След шестгодишно дело, съдът произнася присъдата за "Батко"

Веселин Георгиев с адвоката си

© Надежда Чипева, Капитал

Веселин Георгиев с адвоката си



След като шест години делото срещу бившия шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев се точи на първа инстанция, днес съдия Петя Крънчева ще произнесе присъдата. Георгиев е обвинен, че като длъжностно лице е сключил 8 договора за обществени поръчки за 120 млн. лв. с "Биндер" АД, "Инмат" ООД и гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", с които облагодетелствал братята си Бойко и Емил, които са в управата на тези дружества. Скандалът от 2008 г. доведе до спиране на пари от Брюксел - 115,4 млн. евро по програма ИСПА и 50 млн. евро по програма ФАР, а делото е наблюдавано от Еврокомисията.


Тази седмица прокуратурата поиска пет години затвор за Георгиев. Междувременно започна и второ дело срещу "Батко"преди две седмици. По него той е подсъдим за длъжностно присвояване на близо 100 000 лева от сключването на договори с 5 дружества. Основна част от договорите са за изследване на обществените нагласи към водената от фонда политика.Още на първото заседание стана известно, че абсолютната давност е застигнала делото по отношение на обвиненията срещу Радослав Колев и Емилия Попова, с които Георгиев е сключвал договори и трябваше да бъдат подсъдими с него. Обвиненията срещу тях бяха, че не са декларирали получените пари, за да не плащат данъци върху тях. 


Делото срещу Веселин Георгиев започна през 2009 година и първоначално беше разглеждано от съдия Георги Колев. Той обаче стана председател на Върховния административен съд и това наложи ново начало на процеса.  Така то беше разпределено през март 2011 г. на съдия Весела Дончева, но след два месеца тя върна обвинението заради "съществени нарушения". Междувременно Дончева се върна в Софийския районен съд, откъдето бе командирована в СГС. Така през октомври 2012 година, съдия Петя Крънчева - заместник -председател на СГС и ръководител на наказателното отделение започна трето разглеждане на процеса.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 632 Разстроено

  Аре на бас, че няма да има виновни.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  А то има ли или и ти си от безрезервно вярващите на прокуратурата!?

 3. 3 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 374 Неутрално

  6 години за първа инстанция... А до трета?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 632 Разстроено

  До коментар [#2] от "svoboden":

  Не съм бе, Свободен, не вярвам и именно затова го казвам, че няма да има виновни. Прокуратурата внася непълна документация, съдът я отхвърля и така до безкрай - алваджията за бозаджията.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Пет години първа инстанция,колко пари ще изтекат по другите инстанции не се знае.Решението на съда в България на първа инстанция е просто мнение на един съдебен състав,а не е решение.

 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  До коментар [#4] от "дедо Андро":

  Или пък повдига обвинения срещу тези, които са посочени от силните на деня. В България отдавна повдигането на обвинение се превърна в саморазправа само по себе си, без значение какъв ще е изхода на делото.
  Пресен пример е гръмкото говорене срещу Христо Бисеров и накрая повдигането на обвинение за недекларирани 25,000 лв. и евентуално невнесен данък от 2,500 лв. Лошото е, че за повечето българи публичните личности са лоши и виновни по дефолт и според тях ако не бъдат осъждани то е заради подкупния съд в този смисъл няма значение дали Бисеров ще бъде обвинен за невнасяне на 2,500 лв. данък или за изнасилване. Лошото е и, че процентът на осъдителните присъди в България е рекордно висок спрямо европейските държави (не заради ефективната прокуратура, а заради невъзможността на част от съдиите да удържат на натиска за осъждане).
  Не защитавам Георгиев или Бисеров, просто казвам че на тяхно място може да е всеки един от нас, ако не е достатъчно послушен.

 7. 7 Профил на Пепи
  Пепи
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Това дело ще се влачи още 10 г. и накрая ще бъде оправдан на всички инстанции поради пропуски в обвинението. Този ако беше в друга "бяла" държава досега да е в затвора с конфискувано имущество и глоба, която да плащат братята му в двоен размер на откраднатото.

  Живей си живота !
 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Така става в нашата съдебна система, дето иначе си е в много добро състояние, ако слушаме ВСС или Цацаров.
  прокурорите малко се объркват, ако не мине номера, съдията се сменя и делото започва отново и така в шеги и закачки, вземе че изтече давността.
  И после Марио Николов, Алексей Петров, че даже и самия Станишев и маса други известни и неизвестни герои на нашето време, се окажат невинни младенци.

 9. 9 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Весело

  Хахахаха,
  КОЙ е съдия?

  Happy face says, adios !
 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  До коментар [#6] от "svoboden":


  [quote#6:"svoboden"]Не защитавам Георгиев или Бисеров, просто казвам че на тяхно място може да е всеки един от нас, ако не е достатъчно послушен.[/quote]щ

  Че има натиск и в тази посока, за осъдителни присъди, може и да е факт, но че всеки непослушен може да бъде осъден, не съм съвсем съгласен.
  За историята с батко и братко няма какво и да се говори - там ни уфариха шамара отвън и сега е въпроса, за тези "грешки" ще има ли все пак някой виновен у нас, но като давате приемр за Бисеров, дето завалията за някакъв дребен недеклариран данък е преследван просто не е сериозно, все си мисля, че и много и малко непослушни, ако не се замерят с големи преводи с неясно какви пари, и не идват за тях сигнали отвън, които за съжаление на нашите органи (прокуратура, МВР и ДАНС) няма как да не забележат, едва ли всеки от нас може да бъде ей така, на политическа основа обвинен.
  А и Бисеров далеч не беше "всеки от нас" - беше зам.председател на НС, така че за да се стигне да го обвиняват, май работата е излязла далеч извън послушанието, което впрочем си му беше и силната страна.

 11. 11 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Това е една от идиотщините на нашия процес - съдията се премести, и всичко започва отначало ... защо ???!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 12. 12 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1316 Весело

  делото очевидно отшумява

  Времето е наркотик, много от него убива.
 13. 13 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 529 Неутрално

  лошата слава на съдията...ми предсказва как ще завърши комедията,която някои наричат "съдебен процес" !!!!

 14. 14 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Премахнете давността за корупционните сделки ! 5 години е смешно !

 15. 15 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 583 Гневно

  Егати лицемерната прокуратура!
  "Тази седмица прокуратурата поиска пет години затвор за Георгиев. Междувременно започна и второ дело срещу "Батко"преди две седмици. По него той е подсъдим за длъжностно присвояване на близо 100 000 лева от сключването на договори с 5 дружества. "
  Значи го съдят за някакви си 100 бона докато заради неговата престъпна дейност държавата губи 165,4 милиона евро финансиране за което искат скромните 5 години... Това е по-голям скандал от Сименс ЕООД с около 100 милиона евро кражба на Румен Петков. То по тази логика за 100 бона може просто с мъмрене да се от търве! Отделно договорите за 120-те милиона лева със сигурност са с надута цена!

  Драконови закони ще оправят държавата!
 16. 16 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Нещо не разбрах. Облагодететсваш братята си със 100 милиона и прокуратурата иска присъда от 5 години?!? Явно договорите са били изрядни и са го подгонили за липса на конкурси за обществените поръчки или нещо такова, а не за тези 100 милиона прилапани от роднини.

 17. 17 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Три години на първа инстанция. С отлагане на изпълнението/ условно осъждане/ за срок от три години. Втора инстанция открива съществени непълноти в обвинението и връща на прокуратурата за изправяне на неточностите. Междувременно изтича абсолютната давност.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  И това дело го отписахме.

 19. 19 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  И умната, за да не настъпите мотиката, т.е. интересите на големите!!!!

 20. 20 Профил на tisho_one
  tisho_one
  Рейтинг: 210 Неутрално

  "По-добре късно от колкото никога". Има една такава поговорка.

 21. 21 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Съдията да не му е братовчед. Да се провери това дело.

  Който краде много - оправдава се.
  Който краде малко - в пандиса мухлясват.

  Който въобще не е крал - се чуди и мае, каква е разликата.
  От земята до небето.

  А който се готви да краде - не знае от къде да започне, от земята или камъни да сваля от небето.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK