Ромите от "Горно Езерово": Ние ли сме най-големият проблем? Къде да живеем?

Ромите от "Горно Езерово": Ние ли сме най-големият проблем? Къде да живеем?

© Юлиана КолеваИзбори 2022

Къде ще отидем? Къде ще заведем децата? На улицата ли да спим? - това крещят в един глас ромите от бургарския квартал "Горно Езерово". Днес те започнаха доброволно да разрушават постройките, които наричат свои къщи. По заповед на местната управа те имат седемдневен срок, в който да разрушат незаконните си жилища. В противен случай общината ще започне срутването в годината, с която завършва десетилетието на ромското включване.


Роми: "Сами си събаряме къщите"


Местните жители са получили писма, в които пише, че ги грози глоба до 1000 лева, ако сами не сринат постройките, в които живеят. Трябва да бъдат съборени близо 50 къщи в имоти, в които не е предвидено по документи застрояване. Цялата махала е истински настръхнала от случващото се, а навсякъде се виждат малки деца, които досрутват стаите, в които досега са живели, заедно с още десетина свои роднини.
Ромите от "Горно Езерово": Ние ли сме най-големият проблем? Къде да живеем?

© Юлиана Колева


Всеки външен човек бива посрещнат с викове и молба за помощ. Местните разказват, че повече от 30 години живеят на това място и не разбират защо сега трябва да се махнат постройките. Как няма да има болести, въшки, какво очакват да се случи, допълват ромите.


По думите им никой не им е предложил друго решение, нито какво да направят оттук насетне. Вдигат ни рамене и ни казват, че не ги интересува. Оправяйте се и живейте, където искате, казали им те.


Местен възрастен мъж разказа, че преди десетина години отново е имало акция и са съборили старата му къща. "Ей тука беше, виждаш ли. Какво построиха на нейно място - нищо. Сега е голо петно" - разказа той и сочи кална ливада, на която се виждат следи от скорошен огън. Той призовавал другите местни роми да отидат пред общината и там да опънат палатки и да попитат кмета какво да правят. Те отвърнали, че ги е страх, че ще ги набият.


Ромите от "Горно Езерово": Ние ли сме най-големият проблем? Къде да живеем?

© Юлиана Колева


Общината: "Регистрирани са на други адреси"


Местните се чудят какво пречи на община Бургас да ги остави да живеят на това място. Не знаят какво може да бъде построено или направо на това място. Ние ли сме най-големият проблем. Гледайте, това са бараки и ние сме вложили всичко, което имаме в тях. Това ли е проблемът на общината, ядосва се майка с бебета на ръце. Допълва, че големите хотели по брега на морето никой не ги пипа.


Ромите от "Горно Езерово": Ние ли сме най-големият проблем? Къде да живеем?

© Юлиана Колева


На много места е имало огньове, с които местните изразявали протеста си, разказаха млади роми.


Според информация на местната управа ромите, които живеят в тези къщи, са регистрирани на други адреси в "Горно Езерово" и затова се предполага, че има къде да отидат. "Дневник" видя как многолюдни семейства действително се преместват в къщи в квартала, които са на общински терени, но не подлежат на събаряне. Местят се с покъщнината си и греди от вече съборените си жилища. Сега трябва да живеем в една къща с две стаи, обясни бащата на семейство с шест деца.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK