"Софиямед": 90% от болниците в България работят под нашия стандарт

д-р Иван Колчаков

© Анелия Николова

д-р Иван КолчаковБолница "Софиямед" работи по световни стандарти и по отношение на кадрите, "ако трябва да спазваме стандартите, по които се работи в "Софиямед", трябва да затворим 90% от болниците в България". Това заяви бившият депутат от ОДС д-р Иван Колчаков, който сега е в ръководството на болницата, пред Би Ти Ви.


Според него, качеството на медицинската услуга е "на върха на България" и е напълно осигурена по отношение на кадрите. 


Колчаков изключи възможността лечебното заведение да спре да извършва някои дейности заради случая с акушерката Емилия Ковачева. Болницата може да остане с отнето разрешително за някои дейности, каза вчера в интервю за Би Ти Ви министърът на здравеопазването Петър Москов
Днес трябва да излязат резултатите от проверката в болница "Софиямед", където беше бито новородено бебе.


"Не се чувствам виновен, а се чувствам отговорен", коментира той случая и допълни, че е бил в екипа, който е израждал бебето.


Колчаков отново заяви, че бебето е получило най-добрата възможна грижа и че предварителните заключения на медицинския одит, че цял ден лошото състояние на детето не е било забелязано навреме, не отговарят на истината.


Докладът констатира, че акушерката редовно е давала 24-часови дежурства без почивка. Проверката установява още сериозни нарушения в лечението на новороденото, в структурата и управлението на лечебното заведение, в стандартите по неонатология и в спазването на трудовото законодателство. Пред Нова телевизия служител в болницата също обяви, че двойните и тройни дежурства били "нещо нормално".


Миналата седмица Колчаков заяви пред Нова телевизия, че медийното отразяване на случая било "страхотна реклама" за болницата, след което допълни, че в болницата са съпричастни и това било "шеговита закачка"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK