляване на бюджета за отбрана" (видео)

Заседанието започна в 10 ч.

© Юлия Лазарова

Заседанието започна в 10 ч.След тричасово заседание членовете на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента се обединиха около "ненамаляването на бюджета за отбрана и плавното му увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие", което да се осигури от изпълнителната и законодателната власт. Също така Министерският съвет да изготви и внесе в Народното събрание Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България.


От БСП и "Атака" отказаха да участват в приемането на позицията след заседанието. Според лидера на социалистите Михаил Миков е неприемливо в такъв формат да се обсъжда състоянието на отбраната и въоръжените сили, защото преди това не били обсъдени всички параметри в парламента. Председателят на "Атака" Волен Сидеров пък посочи, че заседанието било свикано само да се обяви краят на българската армия и поемането на отбраната на България от Турция.


По време на КСНС пред сградата на президентството се проведоха и два митинга - в подкрепа на военния министър Николай Ненчев и проатлантическата ориентация на страната, както и протест под надслов "НАТО - вън" и "НАТО, не ни въвличай във война с Русия".Нова програма за отбрана
Отбраната и въоръжените сили са стратегически приоритет на страната ни, заяви общата позиция на КСНС президентът Росен Плевнелиев след заседанието, цитиран от "Фокус". По думите му има широко постигнато съгласие, с изключение на БСП и "Атака". "Разрастват се предизвикателствата пред демократичната общност. Запазват се негативните тенденции за задълбочаване на съществуващите и възникването на нови кризи. Отбраната и въоръжените сили са стратегически приоритет на страната ни", заяви Плевнелиев и добави, че Българската армия неведнъж е получавала високо признание по света.Според него страната е поела да изпълни 55 цели пред партньорите си. Предприети са действия за разработка на нови стратегически документи, каза той и добави, че правителството ще разработи нов план за развитие на въоръжените сили на България. "Членовете на КСНС подкрепят ненамаляването на средствата на отбрана", посочи още Плевнелиев въз основа на изнесения доклад от министър Ненчев, КСНС. Затова и двете препоръки на съвета са кабинетът да внесе в парламента Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България и да няма ненамаляване на средствата за отбрана.

"Членовете на КСНС подкрепят принципа за ненамаляване на бюджета за отбрана като процент от БВП спрямо нивото от 2014 г. и плавно увеличаване за достигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие", посочи Плевнелиев и добави, че членовете са се обединили около "разбирането за важността на изпълнението на произтичащите за Въоръжените ни сили задачи от приетия на Срещата в Уелс "План за повишаване на готовността за действие на НАТО".


БСП и "Атака" не са съгласни


Лидерът на БСП Михаил Миков заяви на излизане пред журналисти, че партията му няма да участва в приемането на окончателното решение, защото за социалистите е неприемливо в такъв формат да се обсъжда състоянието на отбраната и въоръжените сили, без преди това ясно в парламента да са обсъдени всички параметри. Според него предвиденото постепенно увеличение на процента от БВП не държи сметка за други сектори, които са изключително важни."Трябва да има много повече информация за обществото за състоянието на отбраната, ангажиментите, които поема България и сигурността като комплекс от въпроси", посочи той и даде за пример демографския въпрос, икономическото развитие на страната. "Внесеният проект за решение е неприемлив за нас", заяви Миков, цитиран от партийния пресцентър.


Според Миков въпросът с оставката на военния министър не е бил обсъждан. "Смятам, че е малко пресилено се драматизира ситуацията, за да се обоснове повишаването на разходи за отбрана", коментира Миков във връзка с доклада на министъра на отбраната.


Турция ще пази небето ни, посочи пък лидерът на "Атака" Волен Сидеров пред партийната си телевизия "Алфа". Той мотивирал твърдението си с извадки от доклада на Ненчев. "В него се казва, че въздушното ни пространство ще бъде предоставено на други държави-членки на НАТО. Кои са тези други държави членки на НАТО? Най-близо до нас са Турция и Гърция, и като имаме предвид, че турската армия е една от най-големите и най-модерните въоръжени армии не само в Европа, но и в света, кажете коя ще е тази държава-членка на НАТО, която ще пази нашето небе? Много просто – Турция. Всъщност, г-н министърът ни казва в този доклад, че нашето небе вече ще бъде охранявано от Турция", смята Сидеров. 


Борисов: Реформа в отбраната - догодина


Лидерът на управляващата партия ГЕРБ и премиер Бойко Борисов посочи, че за 2015 година страната нямала възможност за повече пари за отбрана. "И го казвам на всички партньори – първо пенсиите, инфраструктурата, образованието", изброи той и добави, че през 2016 година ще се осъществи реформа в армията с пари от по-висока събираемост от Националната агенция за приходите и митниците.Борисов каза, че не са виновни, че години наред са били купувани фрегати без въоръжение. "Все едно са купували риболовни траулери или вертолети, които нямат никакво въоръжение. Сега всичко да се изсипе в най-голямата криза на нашата глава. 2015 – нулева, от 2016 нагоре до 2024 година ще влезем в рамките. Всички това го знаят. Никой не ги караше да събарят КТБ и да даваме 3.5 млрд. сега. Тази година толкова, от годината имаме по-големи приоритети в момента", каза още Борисов, цитиран от "Фокус" и добави, че изтребили ще бъдат купени, когато има пари.


Борисов добави, че на колегите си от НАТО е казал, че най-важното за една държава е когато даде живата си сила. Той заяви, че България е дала в Афганистан "нашите момчета, синове, приятели, колеги, което е много повече от това да купиш самолети, фрегати или каквото и да било". "Много велики сили изнесоха контингентите си от Афганистан, България остана там и показа, че е много по-лоялен член на НАТО. Това е важно и трябва да носи гордост на България, не само да ни говорят купи това, купи онова. Искам да ги купя, но сега няма пари", уточни премиерът.


"Министерството на отбраната има толкова имоти с отпаднала необходимост – да си ги продаде, да си направи търгове, парите, които отиват от тях, ще бъдат заделени за преоборудване на армията", заръча той. По думите му години наред са се купували по думите му безумни неща: "Кугъри", пантери, най-скъпите вертолети на света, без един пистолет например". "Дори "кугърите", които са за спасяване уж на хора, нямаха никакво оборудване. Сега, още от 2006 година, влаковете "Сименс" трябва да платя. От 2006 година не са плащани", каза още Борисов.Според съпредседателя на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев министър Ненчев получил много силна подкрепа и от държавния глава, и от премиера Борисов, и представителите на парламентарни групи. "Видях повишено ниво на доверие към политиката", заяви още той.


По думите му диалогът бил изключително, на моменти твърд, но в нито един момент изострен, който доведе до едно балансирано и много разумно решение, основано изцяло на предложението на министър Ненчев за стабилизиране на българските отбранителни способности, както незабавно, 
така и в един по-дълъг десетгодишен период. "Конкретно не  сме обсъждали програмата, а това, че е необходимо тя да влезе в Министерски съвет и в парламента много спешно, за да бъде именно тя 
основа на увеличения бюджет на отбраната, защото констатирахме всички, че през годините в България са изхарчени не малко пари с на практика нулев ефект и с ясни и споделени от всички политически сили съмнения, че голяма част от тези пари за били предмет на злоупотреба, харчени са за излишни неща, каза още той.


Митинги "за" и "против" НАТО


Докато КСНС заседаваше, пред сградата на президентството се проведоха и два протеста "за" и "против" НАТО. "България – силен и лоялен член на НАТО и ЕС" бе лозунгът, издигнат от протестиращите в подкрепа на членството на страната ни в НАТО, както и "Пълна и безусловна декомунизация и лустрация", "Стоп на кремълската агресия", "България – сигурен член на ЕС и НАТО". Протестиращите граждани заявиха подкрепа и за министър Ненчев. Вторият протест е под надслов "НАТО – вън" и "НАТО, не ни въвличай във война с Русия".Консултативният съвет за национална сигурност отправя следните препоръки:

 1. Министерският съвет да внесе в Народното събрание за обсъждане и приемане "Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България. На основа на приетата Програма, Министерски съвет да разработи нов "План за развитие на Въоръжените сили на Република България".
   
 2. Изпълнителната и законодателната власт да осигурят спазването на принципа за ненамаляване на финансовите средства за отбрана като процент от БВП спрямо 2014 г. и плавното им увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на 2015 г., отчитайки непредвидените и извънредни разходи през годината.
   
 3. Бъдещите инвестиции в отбранителни способности да отговарят на стандартите на НАТО, да бъдат насочени към повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците в съответствие с възможностите на държавата.

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  Хаха, съветските агенти изпищяха.

  Между другото, БСП и Атака бяха тъкмо партиите, които най-много цивреха, че нямало пари за армията, че който не храни своята армия, ще храни чужда и т.н.

  Сега изведнъж парите за отбрана можело да отидат за друго.

  Например, за тройния член.

  Уфф, забравих...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  Както обикновено Сидеровци са изказали най-голямата тъпотия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  Тоест много шум за нищо?
  БСП естествено мечтае за една друга армия?

  klimentm
 4. 4 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  Пльохо товарищи. Затуй ли ви дават пари от Масква? Просто да не участвате. Ще ви резнат субсидията.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Весело

  Според съпредседателя на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев министър Ненчев получил много силна подкрепа и от държавния глава, от главата на правителството и от колегите, представители на парламентарни групи.
  -----------------------------------
  Мнооо глава, мнооо нещо!

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  [quote#1:"Norman Granz"]че който не храни своята армия, [/quote] Че именно де. Тя тази не е тяхна. БСП и Атака наричат друга армия „своя“

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Тате ми обеща колело, но друг път.

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  [quote#5:"xm..."] силна подкрепа и от държавния глава, от главата на правителството и от колегите, представители на парламентарни групи. [/quote] Е, не са достатъчно! Можеше да е "от главите на колегите и главите, представители на парламентарни групи", за да ни метне хептен в киреча!

  Доброто е заразно
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 807 Весело

  Петата колона от рубладжии и без това нема место в България...

 11. 11 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 399 Неутрално

  ненамаляване в заглавието и после:
  "... и да НЯМА НЕнамаляване на средствата за отбрана."???
  То бива, бива, ама напишете в решението че ще има увеличение. Мисля че дума "ненамаляване" няма.

 12. 12 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3234 Любопитно

  ,,Без БСП и "Атака" Консултативният съвет реши: Ненамаляване на бюджета за отбрана,,

  Крайно време е тези две партии да бъдат изхвърлени на боклука. Лидерите и на двете партии много милеят за русия и крайно време е тези партии да се отекат в клоаката на историята

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Весело

  До коментар [#8] от "dogwoman":
  Това и имах "в напредвид" ...

  Ма мъ домързя ...

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  [quote#12:"сидер"]Крайно време е тези две партии да бъдат изхвърлени на боклука. [/quote] Що пък ти? Виж какви са симпатични, мънички такива едни. На мен в този вид ми харесват.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3234 Разстроено

  До коментар [#8] от "dogwoman":

  Много се извинявам, заработих с друга мишка и без да искам ви цъкнах минус

 16. 16 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 717 Весело

  Как така хем бюджетът на армията не се намалява, хем сме оставяли отбранат си в ръцете на Турция? НЕЯСНИ са инструкциите от москва, затова и сляпата златка не знае какви ги говори. Тежко е когато човек изпадне в когнитивен дисонанс, направо страшно се фрустрира! Може би сляпата злтка, дето избяга от военна служба, е добре да си вземе малко почивка на варадеро.

  Every cradle is a grave.
 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  [quote#13:"xm..."]в напредвид[/quote]
  Пише се "изподнапредвид", ей, не го научихте тойзи език и туйто!

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ДПС какво казаха по въпроса?

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Другите армии иматстратегически ракети а нике имаме стратегически документи!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Атака и БСП претендират да са най-големите защитници на България,пък не искат да има силна армия.Сигурно ги е страх,че може да нападнем Русия.

 21. 21 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3234 Неутрално

  До коментар [#14] от "dogwoman":

  Мънички, мънички, ама знаете ли приказката за мъничкото камъче дето обръща колата. Че и с тях, по добре хич да ги няма отколкото да мътят главите на хората.Тези бил лоши, онези също са лошите, само те са най добрите

 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  От една страна съм съгласна, но от друга, като си представя какви чудовища могат да ги заместят - още по-страшни чудовища, и викам, нека си седят, така и така по-големи в близко бъдеще не им се очертава да станат...

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Според него (Плевнелиев) страната е поела да изпълни 55 цели пред партньорите си. "
  какво е поела, кога е поела, кой е поел от името на страната???
  Този човек скоро ще бъде съден за държавна измяна.

 24. 24 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Резултатите от лошото управление и кражби на Държавата за последните 26 години дават вече плодове. Никакво здравеопазване, правосъдие, никаква армия, никаква икономика.....и всички искат пари от Държавата. А светлина не се вижда.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 25. 25 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3234 Неутрално

  [quote#20:"rosiraycheva50._"]пък не искат да има силна армия.Сигурно ги е страх,че може да нападнем Русия.[/quote]
  Напротив и двете искат да имаме силна армия, но въоръжена с руско оръжие, било най доброто, и да има руски инструктори които да ни обучават армията, защото руснаците по начало били освободители, а не завоеватели

 26. 26 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Отбраната и въоръжените сили са стратегически приоритет на страната ни. Там % от БВП не трябва да се пипа.
  Ако парите не достигат, имаме други не толкова приоритетни неща като образование, здравеопазване, пенсии и т.н. Защото никой няма да се бръкне на даде и лев от собствените си пари за отбрана, докато за здравеопазване и образование - ще не ще, ще плаща.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Кой крив, кой прав не знам!
  Истината е: Ние сме жалка картинка, от всякъде!

 29. 29 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#25:"сидер"]Напротив и двете искат да имаме силна армия, но въоръжена с руско оръжие, било най доброто, и да има руски инструктори които да ни обучават армията, защото руснаците по начало били освободители, а не завоеватели[/quote]

  Е, сега ще целувате задника на новият господар. Нищо ново под небето - сега новото въоръжение ще е американско за което обаче ще се плати а не подарено както направиха руснаците 50 те години.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 30. 30 Профил на kaiser_soze
  kaiser_soze
  Рейтинг: 367 Весело

  Рубладжиите-антибългари от петата колона на Русия ги нямало. "Ужас" направо...

  Петата Колона на Русия: http://petatakolona.com
 31. 31 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  [quote#19:"tribiri"]Другите армии иматстратегически ракети[/quote]
  Кои "другите"? Аз знам за три.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  Националните предатели от БСП и Атака нямат място на обсъждането на теми свързани с националната сигурност.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 34. 34 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дневник,идеята да се пуска видео след изявите на Плевнелиев е чудесна!Сърдечно благодаря!

 35. 35 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2467 Любопитно

  До коментар [#23] от "kr":

  Преди или след като Станишев, Орешака, Гоце, Чубака и други знайни и незнайни херои изтърпят ефективните си присъди?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 36. 36 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Тръпна в очакване на реформите в пенсионната система и образованието, г-н Борисов.

  "Никой не ги караше да събарят КТБ и да даваме 3.5 млрд. сега"
  Ами, хайде де, почвай ги, щом знаеш кой, как и защо е съборил КТБ. Давай, пак тръпна да видя.

 37. 37 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ха-ха.
  Цялата тази пушилка е много весела, и може да се охарктеризира с 3 знаменателни изречения:
  Много шум за нищо
  Радини вълнения
  Тати ще ми купи колело, ама друг път

  Най фрапиращо- гротескното е, че никой не е искал намаляване на бюджета на военните, но пък ще има "ненамаляването" му?!?!
  Но матр'яла примира от възторг....

 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  Всъщност Плевнелиев очертава главното в решението на КСНС, а то е пълната подкрепа на планът от върховната среща в Уелс.
  В нея ясно се очертават следните намерения - "...основните стъпки за укрепване на Алианса са свързани с решението за инвестиране по 16 ключови способности, необходими за отговор на бъдещите предизвикателства. Става дума за киберотбрана, разузнаване, наблюдение, споделяне на информация, прецизни боеприпаси, медицински екипи, повече възможност за мобилност на формированията и тяхната гъвкавост, създаване на елитна група за бързо реагиране в рамките на 2 до 5 дни, която ще може да подкрепи всяка нация..."

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2406 Весело

  [quote#17:"dogwoman"]Пише се "изподнапредвид", ей, не го научихте тойзи език и туйто! [/quote]
  Не, пише се "изпонадВпредвид"

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 40. 40 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#37] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  абе никой не е поискал намаляване, поискаха увеличение, ама в опит да го опишат по-витиевато се стигна до ситуацията журналистите да напишат фразата "да няма ненамаляване"!!!

 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Весело

  До коментар [#37] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Хе-хе!
  Ти май се беше уплашил, че в името на всеобщото ни благо ще ти съкратят службицата, на която са те инсталирали дрОгарите от Позитано!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Красная армия е армията на Бялата Златка и на пиещият редовно Московская!

 43. 43 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 847 Неутрално

  предния мандат баце пак нямаше от къде да вземе че да даде на армията,тогава ктб нямаше,сега това ктб е много удобно извинение,но баце си действа като автоматично отлага всичко в бъдещето...иначе нато, незнам си какво ала бала...действат типично по комсомолски - много приказки действия няма..ама какво да ги правиш за това са учили да дрънкат не да работят....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 44. 44 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Що реши, че примираме почитателю на Антон Кутев?
  До коментар [#37] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

 45. 45 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Два-три самолета повече не променят нищо.
  От това армията ни няма да мръдне съществено.
  Единствен ефект е, че ще прахосаме още милиони,
  само и само шепа слуги да отчетат своята скромна лепта към бизнеса на задокенските си господари.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 778 Неутрално

  И дори увеличаване ! Предвид рушняшките заплахи, които се увеличават върху демократичният свят. Трябва да помислите за купуване на ново въоръжение, може и втора употреба, но поне да е ново. !

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Пленелиев отчита дейност някаква, приказки, глупости. Подобни сбирки нямат никакво обвързващо действие, чисто губене на време. Разходите за отбрана се решават не там, а при гласуване на бюджета.

 50. 50 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#48:"Слав"]Гледам снимките горе и се чудя, какво сме виновни, че все на нас точно се случва?[/quote]
  какво сме виновни?????
  бееееееееееееееее
  чуй блеенето навсякъде около нас и ще си отговориш на този въпрос
  на криво стадо - крив пастир

 51. 51 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 973 Весело

  [quote#17:"dogwoman"] "изподнапредвид"[/quote]

  Ами и така не е, правилно е "изподнаДпредвид"......

  Знанието е сила, информацията - власт
 52. 52 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#11:"dan1"]То бива, бива, ама напишете в решението че ще има увеличение. Мисля че дума "ненамаляване" няма.
  [/quote]

  Ненамаляване не значи увеличение. Значи това, което е - че няма да е намаляване.

  А вече "няма ненамаляване" е изгъзица на Дневник.

 53. 53 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ти пък си един мислител, биеш и внукът на бай Филип!


  До коментар [#46] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

 54. 54 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 446 Неутрално

  България твърдо стои на евроатлантическия път,за ужас на национално-неотговорните-БСП,АБВ и Атака,които прокарват руските интереси в БГ и ЕС.

 55. 55 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#53] от "mangiafuoco":

  сите комунета са такива, преди историк65 се самоизтъкваше всеки път докато не се скри от срам, сега илийчо го замести като най-умен и начетен (от извора блиц черпи с 2 шепи)

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 56. 56 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#52] от "Mike":

  Увеличението е от следващата година,а може и по-рано,според очакваната помощ от ЕС и НАТО.

 57. 57 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Весело

  До коментар [#52] от "Mike":
  "няма ненамаляване" е изгъзица на Дневник.
  -----------------------------

  Тц!
  Можеш да провериш в статията, че словесният урод е цитат!
  От дукимента, който родила тази планина от акъл и висока експертиза !
  Стратегическиот дукимент ...

  Абе, хора, ама такива документи остават в архивите!
  Позорът е овековечен, прошнурован и пронумерован!

 58. 58 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#52] от "Mike":

  Увеличението ще е от следващата година,може и по-рано,зависи от очакваната помощ,от ЕС и НАТО.

 59. 59 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#56:"demos"]Увеличението е от следващата година,а може и по-рано,според очакваната помощ от ЕС и НАТО. [/quote]

  Да, и точно защото не се знае откога ще е увеличението, засега се разбират само да няма намаление

  [quote#57:"xm..."]Можеш да провериш в статията, че словесният урод е цитат[/quote]

  Ами сега проверих пак, и не - не е цитат Къде видя да е цитат? (Дори да е, не пречи да е цитирано грешно де.) Във всеки случай се надявам да няма такива малоумия в официални документи...

 60. 60 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 778 Неутрално

  БСП и Атака са отишли на национален консултативен съвет в Русия

  twitter.com/voxybg
 61. 61 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Пенсиите на военните да се изплащат от бюджета на МО и така ще минем 2%. Иначе е напълно безсмислено харченето на пари за отбрана в този й вид, още повече даване на пари за оръжие.
  Ние, както и почти всички страни от НАТО, не можем да имаме армия в традиционният й вид, а опълчение, за което трябва съвсем друга доктрина и въоръжение.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 62. 62 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#17] от "dogwoman":

  Ужаст, наи-прозди работи толкоз ги мачат...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 63. 63 Профил на Йосиф
  Йосиф
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Бля.... Бля ...... Бля ....! Толкова много говорене, за да кажеш: "Татко каза, че ще ми купи колело, ама друг път."
  Планове за следващите 10 години?!?!? А до тогава?!?!? Тутакси от президента в храма Невски и всички да паднат на колене, и свещи да запалят та белким Господ даде толкова много безметежни години!!!! Тези хора там си играят на войници!!!!

  rakas
 64. 64 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Смятам, че е малко пресилено се драматизира ситуацията, за да се обоснове повишаването на разходи за отбрана", коментира Миков във връзка с доклада на министъра на отбраната."
  Те и украинските рубладжии смятаха така и си разбиха армията. Но на новите управляващи им се наложи в движение да я строят. Затова загубиха Крим и Донбас. Ние ще чакаме да загубим Варна ли?
  Освен това 5-годишният срок показва точно липса на драматизиране.

 65. 65 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Форумът стигна шеметни висоти на реторика и логично мислене..

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  В Крим имаше 26 хиляди украински военни и техника колкото армиите на 7-8 натовски държави, но на никой не му мина през ум да воюва, точно защото бяха военни и знаеха какви ще са последиците за Украйна. В Донбас беше същото и затова там изпратиха въоръжени банди и ние видяхме какви са последиците за Украйна.
  Само идиот може да иска война с Русия, която в момента е в състояние да прегази Европа като луда крава. Ако някой иска силите да се изравнят трябва да започне създаването на наборни армии, въоръжаването им с десетки хиляди танкове, хиляди самолети и след 20 години да се репчи на Русия, но за това няма пари, няма и мотивация.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 68. 68 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3273 Весело

  "И го казвам на всички партньори – първо пенсиите, инфраструктурата, образованието", изброи той.Майко мила.

 69. 69 Профил на Alien.Aryan
  Alien.Aryan
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ама те май-май на сериозно са се зели, сите политически цветове, окраски и нюанси, и вярват, че взимат някакви решения. Ох...

  Ако русофилията е обикновено национално предателство, то ЕС- и американофилията са не само такова, но и симптом на тежко психическо заболяване.
 70. 70 Профил на general_patton
  general_patton
  Рейтинг: 264 Неутрално

  На майкопродавците-безродници от БСП и Атака силна армия не им трябва, те си чакат Красная Армия на Дунава.

 71. 71 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1307 Любопитно

  Преди месец ме баннаха (за една седмица!!!) затова, че казах какво мисля за любимия ни мил уважаван президен, г-н Р.П.
  Затова сега няма да го напиша, а само ще си го помисля.
  Но и вие, и той, си знаете какво ми е на ума като суперлативи
  ...
  Бюджетът за армията трябва да бъде УВЕЛИЧЕН.
  И не ме интересува какво ни нареждат отвън - не може да продължава разсипването на българската армия!!!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 72. 72 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 620 Неутрално

  БСП и Атака, най-големите ревльовци за "унищожаването" на славната ни армия, не искат да се увеличава бюджета на армията?! Странна позиция... Май ще секнат далаверките, а?!
  Волене, ти не предложи ли руската армия да ни "пази" от нас самите?
  Сега вече господарите ти ще ти отрежат... квитанциите, да не кажа нещо друго...

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 73. 73 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#20:"rosiraycheva50._"]Атака и БСП претендират да са най-големите защитници на България,пък не искат да има силна армия.Сигурно ги е страх,че може да нападнем Русия.[/quote]

  Не бе, страх ги е че като имаме силна армия, как ще ни "освободи" Русия.

  майтапа
 74. 74 Профил на krasi62
  krasi62
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Ей ,пак другите виновни. Управляваш от 2009 г с една година прекъсване ,повече от всеки друг премиер и пак другите виновни за всичко,това не подлежи на коментар. Колкото и високи приходи да има, не се ли обърне внимание на ефективното и разумно използване на публичния ресурс никакъв положителен резултат за хората няма да има.

 75. 75 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 517 Весело

  Сидеров и Михов отказват да присъстват на Консултативния съвет без Путин или поне дежурния в София чекист Ненамаляването може да се преведе като поддържане на курса 'пари нема действайте'. Всички консултански фирми на военни фирми ще пият по една студена вода тази година, премиерът обеща да не губят кураж до следващия тираж. Така като няма индустрия и си я закриваме през 1954 от знаем кого, ще пазаруваме на воля и задължително с 10% далавера за отговорните фактори. Докога, докато стигнем ... Гърция, но не по стандарт, а само по борчове

 76. 76 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#47] от "InmoInvestments":

  -----------------"Трябва да помислите за купуване на ново въоръжение, може и втора употреба, но поне да е ново."=========

  Бе тук глупост след глупост!
  Как може едно въоръжение, втора употреба, да е ново? За кого ново? За света, или конкретно за определени хора? Ами купете пушки кремъклийки и ето ви ново въоръжение! Или просто трЕбва да се дадат едни пари на определена държава и хора от една нова братска страна? Да я спонсорираме горканата, че яко я е закършила!

 77. 77 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Сега всичко да се изсипе в най-голямата криза на нашата глава."
  Каква криза бе, Рапоне?
  Криза в Европа и в света отдавна няма.
  Тук обаче ВИЕ, ГРОБАРИТЕ, СТЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ КРИЗА.

 78. 78 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Волен прави всичко по-забавно.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 79. 79 Профил на Petko Stoev
  Petko Stoev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А бе какви смешки са това Бюджета е вече драстично намален Какви ми ти ненамалявания= Вие сте зомбирани хора

 80. 80 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Весело

  Интересно, партиите които редяха до скоро два реда сълзи и един сополи , че сме се разоръжавали, не присъстват

 81. 81 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Весело

  Честита ни най-естествената коалиция - БСП -легалното крило на БКП;Атака-военната организация на БКП; АБВ- ОФ патерицата и на двете

 82. 82 Профил на kosta1961
  kosta1961
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Явно тук се подвизават много елементарни центаджии!Явно изданието на дружката на Пастирката събира идиотите на България!Това сте,пребройте се и.....сещате се!

 83. 83 Профил на antonios71
  antonios71
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А га рязаха ракетите ,танковете и гаубиците не риваха, сега тиват че требе пара за оружие, ама то веке со пари се купува ,со дупе не дават

 84. 84 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Направо 33% военен бюджет... Какви са ъези лиготии...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 85. 85 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  Ти не разбра ли, че тия педали циврят за всичко.Важното е да се вдига джангър и да се провокира тъпоумния им електорат.

  Какви са интересите на държавата е нещо, от което волен тъпоти и комунягите никога не са се интересували.

  The things you own end up owning you
 86. 86 Профил на esk431063202
  esk431063202
  Рейтинг: 567 Неутрално

  реформа в армията, ама друг път

 87. 87 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Същите тези които доскоро ревяха, че армията била унищожена, оставена без пари и т.н. сега реват, че не можело да се заделят толкова пари за армията, защото България била бедна държава и пенсионерите били с ниски доходи. А всъщност истинската причина е, че петата колона на Русия у нас желае България да бъде разграден двор, в който последната им надежда - товарищ Путин да се намърда безпрепятствено. Атака и БСП за пореден път доказаха, че са антибългарски формации.

 88. 88 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Ама, ние на очи се набиваме, яката. Няма значение кой на къде иска да потегли, трябва да минат през нас. Затова силна Армия ни трябва, за да им се противопоставим и съответно да ги надвием.

 89. 89 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Аз викам целия бюджет да отиде за отбрана.Кви са тия два процента бе?Требе сичкото калашник и руски танкове да се претопят и да се накупи модерно натовско оръжие.Русия е на прага и става все по-агресивна.Ръшъните в Поморие са натрупали в мазите танкове и подвижни ядрени установки на части.Всеки ръшън ходи по два пъти в Русия и мъкне в чемаданите чаркове.Разузнаването спи,щото са на кремълска хранилка.Трябва да се обискират мазетата.Лично видях в Созопол,как едни руснаци изучаваха ксерокопирани инструкции за употреба на С400 и НУРС в механата.

 90. 90 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Весело

  Те рашъните , дарагое Павурче, танкове не са струпали,късмет, че нямаме сухоземна граница, ама издържат поне 4 партии в нашето НС. А спомощта и на такива "шегаджии" като тебе , взеха вече част от Грузия - Ю.Осетия , Абхазия , Крим и Донецко. Плашат , на майтап разбира се, Полша и Прибалтика...Що да не успеят и в България. Нали на два пъти, такива като тебе,
  подаваха прошение до Брежнев , България -Съветска република...

 91. 91 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Дарагой Пьотър Иванович.Тя таа пета колона е баси яловата,дека остави България да Флезне у ОТАН и ЕС и да турга прът в корупционните им проекти.ХАТАКА едва сколасва да вземе четри процента,а Волния е в паламенто за да бъде сочен с пръст и да обира негативите.В България има повече НАТО(по Прецедента)и по-малко държава(по либертарианците,по западен тертип).Аз ако бях на Путлер,цялата пета колона щеше да пие чайче с полоний,щото файда от нея-никаква.

 92. 92 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Истината за цветан василев и бандата, с която ви ограби
  Кражбата на века - КТБ
  Грабят вложителите за втори път с нова схема. 190 млн. лв. потънали в лизингова компания. 13,7 млн. лв. заем от КТБ обезпечен с кораби на скрап. Семейството изкупувало имоти на кило в 6 града. Фамилията с 3 къщи и 4 парцела в полите на Витоша. Под носа на квесторите в КТБ и държавата, Василев краде БТК чрез люксем-бургска офшорка. 71 фирми на 7 адреса в София. Въртят ги дузина подставени лица.

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 94. 94 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 521 Весело

  В България всичко тръгва от общинско ниво - от местния кмет, от местния шеф на Полицията, от местния Прокурор. Те са нещо като ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ( ОПГ) , която тероризира населението. Така е и на областно ниво, и после на централно. Нито убийстава се разследват, нито има деклариране на фалшиви имоти. Как прокурори имат хотели в чужбина от една заплата? Не мисля, че се демонстрира воля, прави се имитация.

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 95. 95 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Весело

  Павуре, колоната ви е пряка функция на финансовото състояние на Москва.Навремето, в 1998, другара ви Гоце направи де що може. Днес , след идването на подполковника в Кремъл, и цените на петрола, имате доста повече имате добавени стойности - Атака , партиоти , ББЦ, БСП /по традиция / а и АБВ, та се справяте доста добре. Прочее, нивото на една държава, е обратно пропорционално на руското влияние в нея. А ние сме последни в Европа.И твърдо зад Румъния...
  А твоя милост не си "Путлер" защото си се позиционирал , като тролче във форума. Толкова ти стигат възможностите.

 96. 96 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Вярно ли е, че президентът еднолично е поел ангажименти пред натовците по въпросите, касаещи военния бюджет? Вярно ли е, че това не влиза в правомощията му? Какво следва, когато оглавяващият президентската институция проявява грубо неуважение към същата тази институция, превишавайки правата си? Моя работа ли е да задавам тези въпроси? Има ли в държавата България независима журналистика?

  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK