"Софиямед" обвини акушерката за побоя над бебето: Като обладана е във видеото

Началникът на акушеро-гинекологичното отделение в столичната болница "Софиямед" д-р Валери Нецов.

© Анелия Николова

Началникът на акушеро-гинекологичното отделение в столичната болница "Софиямед" д-р Валери Нецов."Тази необяснима жестокост е като на обладан човек във видеото." Така началникът на акушеро-гинекологичното отделение в столичната болница "Софиямед" д-р Валери Нецов си обяснява поведението на акушерката, която е обвинена в опит за убийство на новородено. Университетската болница днес даде пресконференция, на която отново изложи своята позиция по случая, както и разпространеното в медиите видео от инцидента, станал на 17 срещу 18 април.


По думите на Нецов акушерката не е имала никакви особености в характера. "Безконфликтна. С чувство за хумор. Страшно отговорна към собствените си деца - едното е първи курс "Фармация", а другото - в десети клас", каза още той и добави, че тя е била една от най-сигурните акушерки, с които колегите й нямали никакви притеснения да работят, особено при нощни дежурства.


Хронологията - отново
На 18 април (събота) сутринта майката на бебето е забелязала рязка промяна в поведението на бебето и се е свързала с д-р Владова, която е направила цезаровото сечение. След преглед се установява, че има необясними травми по главата на детето, посочи управителят на "Софиямед" д-р Йордан Пелев. След това детето е преместено за лечение в болница "Токуда", с която "Софиямед" има договор, тъй като при тях няма детско отделение по "Неонатология". След установяването на уврежданията от "Токуда" са подали сигнал в Агенцията за закрила на детето и в полицията.


Същевременно д-р Владова е уведомила шефа си д-р Валери Нецов, а той д-р Йордан Пелев. Веднага е сформирана комисия за установяване на фактите около случая. Заради сигнала на майката, че от събота сутринта има промяна в поведението на бебето, проверката е започнала с преглеждането на видеозаписите от 17 срещу 18 април.


"Обемът на записите е голям и затова беше необходимо време за тяхното преглеждане", заяви Пелев и добави, че на 22 април е установено, че има запис с насилието на акушерката над бебето. След това тримата членове на комисията, включително управителят на "Софиямед", са установили самоличността на акушерката и веднага са подали сигнал до прокуратурата и полицията.


Попитани дали от "Софиямед" първи са подали сигнал до компетентните органи, преди "Токуда", д-р Пелев отговори, че това е станало веднага след установяването на самоличността на акушерката. Дотогова те не са подавали сигнал, защото първоначалните съмнения са били, че новороденото е било изпуснато - или от някой от родителите, или от медицински служител. "Поне веднъж-два пъти в живота на бебето стават такива работи", каза д-р Валери Нецов.


"Шокирани сме"


Всички в болницата сме шокирани от случилото се, повториха няколко пъти и шефът на акушеро-гинекологичното отделение, и управителят на болницата. Нецов разказа, че на 23 април сутринта той е съобщил и на останалите служители в отделението. "Всички се разплакаха", посочи той и добави, че такова нещо никой не е виждал през живота си. В нощта на инцидента никой от останалите дежурни не е установил нищо необичайно в поведението на акушерката.


По принцип по време на нощна смята петима за дежурните в АГ отделението - един акушер-гинеколог, една акушерка за оперираните и бременните жени, един неонатолог и сестра, която да му асистира, и една санитарка. Така е било и в нощта на инцидента. На въпрос дали от болницата са разговаряли с акушерката след установяването на инцидента, отговорът беше отрицателен, "защото вече беше арестувана".


Акушерката е била поела 24-часово дежурство, което по закон е забранено. Според управителя на "Софиямед" тя сама и доброволно е поискала да поеме смяната, а мотивът, че веднага след това излиза в планиран годишен отпуск. От началото на годината още два пъти е поемала денонощно дежурство, но според Пелев това не било практика в болничното заведение. От болницата отричат напълно версията, че става дума за силна преумора.


Промени във видеонаблюдението


В момента в цялата болница има видеонаблюдение. Общите части - фоайета, коридори, общи помещения, се наблюдават в реално време и денонощно от фирма, наета от болницата. В останалите части, каквото е и помещението с бебета, също се наблюдава с камери, но никой не следял денонощно какво става в стаите. По думите на управителя на "Софиямед" кадрите се пазели дълго време, без да уточни точно колко.


До дни ще има промени в АГ отделението, като всяка родилка ще има персонален код, с който ще може да влиза в системата за видеонаблюдение и да наблюдава денонощно бебето си.


"Перверзно вече стана всичко", обобщи цялата ситуация Нецов и добави, че през изминалите седем дни в болницата работата не е спирала, а напрежението е във високи нива. "Това е една човешка трагедия. Тази жена, ако не беше тук, щеше да бъде в друга болница", каза още той и добави, че дни наред никой не пита как е детето, как са родителите му.


След това даде за пример случая с пилота на "Луфтханза", която разби самолет в Алпите. "От авиокомпанията платиха билети на роднините на жертвите до мястото на катастрофата, за да се простят с близките си. По време на посещението там бяха и родителите на пилота, разбил самолета, които там разбират за първи път най-вероятната версия, че синът им умишлено е разбил самолета. От "Луфтханза" ги оттеглят от мястото, но тогава останалите присъстващи не са отправили обвинения срещу тях, а са започнали да се молят за тях", разказа шефът на АГ отделението и добави, че българското общество е болно, абсолютно болно.


Откъде е изтекло видеото - без отговор


Видеото, на което се виждат действията на акушерката се появи ден, след официалното съобщение от прокуратурата, че Ковачева е задържана. Преди няколко дни пред БНР вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че записите са изтекли неправомерно.


Главният прокурор Сотир Цацаров обаче отрече видеото да се е появило в медиите от органите на досъдебното производство (МВР и прокуратурата). На въпрос в парламента дали има проверка по случая, Цацаров заяви: "Всички записи, които са публикувани в средствата за масова информация, категорично нямат за свой източник органите на досъдебното производство". Така няколко дни преди Апелативният съд да разгледа мярката за неотклонение на Емилия Ковачева, която първоинстанционният съд остави в ареста, без отговор е въпросът откъде е изтекло видеото. От болницата днес не коментираха темата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK