ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Би Ти Ви: Кметът на Хасково живее в имот за поне 2.5 млн. лв.

Георги Иванов

© Анелия Николова

Георги ИвановСлед като преди седмица Би Ти Ви в разследване показа имот на кмета на Пазарджик, оценен от независим експерт, до който телевизията се е допитала, на 1.5 млн. лв., днес беше излъчено подобно разследване и за кмета на Хасково.


Според Би Ти Ви кметът Георги Иванов, който управлява града от 1999 г., "живее в къща за 2.5 млн. лв. (по консервативна оценка отново на независим оценител). Домът му разполага с басейн, кемпер, къща за гости до язовир Клокотница, до който има пряк достъп с кей. В имота има също детска площадка, оранжерия с обработваема площ пред нея и градина. 


Разследването се позовава на публикации в регионалния печат, според които проверка на строителния контрол от 2011 г. е установила, че семейството е строило неправомерно върху земя, която се води пасище. Наложена била глоба и издадена заповед да бъдат съборени къща за гости, барбекю и прилежаща към него ограда. Пред телевизията съсед твърди, че кметът построил до имота личен път и възпрепятствал достъпа до язовира на трети лица. 
Пред телевизията Иванов казва, че се гордее с имотите си. Признава, че е увеличил благосъстоянието си като кмет, но акцентира на това, че е първият строител в града, който правел по 120 апартамента на година. Кметът заявява, че имотът му е преминал през петгодишна ревизия, а семейството му е с доказани доходи. Той нарича показаното от телевизията "затоплена манджа", която по-рано готвели Николай Бареков и Яне Янев. Иванов през март 2013 г. осъди Бареков за клевета като сред твърденията на бившия телевизионен водещ фигурираха и сведенията за имота край язовира. По същото време и лидерът на РЗС Яне Янев говореше за "кметове - феодали", към които причисляваше Иванов. 


Според кмета на Хасково, изнесеното от телевизията е манипулация. Той предположи, че Би Ти Ви работи по поръчка и ще продължи да дискредитира преди изборите кметовете на Кюстендил, Монтана, Шумен, Сандански, Сливен, Несебър, Каварна, Варна, Гоце Делчев, Смолян. 


Общински съветници са подали сигнал до парламентарната комисия за борба с корупцията, че кметът колекционира ретро автомобили. От декларациите му се вижда, че между 2006 и 2013 е купил шест автомобилана стойност над 53 хил. лв. В разследването се твърди, че истинската колекция на кмета се води на името на автокъща в града, с която той формално няма нищо общо. Колекцията си автомобили Иванов оценява на 4 млн. лв. и обяснява, че ги купува в изключително лошо състояние, но след това ги реставрира, което покачва цената им.


В разследването се разказва и за хотел, построен от сина на кмета Павел през 2006 г., когато е бил на 18 години. Той получил право на строеж за общинска земя по договор с общината, тоест - с баща си, без общинският съвет да е бил информиран. Съпругата на кмета пък купила нива за 4500 лв., която за по-малко от месец препродала за 1.3 млн. лв. на пътностроителна фирма, водеща дела срещу общината за извършени, но неплатени ремонти. Веднага след сделката общината се разплаща с 2.5 млн. лв., а фирмата се отказва от лихвите.  


Репортажът излага и други подобни схеми, в които участва тъщата на Иванов и другият му син -  
Станислав Иванов, който сега е депутат от Реформаторския блок.


Кметът коментира тези обстоятелства с думите, че не се е отказал от строителния бизнес, който семейството му развива. 


Според Би Ти Ви срещу кмета е имало 80 сигнала, 49 от тях са стигнали до прокуратурата, два са влезли в съда и по тях той е оправдан. По информация на Би Ти Ви всички преписки се гледали от един прокурор - Пламен Мидов, чието име фигурираше в тефтерчето на лобиста, известен като Красьо Черния. Прокуратурата е отговорила, че това е невъзможно, но не е обявила имената на разследващите прокурори. 


На последните местни избори Георги Иванов беше издигнат от  "Коалиция за Хасково", включваща ВМРО-НИЕ, Обединени земеделци и БНД. 


След като беше излъчено разследването на Би Ти Ви за имотите на кмета на Пазарджик Тодор Попов, НАП и прокуратурата започнаха да го проверяват. Както и Иванов, Попов също обяснява изложеното от телевизията с началото на предизборната борба и твърди, че не е извършвал нарушения. Попов се води независим и е излъчен от коалиция "Тодор Попов за Пазарджик", той приключва втория си мандат начело на общинската администрация. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK