Базиликата в Плиска ще бъде възстановена по проект от 80-те години, каза Божидар Димитров

Божидар Димитров

© Юлия Лазарова

Божидар ДимитровПроектът за реставрация и консервация на Голямата базилика в Плиска, за който се очаква правителството да отпусне пари в четвъртък, е на покойния арх. Теофил Теофилов и е от 80-те години на миналия век. Архитектът го е оценил на 7-8 млн лв. Тогава е бил съгласуван с Министерството на културата и института за паметници на културата. Това обясни пред "Дневник" Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей. По думите му досега правените реставрации са по същия проект.


Сумата, която ще бъде отпусната за Плиска, е 500 хиляди лева. За продължаване на археологическите разкопки ще бъдат дадени 100 хиляди, а останалите са за възстановяване, каза Божидар Димитров.


По-рано през деня Димитров разпространи до медиите съобщение, в което се дават аргументи защо трябва да се възстанови Голямата базилика - за възстановяване на историческата памет, по патриотични подбуди и заради културния туризъм. В съобщението е посочена:
"Последователност на действията

 1. Археологически разкопки в южния кораб на храма (единственото неразкопано място) на т.нар. Свещен кладенец. Археолог – проф. Павел Георгиев, работил през цялата си кариера на този обект (35 години). Стойност – 100 000 лв.
   
 2. Паралелно – реставрация на църквата по одобрения от Министерството на културата и НИНКН план на проф. д-р Теофил Теофилов - в тази част на храма (входа и страничните стени), където няма да се пречи на археологическите разкопки на проф. Павел Георгиев – 400 000 лв."

Съобщението завършва с банковата сметка на Сдружение "Плиска", което събира дарения за Голямата базилика. Сдружението е на адреса на Националния исторически музей. Както поясни директорът му Божидар Димитров, преди той е бил председател, но след като е станал министър в първия кабинет на Бойко Борисов, е бил заменен от "един друг човек".
"Знам, че винаги възникват съмнения за злоупотреби, и затова стоя отгоре като гарант с името си, всяко дарение се записва, правят се договори и периодични отчети. До момента са събрани 12 хил. лв., но очаквам, че след тази мощна подкрепа на държавата и църквата ще започнат да постъпват и повече пари", каза Божидар Димитров. По думите му общо целият проект се очаква да струва 7-8 млн. лв., "на толкова е оценен от арх. Теофилов".


Проектът не предвижда цялостна реставрация с покрив и керемиди, да не се плашат някои хора, отбеляза Димитров, имайки предвид критиките към бутафорните възстановки. "Не е както на мен ми се иска, но поне частично ще се оформи църква. Сега ще се направи консервация около входа, че се е напукало, и да се сложи врата, за да не влизат вандали. Сега е много ниско, като я вдигнем с метър и половина, ще може да се сложи врата, да се заключва, а като почнат да късат и билети, може и да се субсидира обектът", каза той.


Божидар Димитров допълни, че Националният исторически музей ще обяви конкурс за реставрация и консервация, а научен консултант и наблюдател ще бъде "сега най-добрият архитект Юлий Фърков". Арх. Фърков стана известен с работата си по крепостта Цари Мали град до село Белчин. Той е и автор на идеен проект за Небет тепе в Пловдив, при което обсъждане Божидар Димитров беше освиркан.


След отбелязването на 1150-ата годишнина от покръстването в Плиска премиерът Бойко Борисов написа във фейсбук:  "Ще бъдат отпуснати средства в размер на 500 000 лв. за започване на археологически дейности и реставрация на Голямата базилика на Плиска. Всичко ще бъде направено по най-добрия начин, защото хората не бива да забравят, че тук са се писали едни от първите книги."


И още от Бойко Борисов от социалната мрежа по темата: "Има няколко проекта за цялостен комплекс в Плиска, чрез които ще направим така, че всички туристи, ученици и посетители, които идват, да виждат по векове какви събития са се случили на това място. Поетапно ще се отпускат и допълнителните средства, които са необходими за базиликата."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6191 Неутрално

  ''от 80-те години на миналия век. Архитектът го е оценил на 7-8 млн лв. ''- не разбрах как ще се справят с оценка от преди 30- години, пак ще станат неразбории с финансите...

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Тук ще се развие дискусия дали да възстановяваме, или да гледаме камъни и да си представяме. Аз съм за това, в рамките на разумното, да се възстановят някои археологически обекти.

 3. 3 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1133 Разстроено

  Да очакваме унищожаването на малкото запазени руини.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 4. 4 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1902 Любопитно

  Пак ли Божо?
  Тоз чиляк има безпогрешен нюх към далаверите.
  Викате, вече 12 хил. лв. е успял да отвлече?
  Слабо, слабо Божо. Като ти знам възможностите поне 10 пъти по толкова можеш да отмъкнеш!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2530 Весело

  Това е инвестиция , при това печеливша (за тия на които тоя лев им се вижда разход) !

  Щото в последствие туристопотока ще я изплати (дай Боже/о още такива проекти) !!!

 6. 6 Профил на rat
  rat
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Ще струва 7-8 млн. лева, а те отпускат 500 хил. лева. Хахахах "браво"! С това темпо може и да бъде завършена след... след около 200 години.

 7. 7 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1599 Весело

  божо и веждю ,дуо буфосинхронѝсти

 8. 8 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 498 Разстроено

  Който е ходил на Цари Мали град е видял какви ги е сътворил "най-добрият архитект Юлий Фърков". Не се наядоха тия!

 9. 9 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Само не разбирам защо не се възстанови изцяло ..... ако ще и 50 млн. да струва. Народа ще ги събере ..... с дарения... И двореца на Симеон в Преслав също..... Някои ги събориха , ние ще ги изградим отново.....

 10. 10 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Боже, спаси базиликата от ръцете на Божидар Димитров. Как с 400 хиляди лева ще реставрират Базиликата?! пак ли ще наложат метални елементи със шперплат?!

 11. 11 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Само да не е като крепостта в Перник и смешната крепост на Цари Мали Град .

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  По проект от 80-те години, ще рече с икона на Людмила Живкова, от Светлин Зограф.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#5] от "SS":

  То зависи как е направено, в момента всички проекти на Божидар Димитров и Вежди Рашидов за възстановяване на стари крепости са голяма бутафория и вредят повече на руините, от колкото подпомагат туризма.
  Фалш и изцепки никой не иска да гледа.

 14. 14 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1306 Неутрално
 15. 15 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1902 Любопитно

  До коментар [#9] от "1_bulgarin":

  Как да се "възстанови", като никой няма никаква представа как са изглеждали наистина?
  Бутафории вече достатъчно се нароиха на територията!
  Ако продължаваме така накрая даже античките ще задминем по кич и простотия!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 16. 16 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#13] от "Chubachubs":

  Предполагам , че ако се спази проекта от 80-те г. на мин.в. без "изкривявания" ще се получи ! Тогава през соца не са се "шегували" със плексигласи и шперплати , въпреки , че археологията е била последната дупка на кавала , за сметка на индустриализацията със изпълнения тип - "Кремиковци" !

 17. 17 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Мнението на българин от Македония за Божидар Димитров:
  https://www.youtube.com/watch?v=pntynPePTW8 (1:54)
  Кратко, точно и ясно го е казал човека - "фурнаджийска лопата".

 18. 18 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 989 Гневно

  Какво друго да очакваш от интелектуалец от вътрешния кръг на Оная с Тюрбана? Да не забравят да поканят Светлин Русев да направи едни "стенописи" на Ванга и Тюрбана в храма.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 19. 19 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#17] от "terorio":
  Ти маке ли си та вземаш на сериозно историците макета

 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  От любимите години на агент Кардам.Като типичен болшевик неговият принцип в живота е -„Един човек за да успее, други трима-четирима трябва да бъдат смачкани.“ (9 август 2010) - интервю за Тази сутрин, БТВ .Не трима четирима другарю,стотици хиляди смачка вашата комунистическа партия.

 21. 21 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Базиликата в Плиска е от огромно духовно значение за България. Построена върху гробницата на първия известен български мъченик св. княз Боян Енравота. Тук са работили учениците на светите братя Кирил и Методи. Първите ни книги са писани тук. Била е и най-голямата църква на Балканите след Света София в Цариград. Наистина, добре би било да я възстановим.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  Баш името на този не може да бъде гарант че няма да има злоупотреби. Точно това име ме плаши най много!

  klimentm
 23. 23 Профил на sik16317408
  sik16317408
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Чалга изторик ни предлага реставрация на Голямата базилика съгласно замисъла за комплекса от антични паметници в центъра на Скопие. Там обаче бяха по-сръчни, завлякоха някакви 85 милиона евра.

 24. 24 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#16] от "SS":
  Де да знам - Царевец и особено църквата на върха са бутафория, строена през соца. На картинка и от далеч изглеждат добре, но аз лично се разочаровх като отблизо видях бетона, с който са скрепени.
  Пример за добре реставрирана крепост е Кошница в Родопите.
  А наистина впечатляващи крепости и църкви, запазени до днес, като крепостта Цепина до Дорково и църквата над Мелник, не се рекламират и не привличат туристи. Вместо тях строим глупости.

 25. 25 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Любителите на търкалящи се камъни много ще реват от този проект. Такива са тези хора - обичат си камъните и това е. Преди години ходих да гледам двореца на цар Симеон. Когато пристигнах, гледах и се чудих къде е двореца. После разбрах, че на земята имало някакви камъни. Жалко, че платежоспособният западен турист пари за камъни не дава. Той иска да вижда замъци с кули и бойници, огромни врати с вериги и предпазни ровове. Вижте Дубровник. Вижте невероятните замъци в Германия, Франция. Все едно човек се пренася в Средновековието. А тук ние викаме туристите да им показваме камъни по земята. И се чудим защо не идвали.
  Официално в България има към пет до шест хиляди крепости. От тях очертания имат твърде малко, стени - под десетина, а вид на истинска крепост - не повече от пет. Повечето от тях реставрирани от Б. Димитров. Пожелавам му дълъг живот и да реставрира още десетки обекти. Защото туристът идва да гледа крепости и сгради, а не търкалящи се камъни по земята.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 26. 26 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 937 Любопитно

  До коментар [#3] от "Индикатор":


  [quote#3:"Индикатор"]Да очакваме унищожаването на малкото запазени руини.[/quote]
  Хем запазена, хем руина, напълни се форума с неграмотници!

 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#11] от "lout66":

  Същият архитект ще строи.

 28. 28 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Мисля, че е разумно да се възстанови

 29. 29 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  [quote#25:"Lou"]Той иска да вижда замъци с кули и бойници, огромни врати с вериги и предпазни ровове[/quote]

  Дисниленд?
  Моооооооооже, но хайде да не е върху руините, м?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 30. 30 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#15:"No hope for BG!"]Как да се "възстанови", като никой няма никаква представа как са изглеждали наистина? [/quote]

  Най-вероятно са изглеждали като византийските по онова време ( 9-ти век ) или по много подобен начин. Но най-важното, според мен, е след реставрацията да са красиви и да изглеждат добре.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 31. 31 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  Както какъв се изказва шибаният професор?Той няма нищо общо с реставрации и консервации.Има институт за това.Нека се изкажат специалистите.

 32. 32 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1902 Любопитно

  До коментар [#26] от "69":

  Ами като ливнеш върху руините 200 кубика бетон какво ще стане? Ще се запазят ли, ще се консервират ли, що ли?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3797 Гневно

  До кога този простак ще бърка с мръсните си ръце в българското историческо наследство!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  [quote#30:"sce22"]Най-вероятно [/quote] не е достатъчно.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 35. 35 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#24] от "glatzial":

  Ами , все пак Царевец е емблема на Търново и магнит за туриста !
  Като се прибави и спектакъла носи бая престиж и средства , та за това става въпрос - а и си мисля , че и по белия свят има доста бутафория пред която има каси и продават билети !

 36. 36 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#34] от "No hope for BG!":

  Е, снимка няма как да ти покажа!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 37. 37 Профил на pinizefendi
  pinizefendi
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ако евреите бяха като нас, досега да са ''възстановили'' СОломоновия храм и да избухне 3та световна.. но пък си имат остатък от една негова стена, която привлича милиони туристи по една или друга причина.

  Спрете с тази евтина чалга, отвратително е

 38. 38 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 561 Неутрално

  В София са достроени църквите Св. София, Ротондата Св. Георги и Св. Седмочисленици. Сега са емблеми на града. Ако бяхме запазили руини по добре ли щеше да е? От основите на базиликата, имайки в предвид и кога е построена, може да се възстанови на 80-90 процента.

 39. 39 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 398 Любопитно

  [quote#4:"No hope for BG!"]Пак ли Божо? [/quote]
  Че с какво ви преча?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 40. 40 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#29] от "No hope for BG!":

  Ето, за вълка говоря, а той в кошарата. Тъкмо написах коментар за любителите на търкалящи се камъни и се появи ти. Браво. Обясни на читателите тук, как се забавляваш с камъните, търкаляш ли ги, подаваш ли си ги с някой друг?
  Сега аз ще ти обясня нещо. За Царевец чувал ли си? Знаеш ли, че за една година община Велико Търново печели по няколко милиона лева от туристически такси в реставрирания замък? поддръжката на замъка е десетина пъти по-малка. Ха сега си представи, че Царевец беше оставен на твоето любимо ниво "търкалящи се камъни по земята". Според теб колко милиона щеше де печели от туристически посещения? В Дубровник ходил ли си? виждал ли си техните градски стени, крепости, кули, бойници? Знаеш ли, че дори "Игра на тронове" снимат там сезоните си? Печелят хората стотици милиони на година от туризъм. А ти си гледаш камъните и се радваш на "обектите". Вземи си камъните, занеси си ги вкъщи, ако са ти толкова мили. Аз искам да гледам крепост - както е изглеждала преди 1000 години. Едно към едно.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 41. 41 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  Абе там на място за камъните , местните бачкатори работят за без пари за 7-8 милиона може да се издигне малка хеопсова пирамида ! Накрая да не направят стени от гипсокартон както в другите подобни проекти ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 42. 42 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#35] от "SS":
  За това не споря изобщо. По мое мнение Царевец е от по-добрите бутафории.
  Моята драма е, че имаме достатъчно впечатляващи обекти, някой от тях вече реставрирани, които имат нужда само от реклама (някой и от инфраструктура до тях), без да ги строим на ново:
  Баба Вида, крепост Червен, Белоградчишка крепост, крепост Кошница, Ловешка крепост (тип Царевец), Аневско кале, Меджиди табия, крепост Овеч (пак соц надграждане), Троянови врата, Никополис ад иструм, Устра, Лютица, Маточинска крепост, Мезек - ето 14 обекта
  А самият факт, че Царевец привлича хора, а Баба Вида - не, за мен значи, че крепостта не е всичко - Търново все пак е бивша столица със стабилен етнографски център, хубав път до там и много приятна околна природа.

  До коментар [#25] от "Lou":
  Не можеш да сравняваш замъците в Германия и Франция с нашите - онези така си седят откакто са построени, а реставрациите, които са им правени са истински реставрации.
  Това, което Димитров прави не е реставрация, а нов градеж. Реставрация е като имаш исторически или архитектурен източник нещото как е изглеждало и си го възстановил в този вид по възможност с техники използвани в дадения исторически период.

 43. 43 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 425 Неутрално

  [quote#19:"shileto"]Ти маке ли си та вземаш на сериозно историците макета [/quote]

  А ти можеш ли да прочетеш, че съм написал българин ? "Макетата" във видеото са с българско национално самосъзнание и се борят срещу историците и са подлагани на постоянни репресии, на които Божидар Димитров им отвръщал, че си живеят много добре в Македония и не са репресирани. Ти можеш ли да вземеш на сериозно този човек, който пред българските медии твърди, че в Македония дискриминират българите, а същевременно в лични разговори им казва, че няма нищо такова ?

 44. 44 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 425 Неутрално

  [quote#19:"shileto"]Ти маке ли си та вземаш на сериозно историците макета [/quote]

  Ти маке ли си та да не схващаш, че българските политици и в частност Божидар Димитров не им пука за българите и от двете страни на Осогово ?

 45. 45 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Де го проектът, като е толкова стар?

 46. 46 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#19] от "shileto":

  Коментарът ти за съжаление показва отношението и пълното неразбиране и невежество по тази тема на много хора в България, точно както и на много хора в Македония. Политиката, която водят българските политици (ако въобще може да се нарече политика и политици, а не мафия и мафиоти) е в ущърб на българите не само в Македония, но и в България. Комунистическият режим е допринесъл много за това масово незнание и неясната по проблема.

 47. 47 Профил на impala
  impala
  Рейтинг: 213 Весело

  Коментарите под тази новина ми напомнят на онази - за предложението да се строи плавателен канал Варна - Русе. Големо плюване беше докато не се разбра че Радан бил сред инициаторите. Послетия дето плюваха почнаха да лижат.

  Чудя се, наистина ли болшинството българи са толкова просто устроени, че да мислят само в черно и бяло, наште срещу ваште, всичко или нищо...

  Е,при демокрацията никой не може да получи Всичко... затова Нищо за вас, маа..ви проста

  Борисов комплексира хора, които изглеждат образовани, компетентни, успели...ключът е в думата "изглеждат"
 48. 48 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Ужас.. Тоя, за да усвои едни пари ще продаде и майка си.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 49. 49 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Божо пак го хванаха лудите.
  Да вземе направо да построи изцяло и Плиска, и Преслав. Ще създаде работни места, ще усвои едни пари, пък може и я вампир, я караконджул да открие.

 50. 50 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 733 Весело

  Името на Божо Димитров може да гарантира само едно - крадене на едни пари,и градене на едни бутафории.....
  Фенове на "професора" ,обаче не липсват дори във форумите на Дневник

 51. 51 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  [quote#40:"Lou"]Аз искам да гледам крепост - както е изглеждала преди 1000 години. Едно към едно.[/quote]

  Искаш, ама НЯМА!
  Няма, защото са разрушени до основи и няма как да ги възстановиш такива както са изглеждали преди 1000 години, защото не се знае как са изглеждали преди 1000 години!
  И не ми пробутвай Дубровник за пример, защото Дубровник е запазен, а Търново е продукт на фантазията на такива като Божо. И дума не може да става за сравнение.
  Печелели били в Търново. Те и в Дисниленд печелят - при това повече.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 52. 52 Профил на impala
  impala
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#12:"Norman Granz"]По проект от 80-те години, ще рече с икона на Людмила Живкова,[/quote]


  Може и да е така, вероятно е така. Обаче! Когато става дума за реставрация на исторически обект, не Ви ли се струва един проект 80-те вероятно ще бъде по качествен, най-малкото защото никой не е поставил бюджетни ограничения пред архитекта.

  Борисов комплексира хора, които изглеждат образовани, компетентни, успели...ключът е в думата "изглеждат"
 53. 53 Профил на impala
  impala
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#50] от "thepirineagle":

  Не бе, Пернишката крепост не е на Божо. Той даже написа унищожителен рейд по медиите по въпроса:

  Божидар Димитров: Реставрацията на Кракра е чудовищна и трябва да се разследва

  Проф. Божидар Димитров: Невежи и корумпирани експерти разрешават пускането на реставрираните крепости

  Борисов комплексира хора, които изглеждат образовани, компетентни, успели...ключът е в думата "изглеждат"
 54. 54 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 533 Весело

  Къде е Лиляна Павлова, когато ни трябва, за да осигури безплатно финансиране на реставрацията по линия на санирането...  [quote#51:"No hope for BG!"]И не ми пробутвай Дубровник за пример, защото Дубровник е запазен, а Търново е продукт на фантазията на такива като Божо. И дума не може да става за сравнение.
  Печелели били в Търново. Те и в Дисниленд печелят - при това повече.[/quote]Амин!

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 55. 55 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Когато реставрацията е добра (или с времето е възприета от хората), никой не крие факта, че реставрираната сграда прилича на оригинала само донякъде - с по-голяма или по-малка според случая степен на приближение до оригинала. Включително и за сгради от късната античност и ранното средновековие, за които малко се знае за първоначалния им вид - например Константиновата базилика в Трир (нейното най-ранно изображение е от доста по-ново време - средата на 16 век):

  http://de.wikipedia.org/wiki/Konstantinbasilika

  Въпросът е новият строеж да е хубав и да е съобразен максимално с някакви данни от архитектурната история, колкото и малко да са те, дори и ако са само за детайл от сградата (както за Константиновата базилика се изтъква, че при последното й изграждане след Втората световна война дървеният таван е изпълнен по оригиналния способ). Нали и за древните сгради в Плиска и Преслав има някакви данни за керамични орнаменти например?

 56. 56 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Предлагам след като я възтановят по въпросния проект, да я санират - така и други министри ще се усмихват като г-н Димитров на снимката...

  Каквото и да си говорим, това ще бъдат апроксимации. А от ламтенето за "евтин" проект, ще осъмнем с една "базилика" с итонг тухли, в един мутро-автентичен вид.

 57. 57 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 500 Неутрално

  От друга страна, ако не измислят нищо бутафорно, а следват до прашинка стила на останките, и да осъмнем с една добре реставрирана развалина, всичко би било далеч по-автентично. Но едва ли с архитекта на Цари Мали Град...

 58. 58 Профил на Petko Stoev
  Petko Stoev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пак ли този ВСЕЗНАЙКО - АГЕНТ ????

 59. 59 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Скандално!

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 60. 60 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1108 Любопитно

  Абе няма ли там някое голо поле и да му дадат да си строи каквито иска реплики?!?!?!

 61. 61 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 418 Гневно
 62. 62 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 572 Гневно

  Нищо няма да остане неосквернено от царете на бутафорията.

 63. 63 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А защо да не е цялостна реставрация с покрив и керемиди, както се прави в цивилизования свят?Западните ни съседи изградиха храмове върху български църкви и руини,само да заличат българщината,направиха арки и катедрали,където никога не е имало и без да имат историческо основание за това?!Не казвам,че и ние трябва да направим същото,но можем да изградим и възстановим напълно,цялата църква,такава,каквато е била през средновековието.Всяко,половинчато нещо-врата и олтар..,където да се "късат билетчета",е повече бутафорно,от колкото възстановяванне и изграждане на величествения храм в Плиска,откъдето са тръгнали парвите преведени от гръцки книги по целия славянски свят,още повече,че имаме историческото основание да го направим.Да побързаме,докато не е дошъл някой друг от север и на това свято място,да е изградил нещо друго!

 64. 64 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#51] от "No hope for BG!":

  Може да се възстанови целият храм,но не във вид на кич-а от Дисниленд-Скопие2014.

 65. 65 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Да се направи, но с уважение към историята и към хората, които ще я гледат.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 66. 66 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 565 Неутрално

  По този въпрос напълно подкрепям Божидар Димитров .
  Това , че китайската стена е строена предимно в наше време , прави ли я по малко "Велика" .

 67. 67 Профил на ina_dineva
  ina_dineva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Супер, сега Фърков да сложи PVC дограма и на Плиска, както в Цари Мали град...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 68. 68 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  Поредният бутафорен кич -гавра с историческото ни минало. Не стига сградата с уродливите стенописи на Св.Русев - на хълма Царевец, която уж била възстановената патриарщеска църква, сега и тази глупост. Остава да "възстанови" и Златната църква в Преслав или крепостната стена на Сердика.

 69. 69 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 471 Весело

  Пример за това как туризмът унищожава културно-историческото наследство

 70. 70 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#68] от "antonio_vivaldi":
  Стенописите са на Теофан Сокеров, което обаче не ги прави по-малко грозни. Самият той не се гордее особено с тази си творба.

 71. 71 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нека чалгата продължи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK