Стоян Маринов, който е с децата си в Непал: Заведох ги там с възпитателна цел

Снимката е от Фериче (4200 м)

© Стоян Маринов

Снимката е от Фериче (4200 м)Българските деца растат в материалистична надпревара. Кой какъв айфон или смартфон ще покаже, какво по-яко клипче от мрежата ще изрови. Нищо ново, нали? Новото е, че това поколение от консуматори дори няма да е способно да се самоизхранва. 


Това пише Стоян Маринов, който се озова на мястото на трагедията в Непал след разрушителното земетресение в събота в профила си във "Фейсбук". Вчера той сподели десетки снимки от последиците на труса. 


Българинът пътешества в Непал с трите си деца (на 12, 13 и 19 години) и след като два дни не беше публикувал нищо в социалната мрежа, вчера даде знак, че е добре. "Семейството вече е във Фериче на 4200 м.н.в. Ще слязат до столицата на шерпите Намче базар, ще си купят палатка и оттук нататък ще имат само сигурен покрив над главата", информира във "Фейсбук" негов приятел. 
В поста си в социалната мрежа днес Маринов обяснява мотивацията си да доведа семейството си в Непал:


"Не е нужда от екзотика, има много по-примамливи дестинации - Сейшели, Кариби... Не е ексцентризъм, дай да ги шашнем хорицата... Пътуването има възпитателна цел. Не познавателна, това може и по Дискавъри вкъщи. Въз-питателна!


Запитах се: има ли начин да покажа нагледно, чрез опит, на децата си, че има и други начини на живот? И ме осени - Хималаите! Тук хората живеят по традиционен начин, в близка връзка със Земята и Природата. Напук на нашата Цивилизация, технология и прочие! Като се изправиш до някой местен си като исполин! До кръста ти едва стига! Като обаче той метне на гръб 20-килограмова раница или 15-16 дървени талпи и хукне по баира нагоре, изплезваш език като вратовръзка, пуфтиш като парен локомотив след него, свитки ти излизат, заедно с тонове пот. А той седи на следващата скала, подсмихва се дружелюбно и пита - you okay, sir? И е искрен. И за цял месец кръстосване тук как пък един просяк не се намери да подложи ръка за помощ?!


Това са ценностите, които искам моите деца да попият. Не мазни и дебели политици по телевизията. Не боклучава храна в училищната лавка. Не игри по интернета. Колкото и пари да ми струва, заслужава си! Като ги нямам, ще ги взема назаем, и пак си струва повече от частен колеж на запад..."


Стоян Маринов разказва за мястото, в което се намира:


В момента сме във Фериче. Населеното място се намира в широка долина с надморска височина 4200 м. Това е с повече от 1000 м по-ниско от мястото на планинската трагедия в Базов лагер Еверест (5364 м). Тук днес грееше слънце, яковете пасяха спокойно, дребни розови цветенца са накацали навсякъде из тревата. Местоположението е стратегическо за планинските спасители, тъй като е благоприятно за кацане на хеликоптери - единственият моторизиран транспорт в целия регион.


През последните два дни оттук, на път за Базов лагер, прелетяха поне 50 пъти, разнасяйки странна комбинация от багаж, пътници и трупове. По вътрешни данни (от екипажите на хеликоптерите) загиналите са над 20, до момента са извозени само 8. Има и много изчезнали. Имайки предвид спецификата на терена и температурите, шансовете да са между живите са ограничени. Чудесно е, че времето позволява полети все пак. Сутринта, на закуска, се оплакаха, че има заседнали облаци между Горак Шеп и Базов лагер.


Всички експедиции до връх Еверест се отменят и покрай нас се точат кервани якове с оцелял багаж и разочаровани катерачи на път към къщи. След гигантското свличане на хиляди тонове лед и скала, пътят между Базов лагер и Лагер 1, т.нар. Khumbu Icefall, не съществува. Катерачите, в капан на Лагер 1 ги извозват с хеликоптер до остатъците от Базов лагер. Пилотите не смеят да изгасят двигателите по време на престоя там, тъй като след това рискуват да си ходят пеша, а лагерът да се сдобие с още един паметник на човешката самонадеяност.


Повечето хижи във Фериче са пострадали от земетръса. Тук зидарията, особено на по-старите сгради, почти изцяло е заложена на добре оформени скални късове под формата на едностранно челосани каменни тухли, подредени в два реда, за да оформят двустранен равен зид. Бетонни пояси и шайби има само в хижите, строени преди по-малко от 5-6 години. Всички останали разчитат на доброто сцепление на късовете и на майсторлъка на зидарите. В момента има хижи с паднали ъгли, външни стени, подпокривни арки. Вече се работи по възстановяването - трудоемко, но неотложно - сезонът е в разгара си.


Нека не смесваме понятията - сезонът за катерачите на Еверест приключи рязко и трагично, но в региона има още много върхове за покоряване - Имджа Тсе (Island Peak), Ама Даблам и други красавци. Също така, едно сериозно перо на туристическата индустрия тук са т.нар. трекери, т.е. обикновени баир-будали като мен и децата.


Длъжен съм да разсея и още една заблуда - по пътя на логиката, щом в Катманду е толкова тежко положението, какъв ли е ужас горе, по чукарите... За наш късмет, тук нещата са спокойни и под контрол. Спасителните операции кипят с пълна сила. Всички хижи, с изключение на геройски загиналите разбира се, функционират и обслужват хора. Има малка паника сред местните, повечето от които в момента спят на палатки.


Искам да наблегна и на още нещо - всички роднини и приятели се надпреварват да ни съветват да се върнем час по-скоро на родна земя. Надявам се това да послужи и на други в нашето положение - за Бога не се втурвайте към изхода! Точно това прави тълпата! А тълпата тъпче, мачка и блъска! Друго няма да получите. Давате ли си сметка, че единственият бърз изход от региона е посредством 30-минутен полет в 15-местен витлов самолет? Който трябва да излети от 500-метрова наклонена писта, нацепена от земетресението и който после трябва да кацне на летището в Катманду, което между впрочем е доста зле оборудвано за условия като дъжд и мъгла. За последните 48 часа има осъществени половин дузина полети, което прави 60-70 души. А колко още се трупат в ограничените хижи в Лукла? И спят по пейките на чайните, поради липса на свободни легла. А дори да приемем, че се доберете със зъби, нокти и повечко късмет до полет, дали в Катманду ви чакат с червен килим, хляб и сол? Там, където в момента горят огромни клади с мъртъвци.


Не мисля. Предпочитам да останем в планината. Това е жива планина и някои изпитват трудности да го проумеят! Тя е блага със смирените и гневна със наглите. Доставките на полуготови индийски спагети и Сникерс ще секнат от Катманду, но хората тук не чакат наготово - има картофи, зеле, яйца, какво е родила студената почва.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK