Съдът оправда Веселин Георгиев по знаковото дело "Батко" (допълнена и видео)

Съдът оправда Веселин Георгиев по знаковото дело "Батко" (допълнена и видео)

© Велко АнгеловСофийският градски съд оправда бившия шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев по делото, станало известно като процеса "Батко". Във вторник прокуратурата поиска присъда от 5 години затвор за Георгиев, който е обвинен, че като длъжностно лице е сключил 8 договора за обществени поръчки на стойност 120 млн. лв. с фирми на братята си Емил и Бойко - "Биндер" АД, "Инмат" ООД и гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти". Така бившият шеф на Пътния фонд е облагодетелствал братята си, а за държавата са настъпили значителни вредни последици.


"Господ ме спаси от несправедлива присъда." Така самият Георгиев коментира днешното решение на СГС, цитиран от агенция "Фокус". 
"Чухте ли някъде в решението на съда, че съм ощетил държавата със 120 милиона", попита той и заяви, че трябва да му бъде поднесено извинение. 
Съдебният състав, председателстван от зам.-председателя на СГС Петя Крънчева, днес промени и мярката за неотклонение на бившия шеф на Пътния фонд от 10 хил. лева гаранция на "подписка". Присъдата на Георгиев може да бъде протестирана от страна на прокуратурата в срок от 15 дни.
Скандалът около аферата "Батко" датира от 2008 г., по време на правителството на Станишев, и стана причина Европейската комисия да спре над 160 милиона евро плащания по програмите ИСПА и ФАР. Делото, което се точи от шест години и стана нарицателно за бавното правосъдие в България, е наблюдавано от Брюксел.
Процесът тръгна през 2009 г. и първоначално съдия по него бе Георги Колев, който обаче стана председател на Върховния административен съд и се наложи нов старт. През март 2011 г. делото бе разпределено на съдия Весела Дончева, но след два месеца тя върна обвинението заради "съществени нарушения", а впоследствие се върна на работа в Софийския районен съд, откъдето бе командирована в СГС. Така през октомври 2012 година делото бе поето от зам.-председателя на градския съд – Петя Крънчева.
Междувременно, преди две седмици започна и второ дело срещу "Батко" – за длъжностно присвояване на близо 100 хиляди лева от сключването на договори с 5 дружества. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK