Еврокомисията повиши прогнозата си за икономическия растеж на България (допълнена)

Европейският комисар за икономическите въпроси Пиер Московиси представи пролетната икономическа прогноза в Брюксел.

© European Commission, 2014

Европейският комисар за икономическите въпроси Пиер Московиси представи пролетната икономическа прогноза в Брюксел.Европейската комисия повиши прогнозата си за растежа на българската икономика през тази и следващата година. В пролетната прогноза, която се представя днес в Брюксел, се посочва още, че ниските цени на петрола, обезценяването на еврото, относитело стабилния глобален икономически растеж и мерките, които взема Европейската централна банка, допринасят за подобряване на ситуацията в целия Европейски съюз.


Очаква се икономиката на България да отчете растеж от 1 на сто през 2015 г. и от 1.3 на сто през следващата година. Това е записано в пролетната прогноза на Европейската комисията.


За сравнение през февруари ЕК очакваше българската икономика да нарасне с 0.8 на сто през тази година и с 1 процент през следващата година. Тези оценки също бяха завишени спрямо очакваното през ноември миналата година. 
В средата на април Министерството на финансите подобри очакванията си за развитието на българската икономика през годината. Според тях очакваният растеж на брутния вътрешен продукт е 1.4 на сто. МВФ в момента очаква този показател за 2015 г. да е 1.2 на сто, а Световната банка - 1.1 на сто.


В прогнозата на Брюксел се подчертава обаче, че след като страната имаше полза от инфлацията и спада на цените на горивата в края на 2014 г., сега се очаква свиване на вътрешното потребление. Това се дължи на ниските заплати и на високата безработица. В същото време през тази и следващата година се очаква бърз растеж на експорта. Очаква се България да спечели от отслабването на еврото особено като се има предвид, че по-значителна част от  експорта на страната е за страни извън ЕС. 


През 2015 г. се очаква безработицата в България да спадне до 10.4 на сто, а през 2016 г. - до 9.8 на сто. Това очакване също представлява подобрение спрямо прогнозираното през февруари. Тогава се очакваше безработицата в страната плавно да намалява – от 11.7% за миналата година до 10.9% през 2015 г. и 10.4% през 2016 г.


Еврокомисията очаква още и през тази година дефлацията да доминира като средно се очаква да е 0.5 на сто. Прогнозата е през 2016 г. инфлацията отново да се върне до равнище от 1 процент, когато ефектът от поевтинелите горива изчезне.


Прогнозата за инвестициите остава негативна като се очаква те да продължат да се свиват - с 1.7 на сто през тази година и с 2.9 на сто през 2016 г.  За сравнение в целия ЕС тази година се очаква вложенията да нараснат с 2.6 на сто, а през 2016 г. - с 4.2 на сто. В същото време се посочва, че частните инвестиции може да  нараснат повече от очакваното, ако бизнесдоверието и бизнесклиматът се подобрят по-бързо от очакваното. 


За разлика от целия Европейски съюз и за еврозоната, където се очаква през следващата година правителственият дълг да се свива, за България се очаква да нарасне до 29.8 на сто от брутния вътрешен продукт през тази година и до 31.2 на  сто през 2016 г. Прогнозата не е изненада на фона на намерението на правителството да емитира нов дълг в следващите три години. Неотдавна с решение на парламента беше прието, че този нов дълг може да достигне до 16 млрд. лв.


Най-светлата пролет


Европейският съюз има най-светлата пролет за последните няколко години, описа ситуацията еврокомисарят по икономиката, финансите и данъците Пиер Московиси. Така нареченото количествено улеснение, което предприе европейската централна банка, има значителен ефект като допринася за ниските лихви и осигуряване на по-добри условия за кредитиране, отчита в прогнозата си Еврокомисията. 


Така през тази година се очаква икономиката на Европейския съюз да нарасне с 1.8 на сто и с 1.5 за еврозоната. Това е  завишаване на очакването спрямо февруари съответно с 0.1 и 0.2 процентни пункта. За 2016 г. се очаква европейската икономика да нарасне средно с 2.1 на сто, а тази на ерозоната - с 1.9 процента. 


"Европейската икономика отбелязва най-светлата си пролет от няколко години насам. Взетите мерки вече започват да дават резултати", отбеляза при представянето на прогнозата еврокомисар Пиер Московиси. Той допълни, че има още много да се направи, "за да се уверим, че този обрат не е просто сезонен феномен". Московиси подчерта, че осигуряването на инвестиции и реформи и придържането към отговорна фискална политика са ключови фактори за увеличаването на работните места и растежа. 


Основен принос за очакваните показатели ще имат вътрешното търсене и засилването на инвестициите през следващата година, се посочва в прогнозата. В нея се отчита, че всяка от страните членки усеща в различна степен възстановяването на икономиката си от кризата. Това се дължи на индивидуалната зависимост от цените на петрола  и обезценката на еврото. От януари досега еврото се е обезценило спрямо долара с 4 на сто, посочи Московиси. Мерките на Европейската централна банка имат по-голям ефект върху страните, които досега бяха със силно затегнати финанси, се посочва още в документа. 


Инфлацията в ЕС се очаква да остане близо до нулата през първата половина на годината, което в голяма степен се дължи на ниските енергийни цени. Пазарът на труда пък се очаква да се подобри на фона на повишаващата се икономическа активност.


Най-голямата европейска икономика - германската се очаква да нарасне с 1.9 на сто тази година и с 2 процента през следващата. За Франция прогнозата е по-консервативна - за 1.1 на сто тази година и 1.7 процента през следващата. 


В Гърция ситуацията остава нестабилна политически и икономически, подчерта Московиси. Все пак пролетната прогноза очаква икономиката на страната да нарасне с 0.5 на сто тази година и с 2.9 на сто през 2016 г. За другата задлъжняла страна Португалия очакванията са за растеж на БВП от 1.6 на сто през тази година и за 1.8 на сто през следващата. В Испания прогнозите са респективно за 2.8 на сто и по-малък растеж през 2016 г. - от 2.6 процента. 


"Трябва да запретнем ръкави и да работим повече, за да задържим тази пролет", посочи още Московиси. 


Икономическите прогнози на ЕК се отнасят до ЕС, отделните страни в него и еврозоната, но включват и прогнози за някои от водещите световни икономики и за страните, които кандидатстват за членство в ЕС. Прогнозите обхващат период от поне 2 години и повече от 180 променливи. Прогнозите за ЕС и еврозоната се изготвят чрез обобщаване на данните от отделните страни членки. Прогнозите се публикуват три пъти в годината в съответствие с годишния цикъл на процедури за икономически надзор в ЕС, известен като европейски семестър. Преди въвеждането на тези процедури през есента на 2012 г. всяка година се публикуваха две пълни и две междинни прогнози.

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на WARPANDA
  WARPANDA
  Рейтинг: 284 Весело

  Бързо всички червени амеби на амбразурата да ни обяснат как това е империалистическа пропаганда!

  Pandamunion! http://www.examiner.com/list/russia-s-top-120-lies-about-ukraine
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  "Графе" четеш ли?

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Мурзилките защо не са скочили да громят капитализЪма вече?
  Нали постоянно ни заливат с опорни точки колко е лошо и как се свива икономиката.

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 4. 4 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Значи България се справя много добре, така ли да разбираме?

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  Доста предпазливи прогнози, както се казва в рамките на статистичската грешка, но положителните са за предпочитане
  Иначе принципно с т.н. икономическа наука и произтичащите от нея ръководства за управление на национални и по-големи икономики, не ми звучат много убедително. Вземат едни мерки ( все едно какви, дали рестрикции, дали обратно увеличаване на парите в оборот) и...след някакво време се получава най-после положителен резултат. Ама дали е нормалната цикличност на икономиката или е в резултат на мерките, като е в плюс, всеки се кичи , като е в минус, виновна е ..кризата

 6. 6 Профил на Дани Савов
  Дани Савов
  Рейтинг: 412 Весело

  ДругарЕЕЕ давам ОпОрнА ТОЧКАааааа.
  "То това е Благодарение на далновидната политока на ДрОгарА ОРЕХОВ те сега дава ефект!!!

  HIRO
 7. 7 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Само не знам, защо тъмносините талибани се радвате и се закачате с "мурзилките", след като вие сте наравно с тях по ожесточение с/у ББ и кабинета му

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 8. 8 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Интересно и защо ЕС нищо не каза по повод рекордния заем от 16 милиарда. Същата ЕС нищо не казваше и когато гръцките правителства взимаха милиарди заеми, а чак когато колата се обърна се сетиха... уж. Колкото до ръста - то при 16 милиарда заеми които все пак ще се претакат през икономиката преди да бъдат пропилени и окрадени водят до някакъв разреж, който обаче ще е частица от увеличението на дълга и след няколко години ще дойде големия рев... ама до тогава парите ще са на кокосовите острови, а тук ще е останал малко прост матрял да плаща.

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  Очаква се икономиката на България да отчете растеж от 1 на сто през 2015 г. и от 1.3 на сто през следващата година.
  _______
  На фона на икономическата разруха плюс-минус 1% си в рамките на статистическата грешка ! По-скоро новината може да се тълкува като стабилна мизерия без изменения.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Мен само това ме притеснява:

  "Прогнозата за инвестициите остава негативна като се очаква те да продължат да се свиват - с 1.7 на сто през тази година и с 2.9 на сто през 2016 г. За сравнение в целия ЕС тази година се очаква вложенията да нараснат с 2.6 на сто, а през 2016 г. - с 4.2 на сто. "

 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#4] от "12345":

  Направо сме цъфнали и аха да вържем.
  А ЕК са забравили да споменат, че освен БВП е нараснала и популацията на орките.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 12. 12 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Слабо успокояваща новина. Трябва ни ръст от 6-7% за да почнем да догонваме западните икономики. Другото е тъпчене на място (което все пак е по-добре от копането по дъното на ореха, Доган, Станишев и Болен).

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  [quote#8:"sqrt"]Интересно и защо ЕС нищо не каза по повод рекордния заем от 16 милиарда. [/quote]
  Нали стана ясно ,че тези 16 млрд. не са заем е рефинансиране стари заеми или взимаме едни милиарди на заем за да погасим едни други задължения и нищо не остава в кошницата , тези упражнения се правят за да се платят на един банки комисионните и такси по обслужването на милиардите където става въпрос за потресаващи суми !
  За сегс няма изгледи Баце да работи за икономиката на България така ,че тя да е конкурентна на доминиращите европейски икономики където бизнеса получава 0% лихви по финансирането и 50% грантове за инвестиции в периферни колонии!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Хич не съм му адвокат, но неговата прогноза е доста по-висока.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 15. 15 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 229 Весело

  Няколко редовни умнотийки се нацвъкали вече отгоре,но още ще има,нали трябва нещо да се драска...Що ли цвъкаме по белия лист?!
  "Еврокомисията повиши прогнозата си за икономическия растеж на България"
  Новите партсекретари от новата Москва си мандахерцат части от процентчета за радост на никой друг,но само за такава на дежурните човечета на амбразурката...
  Споко,нашенецо,стой на родната пробита еднодръвка,която гордо цепи вълните,мирувай и израствай ,нали?!
  Не изсмукани прогнози за процентчета и центчета,а и 10% да е реално-пак страничката е на опашката и само лапа пепеляка! Растеж на мутренската псевдо-икономика според новия московски център,ама брюк-селски тоя път!Същата работа и пропаганда като по време на соц-а,ама досущ същата! И резултатите са същите.Беден и последен народ и страна,но ги храним на хартия чрез чисълца сладки,идва светлото бъдеще!

 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  До коментар [#3] от "sashobal":

  Какво да чете?! Сигурно , как ЕС расте с 1.8, а ние растем с 1.

  Когато при царя растяхме с по 7 -8 %, причината беше, че ЕС растял с по 3%.

  Сега ЕС като расте с1.8 ние защо не растем с 3.6?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  До коментар [#15] от "adolfbraunauin":

  Друго си е, че са им го казали от ЕК!!
  Малко по надолу пише че изследването е на база обобщаване на данни от отделните страни, ама кой да ти чете докрай!

  Нали трябва с развети знамена да се влеят в развълнуваното множество на празнуващи гербери!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Няма да се учудя особено ако безработицата падне под 10% още 2015 и направим ръст от над 1.5%.Не че сме цъфнали и вързали, но като че ли поотлепихме.

 19. 19 Профил на WARPANDA
  WARPANDA
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#16] от "tribiri":

  Няма нормален човек, който да говори такива глупости. При Царь растехме преди да се спука балона, хвана вълната така да кажем... Ама как въобще го споменавате..

  Pandamunion! http://www.examiner.com/list/russia-s-top-120-lies-about-ukraine
 20. 20 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 569 Неутрално

  На БЪлгария ѝ трябва ръст като в Южна Корея през годините - 9-10%...Срамота е бедна и неразвита държава като нашата да ѝ расте икономиката с темпове, по-бавни дори от на развити държави. Ние не просто не догонваме, ние изоставаме.

 21. 21 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#20] от "Софиянец":

  И аз това казвам по- горе, ама са ми наблъскали минуси.

 22. 22 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Първо не мога да разбера на какво се радват бостанждиите. 1.0% означава де факто забавяне на икономиката от миналогодишите 1.7%. Прогнозата и за догодина ще е под "супер кризисната" 2014.

  nègre littéraire
 23. 23 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Прогнозира се още по-бавен ръст на вътрешното и публичното поребление , за свиването на инвестициите е споменото бегло в статията. То това е ясно, няма нужда се се разгръща излишно, никой с ума си няма да дойде да инвестира в тази държава с премиер като сегашния.

  nègre littéraire
 24. 24 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#10] от "Бай Благой":

  Преди време научих ,че един човек иска да прави консервно предприятие в моето село и така, купил земя , отишъл да говори в общината да му разрешат и там му поискали 10 000 лева за да му позволят да прави бизнес продаде земята и не се върна повече.Наскоро чух , че един турчин иска да прави завод за редосеялки , брани , фрези и всякаква селскостопанска техника решил да го прави в България голям завод да наеме много хора и така говорил в няколко града и навсякъде общинарите си поискали своето едните му казали трябва да станеш спонсор на местния отбор , другите му казали ами трябва да построиш стадион трети направи поискали пари и човека се реши да си го направи в Турцил.Та това са чуждестранните инвестиции хората идват тука да отварят производство , а ние като истински ориенталци вместо да им дадем земя и да облекчим малко данъците както се прави в такава кризисна ситуация на фона на голямата безработица , ние им искаме рушвети и ги гоним и се чудим после защо не растем.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 25. 25 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да погледнем какво ще стане в Румъния (управлявана от супер-лошите социалдемократи на Понта, авера на Станишев):

  Растеж от 2.8% за 2015 (както и през 2014), засилване на растежа до 3.3% през 2016. Там инвестициите няма вече да спадат, а ще растат с 3.2% тази година, догодина с още повече - 4.2%

  nègre littéraire
 26. 26 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 686 Любопитно

  Малиий... с тези "растежи" май-май изоставаме от всички.. Я, някой да ми обясни как с растеж от 1% и най-ниската покупателна способност 35% от средноевропейската се приближаваме към който и да е.. То с по-малък растеж няма абсолютно никой в ЕС - дори и Гърция/усреднено за тази и следващата година/..Просто си ставаме все по-бедни и все по-далеч назад по-всички параметри от всички... Въпреки "стабилното управление и яко лизане на зад*ици" извършвано от суперкадърните ни управляващи..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  [quote#16:"tribiri"]Когато при царя[/quote]

  При кого?

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  До коментар [#14] от "Цецо":

  "Прогнозите" на "графа" са ми ясни - чиновник с никаква представа от реалния бизнес.

  The best way to predict the future is to invent it.
 29. 29 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  "особено като се има предвид, че по-значителна част от експорта на страната е за страни извън ЕС. "

  Брях, брях!

  износ 2014 - 43254.7 млн лв , откоито 26954.7 лв за ЕС и 16300.0 млн - други

  И затуй плащаме неколкостотин млн членски внос задаможе младши писар в ЕК да произвежда дълбокомудрени прогнози срещу 4.000 евро месечна зарплата.


 30. 30 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Какво ли е положението в Македония, тази толкова закъсала иконмически държава, в която от време на време терористите завземат по някое населено място?

  Растеж от 3.8% тази година и 3.9% догодина. Инвестиции - ръст от 8.5% за 2015 и 7.1% за 2016 за (все пак забавяне от 13.5%-те на 2014). Даже ме е срам да сравнявам с България.

  nègre littéraire
 31. 31 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 425 Неутрално

  2-3 по-малко от прогнозите за Румъния.

 32. 32 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да погледнем на изток - в Турция, която броят на бежанците се очаква да стигне 2.5 милиона през 2015. Какво ли ще се случи там?

  Растеж от 3.2% през 2015 и 3.7% през 2016. Също така и увеличаване на инвестициите през двете години.

  Та къде сме тръгнали ние с мижавите си 1.0% Или изобщо тръгнали ли сме нанякъде след като другите тичат далеч напред?

  nègre littéraire
 33. 33 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Положителна новина, доколкото е по-добра прогноза. Но всеки ръст по-малък от 7-10% и то за десетилетие ни обрича на затриване. Ние сме толкова назад, а сме толкова малки че е цяло чудо как не може да се измъкнем. Отделно у нас диспропорциите са огромни, което е необяснимо за размерите ни. Или сме супер тъпи или супер консервативни, но вървим към закриване. Кажете ми една публична услуга която се подобрява в последните години на национално ниво.

 34. 34 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Любопитно

  До коментар [#1] от "WARPANDA":

  Имаш 11 минуса и 35 плюса - изглежда, това е реалната социология на форума, не е лошо /въпреки че им е много/

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 35. 35 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Растеж от 1% не е много обнадеждаващ.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 36. 36 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Интересно какво щ се случи в Гърция, излизаща и влизаща в постоянни финасови кризи държава, същата която щели да я гонят от еврозоната?

  Ти да видиш! Те също ще растат тази година, с малко, само 0.5%, но затова пък ще растат 2.9% през 2016, повече от два пъти повече отколкото България!!! Нееее, нееее. Няма да се изпълни прогнозата на Дянков, че България скоро ще "настигне" Гърция, защотото елините ще пропадат 10 години подред.

  nègre littéraire
 37. 37 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Любопитно

  [quote#8:"sqrt"]Интересно и защо ЕС нищо не каза по повод рекордния заем от 16 милиарда.[/quote]

  Е какво да каже ЕС, като не сме взели такъв заем ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 38. 38 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  [quote#31:"idiot_idiotov"]2-3 по-малко от прогнозите за Румъния.[/quote]

  В Румъния има лустация, съдебна реформа, борба с корупцията - най-важното - скъсване на зависимостта от империята на злото.

  The best way to predict the future is to invent it.
 39. 39 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да обобщим - ако България беше футболен отбор, а Борисов неин треньор, собственикът щеше да го уволни на момента. Просто защото Борисов не става за тази работа. Но България не е футболен отбор, а Борисов си им армия от 1 млн. чугуни и фльорци-обожателки, които гласуват за него, колкото и пъти да се проваля.

  nègre littéraire
 40. 40 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#1] от "WARPANDA":
  До коментар [#3] от "sashobal":

  Какво има да скачаш на тази новина. Та тя е от лоша по-лоша. Както писа някой по-нагоре, тя означава не че наваксваме, а че изоставаме спрямо другите и най-вече развитите страни. Ами остави развитите страни, то СССр по времето на застоя растеше с 1,8% по западни оценки. НРБ сигурно е растяла с повече.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 41. 41 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#20] от "Софиянец":

  Чудя се да се смея ли или да плача. Щото ако сте чели нещо за Щжна корея, когато растежа й беше трайно 7-10%, т.е. от края на 50-те до средата на 80-те, Ю.Корея прилича повече на НРБ отколкото на РБ. Сиреч, диктатура, с изцяло държавни банки, с върл протекционизъм. Масовите репресии и следенето дори са били по-жестоки отколкото в НРБ. Само един штрих, пушенето на вносни цигари (контрабандни) се е преследвало и децата са били насърчавани в училищата да ковладят родителите си ако пушат вносни цигари.
  Растежа от 7-10% е несъвместим със свободния пазар и съответно с престоя ни в ЕС. Така че искате нещо невъзможно! Ако искате такъв растеж, трябва да настоявате за излизане от ЕС за протекционизъм и период от поне 10 години, в който вносните стоки ще станат неописуемо скъпи, ако въобще се внасят. Мисля, че много от нас вече са прекалено разглезени за да се хванат на такова нещо.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8849 Неутрално

  Абе,мръдва нещо напред,но бавно,много бавно.

 43. 43 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#4] от "12345":

  Не много зле се представя.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 44. 44 Профил на tisho_one
  tisho_one
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Както и да го гледаме, новината си е положителна за нас. Дано има повече и повече такива новини.

 45. 45 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  <Прогнозата за инвестициите остава негативна като се очаква те да продължат да се свиват - с 1.7 на сто през тази година и с 2.9 на сто през 2016 г.>
  ТУк е заровно кучето. Въпреки плоския данък, желаещите да влагат пари у нас намалява, заради корупцията и неработещата съдебна система.

 46. 46 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#41] от "kihano":

  Освен наръчник на агитпропа друго не си ли чел?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 47. 47 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#9] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Стига си повтарял соц лозунги. Ти имап ли представа как се мери статистическата грешка, и дали може би се включва в прогнозата?

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 48. 48 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 473 Неутрално

  ХА-ХА-ХА
  Повишили прогнозата за "ръста" от 0.8% на 1%, което си е същото и означава "стабилизиране" на мизерията. За сравнение - дори ЕС е с ръст 1.8% и еврозоната с 1.5%.
  Този "ръст" от 1% е 500 милиона в абсолютни стойности. Като се прибави инфлацията и се оказва, че няма никакъв ръст, а каквото и да е останалото се краде и се разпределя първо горе в пирамидалната структура. Допълнително като се сметне, че в България има растящо неравенство - ето я "стабилизиращата мизерия".

 49. 49 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Данните са на ЕК:
  GDP growth (%, yoy)
  2013 - 1,1%
  '14 - 1,7%
  '15 - 1,0%
  '16 - 1,3%
  Мъка, мЪка голяма ... миналата година остава с най-голям "ръст" до 2016г.
  http://ec.europa.eu/economy_finance/eu/countries/bulgaria_en.htm

 50. 50 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 473 Неутрално

  [quote#26:"ostin22"]Въпреки "стабилното управление и яко лизане на зад*ици" извършвано от суперкадърните ни управляващи..[/quote]

  + масово крадане и корупция !

 51. 51 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Росселколхоз, аз още при зимната им "прогноза" съм казал, че нещо са се объркали, но разните совхози даже не знаехте за какво иде реч, щото от портиерната ви така изглежда света. Като през "прозореца" на Дневник.
  Моята прогноза съм я дал още на 29 януари и тя звучи така:

  [quote#21:"Graf"]Ще си позволя да направя прогноза.
  Пак де. Щото онази от миналата година се реализира и е в пъти по добра от прогнозите на Комисията, МВФ, ЕБВР, Световните им банки и т.н. и самото МФ.
  БВП за 2015 ще е с ръст около ръста през 2014-та, а може и малко по-висок, бюджетът ще се изпълни по-добре от прогнозата на владко горанов, а виновен ще е Ананиев, но това ще е добре за публичните финанси.[/quote]

  [quote#2:"EU defender"]"Графе" четеш ли?[/quote]
  Кво да чета бе текезесар?
  Това ли:
  "Очаква се икономиката на България да отчете растеж от 1 на сто през 2015 г."
  Ако това ти е радостта, то от краварника ще трябва да обясниш що за 2014 ръста е от 1.8%, а за следващата се радвате за половината, бе, ТеКеЗеСе.

  Ecrasez l’infâme
 52. 52 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Тъй значи 16 милиарда заем,българи напускащи България,пълна съсипия,но иначе растеж,цял един процент,сигурно Дебелян е отпечатал повече вестници венцехвалещи Бостан,та от там и растежа.

 53. 53 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 473 Неутрално

  [quote#38:"EU defender"]В Румъния има лустация, съдебна реформа, борба с корупцията - най-важното - скъсване на зависимостта от империята на злото.[/quote]

  Демек подкрепяш това правителство, което не прави нито едно от горните, или не го подкрепяш ?

 54. 54 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#5] от "tsvetko_51":

  Има един Нобелов лауреат, който е доказал, че всяка намеса на държавата в икономиката води или до недостатъчен ефект или свръх ефект, който налага налагането на обратна мярка. Отгоре на всичко има голямо забавяне в налагането на мярката (докато се съгласува, обнародва и т.н.), което води до невъзможността тя да отразява реалната ситуация. Имаше и още доста такива неща.
  С две думи - максимата е, ако работи, НЕ ПИПАЙ! А всеки политик обича да пипа ли, пипа.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 55. 55 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Любопитно

  [quote#20:"Софиянец"]Срамота е бедна и неразвита държава като нашата да ѝ расте икономиката с темпове, по-бавни дори от на развити държави. Ние не просто не догонваме, ние изоставаме. [/quote]
  ++++ Ама как да расте икономика, заграбена от неграмотни комуняги и кой ще дойде да инвестира в гнила, безправна, оглозгана и мръсна кочина, пълна с отчаяни, бедни хора...

 56. 56 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Дори Китай и Беларус имат по-висок БВП на г/н, а много страни от Азия вече "наваксват" по този показател, като Казахстан, който също е пред България. В Европа дамо Косово, Молдова, Украйна, Босна и Албания са по-бедни, а Македония и Сърбия са д/г на едно и също ниво с България.

 57. 57 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 405 Неутрално

  [quote#41:"kihano"]Щото ако сте чели нещо за Южна корея, когато растежа й беше трайно 7-10%, т.е. от края на 50-те до средата на 80-те, Ю.Корея прилича повече на НРБ отколкото на РБ.[/quote]
  А защо НРБ не растеше трайно 7-10%?

 58. 58 Профил на nikivan
  nikivan
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Прогнозата е преди всичко прогноза. Дай боже да имаме и по-добри показатели, макар че през тази година не виждам как може да стане. Евентуално догодина. Много е важно Бойко да вземе отношение и да спре Куневица и Лукарски, че се късат от крадене, а след тях и дебелите им ПР-ки само потоп... Иначе резултатите от 2-рия кабинет на Борисов са, ясни. Вижда се, че има надежда...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 59. 59 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  При този растеж не може да се почувства осезаемо подобрение на ситуацията за средностатистическия българин.

 60. 60 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  с 10% лихви по кредитите всеки е стегнал пробката и купува само неща от първа необходимост (или от немай къде).

 61. 61 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#18] от "mavro":

  Да,развиваща се икономика,която тотално изостава от останалите и има 1.5 % икономически ръст-има ли нужда да го коментирам или сам се досещаш ?

 62. 62 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#38] от "EU defender":

  А защо Тиквата не го прави това-нали каза че след 2-3 седмици(вече минаха),как сме щели да изпреварим Румъния(цитат на Тиквони) ?

 63. 63 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#53] от "terorio":

  Хем го подкрепя,хем знае че не върши нищо(т.е няма да направи нищо от това което иска).Ако това не е определени за лудост-избираш Тиквата-знаеш че нищо няма да свърши освен голямо пъчене,бисери/лафове и нула резултати-ама го избираш пак.

 64. 64 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#63] от "kapitalcho":

  Важното е да не са БСП/ДПС, а пък дали другите са същите като тях и са полезни за България няма значение.

 65. 65 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 632 Неутрално

  "Очаква се икономиката на България да отчете растеж от 1 на сто през 2015 г. и от 1.3 на сто през следващата година...През 2015 г. се очаква безработицата в България да спадне до 10.4 на сто, а през 2016 г. - до 9.8 на сто...сега се очаква свиване на вътрешното потребление. Това се дължи на ниските заплати и на високата безработица...Еврокомисията очаква още и през тази година дефлацията да доминира като средно се очаква да е 0.5 на сто...Прогнозата за инвестициите остава негативна като се очаква те да продължат да се свиват - с 1.7 на сто през тази година и с 2.9 на сто през 2016 г. За сравнение в целия ЕС тази година се очаква вложенията да нараснат с 2.6 на сто, а през 2016 г. - с 4.2 на сто...За разлика от целия Европейски съюз и за еврозоната, където се очаква през следващата година правителственият дълг да се свива, за България се очаква да нарасне до 29.8 на сто от брутния вътрешен продукт през тази година и до 31.2 на сто през 2016 г. Прогнозата не е изненада на фона на намерението на правителството да емитира нов дълг в следващите три години...В Гърция ситуацията остава нестабилна политически и икономически, подчерта Московиси."

  Това са нещата които ни касаят. Къде са добрите новини??? Кога ще настигнем Запада? След 100 г ? Звучи реалистично, но при положение, че не ни управляват мутри. Управляват ни МУТРИ ! Всеки ден изоставаме. Няма да има рИформи, само имитации. ГЕРБ и ДПС си папкат. ДСБ и СДС си прокараха лобистките текстове в закона за адвокатурата. Ще извъртят някоя лобистка далавера в здравната система. Другите дребни партии доволно си добруват. Съдебната система нехае. Блатото си е все същото, даже вони по-силно. Вече има бездна между България и Румъния.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 66. 66 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#64] от "terorio":

  Каква е разликата между всички тях,че аз не мога да разбера-лявото и дясното крило на БКП.
  Иначе за протокола,България най спокойно може да има между 5 и 7 % ръст годишно......................ама трябва:
  -пипе/акъл(да знаеш какво да направиш)
  -Реформи(най после трябва да ги направиш,а не да скачаш,викаш и бездействаш)
  -топки/смелост-за да тръгне страната и икономиката напред трябва да орежеш далаверите на другарите................ама как да стане това,след като и ти самият си другар и част от тях и те е страх даже от собствената ти сянка ?

 67. 67 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#65] от "б_еко":

  Когато имаш развиващи с е държави(т.е бедни) ръст под 5-7 % е тотална излагация и управленско малоумие/некадърност.
  За да стане ръста,трябва да се направят реформите.............ама тиковни не бърза много-много-нищо че по негови думи преди месец,след 2-3 седмици сме щели да изпреварим Румъния.

 68. 68 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Весело

  [quote#47:"deutschwagen"]Стига си повтарял соц лозунги. Ти имап ли представа как се мери статистическата грешка, и дали може би се включва в прогнозата? [/quote]
  Ама моля ти се стига си тролил 1% растеж си е грешка!
  Либералните ентусиасти(либерасти) премълчават ,че за да настигне България отслабени икономики в ЕС като Гърция или Италия ще ни трябват 10-15 години с 10-15% растеж !
  КОЙ може да оправи България при това положение?
  А за да стигнем икономически показатели като тези в Германия или Великобритания ще ни трябват около 50 години и то при положение ,че през това време имат растеж нула!
  Айде сега кажи тандема Кънев и Кунева какви са експерти и как ги разбират нещата.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 69. 69 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#68] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Между Гърция и Италия има огромна разлика-едните има 1 трилион икономика,а другите 240 милярда.
  Ние пък имаме 53 милярда долара икономика
  http://www.tradingeconomics.com/bulgaria/gdp
  За да достигнем италия.........трябва да имаме голям икономически ръст за продължителен период от време.
  За 10-15 години забрави

 70. 70 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Очаква се ,очаква се , очакванията са , очаква се ... Тъкмо 23 /двадесет и три /пъти . А аз очаквам , да се излегнем на сянка и да дочакаме очакванията . Щото работим или не , очакванията си
  растат - през февруари очакванията за ръст са о, 8 % ,сега вече
  са за 1 %. До края на годината , живот и здраве -очакваме седем месеца , по десета от процента на месец , те ти още 0, 7 %. Което означава за година две , да избягаме на кризата с три- четири процента очакван ръст на икономиката . По метода на Комисията , разбира се . Голяма работа е това очакване . Рекла си лисицата , тътрейки се след коча .

 71. 71 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  [quote#1:"WARPANDA"]Бързо всички червени амеби на амбразурата да ни обяснат как това е империалистическа пропаганда! [/quote]

  Ами не се разбира КАКВО се пропагандира . Можеше да се мисли за пропаганда , ако се употребяваше поне пожелателното ЩЕ . Няма го . Освен постното ОЧАКВА СЕ , овкусено за разнообразие с ОЧАКВАНИЯТА СА.

 72. 72 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#71] от "papyre":

  [quote#71:"papyre"]Ами не се разбира КАКВО се пропагандира . [/quote]

  Човекът е прочел заглавието и си мисли че нещата са станали от хубави, на прекрасни.
  До там му е стигнал капацитетът и се е фърлил на клавиатурата да се радва.
  А от ЕК рекли, че нещата от трагични станали лоши. В смисъл, по-лоши като перспективи от случилите се през 2014 г., около два пъти и пак по-лоши за 2016 от 2014.
  Друг е въпросът, че според мен от ЕК и сюрията "експерти" правещи за луди пари прогнози бъркат.. Първите трима обаче се радват на сбърканото.

  Ecrasez l’infâme
 73. 73 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  [quote#3:"sashobal"]Нали постоянно ни заливат с опорни точки колко е лошо и как се свива икономиката. [/quote]

  Какви опорни точки , какви пет лева . Трябва да са кьорави , че да не виждат главоломното изчезване на безработицата , обратните потоци на нашенците от ягодовите полета на Европа към фирмите за високи технологии и иновации , цъфнали в Бг- икономиката , макар и без Гергьовски дъжд. Огромния ръст на потребителското търсене изпразни магазините , та се налага увеличен внос на марели и краставици за разядка на разпивката по случай Деня на животновъда , пардон - на Велик е нашия войник . Не виждат и разкоша на животновъдите - млякото вече се изкупува по 10 евроцента ,
  вместо
  невзрачните вече 40- 50 ст . Кьорави са , та не виждат най- стабилната опорна точка за държавата - икономикато . Сигурно защото е като точица . .

 74. 74 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1761 Неутрално


  [quote#72:"Graf"]А от ЕК рекли, че нещата от трагични станали лоши. В смисъл, по-лоши като перспективи от случилите се през 2014 г., около два пъти и пак по-лоши за 2016 от 2014. [/quote]

  Мисля , че Комисията трябва да се движи в строго определена рамка - да насажда с възможно най- голяма увереност за ОЧАКВАН ръст на цялата Е икономика . Затова и цялото повествование е изпълнено с повторение на един рефрен - очакван , очаквано , очаквания . Но това не очарова евроскептиците . Още повече , че преди има - няма седмица , от същата еврокомисия изразиха съмне
  ние за достоверността на данните от Бг институции.

 75. 75 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#73] от "papyre":

  Напълно вярно.
  Хайде да сметнем при 1.5 % среден годишен ръст,каква ще ни бъде икономиката в сравнение с Гръцката.
  2014 България има 53.01 милярда долара
  http://www.tradingeconomics.com/bulgaria/gdp
  2014 Гърция има 241.72 милярда долара
  http://www.tradingeconomics.com/greece/gdp
  Ако България има в следващите 20 години среден икономически ръст от 1.5 %,икономиката ни ще нарастне от 53.01(2014) до 71.40(2034) милярда долара
  http://www.moneychimp.com/calculator/compound_interest_calculator.htm
  Ето калкулатор за смятане:
  Сума-53.01(смятаме в милярди)
  години за изчисление-20
  лихва/растеж-1.5 %
  Т.е даже след 20 години при 1.5 % среден икономически растеж,ние ще бъдем лилипути.

 76. 76 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 396 Неутрално

  И все пак дали 1 или 1.3, все си е почти застой. Във времена на криза все си мисля, че можехме даже да спечелим.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 77. 77 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#46] от "Цецо":

  Въпросът ти е меко казано глупав. Ето ти "наръчника на агитпропа"
  Ha Joon Chang "Bad Samaritans: The Myth of Free Trade and the Secret History of Capitalism" http://www.amazon.com/Bad-Samaritans-Secret-History-Capitalism/dp/1596915986/ref=sr_1_3?s=books&ie=UTF8&qid=1430848166&sr=1-3&keywords=ha+joon+chang
  Чанг е професор по икономика. Последния път когато проверявах беше в Оксфорд, Великобритания. Кореец е, свидетел на развитието на Ю.Корея. Историята с ковладенето за пушене на вносни цигари е от тази книга. Друг източник е
  John Minns "The Politics of Developmentalism: The Midas States of Mexico, South Korea and Taiwan" http://www.amazon.com/Politics-Developmentalism-International-Political-Economy/dp/1403986118/ref=sr_1_6?s=books&ie=UTF8&qid=1430848397&sr=1-6&keywords=midas+states
  Minns e доцент в Австралийския национален университет. Книгата му е много интересна, тъй като е политическа и засяга икономиката доколкото тя е част от политическия процес. Сравнението между трите страни е много интересно, а изводите с леки модификации могат да се приложат и към соца.
  Така че чети мой човек, чети. Псевдонауката която предлагат мозъчните тръстове у нас и по света си е чиста шарлатания. Техните "нови" и "напредничави" методи всъщност са подмяна на научния подход с ненаучен, на статистиката със стъкмистика, а на фактите с фалшификации или изнасилени интерпретации. И понеже говорим за Ю.Корея ще дам пример с нея. Та те вземат износната ориентация на Ю. Корея и я приравняват на свободен пазар, докато тя е точно обратното, тъй като по тия времена, преди 85-та - 87-ма Износът е държавно стимулиран, а вноса ограничаван. За чуждите инвестиции в Корея съм попадал на фалшифициране на данните с десетки пъти, спрямо данните на националната банка на Корея. И това в "реномирани" издания. Също така налагането на корейските продукти на световния пазар в момента или след края на 80те се сочи като доказателство за триумфа на свободния пазар, като се забравя факта, че за да излезе с конкурентна стока на световния пазар Ю.Корея прилага няколко десетилетия протекционизъм и държавно дирижиране на икономиката. Дори пет-годишни планове има (не помня дали в ЮКорея или в тайван или и в двете но поне в една има такива планове)!
  Та ъпдейтвай си знанията моля, преди да хвърляш нескопосани оценки.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 78. 78 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3489 Любопитно

  [quote#69:"kapitalcho"]Ние пък имаме 53 милярда долара икономика
  http://www.tradingeconomics.com/bulgaria/gdp
  За да достигнем италия.........трябва да имаме голям икономически ръст за продължителен период от време.
  За 10-15 години забрави [/quote]
  Добре де при 15% годишен ръст на 53-милиарда за 15 години ако трябва да бъдем точни е точно 512.47млрд. това е нещо съвсем постижимо, но няма как да се случи в страна която е под финансова окупация и в която бизнеса и домакинства плащат средно 15% годишна лихва на финансовите пънкари!
  Пък за за държавната хазна да не говорим ,че там друсането е доста по яко със специалисти слугуващи на чужди финансови институции като Милен Велчев, Орешарски , Муравей , Дянков , Баце и да ме прощават тези които съм ги пропуснал ,та за 15 години както нищо не сме инвестирали в икономиката се оказва ,че само плащаме без да имаме нищо печелившо освен местните данъкоплатци !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 79. 79 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#57] от "fec32306340":

  Контравъпрос: А ти откъде знаеш, че не е растяла трайно със 7-10%?
  И веднага ще ти отговоря защо не можеш да знаеш. Поради разликата в икономическите системи има и разлика в това как се изчислява въпросния растеж. Затова данните от соца са несъпоставими с тези от кап. страните. И понеже западняците са луди на тема "съревнование" са се занимавали с това да направят сравнима оценка на растежа на СССР. Цялата история на преизчисляване на растежа на СССР може да намериш в книгата David Kotz, Fred Weir "Russia's Path from Gorbachev to Putin: The Demise of the Soviet System and the New Russia" http://www.amazon.com/Russias-Path-Gorbachev-Putin-Demise/dp/0415701473/ref=sr_1_sc_2?s=books&ie=UTF8&qid=1430849751&sr=1-2-spell&keywords=Demis+soviet+union+Putin С две думи най-надеждни са изчисленията на ЦРУ, които и съм цитирал в коментар №40. Но преди "застоя" СССР расте две десетилетия с 3-5%, което не е над 7% но е над процента на растеж на САЩ, което означава - догонване, а не изоставане.
  За НРБ като периферна страна няма изчисления по методиката на ЦРУ, но като се има в предвид, че 89-та финиширахме в по-добро състояние от СССР то нищо чудно през 50-те и 60-те растежа да е бил над 75 годишно. Така че не можеш да знаеш, че не е бил толкова.
  Второ, този растеж на Ю.Корея е постигнат с адска експлоатация на работниците, което води и до множеството стълкновения и необходимостта от доста по-жестоки репресии от тези съществували по нашите земи. Трето, ЮКорея не е била подложена на идеологически политически и военен натиск, както бяха подложени СССР и страните от соц. блока. Така че нито Корея нито тайван са принудени да отделят солидни военни бюджети. Четвърто, експортната ориентация, предизвикваща солиден търговски дисбаланс, става за сметка на страните в които се изнася. В капиталистическия свят забогатяване за сметка на други е норма, но в соц. блока е недопустимо. Пето И ЮКорея и Тайван са малки страни с ограничен капацитет, така че световния пазар лесно може да абсорбира стоката им без особени сътресения. Сиреч, всички останали губят по малко за да може няколко страни да напреднат много. Такава схема също е недопустима в соц. блока. В тази връзка се пита защо страните от Третия свят, които са толкова много, нямат съдбата на Ю.Корея, Тайван и Сингапур? Много просто - защото кап системата не може да поддържа толкова много "печеливши".
  Шесто, икономическият растеж не е толкова необходим на човечеството, отколкото на шепата капиталисти, които правят всичко за печалба. Правилото е има растеж - има печалба. Няма растеж - няма печалба. Интерес на шепата капиталисти се представя като интерес на цялото общество. Обществото се води в задънената улица на експоненциален растеж в ограничена система, което е рецепта за катастрофа. При соца нямаше капиталисти, което даваше свободата народа да покаже истинския си интерес и той уви не е да работи като вол за тоя де духа. Затова и в Корея се е налагало да бият и да преследват синдикални лидери студенти и прочее (има и Сеулска пролет която завършва с повече жертви от пражката (Gwangju Massacre на 18 май 1980), ама не е прието да се говори за това, нали?).
  Та мисля, че много добре отговорих на твоя въпрос.
  Интересно е да се отбележи, че демократизацията на Ю.Корея, Мексико и Тайван и възприемането на неолиберални елементи започва долу горе по времето когато и в СССР, което ме кара да мисля, че идеологическият елемент, т.е. налагането на неолибералната догма, е по-силен отколкото се предполага (например от Минс), но това е друг въпрос. Историята отново се повтаря. През 19-ти век /великобритания се опитва да наложи свободен пазар на страните от континентална Европа. И успява за около 20 години в средата на века. И тогава резултатът е бил катастрофален

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 80. 80 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1761 Весело

  [quote#75:"kapitalcho"]Т.е даже след 20 години при 1.5 % среден икономически растеж,ние ще бъдем лилипути.[/quote]

  Е ,мисля че лилипути все пак е нещо престижно спрямо капути .

 81. 81 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#8] от "sqrt":

  Като го вземат, тогава.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 82. 82 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Добре, но за да се усети ни трябва 3-4% и то няколко години под ред. А и още една подробност - да ни се краде.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 83. 83 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Както имахме възможност да отбележим и по-рано, дясното управление на България вече дава резултати.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK