Правителството финансира 10 програми за развитие на средното образование

Правителството финансира 10 програми за развитие на средното образование

© Анелия НиколоваНа днешното си заседание Министерският съвет одобри 10 национални програми за развитие на средното образование в България за 2015 г., съобщиха от пресцентъра на кабинета.


Първата от тях е "Оптимизация на училищната мрежа", която функционира вече осем години. Тя обхваща ремонта и подобряването на материално-техническото оборудване на училища, предоставяне на транспорт на пътуващите учениците, създаване на столово хранене. Общият й бюджет е 19 860 000 лв.


По програмата "Система за национално стандартизирано външно оценяване" се контролира и оценява качеството на постигнатите в образователния процес резултати. Националното външно оценяване се провежда за всички ученици след IV и VІІ клас по основните общообразователни учебни предмети, както и в края на VIII клас за учениците, интензивно изучаващи чужд език.
Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература и по математика в края на VII клас се използват за класиране на учениците в държавни и в общински училища.


В две сесии се провеждат и държавни зрелостни изпити по 14 общообразователни предмета. През юни ще се проведе и пробно онлайн оценяване на дигиталните компетентности, в което ще бъдат включени 1000 ученици в Х клас. Общият бюджет на програмата е 4.4 млн. лв.


Програмата "Роден език и култура зад граница" цели съхраняването на българското етнокултурно пространство в чужбина и на националната, културна и духовна идентичност на българите по света. По тази програма - с бюджет 1 млн. лв., те учат български език и литература, история и география на България. 


"Модернизиране на системата на професионалното образование" е по линия на държавния бюджет и съфинансирана от бизнеса. Тя е насочена към специализираното оборудване на учебни кабинети, лаборатории и работилници в професионалните гимназии. Общият бюджет на програмата е 3 млн. лв.


Програмата "Училището – територия на учениците" обхваща два модула - "Подкрепа на целодневното обучение на учениците от начален етап" и "Национални и международни ученически олимпиади и състезания". Бюджет й е 2 060 000 лв.


По националната програма "На училище без отсъствия" също се прилагат две мерки - "Без отсъствие" и "Без свободен час". Те трябва да мотивират директорите и педагогическите екипи в училищата да разработват и изпълняват свои училищни програми за намаляване на отсъствията на учениците чрез реалното и точното им отразяване в училищната документация, както и разработване на мерки за превенция на преждевременното напускане на образователната система. Общият бюджет на програмата е до 3 млн. лв.


"С грижа за всеки ученик" отчита индивидуалните възможности и интереси на децата. Бюджетът й е 3.2 млн. лв.


С национална програма "Развитие на педагогическите кадри" ще се инвестира в квалификационната дейност на преподавателите, нейното качество и ефективност. Общият бюджет на програмата е 480 000 лв.


Следва една нова програма - "Създаване на достъпна архитектурна среда", по която са отпуснати 1 млн. лв. Целта й е създаване на подходящи условия за интегрирано обучение на децата с увреждания и специални образователни потребности. Общият брой на тази група деца през учебната 2014/2015 г. е 12 644. Със средствата ще се изгражда подходяща инфраструктура за достъп до държавните училища, рампи, подемници, асансьори, санитарни възли.


Достъпът до съвременни информационни технологии и електронизацията на учебния процес е неотменим елемент на модерното училище, се казва в правителственото прессъобщение. Акценти на "Информационни и комуникационни технологии в училище" през 2015 г. са обновяване на компютърната техника в училищата, администриране на wi-fi зони и др. Общият бюджет на програмата е 7.5 млн. лв.


Програмите ще бъдат публикувани в интернет страницата на образователното министерство заедно с екипите за управление и координатите за връзка с тях, условията и сроковете за кандидатстване по всяка от тях, формата на документите за кандидатстване и друга необходима на бенефициентите информация, се отбелязва в съобщението.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Реформа, anyone ?

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  Браво.Инвестициите в образованието са инвестиции за бъдещето на България.

 3. 3 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 705 Гневно

  тия умници спряха стипендиите за надарени деца до 14-годишна възраст за няколкостотин хиляди, но сега гледам - цели 10 програми за милиони са измислили...
  и, което не ме учудва - повечето от тях са по ЗОП и за обновяване на материалната част!
  пфууууууу, стратези!

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  На мен лично тези мерки ми допадат и единствено програмата:

  "По националната програма "На училище без отсъствия" също се прилагат две мерки - "Без отсъствие" и "Без свободен час".

  смятам, че трябва да се обвърже със социалните помощи и детските, за да се стимулират, макар и принудително всички да посещават училище и занятия, за които ние така или иначе сме платили.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Има две-три,дето наистина си залужават парите.

 6. 6 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsvetko_51":

  То и сега си е така.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 7. 7 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  [quote#4:"tsvetko_51"]смятам, че трябва да се обвърже със социалните помощи и детските[/quote]В 10-ката! Най-добре ще е всички класни работи по основни предмети (математика, български, английски) да са под формата на стандартизирани тестове проверявани от компютър - ако на края на срока не можеш да изкараш поне 3 по тези предмети детските помощи следва да се спират моментално. Само така ромите ще схванат поговорката "учи за да сполучиш". Оценките не се ли конвертират в левчета, ромите няма да им пука.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK