Комплекс с 335 жилища без канализация се изгражда в свлачищна зона край Балчик

Комплексът, който трябва да бъде доизграден в местността Фиш Фиш близо до Балчик

© Строителство Градът

Комплексът, който трябва да бъде доизграден в местността Фиш Фиш близо до БалчикВъпреки предприетата от РДНСК – Варна процедура по споране, строежът на голям ваканционният комплекс в местността "Фиш Фиш" край с. Оброчище, община Балчик продължава. За това алармираха собственици на имоти в близост до строителната площадка.


Комплексът от жилищни сгради, басейни и СПА център с обща разгъната застроена площ 32 403 кв. м е на едноличното дружество "Терем плюс". Намеренията на инвеститора са обектът да бъде бъде завършен до края на тази година.


Собствениците на имоти в близост до дерето, в което в момента се изливат само събраните дъждовни и повърхностни води от строежа, още миналата година са сигнализирали, че това е довело до повишаване дебита на реката, от което се свличат земни маси, застрашаващи имотите, здравето, и живота им.
"Предвид намерението да се построят няколко басейна и спа комплекс, нарастват нашите опасения за чистотата на морето и на реката в дерето", са написали те в сигнала си до министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.


Според текста на сигнала изливането на вода в такива големи количества ще създаде и допълнителни предпоставки за подкопаване на склона, на който се извършва строителството и ще предизвика последващи свличания на земни маси.


"Остава и мистерия как точно ще се пречистват и как ще се заустват отпадните води от 340-те апартамента, предвидени в проекта", пишат собствениците на имоти във Фиш Фиш.


Според един от тях Христо Панчев "издаването на строително разрешение за изграждане на 5-6 етажен комплекс с плувни басейни в силно свлачищната зона на местност "Фиш-фиш" където свличанията ежегодно променят облика на крайбрежието, изграждането на тежките бетонови конструкции върху и без това рушащия се склон, е рецепта за катастрофа".


В отговор на сигнала, подаден от собственици на съседни имоти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството са отговорили на 1 април т.г, че "при проверката на проектната документация по част ВиК (на строежа, бел. ред.) е установено, че строителството се извършва без да е спазено условието "заустването на битови и повърхностни води да бъде задължително в канализация".


Проверката е потвърдила, че в момента на нейното извършване, повърхностните и дъждовните води са се изливали направо в близкото дера. В същото време, тъй като строителството се извършва в свлачищен район, наличието на сигурна и контролируема външна и вътрешна ВиК мрежа, както и повърхностно отводняване, е сред задължителните условия, които трябва да бъдат спазени.


При извършената от МРРБ проверка в началото на годината от страна на инвеститора "Терем плюс" не е било представено и становище от Басейнова дирекция, изискано от Общинския експертен съвет по устройство на територията в Община Балчик. Според нейните членове то е задължително и е трябвало да предшества издаването на строително разрешение за реализация на проекта още през 2013г.


"Такова становище не е издадено от Басейнова дирекция и до този момент", твърди Христо Панчев.


Във връзка с установеното по време на извършената проверка на 20 март т.г. служителите на ДНСК са съставили констативен протокол, с който е започнало административно производство по спиран на строителството.


"Заради продължаващото строителство ние изпратихме писмо до Комисията за взаимодействие с неправиетелствени организации към Народното събрание, каза за "Дневник" Христо Панчев от Сдружението на собственици на имоти в мествонстта Фиш Фиш. В последния ден на април от там получихме отговор, че писмото ни е препратено отново до МРРБ".


Писмото, изпратено от Народното събрание до строителното министерство носи подписа на председателя на Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и сигналите на граждани Бойка Марковска. В него се настоява той "да бъде проверен и да бъде направено необходимото за незабавното прекратяване на строителството в района". Поредният сигнал, подаден днес от собствениците на имоти в съседство с проекта на "Терем плюс" обаче показват, че това не есе е случило.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Страхотия.
  Може още да се бетонира, значи.
  Бравос, честито българи, ще има още блокове на морето!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 3. 3 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Щял да бъде за политици! Те в къщи ядат, а в парламента с...т.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 4. 4 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Бъдещите кандидати държавата да ги обезщети за срутените им имоти?

  Евроатлантида
 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1058 Весело

  Местността "Фиш фиш" ще стане пиш пиш.....

 6. 6 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 840 Неутрално

  "Кой уши байряка!" ..........(Кой прибра парата!)

  Да разлая троловете!!
 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Любопитно

  в ДЕМОКРАТИЧНА България 5 служби "пазят" плажовете и дюните! А колко ли отговарят за строежа в свлачищни райони?
  Без ПОЛИТИЧЕСКА ПОДКРЕПА на високо ниво, чиновниците едва ли ще издават на своя глава разрешителни! Плаща се! Първо за политическа подкрепа! После и на чиновниците!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ако може да се гарантира пребиваването на 240 дупетати в този комплекс, по време на свличане, съм готов да преглътна и това бетониране

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 9. 9 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Пране на пари. Когато се свлече в морето, ще си получат парите от застрахователната компания.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Докато дАржавата привлича НЕЯСНИ инвестиции на всяка цена, резултатът ще е само нарастване на корупцията и ерозиране на държавността. В случая-буквално ерозиране-от канализацията.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#9] от "Индикатор":

  Тц, ще получат парите си от данъкоплатеца (но можете да го наричате застраховател)

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 12. 12 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Любопитно
 13. 13 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  Ще стане накрая един призрачен град , като този кай Царево и това е....ам то вече доста места в България са с призрачен вид ...

 14. 14 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1363 Весело

  Нещо вмирисан изглежда този "фиш"...

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 15. 15 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  това е един терен между Албена и в.з. на Балчик, който миналата година се рекламираше за продажба с огромни билбордове покра пътя. Собственост беше на някакъв руснак. Явно е намерил купувач - цената беше около 20 млн. евро за терена само.

  седеньето го зголемува задникот
 16. 16 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 897 Любопитно

  [quote#5:"xmm"]Местността "Фиш фиш" ще стане пиш пиш.....[/quote]

  Хахаха....

  Ох...забакнах се от смях...то направо ше си стане Голямата работа...
  Жалко за туристите, на които ше им смърди на Голяма работа и ше се плацикат в тая Голяма работа...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 17. 17 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 426 Неутрално

  След Люлин 11 и Младост 5 в местностите Св.Влас и Сл.Бряг гордо се продължава към Люлин 12 в Балчик.Но вина има и идиота който би си купил на тези места бетон за почивка на Фекалните бани

 18. 18 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Въобще в и около Балчик, откак управлява настоящият кмет /от БСП и явно без да засяга ламтежите на ДПС/ се строят страхотии. Най-фрапиращите от тях са върху т.нар. "Нов плаж", където преди години си имаше /явно от името/ плаж.
  А, през предишния му мандат доби национална публичност казуса с даване на обществена поръчка на фирма на ДПС за ремонт на улици в града. Фирмата беше толкова "яка", че нямаше възможност да извърши ремонта, та нае подизпълнители също "наши хора". Та ремонтите са се точили доста дълго време, няколко лета. Жалко за хубавия град.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7659 Неутрално

  Това е вече връх на наглостта и алчността.Сега да ги накарат сами да го съборят и почистят.Не остана бряг без свлачище ,но българската мафия хич не я интересува.Много важно,че се срутила държавата и се харчат милиони, заради безхаберие.

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2916 Любопитно

  Фирма „Терем плюс“ дали има нещо общо с КТБ ,мустака и 10-ката?

 21. 21 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#12] от "ТМаринов":

  Същото като "дера"

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 22. 22 Профил на drakon
  drakon
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това е за награди Дарвин или нещо такова- ако има награда за най-тъпите хора на света ... Не мога да схвана как е възможно такова нещо, но тя природата си знае работата.

 23. 23 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Комплекс с 335 жилища без канализация се изгражда в свлачищна зона край Балчик

  Спокойно, природата ще свърши своето. Жалко само за тези които ще си купят там апартаменти - едва ли ще им кажат, че е строено в свлачищна зона.

 24. 24 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#9] от "Индикатор":
  [quote#9:"Индикатор"]Пране на пари.[/quote]
  Свинските черва нямат разплитане!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 25. 25 Профил на Иван Раданов
  Иван Раданов
  Рейтинг: 452 Любопитно

  До коментар [#2] от "Dr. G.":

  Всъщност там колкото и да бетонираш, реално пълниш морето със строителни останки. През зимата един човечец го даваха по телевизиите как си струпал точно там 3-етажна бетонна виличка (естествено - на септична яма), пък тя взела, че потеглила с мръсна газ надолу към морето - по 3 м в денонощие.
  Сега умножаваме по 100 - и май някой трябва да извика National Geographic да снимат документален сериал, цял сезон на Теория на глупостта.
  Единственият шанс това да се закрепи, е да строят от Фиша надолу към кръговото на входа на Албена, от дясната страна на пътя - върху едновремешните прасковени насаждения. Но така ще подложат на риск цялата средна и горна зона на Албена. Луда работа.

 26. 26 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 993 Неутрално

  условието "заустването на битови и повърхностни води да бъде задължително в канализация".

  Ей това е много глупаво. На много места по морето повърхностните води са заустени точно в канализацията. Тя е с малък дебит и не може да поеме всичко. Като вали силен дъжд се пълни до откат и почва да бълва от шахтите смесена дъждовна с фекална вода. Избиват тоалетни хартии, л@йна, и всякакви други хубавини и се изтичат по улиците и деретата към морето.
  Повърхностните/дъждовни води трябва да се заустват отделно, в шахти и канавки, и могат да се изтичат към морето. А канализацията трябва да си е в отделни тръби и към пречиствателната станция.

 27. 27 Профил на pipilonia
  pipilonia
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dr. G.":

  Специално с този строеж природата сама ще се справи.

 28. 28 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 518 Неутрално

  пожелавам им попътен дъжд. А на собствениците на вилите наоколо - късмет

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Всъщност на МРРБ въобще не им пука нито за вилната зона в Балчик, нито за чистотата на морето! Просто обслужват интереса на един местен червен феодал с курортен комплекс, който по всякакви начини се опитва да спира всякакво строителство в района!
  Публична тайна е, че има наляти много руски пари в тоя обект и на някои хора много ще им се усложни живота, покрай това спиране на обекта...
  Дневник не са проучили проблема, както трябва! Всъщност става въпрос за съвсем друго и много се съмнявам, дали ще напишат цялата истина

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Казусът е сложен и в него НИЩО не се случва по правилата. Земята е продадена от общината за жълти стотинки - буквално! Геозащита - Варна издава становище, че там свлачища няма, изготвя проект за геозащита и сама си го одобрява, тъй като служителите на службата са и "експерти" в община Балчик. После главната архитектка издава разрешение за строеж без изискуемото становище от Басейнова дирекция.. Ако се направи щателно разследване, не само че тази грозотия ще бъде съборена, но и много хора ще трябва да бъдат наказани. И това ще стане, но има още път да извървим до там.. Преди това природата ще свърши работата, а може и да вземе жертви - както обикновено..

 31. 31 Профил на dim5717
  dim5717
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Нещо подобно може да се види по пътя от Поморие за Бургас. Предполагам, че е на същите "инвеститори"

 32. 32 Профил на andrewg
  andrewg
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Канализации на обьекте есть. И битова и дождёвна. Всё сделано правильно и безопасно. Битова идёт в пречиствовательну станцию около Албены. Дождевая вода собирается по всему участку и идёт в дере. Так же как было 10000 лет. Уровень воды в дере не увеличивается!!! Проверено. А берег моря и берег дере уже укреплён пилотами на глубину до 8 метров. Свяжитесь с офис Терем Плюс ЕАД и вам всё вежливо расскажут и обьяснят. Или приезжайте и посмотрите своими глазами. А писать здесь фантазии и гипотезы не серьёзно.

 33. 33 Профил на jivnikolov
  jivnikolov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Уважаеми редактори на "ДНЕВНИК". Имах Ви за сериозно издание. Разочарован съм да пишете по поръчка без да си направите труда да проверите фактите. Явно и вие сте поръчкова медия като останалите издания в България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK