И съдът позволи демонтажа на паметника пред НДК

И съдът позволи демонтажа на паметника пред НДК

© Надежда Чипева, КапиталАдминистративният съд в София не е дал ход на жалбите на Валентин Старчев срещу решението на Столичния общински съвет за премахването на паметника пред Националния дворец на културата (НДК). Също така не са уважени и останалите 6 жалби на граждани и граждански организации, съобщиха за "Дневник" източници от Столичната община.


По информация на "Дневник" съдът не е уважил подадените в началото на 2015 година жалби на автора на монумента Валентин Старчев, защото паметникът от създаването си е публична собственост. От няколко години той е собственост на Столична община и според съда това означава, че тя може да се разпорежда изцяло с него и да преценява какво да бъде бъдещето му.


Като мотив в жалбата си Старчев е посочил нарушаване на авторските права. Той иска решението, взето с мнозинство от общинския съвет, да бъде обявено за нищожно. 
Фигурите от паметника пред НДК ще бъдат преместени в Музея на София, а на негово място ще бъдат възстановени мемориалните плочи на първи и шести полк. Столичният общински съвет взе това решение в края на миналата година след дългогодишно отлагане.


Общинарите стигнаха до крайното си решение за преместването на монумента след подписка на гражданска организация, а проектът за възстановяване на мемориалните плочи е направен по идея на представители на Съюза на ветераните от войните, Съюза на запасните офицери, Съюза на военноинвалидите и Съюза на парашутистите.


​Председателят на комисията по култура на общината Малина Едрева заяви пред "Дневник", че продължава събирането на средства от организацията, която внесе подписка за възстановяването на мемориалните плочи.


Монументът "1300 години България" е в окаяно положение от години. През 2012 г. Столичната община премахна тонове железа от разпадащия се паметник, защото бяха опасни за преминаващите. Тогава Диков инициира анкета в интернет, в която повечето гласували поискаха събарянето на монумента, построен през 1981 г. и открит от комунистическия лидер Тодор Живков. 


Мемориалните плочи на първи и шести полк са били премахнати през 1977 г., когато започва строежът на НДК, който дотогава е бил казармен регион. Плочите са поставени в почит на над 3000 войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Представлявали са три стени, разположени във формата на буквата П, а на специални табели са били изписани имената на загиналите за отечеството. Открити са през 1934 г. от цар Борис III.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK