Германия и Франция настояват за по-строг контрол на български работници

Ивайло Калфин

© Георги Кожухаров

Ивайло КалфинГлавната инспекция по труда трябва да контролира по-стриктно българските фирми, които изпращат работници със статут на командировани. За това настояват Франция и Германия, съобщи пред БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, като уточни, че двете страни имат опасения за социален дъмпинг от страна на работници с такъв статут.


Социалният министър обяви, че на неформална среща, посветена на борбата със сивата икономика, в хърватския град Дубровник е представил намеренията на България за намаляване на трудовите измами. Страната ни ще участва в инициативата за партньорство между трудовите инспекции в държавите от Европейския съюз за общата борба със сивата икономика.


"Това, което и България подкрепя много енергично, е да се създаде една платформа за борба с недекларирания труд в Европа, със заетостта на черно и до нея да имат достъп всички страни членки, така че да могат да подават информация за добри практики или за нарушаване на правилата", обясни Калфин.
Той подчерта, че България ще е безкомпромисна в борбата с работодателите, които наемат без трудов договор. По думите му, ако работещите без договор са подложени на такъв риск, че да загубят живота си, работодателят трябва да носи наказателна отговорност. В момента тези работодатели биват глобявани.


Ивайло Калфин обяви, че ще възложи да се разработи методика, по която да се отличат най-добрите фирми в условията на труд и отношението към персонала.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Аз предлагам цялата данъчна тежест на работника да е за сметка на работодателя. Така ще се избегне размиването на отговорности, щом имаш нужда от труда на даден човек и си решил да го вземеш на работа поемаш целия масраф.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3563 Весело

  Той подчерта, че България ще е безкомпромисна в борбата с работодателите, които наемат без трудов договор."Чакаме отнети лицензи,милионни глоби и работодатели в тюрмата.

 3. 3 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Във Франция почти няма български или каквито и да е други европейски емигранти, защо ли? Е, от бившите колонии има тук там.

 4. 4 Профил на seirdji_jovo
  seirdji_jovo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Германците да започнат първо да контролират фирмите на тяхна територия, някои от които държат работниците като концлагеристи. Примери за това излъчват непрекъснато по немските телевизии и това са предимно преработвателните индустрии и старчески домове. Там се използва труд предимно на български работници, понеже са най-гладни от всички. Работят по 12-14 часа, не се плаща навреме, а понякога изобщо. Това ли е страната, която някога беше образец за ред и дисциплина или новият морал на обединена Европа?

 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Това да не е заради бившия министър, онзи "хубавец" от кабинета Олигарски, дето взимал незаконно помощи от Франция?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Прави са германците, в България работата на черно де е превърнала в масова практика, въпреки ниските данъци. После реват от ниски пенсии.

  chavo64
 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#1] от "442":

  Аз пък предлагам цялата данъчна и осигурителна тежест да е на работника.
  Работодателят го наема за 1000 лв,плаща му 1000 лв,а работника решава да ги изяде ли,да ги задели ли...

 8. 8 Профил на нихилист
  нихилист
  Рейтинг: 289 Любопитно

  В Германия харесваха нас и румънците. Сега каква стана тя.

  Казана дума, хвърлен бумеранг. От в. Стършел
 9. 9 Профил на seirdji_jovo
  seirdji_jovo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#5:"today"]Това да не е заради бившия министър, онзи "хубавец" от кабинета Олигарски, дето взимал незаконно помощи от Франция? [/quote]
  Едва ли само заради това. Най-вероятно разглезените поляци са почнали да "реват", защото от това страда най-много техния бизнес, все пак моделът с командироването е техен патент от години. Но на поляците не смеят да се репчат, въпреки че най-много те нарушават правилата, а нашите политици подгъват коляно във всеки момент, дори когато не го искат от тях. За съжаление няма кой да защитава интересите на българския бизнес, дори собствените му политици.

 10. 10 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Това с командированите работници е "врътка" главно на германци и австрийци - регистрират фирма в България. Назначават българи и ги командироват да работят в германските и австрийските предприятия на същите тези собственици. Пример - НИСА Ботевград.

 11. 11 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Навсякъде има "сиви" работещи и работодатели,но те се свеждат до санитарен минимум.У на за съжаление малко са истинските реаботодатели и дори и те не осигуряват своите работници на реалните им заплати.

  Tony
 12. 12 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 587 Неутрално

  "една платформа за борба с недекларирания труд в Европа, със заетостта на черно и до нея да имат достъп всички страни членки, така че да могат да подават информация за добри практики или за нарушаване на правилата"

  Това има смисъл, всички граждани на държавите от ЕС да имат достъп до еднаква услуга и еднакъв контрол, а не двойни аршини.

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Няма значение дали далаверата я правят германци, австрийци или наши фирми - няма нищо лошо да ги контролират, от това ще печели бчджета и НОИ, така че и работниците ще имат нормално социални и здравно осигуряване.
  А има ли двор без кучета, винаги ще се намери кой да влезе - навсякъде има любители на по-големите печалби.

 14. 14 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#6:"chavo64"]Прави са германците,[/quote]

  Че как няма да са прави?!? За българските патриоти най-прави са германците, след тях поляците, балтийците и т.н. а най-криви, на предпоследно място руснаците и на последно българите.
  То остава някъде ние да сме по-прави от германците.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 15. 15 Профил на seirdji_jovo
  seirdji_jovo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#6:"chavo64"]

  Прави са германците, в България работата на черно де е превърнала в масова практика, въпреки ниските данъци. После реват от ниски пенсии. [/quote]

  Данъци, осигурителна тежест и цена на труда са много различни неща. В България цената на труда, при равни други условия, вероятно е най-високата в цяла Европа, ако се вземат предвид осигурителната тежест, задължителните допълнителни разходи (болнични, майчинство, отпуски, обезщетения, трудова медицина, социални разходи, застраховки и т.н) и най-вече производителност на труда. Време е да скъсаме с комунистическото мислене, че държавата, респективно работодателите трябва да се грижат за работниците. Тежестта трябва да се разпределя равномерно и всеки трябва да поема своята отговорност. Работникът без трудов договор е също толкова виновен, колкото и работодателя му.

 16. 16 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#11] от "Free person":

  Аз съм сменил 5 фирми до момента и навсякъде са ме осигурявали.
  Много зависи за сектора в който се работи. В ИТ сектора повечето, да не кажа всички, работодатели осигуряват на реална заплата.

  Тъпото е че се осигурявам на максимума и като се пенсионирам по колко ще взимам а?! Всеки месец аз издържам 2ма със социална пенсия, за която те не са си помръднали пръста цял живот, и още един който взима максимума, и се осигурявал на максимум цял живот, за да взима едни мизерни пари.

  Ако имах възможност на тази държава и 1 лев не бих платил, а всичко в частни фондове. Но никой в парламента не иска да даде тази възможност на хората, защото после няма кой да издържа точно хрантулниците които цял живот не са си мръднали пръста да свършат нещо.......

 17. 17 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 520 Неутрално

  [quote#3:"npiatanasov"]Във Франция почти няма български или каквито и да е други европейски емигранти, защо ли? Е, от бившите колонии има тук там. [/quote]

  Само да те опитам - 37,7 % почти нищо ли е? Ето малко статистика:

  Процент на емигрантите във Франция според произхода им през 2009 година:

  Африка: 42,7 %
  Европа 37,7 %
  Азия: 14,2 %
  Америка и Океания: 5,4 %

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  На Германия и Франция точно българите им са големия проблем.Първо да се заемат с негрите и азиатците,дето като се разбунтуват ,както си знаят,трошат и палят.Българите поне отиват само да работят.

 19. 19 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 520 Весело

  [quote#14:"др. Иванов"]Че как няма да са прави?!? За българските патриоти най-прави са германците, след тях поляците, балтийците и т.н. а най-криви, на предпоследно място руснаците и на последно българите. [/quote]

  Хе, хе, Иванов, някак си е неудобно комунист да говори за патриотизъм. Колкото до това кой е крив и кой прав, достатъчно е човек да попътува, да види стандарта на живот и най-вече неща като здравеопазване, образование и инфраструктура в тези страни, за да си отговори на този въпрос.

 20. 20 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ха-ха-ха. Опасения за социален дъмпинг Та нали точно това е смисълът на наемането на чуждестранни работници - по-нсиките заплащане. Преместването на производство в страни с ои0ниско заплащане, това силно рекламирано конкуретно предимство на България, също се води за социален дъмпинг. Всичко това вдига печалбите на корпорациите и "създава работни места"

  nègre littéraire
 21. 21 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#7] от "xmm":

  Главно ще ги изяжда като в щатите и другаде, главно на младини. После ще плаче, че няма медицинска осигуровка и пенсия...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 22. 22 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В момента е адски кошмар формалното установяване на каквито и да е трудови отношения, както е нас, така и в Европа. И колкото повече ги усложняват, толкова повече ще се разтваря ножицата между големите корпорации, в които огромни ТРЗ отдели с икономисти и юристи се занимават с работниците и микро фирмите които ще работят като самонаети лица. Т.е малките и средни компании са обречени да умрат в кашата на политическото малоумие.

 23. 23 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Докога ще се жабуркате с тая стара манджа,не знам...От сума ти петилетки е това гаргарене..Алоо,нищо не чувам за работодателите,които се възползват и правят цялата история,щото без тях каква ти работа на черно и прочие?! Говоря,разбира се,за съответните чужди такива- немски,френски...всякакви!

 24. 24 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  [quote#22:"kepler"]В момента е адски кошмар формалното установяване на каквито и да е трудови отношения, както е нас, така и в Европа.[/quote]
  Хайде де! Като отидете в европейска държава трябва да се регистрирате с българските си документи и да получите осигурителен номер. Такава регистрация е задължителна и за местните за да постъпят на работа. Оттам нататък си търсите работа чрез бюрата по труда или интернет.
  Трябва и да си откриете и банкова сметка в местна банка.
  Формалната страна въобще не изисква много време, проблемът е да си намерите след това работа.

 25. 25 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#20:"Осип Хармс-Манделщам"]Ха-ха-ха. Опасения за социален дъмпинг Та нали точно това е смисълът на наемането на чуждестранни работници - по-нсиките заплащане. Преместването на производство в страни с ои0ниско заплащане, това силно рекламирано конкуретно предимство на България, също се води за социален дъмпинг. [/quote]
  +++ Само, че като преместят производството в България, ги чакат комунетата с доячните апарати - корупция, липса на правораздаване, кражби на фирми и прочие, а назначавайки българи и командировайки ги в чужбина се отървават от горните "екстри"! То затова комунето е против "командироването"....

 26. 26 Профил на krasi62
  krasi62
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#16] от "bettber":

  Това ,че плащаш осигуровки на максималния доход те дразни и с право, т.к. се съмняваш в справедливостта на пенсионната система. От друга страна данъка върху дохода е плосък ,което е огромно предимство за високите заплати ,но там пък има липса на справедливост за малките доходи. Според мен държавата трябва да определи такъв процент на осигуровките ,който да гарантира минимални пенсии ,еднакви за всеки който ползва НОИ, а оттам насетне грижата за по високи пенсии трябва да е лично дело на всеки човек.

 27. 27 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#26] от "krasi62":

  Аз съм напълно съгласен да има такъв процент на осигуровките.
  Лошото е че няма да се съгласят, защото с това застаряващо население в БГ, Няма от къде да намерят парите иначе....

  Навит съм дори да са ми взимат повече от заплатата месечно, обаче после при пенсия да не ми дават по 500лв а по 1500. Сега сигурно съфорумниците ще кажат 500лв пенсия, та това е много добре... да ама не. След като знам, че аз давам по една торба пари всеки месец на държавата.....

 28. 28 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1560 Весело

  До коментар [#16] от "bettber":
  Какво си се разпищял,бре . Нали има таван, освен това те облагат с мижавите 10% , що не скокнеш във франсето или по скандинавско да те опънат на 40 и нагоре.
  И какво ще направиш с парите си като някои като другаря Ц Василев , мама праска и компания ошушка частния фонд. Купувай злато земя и други неамортиризуеми активи,купи си и пушка за да се пазиш от тъмнокожите скакалци

  Тиква под наем.
 29. 29 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#23] от "adolfbraunauin":

  "Алоо,нищо не чувам за работодателите,които се възползват и правят цялата история,щото без тях каква ти работа на черно и прочие?! Говоря,разбира се,за съответните чужди такива- немски,френски...всякакви!"
  Прав си и те подкрепам с пример!Немска фирма/оръжейна с дълга история/ изнася част от производството в Б-я преди 10- 15г.На втората година идва собственика и заявявя "Ако направите синдикат закривам"Оттогава заплатите не са мръднали.Всяка година за по 2-3месеца бг.работниците работят в Германия.Изводите за вас.Пример 2. 1939г. брата на дядо отива да работи в Германия като замеделски работник.Та той ми е разказвал,че не дай си боже наемник да се оплаче от работодателя си.Нацистите разкатават майката на............работодателя!Нека коментара ми не се приема като реклама на нацизма.

 30. 30 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Българетата масово работят на черно и подбиват цените с некачествена работа.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 31. 31 Профил на jedimonster1
  jedimonster1
  Рейтинг: 458 Весело

  До коментар [#3] от "npiatanasov":
  "тук там" маале във Франция има сигурно 10 мил. негра !

 32. 32 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#29:"jelev_jelqzko"] 2. 1939г. брата на дядо отива да работи в Германия като замеделски работник.Та той ми е разказвал,че не дай си боже наемник да се оплаче от работодателя си.Нацистите разкатават майката на............работодателя!Нека коментара ми не се приема като реклама на нацизма.[/quote]
  ++++++++++++++++
  ударихте десятката с вашия коментар,потвърждавам че пишете истината!има какво да научи широката аудитория,която не знае нищо освен дежурната пропаганда за ония времена,за ония хора..има много такива чудесии като споделеното от вас! мерси.

 33. 33 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#24] от "pamela":

  Не знам как е в цяла Европа, но знам как е в Германия. Първо и най - важно е издаването на адресна регистрация. Едва след това с този документ и българската лична карта се издават документите които ти изброи. И една корекция. Намирането на работа въобще не е трудно стига да ти се работи, за жалост не така стоят нещата с намирането на квартира. Може месеци наред, дори година да отнеме.

 34. 34 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#33] от "a4kataaa":

  Е, хайде сега, не плашете хората. Квартира се намира много лесно. Проблемът е, като осъзнаеш, че ще ти струва поне една четвърт от заплатата след данъците.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 35. 35 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ebeneezer Goode":

  Пълни глупости са това, че се намира лесно квартира. Аз си търся от 6 месеца. И да, над една четвърт са разходите, дори общите разходи за квартира, ток, вода и отопление са около 30% от заплатата или поне такива са критериите на маклера, заплата ти да е 3 пъти по голяма от общите разходи за да ти даде квартира.

 36. 36 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#35] от "a4kataaa":

  Хе-хе, ти си правиш майтап.
  Ей тука http://www.immobilienscout24.de/ има сигурно поне сто хиляди оферти и никоя не ти харесва?
  Аз си намерих трудно, щото имах 2 кучета. Ама ако нямаш домашни животни (или пък 5+ деца) и имаш все пак някакъв приличен доход се намира без проблеми.

  BTW, откъде накъде маклера ще ти дава наклон? Те са същите нищо неправещи паразити като в БГ. Единствената цел е да ти пробутат някаква неземна дупка като луксозен дворец. Истинския собственик може да има претенции, да ти направи интервю или да поиска съгласие да ти погледне SCHUFA-та.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 37. 37 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#36] от "Ebeneezer Goode":

  в кой град живееш?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK