Министърът на отбраната е доволен от схемата за финансиране на армията

Министърът на отбраната е доволен от схемата за финансиране на армията

© Велко Ангелов, КапиталМинистърът на отбраната Николай Ненчев изрази задоволството си от резултатите на днешния Консултативен съвет по национална сигурност с единствена точка - финансирането на отбраната.


Съветът реши днес да не се намаляват парите за армията, но и не прие увеличаване на разходите за отбрана.


В интервю за БНТ Ненчев нарече успех това, че съветът е одобрил схема за увеличаване на военния бюджет през следващите десет години - от 1.35% от БВП през 2016 г. до 2 на сто през 2024 г. Подчерта и това, че си е осигурил подкрепата на 186 депутати, с изключение на тези от БСП и "Атака". 
По повод исканията за неговата оставка, включително и от лидера на АБВ Георги Първанов, който обвърза с нея подкрепата за правителството, Ненчев коментира, че спорните теми е добре да обсъди с представителя на АБВ в изпълнителната власт - вицепремиера Ивайло Калфин. Министърът подчерта, че самият Първанов не е разговарял с него по темата, въпреки че като върховен главнокомандващ в продължение на 10 години знае за проблемите, които министърът сега опитва да реши. 


Ненчев, който тези дни в интервю съобщи, че му е искан подкуп, поясни, че все още не е викан в прокуратурата. "След това интервю не съм убеден в резултата от прокурорската проверка, но съм убеден, че никой вече няма да дойде при мен с такова предложение", каза той. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK