Софийският апелативен съд опрости 9 млн. лв. на Инвестбанк

Софийският апелативен съд опрости 9 млн. лв. на Инвестбанк

© Анелия НиколоваСофийският апелативен съд е "опростил" 9 млн. лв. на Инвестбанк в процес, заведен от фирмата  "Месокомбинат Варна", съобщава в. "Капитал Daily".

Компанията се управлява от варненеца Борислав Манджуков, който беше застрелян преди година. Дружеството е собственост на майка му – Евгения Манджукова.


През 2009 г. компанията открива депозит в Инвестбанк с приблизителна стойност от 1.6 млн. евро. В началото на 2010 г. Манджуков поискал да преведе 960 хил. долара от депозитна в разплащателна сметка. За негова изненада обаче служителите на Инвестбанк отговорили, че в сметката има по-малко от 3 хиляди долара. 


След продължила близо година и половина комуникация с банката фирмата на Манджуков завежда иск пред Софийския градски съд, с който настоява Инвестбанк да заплати сумите по депозита.
През май 2014 г. банката на Петя Славова е осъдена да изплати около 9 млн. лв. 


Пред втората инстанция - Софийския апелативен съд, делото се разглежда на 31 март с председател на състава Стефан Гроздев, който е и.д. председател на Софийския апелативен съд, докладчик Тодор Тодоров и трети член на състава Николай Марков. В началото на заседанието съдия Тодор Тодоров докладва, че предния ден по делото е постъпила молба от Евгения Манджукова, че оттегля пълномощното на адвокатско дружество "Велчев и ко" и адвокат Велислав Драмов, както и всички дадени с пълномощното права. В молбата се казва още, че Евгения Манджукова се отказва и от предявените искове. 


В залата се появява адвокат Калин Чанков, който представя протокол от заседание на съвета на директорите на "Месокомбинат Варна", проведено седмица по-рано,  с което е взето решение за оттегляне пълномощията на адвокатите на фирмата, а изпълнителният директор е овластен да направи отказ от иска. Пред съда адвокат Чанков казва, че поддържа молбата за отказ и че е упълномощен  изрично да потвърди молбата за отказ.


Първоначалният защитник Велислав Драмов заявява пред съда, че е разговарял с Манджукова и тя категорично е отрекла да се отказва от иска и да е прекратявала пълномощните.
Апелативните съдии обаче прекратяват делото и обезсилват решението на първата инстанция.


По случая е започнало разследване, наблюдавано от Специализираната прокуратура


По него адвокат Чанков е бил разпитван от държавното обвинение. 


Адвокат Велислав Драмов отказа коментар пред "Капитал Daily".  


Докладчикът по делото -  съдия Тодор Тодоров, е заявил, че не може да продължи разговора, след като е чул въпросите.


Съдия Тодор Тодоров влиза в системата преди около година с външен конкурс, като преди това е бил адвокат. Той става част от съдебния състав на и.д. председателя на Софийския апелативен съд Стефан Гроздев, което по думите на съдии от тази инстанция означава, че Тодоров лично е бил "харесан" от временния ръководител на съда.


От източници във ВСС  "Дневник" научи, че следващата седмица казусът ще бъде разгледан от Етичната комисия на съвета.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK