Двойните и тройни смени били "нормални" в "Софиямед", според служител на болницата

Двойните и тройни смени били "нормални" в "Софиямед", според служител на болницата

© УМБАЛ "Софиямед"Двойните и тройни смени на сестрите са нещо нормално в болница "Софиямед", чиято акушерка е в ареста по обвинение за опи за убийство на новородено, заяви анонимен служител на болницата пред Нова телевизия. На нея самата й се е случвало да работи по 24 часа, дори по 36 часа без прекъсване.


Санитарите и сестрите сами си сменяли смените, като това най-често ставало от петък до понеделник, когато ръководството не е в болницата и няма проверки.


"Голяма част от сестрите работят на две или три места в болницата, или в друго здравно заведение, така че трябва да комбинират дежурствата си на двете места. Това се знае от ръководството, но като няма инциденти, те си затварят очите", разказва служителят.
"Те карат двойни и тройни дежурства почти всеки път, има случаи, в които по 3-4 дни сестра не се прибира вкъщи", добавя тя.


В нощта на инцидента акушерката Емилия Ковачева е била поела 24-часово дежурство, което по закон е забранено. Управителят на "Софиямед" д-р Йордан Пелев заяви на пресконференция във вторник, че тя сама и доброволно е поискала да поеме смяната, а мотивът е бил, че веднага след това излиза в планиран годишен отпуск. От началото на годината още два пъти е поемала денонощно дежурство, но според Пелев това не било практика в болничното заведение. От болницата отричат напълно версията, че става дума за силна преумора.


Пред Нова телевизия анонимният служител потвърди, че има изрична заповед да не се карат двойни дежурства, но тя не знае някой да е бил наказан за това.


Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков също вече заяви, че в родилното отделение на болницата е имало лош контрол. Може да има санкции от Главната инспекция по труда заради 24-часовото работно време, обяви зам.-министърът.


Случаят подбуди и публична подписка в интернет новородените бебета да не бъдат отделяни от майките им в болниците. До момента (10:45 часа в сряда) подписката е подкрепена от над 4 700 души.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Нищо "нормално" не може да има в това, човек да работи "24 часа, дори по 36 часа"!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 2. 2 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 476 Гневно

  Гонят бизнес план. А сега всички отговорни институции да се самосезират и да оправят законодателството, което урежда труда в здравните заведения и да забранят тези смени. Значи тираджиите задължително трябва да почиват, а носещите отговорност за човешки животи по 2-3 смени?

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 3. 3 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Факт - това се прави във всички болници и се прави С ИЗРИЧНОТО СЪГЛАСИЕ НА РАБОТЕЩИТЕ. Сами си комбинират и пренареждат смените, за да им е по-дълга или по-удобна почивката след това.

  Факт - това става със знанието на ръководството.

  Факт - виновни са и двете страни. Абсолютно същата история като с осигуровките - и двете страни мълчаливо се съгласяват да нарушат закона. Не се опитвайте да оневините едните или другите, това е симбиоза!

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Весело

  Изкукуригваме бе.Въпреки усилията на здравната система,народа живее.

 5. 5 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "... Може да има санкции от Главната инспекция по труда заради 24-часовото работно време, обяви зам.-министърът...." Как "може да има санкция"? ТРЯБВА да има санкция, за да се научат собствениците на болниците- мастити "бизнесмени" да спазват трудовото законодателство на Р. България! КТ е въвел изрична ЗАБРАНА не случайно - смисълът е именно служителят/ работникът да не е неадекватен/ в психиатричен смисъл/ по време на изпълнение на трудовите си задължения, за да не се допускат казуси като този с акушерката!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 6. 6 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#2:"pedro"]. А сега всички отговорни институции да се самосезират и да оправят законодателството, което урежда труда в здравните заведения и да забранят тези смени. [/quote]
  АМА ТО Е ЗАБРАНЕНО! http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/1594373121
  КТ изм. и доп. ДВ. бр.61 от 25 Юли 2014г. Междудневна почивка
  Чл. 152. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят има право на непрекъсната междудневна почивка, която не може да бъде по-малко от 12 часа.
  Предварителни и периодични медицински прегледи (Загл. изм. - ДВ, бр. 82 от 2011 г.)

  Чл. 287. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 287 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 82 от 2011 г.) Всички работници и служители подлежат на задължителни предварителни и периодични медицински прегледи. Условията за извършване на предварителните и периодичните прегледи съобразно характера на работата, условията на труда и възрастта на работниците и служителите се определят от министъра на здравеопазването.
  (2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2011 г.) Предварителните медицински прегледи се заплащат от лицата, които кандидатстват за работа, а периодичните медицински прегледи са за сметка на работодателя.
  Чл. 140а. (Нов - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) (1) Работници и служители, в редовното работно време на които се включват най-малко три часа нощен труд по чл. 140, ал. 2, както и работници и служители, които работят на смени, една от които включва най-малко три часа нощен труд, се смятат за работници и служители, които полагат нощен труд.
  (2) Работниците и служителите, които полагат нощен труд, се приемат на работа само след предварителен медицински преглед, който е за сметка на работодателя.
  (3) Работниците и служителите, които полагат нощен труд, подлежат на периодични медицински прегледи по чл. 287.
  (4) Когато здравен орган установи, че здравословното състояние на работник или служител се е влошило поради полагане на нощен труд, той се премества на подходяща дневна работа или се трудоустроява.
  (5) Работодателят, при който работниците и служителите полагат нощен труд, е длъжен при поискване от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" да й предостави информация за техния брой, отработените нощни часове, както и за предприетите мерки за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 7. 7 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3744 Неутрално

  Виновно е управлението на болницата и там ТРЯБВА да има обвинения.
  Цацаров да не се прави на умряла лисица, ами да си върши работата!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 556 Неутрално

  а то сякаш по хотелите не карат 24 часа смяна, ама засега няма пребити гости....

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 9. 9 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 608 Неутрално

  И в бежанските лагери карат по 24 часа и после 3 дена почиват , ама както винаги в България трябва първо да се случи нещо и тогава да се вземат мерки.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 10. 10 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Това с две и три смени е форма на измама. Аз познавам такива лекари дето се водят на заплати в по няколко болници и не са се преработили, просто си получават по една заплата от всяка.
  При нас за всеки час извънреден труд се води книга и са такива нерви с инспекцията, а при тези как се оправят !!!

 11. 11 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 476 Неутрално

  [quote#6:"logika"]АМА ТО Е ЗАБРАНЕНО! http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/1594373121
  КТ изм. и доп. ДВ. бр.61 от 25 Юли 2014г. Междудневна почивка
  Чл. 152. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят има право на непрекъсната междудневна почивка, която не може да бъде по-малко от 12 часа.
  Предварителни и периодични медицински прегледи (Загл. изм. - ДВ, бр. 82 от 2011 г.) [/quote]

  Благодаря! Не съм запознат. Ще видим каква глоба ще им наложат в такъв случай. Лицензът е ясно, че няма да го пипнат.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 12. 12 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1484 Весело

  До коментар [#1] от "Станислав":

  Т.е. военните не са нормални!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Най-учудващото е, че на всеки ъгъл станаха по две болници, все от лъскави по-лъскави, все от пълни по-пълни с народ на все по-намаляващо население и все висящи на парите от здравната каса.

  Нямам идея какво става, но определено не е нормално, а ако е нормално значи имаме нов балон пред пукване - поредния цирей в обществото ни.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 15. 15 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Долу "частните" болници закриляни от властта и лобистите във властта.

 16. 16 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#14] от "traveler1":

  Проверете им на тези апаратурата. В някои случаи е по-зле и от биещата сестра.

 17. 17 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Проверка на доходите на Борда и на низшия персонал. Финансов одит, но не като този на КТБ. Имат най-високо доплащане, най-дълги смени и въобще всичко им е най!

 18. 18 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#3] от "niakoi_si":

  не може да са виновни и двете страни по равно. ако някой ватман иска да кара автобус 24 часа, да го оставим ли? щото другиден излизал в отпуска. в този аспект болницата е по-виновна. няма значение колко "иска", т.е. има нужда, да работи служителят, ръководството трябва да сложи разумна граница. особено когато става въпрос за толкова отговорна работа. в този смисъл и контролните органи са виновни.

 19. 19 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#8] от "borko_to":

  абе малко е различно да ви кажа, работенето по хотелите и по болниците. едно е да задремеш в ъгъла на рецепцията в три сутринта, друго е в неонатологията. знам за какво говоря - един път направих едно такова нещо 24 часа в хотел, и никога повече. бях пълен парцал. при това става въпрос за еднократна ситуация при много младо безгрижно същество. да не говорим, че отговорността в болница и хотел не е сравнима.

 20. 20 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 507 Гневно

  Нямало проверки! Какво е правило "реформаторчето" с "висок рейтинг"Петърчо Москов?????

 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#3] от "niakoi_si":


  [quote#3:"niakoi_si"]Факт - виновни са и двете страни. Абсолютно същата история като с осигуровките - и двете страни мълчаливо се съгласяват да нарушат закона. Не се опитвайте да оневините едните или другите, това е симбиоза![/quote]

  Факт е и не става дума за оНЕвиняване на двете страни, а напротив, обвиняване на двете страни.
  Понеже засега се обвинява само акушерката, която разбира се е виновна.
  Тук около тази болница излизат всякакви странни неща, които сигурно не са изолирани само за нея, но просто тя е на дневен ред и понеже намирисва че има някакво лобиране, работата е да не се допусне да използват случая и акушерката като бушон, а болницата да се измъкне от отговорност.
  По света, ако в една болница се случи нещо подобно, ще бъде жестоко наказана с огромно обезщетение, а тя да си търси каквото може от своя виновен служител, а у нас, от 10 дена се говори само за акушерката и едва вчера благоволи да проговори и болницата, която даже излъга, че "веднага" била уведомила прокуратурата.

 22. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#21] от "tsvetko_51":

  Съгласен. С уточнението, че ако мерим с един аршин при наказанията, трябва да затворим всички болници и да накажем 70-90% от персонала.

  В БГ нарушаването на законите и правилата е норма на поведение. Като почнеш от чистачката и приключиш с управниците. Такъв е матриала.

 23. 23 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#1] от "Станислав":

  А, то пък една работа - отиваш, понашляпаш някое друго бебе, после легаш и къртиш в сестринската стая. После като се събудят в лошо настроение - пак отишаваш, пак понашляпваш некое пеленаче, увикаш некоя родилка, подмажеш се на некоя по-платежоспособна и пак лягаш. Междувременно си се почерпил с кой-каквото е донесал от благодарност и тъй от четвъртък до понеделник.

 24. 24 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Гневно

  Но, иначе се "разграничиха решително" ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 25. 25 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  Лаком г@з кръв с@р@!
  Лошото е, че ще го отнасят пациентите!
  Вчера Милан Миланов го изби на хленч, защото видите ли докторята се налагало да опъват на няколко места, че мангизите не им стигали! ‘б@х ти наглостта! Откъде са намерили пари за да построят и оборудват този билдинг от снимката(и не само)! Случаят с акушерката не слиза от медиите, защото пострада новородено, колко народ ли е дал фира, вследствие на лекарски грешки?! Липсва ми Дянков с позицията му по въпроса за парите за здравеопазване! Колкорто и да се изсипят, все ще са недофинансирани!

  I Want To Believe
 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#22] от "niakoi_si":


  [quote#22:"niakoi_si"]Съгласен. С уточнението, че ако мерим с един аршин при наказанията, трябва да затворим всички болници и да накажем 70-90% от персонала. [/quote]

  И аз съм съгласен, само че не 70-90%, а тези, които попаднат, т.е. бъдат хванати, а такива има.
  И силата на наказанието, когато е на място и сравнително справедлива е в това, че другите, големите проценти, вземат мерки да не им се случи и на тях, т.е. играят превантивна роля. Както и обратното, ако въпросната болница се 'измъкне' и остане единствено виновна акушерката, нито самата болница а още по-малко другите, които бъдете сигурен, че внимателно наблюдават как ще завърши всичко, ще им дойде желанието за някакво подобрение на дейности, контрол и т.н.
  Между другото, по закон и като въведена практика, ЛС е този който трябва да оцени и да оцени има ли нарушения на лекарските практики и какво следва. Да сте чули оня охлюв, д-р Райчинов, който играе председател на съюза да обели и дума - той едно си знае, да плаче за пари, а сега..никакъв го няма.

 27. 27 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  [quote#2:"pedro"]А сега всички отговорни институции да се самосезират и да оправят законодателството, което урежда труда в здравните заведения и да забранят тези смени. [/quote]
  Да не мислиш, че медицинските сестри блъскат по 2-3 смени наред от добър живот?

 28. 28 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 556 Разстроено

  Абе ужас...За съжаление частното управление на институции като болници, детски градини и пр. се оказа по-зле и от държавното. Държавата била лош стопанин, частната институция получаваща лакомо държавни пари /чрез НЗОК напр./ - трижиди по-лош.
  За това съм и против частните училища с държавни субсидии.
  Нов балон за надуване не ни трябва.

  И твърдо Не на отделянео на бебета от майките. Да се създадат задължителни условия във всеки един момент във всяка болница бебето да е пред майката, каквито и манипулации да му извършват - ваксини и пр. Майка и бебе заедно не е "вип" услуга.

 29. 29 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  "Санитарите и сестрите сами си сменяли смените, като това най-често ставало от петък до понеделник, когато ръководството не е в болницата и няма проверки."
  "Голяма част от сестрите работят на две или три места в болницата, или в друго здравно заведение, така че трябва да комбинират дежурствата си на двете места. Това се знае от ръководството, но като няма инциденти, те си затварят очите."
  И какво? Излиза, че работещите сами са инициатори на дългите смени, а ръководството на болницата просто ги оставяло да си ги нареждат по тяхно желание.
  Сега вече ще им забранят да работят на две места и да си сливат смените. За нарушителите - наказания.
  И все пак в този случай ми се струва, че бебето е било нарочено от акушерката. Следствието трябва да открие мотивите. Аз не вярвам в хипотезата за психично заболяване или временна лудост, ако беше така би трябвало да има и други пострадали деца, а не само едно. Като медицински работник тя е наясно със симптомите на психическите заболявания и може да ги симулира, както и да твърди, че не помни нищо.

 30. 30 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  [quote#14:"traveler1"]Нямам идея какво става, но определено не е нормално, а ако е нормално значи имаме нов балон пред пукване - поредния цирей в обществото ни.[/quote]Имай предвид, че основните им приходи са от НЗОК. Просто поредната далавера като с вятърните паркове.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 31. 31 Профил на sict
  sict
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Интересно - а за двамата дежурни лекари ни думица?
  Те на каква смяна са били и т.н. и не трябва ли съотношението да е 1 към 3 лекари - акушерки?
  За това предлагам следващият министър на здравеопазването да не е лекар , а старша сестра
  Поне разбира от управление .

 32. 32 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Използвам случая да кажа на бъдещите майки (от личен опит) че една от основните фигури в Софиямед - д-р Валери Нецов - е известен като един от... най-добре печелещите гинеколози. Дано съм бил полезен.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 33. 33 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1044 Любопитно

  [quote#22:"niakoi_si"]Съгласен. С уточнението, че ако мерим с един аршин при наказанията, трябва да затворим всички болници и да накажем 70-90% от персонала.
  [/quote]
  Ама тази болница е привилегирована при финансирането от Здравната каса

 34. 34 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  След като гледах видеото съвсем не мисля, че акушерката е имала психична криза - действията и са рутинни. Бие бебето, после го завива, завива и съседното. Нямаше никакъв афект - просто работа (макар и коравосърдечна). Сигурен съм, че и друг път е била новородени - просто не се е стигало до такива последствия. Трябва да погледат видеота и от другите и смени. Сигурен съм, че ще има и други случаи. Дано болницата не го прикрие.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 35. 35 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Нормално ще е, щом останаха ненаказани и за фиктивните операции за източване на здравната каса

 36. 36 Профил на Anton Kartselyanski
  Anton Kartselyanski
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Какво означава " по нейно желание"? Това е закон, той не е пожелателен...Кога ще станем по-информирани, по-изискващи и няма да обръщаме гръб при неспазване на правата ни като пациенти?

 37. 37 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#28] от "red.mary":

  едно си баба бае...пак ви питам каква е връзката между неотделянето на бебето и майката и този случай. в софиямед бебето може да стои с майката, но това не е попречило да се случи тази ужасия.

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Тогава нищо чудно,че хората полудяват.Това си е направо психически тормоз.

 39. 39 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#29] от "pamela":

  "И какво? Излиза, че работещите сами са инициатори на дългите смени, а ръководството на болницата просто ги оставяло да си ги нареждат по тяхно желание. "

  Колкото и да ви е странно в голяма част от случаите е точно така. графикът с дежурствата се раписва от главния лекар, но се прави от началниците отделения, които се съобразяват доколкото могат с желанието на работещите там.
  Ще ви приведа няколко примера, изпитани на собствен гръб.
  Както казах преди няколко дни, най-скапващият график е една седмица по 12 часа дневни, без паузи между тях.
  Ако живееш в единия край на София, а работиш в другия, и не ползваш личен автомобил, имаш време единствено да се наядеш и да спиш, защото се прибираш не по рано от десет..
  Ако обаче става дума за дама, работата е страшна - в къщи задълженията ѝ не са отменени - да сготви, да пусне пералня, да сложи децата да спят и т.н.
  Отиде до 2-3 през нощта, а на сутринта трябва да се става в 6. И почивката ѝ реално става по 3 до 5 часа максимум. Така че съвсем логично е да избере 24 часа дежурство, за да има след него 24 или 48 часа почивка.
  Втори казус. Който на много от пишещите тука не им минава през главата, но за повечето болници е ежедневие - част от сестрите и санитарките са от близките до София градове и села. Имах например колежка, живееща в Кладница. След 12 часова дневна смяна свършваща в 20.00, тя можеше да се добере единствено до Перник. Маршрутката до Кладница вече нямаше курсове по това време.
  И съвсем естетсвено тя предпочиташе да дава 24 часови дежурства, защото в противен случай трябваше да спи на гарата.
  Същото важи и за дамите живеещи по крайните квартали на София или околните села. Зимно време голяма част от тях се страхуват да пътуват по тъмниците, защото някои от тях стигат по домовете си към 9.30 - 10.00 часа през нощта.
  Ако дава само 24 часови дежурства, един медицински работник си прави часовете за месеца като работи по 8 или 9 дни в него.
  Което му дава възможност да работи и на още едно място и да има и по някой и друг свободен ден, освен уикендите.
  Така че въпросът с дежурствата изобщо не е толкова прост, колкото изглежда на пръв поглед, нито законодателството го е решило по най-изящния начин.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 40. 40 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#37] от "owen":

  "едно си баба бае...пак ви питам каква е връзката между неотделянето на бебето и майката и този случай. в софиямед бебето може да стои с майката, но това не е попречило да се случи тази ужасия. "

  1. Бебето най-вероятно е плакало ИМЕННО защото не е било с майка си. Не знам докога ще продължи тая дивашка практика, бебетата да са отделно.
  За персонала може така да е по-лесно, но при нормално протекло раждане това не е полезно нито за детето, нито за майка му, нито за връзката помежду им.
  2. Бебето може и да е могло да е с майката, но НЕ Е било с нея. Което е позволило да се случи това, което се е случило. Ако беше с нея, никой нямаше да посме е да го удря, гаранция.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 41. 41 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#40] от "rapidfire":

  извинявайте, ама на персонала е по-удобно бебето да е при майката, защото това намалява техните грижи. това не ви ли изглежда очевадно логично?
  аз съм раждала и в частна, и в държавна болница, и ми връчиха бебетата са най-голямо удоволствие веднага щом си ги поисках, и ги взимаха обратно само за петминутно къпане.

 42. 42 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#41] от "owen":

  "това не ви ли изглежда очевадно логично? "

  Нито е логично, а още по-малко е очевадно, но в момента нямам време да разяснявам в подробности работата на едно родилно.

  Имала си късмет и слава богу.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 43. 43 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#42] от "rapidfire":

  защо да е късмет, след като се отнасяше до всички в съответните родилни отделения? само след секциото ме питаха дали съм сигурна, тък като бях току-що излязла от реанимация. казах да, и и си ми го дадоха. след нормалното не ме и питаха, направо си ми го донесоха и ме оставиха да се оправям. такъв беше подходът към всички, нищо специално нямаше към мен.
  за мен е логично да искат да ви дадат бебето, защото намалява броя на бебетата под тяхно пряко наблюдение и количеството децибели.

 44. 44 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#43] от "owen":

  Стригано.
  В повечето болници децата са отделно от майките. Това са фактите.
  Нямам време да споря, като казах.
  Приятен ден.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 45. 45 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#37] от "owen":

  И какво от това, че можело /а това също е под въпрос/ в Софиямед, като не е било? ПАК казвам, че масово НЕ МОЖЕ! И да, това е проблем. Вие явно не го разбирате, за това не ми пишете повече.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK