Персоналът в родилното отделение на "Софиямед" е недостатъчен, показа официалният одит

Ръководството на "Софиямед"

© Анелия Николова

Ръководството на "Софиямед"Министреството на здравеопазването е получило окончателния доклад от проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит" в болница "Софиямед" и са установени поредица нарушения, за които лечебното заведение ще получи санкции. По препоръка на одиторите министърът е разпоредил нова незабавна проверка от Столичната регионална здравна инспекция, която ще покаже дали родилното отделение на болницата ще запази пълните си права, или ще му бъде понижено нивото на компетентност, съобщава пресцентърът на здравното ведомство.


В одита са посочени всички нарушения и несъответствия около конкретния случай с акушерката Емилия Ковачева, която беше заснета да удря бебе в отделението по неонатология на "Софиямед" преди две седмици. Санкциите ще са по Административнопроцесуалния кодекс и ще бъдат изчислени в последствие от "Медицински одит" и министерството, обясниха за "Дневник" от ведомството. 


Констатациите в доклада около случая са 18 - сред тях са установени несъответствия между разрешителното за осъществяване на дейност и правилника на отделението, който пък не е одобрен от управителя на лечебното заведение.
Освен това броят на персонала в неонатологията е недостатъчен, за да бъде на второ ниво на компетентност и одиторите препоръчват то да бъде намалено. Това означава да се намали капацитетът и финансирането на отделението. Друго установено нарушение е, че не са застраховани всички медицински специалисти, работещи в болницата. 


Одитът показва, че акушерка Емилия Ковачева работи в "Софиямед" едновременно на трудов договор от 7 юли 2014 г. и на "договор за извършване на работа чрез личен труд" от 28 март 2014 г., като на него липсва собственият й подпис. Работните й смени от по 24 часа са включвали 12 часа по основен трудов договор и 12 часа по другия договор, но са констатирани и 24-часови дежурства само по основния договор. По време на дежурството на Ковачева е трябвало да има и дежурен лекар. 


За раждането на бебето Никол, което се е случило на 14 април с цезарово сечение, също са установени нарушения. Например не е измерена плацентата на майката, с което не са спазени изискванията на медицински стандарт "Акушерство и гинекология", а попълнената "Декларация за информирано съгласие на пациент" от майката не съответства на държавния образец.


След раждането на бебето не са назначени задължителни изследвания и взимане на кръв, включително скрининг за фенилкетонурия, хипотиреоидизъм и вродена надбъбречнокорова хиперплазия, съгласно задължителните изисквания на медицински стандарт "Неонатология". В историята на новороденото липсват документирани данни за състояние му за времето от 8.30 ч. до 19.30 ч. на 18 април 2015 г., с изключение на декурзус, в който е отразено направеното кръвопреливане. 


В последствието бебето е било транспортирано със санитарен автомобил на "Токуда" с дежурен лекар и портативен кувьоз оттам, при положение, че в правилника на болницата изобщо няма протокол за транспортирането на новородени, отбелязват в одита. 

"По отношение установени данни за извършване дейности извън издаденото Разрешение, предлагаме да бъде извършена допълнителна проверка и в случай, че се установи извършване на медицински дейности извън разрешената дейност, срещу лечебното заведение ще бъдат инициирани съответните административнонаказателни производства.", пише в изводите на одита, които са причината за разпоредената нова проверка. 

"По отношение недостатъчния брой специалисти, следва да бъде образувано съответното административнонаказателно производство, а Министерство на здравеопазването да преразгледа така издаденото Разрешение за болнична медицинска помощ, в частта т. 2а - "Неонатология", доколокото понастоящем лечебното заведение "покрива" едва 1-во ниво на компетентност по смисъла на медицинскя стандарт.", констатират одиторите. Отбелязват и че видеонаблюдението в родилното отделение трябва да се обсъди от Комисията за защита на личните данни. 

"Установени са пропуски в проведения лечебно – диагностичен процес на новороденото дете, установени са пропуски/нарушения на медицински стандарт "Неонатология", медицински стандарт "АГ" и Закона за здравето. За същите ще бъдат инициирани съответните административнонаказателни производства.", завършва докладът.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 853 Неутрално

  е как взимат най много пари от НОИ и нямат специалисти, дето се вика те ако не могат да си позволят да наемат достатъчно хора , егати наглите мошеници с две думи

  Cogito ergo sum :)
 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Персонал недостатъчен, а джипове за кметове - дал Господ!

 3. 3 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Нещата трябва да се променят и то не само в тази болница.
  Иначе такива случаи ще има още...

 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Всеки ден минавам оттам. През входа чинно са паркирани два спортни нисана, които струват по над 100 000 лева. Та затова няма персонал.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "...Персоналът в родилното отделение на "Софиямед" е недостатъчен, показа официалният одит..." За това много "коментатори" се опитваха да омаловажат отговорността на болницата и да прехвърлят цялата вина само към акушерката! "...Одитът показва, че акушерка Емилия Ковачева работи в "Софиямед" едновременно на трудов договор от 7 юли 2014 г. и на "договор за извършване на работа чрез личен труд" от 28 март 2014 г., като на него липсва собственият й подпис. ..." Опааа- каква стана тя- акушерката била "алчна", а? Оказва се, че ръководството на софиямед са изключително нагли мръсници - извън всички констатирани нарушения...Колко ли са платили на тролове да хвърлят вината само върху акушерката?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  Щото всички клинични пътеки са недофинансирани, направо не финансирани от 10 до 50 ПЪТИ. А комунистическата пропаганда бълва клишета' краде се , много се краде' .
  Колко удобно е на комунетата да блъфират с думата 'краде се'. Като се краде кой е арестуван и кой е с присъда? Дръжки. На нормалното лекарско заплащане казват 'крадене' защото майка им Партията ги е учила,че лекарите са слуги на народа и не получават заплащане, а най-много ритник и оплюване по медиите. Комуняги от Декламаторския Блок измислете нещо по-актуално като инсинуация. Това го повтаряха от БСП за да не отговарят на въпроса защо няма адекватно финансиране. За мислещите това не върви при 20-30 пъти по-нисък бюджет за здраве в истинските некомунистически страни в истинската Европа. Касата плаща само за 10 % от заболяванията. Другото е БРИГАДИРСКИ ТРУД за сметка на лекари и медсестри.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 7. 7 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Щом двойните смени са практика, има нещо съмнително.

 8. 8 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  Българинът най-много обича с трици маймуни да лови. Евтин на триците, скъп на брашното. Болницата спокойно може да си назначи още персонал, но защо да харчи излишни пари. Нали трябва и печалба да има. Като има послушни акушерки, работещи по три 12-часови смени наведнъж, значи е достатъчно. Нищо, че има закон, където е написано ясно, че след всяка смяна работникът има право на 12 часа за сън и почивка. Пилците се броят на есен. След тези скандали почти сигурно бъдещите родители ще избягват тази болница и печалбите коренно ще спаднат. Не познавам родител, който би дал детето си да го бият изнервени акушерки на по 24 часови работни смени.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 9. 9 Профил на pft39
  pft39
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Защо винаги трябва да се случи нещо, за да се инициира някаква проверка??!!! Скапаната ни система постоянно работи на този принцип - след дъжд качулка! И после този виновен, онзи виновен, кадри не достигат....а, че действията на акушерката са меко казано неадекватни, това е факт!

 10. 10 Профил на Ива Стойчева
  Ива Стойчева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В коя българска болница има достатъчно персонал??? Отидете в Токуда и ще намерите лица, даващи смени по 48 часа!

 11. 11 Профил на ru
  ru
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ми аз пък не разбирам, като все се тръби, че има недостиг на специалисти, как се дават разрешения за нови болници ...

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Това е ясно.И какво от това?Нищо.Продължава си така,че даже проблема се задълбочава.

 13. 13 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 834 Неутрално

  И къде е бил одита преди? Как така все като се случи нещо, все се намерат одитори да кажат колко е зле или главни секретари да ни осведомят че " това са оперативно интересни лица от престъпния свят"

 14. 14 Профил на vlado1978
  vlado1978
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#4] от "EU defender":

  Не са техни нисаните. И аз съм ги загледал отдавна - ГТР-и (там ми е обслужващия клон на банката), но не са на болницата, а на съседната сграда.

 15. 15 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#11] от "ru":

  Недостиг на специалисти няма. Просто никой не иска да им плаща и те избират друга дестинация. Имам приятели, прясно завършили лекари, при това с много високи оценки и СИ ПЛАЩАТ, за да РАБОТЯТ и да получат стаж, който да им донесе някакво право да работят и този път да не си плащат.

  Както със всеки друг сектор. Има достатъчно специалисти. Недостигът е на хора, които да работят за по 300 кинта на 24/7 смени. Тези места са пълни с хора на ръба на отчаянието. Останалите са аутсорс и ние си плащаме, за да ги загубим.

  Леко обезчовечен...
 16. 16 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 417 Неутрално

  [quote#6:"Dr_Doolittle"] На нормалното лекарско заплащане казват 'крадене' [/quote]
  Крадене се казва на пари, взети в нарушение на закона. Нормално заплащане е субективно понятие.

 17. 17 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  и защо чак сега одит? и кога ще видим такъв за другите болници?

 18. 18 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Една от болниците на ГЕРБ, разбирайте от недосегаемите. Финансирани щедро, оставени без контрол от МЗ. Пристан за бивши и настоящи кадри на сивата партия.

 19. 19 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":
  [quote#6:"Dr_Doolittle"] А комунистическата пропаганда бълва клишета' краде се , много се краде' [/quote]
  =======
  Даааа, краде се и много се краде!
  Доказва го всяка що-годе проверка.
  Защо "бялата мафия" си е лобирала закон, че "пазача"(НЗОК) на парите на хората от здр. вноски не може да проверява, когато си поиска внезапно болниците! Истинският отговор е: искаме водата да е мътна. А за главоломните заплати на мениджмента и ръководния персонал да не питаме, нали? Те откъде идват, естествено от източване на НЗОК! Младите доктори да се махат по гурбет, ние тук сме си екстра. След нас и потоп.

  Твоето твърдение е точно комунистическо, на черното да се казва бяло.

 20. 20 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  [quote#6:"Dr_Doolittle"]Щото всички клинични пътеки са недофинансирани, направо не финансирани от 10 до 50 ПЪТИ. [/quote]
  Може би е така, но смяташ ли, че това е основание болниците да КРАДАТ, вписвайки максимално скъпата клинична пътека? Смяташ ли, че е нормално за елементарна манипулация да се вписва ТРИ ДНИ престой, от които пациента престоява в болничното заведение ТРИ ЧАСА?

 21. 21 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  До коментар [#16] от "fec32306340":

  Не, Касата всеки ден краде труда на лекари ,медсестри и акушерки. Умишлено са създали система с която плаща за едва 10 % от диагнозите, очаквайки ,че някой ще нагажда диагнози и да търси нерегламентирани начини за да си докара 800 лева месечна заплата за месеца. Заради тази перверзия , няма да видите повече тук никога млади хора в тази професия . Отлитат към нормални страни, защото не искат комунета да им крадат труда. А който мисли ,че заплащането е добро да си прати децата да учат медицина и да останат тук. Да, ама не. Всички много разбират от здравеопазване , само че нито отиват да учат медицина , нито завършват , нито пращат децата си, както ми каза една пациентка , с дъщеря си решили,че не си струва да записва медицина . Същата пациентка ми е всяка седмица с кабинета със своята неврастения , но иначе 'не си струва ' ....


  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 22. 22 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  До коментар [#20] от "Yotce":

  Ценообразуването на клиничните пътеки е извратено до N-та степен, например:

  Представете си автосервиз в който идва някакъв галфон чантаджия от Националния Ремонтен Фонд и казва : ‘Ще работите по следния ценоразпис:

  Ремонт на карбуратор -1.20 лв
  Ремонт на ходова част 2.50 лв
  Ремонт на скоростна кутия: 5.50 лв
  Ремонт на двигателя : 6.90 лв
  Ремонт на охладителна система : 8.10 лв
  Ремонт на купето: 9.40 лв
  Ремонт на ауспуха : 8252,40 лв

  Какви ще са според вас повредите на следващите 200 автомобила и какво смятате ще фигурира във фактурите, така че да не фалирате?

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 23. 23 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  "След раждането на бебето не са назначени задължителни изследвания и взимане на кръв, включително скрининг за фенилкетонурия, хипотиреоидизъм и вродена надбъбречнокорова хиперплазия, съгласно задължителните изисквания на медицински стандарт "Неонатология". В историята на новороденото липсват документирани данни за състояние му за времето от 8.30 ч. до 19.30 ч. на 18 април 2015 "
  Само тези факти са достатъчни за извършване на одит от откриването на болницата.Цялата документация, всички детайли, бебета...всичко. Това не може да е изолирана небрежност и направо престъпно нехайство!
  Да не изследват кръвта на новородено!?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#10:"Ива Стойчева"]Отидете в Токуда и ще намерите лица, даващи смени по 48 часа![/quote] За това- масова проверка на ВСИЧКИ болници- и държавни, и частни!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  [quote#20:"Yotce"]основание болниците да КРАДАТ, вписвайки максимално скъпата клинична пътека? Смяташ ли, че е нормално за елементарна манипулация да се вписва ТРИ ДНИ престой, от които пациента престоява в болничното заведение ТРИ ЧАСА?[/quote]
  Приятел, не просто е ненормално, а си е престъпление. Така беше преди десет години и така ще бъде, докато наистина министър с топки направи възможно да се прилага и сега съществуващия закон и правила. С очите съм си виждала и чувала как докторите си пишат пътеките и чрез нереален престой източват касата. Защо ли? Не са само парите причината. Моралът е трайно в зоната на здрача. Несъгласните-се махат.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 26. 26 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#23] от "Кремена": Сега си спомни коментарът ми, следващ коментарът, с който ти се извиних- че "системата" НЕ СМЕ само "всички", а и политиците, НС, правната рамка и цитирах и изискванията за стандарта в "Акушерство и гинекология" Коментарът ми съвсем не беше случаен

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 27. 27 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#24] от "logika":
  Ти виждаш ли някой от лицата оторизирани да извършат такъв подвиг да дават заявка за това? Помня смътно един случай в хирургията, когато във връзка с несъгласието на директора да им се плаща нещо както си бяха свикнали, всички хирурзи в един ден дадоха предизвестие за напускане. Е как да се спазва закона? Че това си беше изнудване.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 28. 28 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Имаше идея бизнесът да поеме частично таксите за образование на нужните му специалисти,докъде стигна?
  Ако болниците си инвестираха в специалисти,нямаше да са така зле откъм кадри.

 29. 29 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#27:"Кремена"]Ти виждаш ли някой от лицата оторизирани да извършат такъв подвиг да дават заявка за това? [/quote]
  Не- защото има срастване между политици, политика и икономика/ здравеопазване...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 30 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#22] от "Dr_Doolittle": Ще поставя въпроса пред Националния Ремонтен Фонд да оправят ценоразписа или ще работя частно или в краен случай ще работя нещо друго.

 31. 31 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Мръсниците, без извинение получаваха/ат/ огромни суми, за да "пробват" нови лекарства върху пациенти в повечето случаи/където минеше/ без заявеното им съгласие с подпис! И то в кардиология. Идваше определени колежки, които и да не бяха на смяна идваха и им ги разпределяха допълнително във вече приготвените от нас останалите кутийки.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 32. 32 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Извинявам се за лошо построения лексикален текст в по-горния ми коментар!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 33. 33 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  [quote#29:"logika"]емена”
  Не- защото има срастване между политици, политика и икономика/ здравеопазване...[/quote]
  Ето, виждаш ли..още един от мотивите да напусна. Не съм песимист, но реалността я видях отвътре и от понякога опасно близо.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 34. 34 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 932 Неутрално

  ...щото Колчаков и сие работят по световните мафиотски стандарти...
  Още не са дали компенсация на почерненото семейство.Кво чакат още?Беднички ли са???Точно ТЕ??

 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#33:"Кремена"]Ето, виждаш ли..още един от мотивите да напусна. [/quote] Този мотив е основния мотив, който мотивира много хора да напуснат и съм наясно с това. Но не съм готова да отстъпя България на емигранти или чужденци. Трябва да има някакъв начин за промяна. Ще го търся, докато го намеря, защото ИСКАМ да живея тук- в България, искам ТУК да се променят нещата...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  [quote#26:"logika"]До коментар [#23] от "Кремена": Сега си спомни коментарът ми, следващ коментарът, с който ти се извиних- че "системата" НЕ СМЕ само "всички", а и политиците, НС, правната рамка и [/quote]
  Виж, с "ние" визирах основно всички работещи в здравеопазването. Ако поне 50% от тях имаха наистина воля за промяна, можехме да започнем нещо. Но когато само няколко колеги изразяваме на глас недоволството си и от порочни практики и от необоснована агресия на колеги и от неадекватното заплащане, то просто няма смисъл. Кауза пердута си беше. И когато изпълнителен директор издаде ПИСМЕНА заповед/лично я четох няколко пъти, щото не можех да повярвам/, че забранява всякакво участие в символични протести.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 37. 37 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2615 Неутрално

  “и на “договор за извършване на работа чрез личен труд" от 28 март 2014 г., като на него липсва собственият й подпис."

  Третират персонала като инвентар?


  I Want To Believe
 38. 38 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1121 Разстроено

  [quote#35:"logika"]някакъв начин за промяна. Ще го търся, докато го намеря, защото ИСКАМ да живея тук- в България, искам ТУК да се променят нещата... [/quote]
  В искането няма нищо лошо, дано намериш подкрепа и имате идеи как да стане това. Нещо силно и мощно трябва да се случи и разтърси политическия елит. Аз съм пацифист, но те не ИСКАТ да ви чуят. В една наистина нормална държава, директорът на тази болница или щеше да си подаде оставката, или щеше да бъде принуден да го стори. Вместо това излиза доктора ми Колчаков в ефир и се радва на страхотната реклама за Софиямед. Побоят над четиридневно той възприема като реклама...без коментар!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 39. 39 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#36] от "Кремена":
  Преди 2-3 години съпругът ми трябваше да участва в създаването на електронно здравеопазване. Около 1 месец ми се връщаше с високо кръвно след всеки работен ден, а когато започна следващият месец се оказа, че вече нямало нужда от него, защото ....стратегията какво да се включва в електронното здравеопазване се променила коренно след намесата на 1 - 2ма политици и всичко, изградено като стратегии, разработки, насоки, добри търговски практики- т.е. на практика- цялата документация за изграждането на електронното здравеопазване, рухна. След това се разбра, че когато съпругът ми е бил нает, на някого не му е било ясно, че е независим от политиците експерт, който няма вземане- даване с който и да е било политик, или партия и който не прави компромиси с професионалните си ангажименти. Та - такива ми ти работи....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 40. 40 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#38:"Кремена"]Нещо силно и мощно трябва да се случи и разтърси политическия елит. Аз съм пацифист, но те не ИСКАТ да ви чуят. [/quote] Да- никой политик не иска да остави кокала и властта...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8914 Неутрално

  След прочетеното излиза,че болницата трябва да носи цялата отговорност за случая.

 42. 42 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 407 Неутрално

  В частните болници цари същата мърлящина като в държавните, само материалната база по добра, което ме води на мисълта, че лекарите все пак са българи

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 43. 43 Профил на abilio
  abilio
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Dear Friends, my name is Abilio Matos and I’m a Language and Communication student from Portugal. In my B.A. thesis I would like to find out how people perceive posts on popular social media platforms. If you have a spare 5 minutes I would really appreciate your response in my survey. It's completely anonymous as well.
  So if you are interested please follow the link below:
  http://goo.gl/M31YMQ
  Please, help me - I have to gather as much responses as possible because it is an only way to finish my B.A. thesis.

 44. 44 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#27:"Кремена"]Помня смътно един случай в хирургията, когато във връзка с несъгласието на директора да им се плаща нещо както си бяха свикнали, всички хирурзи в един ден дадоха предизвестие за напускане. Е как да се спазва закона? [/quote]

  Ако става въпрос за подкуп сте права. Ако не, ще ви кажа как да се спази закона: да си наемат лекари и сестри от друга ЕС страна. Може би пък те "няма да искат да им се плаща нещо, както са си свикнали", може да си имат пари хората.

 45. 45 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#15:"Безуспешно чакащ промяна"]Имам приятели, прясно завършили лекари, при това с много високи оценки и СИ ПЛАЩАТ, за да РАБОТЯТ и да получат стаж, който да им донесе някакво право да работят и този път да не си плащат. [/quote]

  Очакваше се, просто не знаех, че вече е постигнато. То като във вица "що не сложиш билетчета на портала?"

 46. 46 Профил на realist22
  realist22
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Според мен максимално наказание за онова гюбре,акушерката е най-малкото,което може да получи.Другото....ако бях на мястото на бащата на бебенцето,лично щях да се погрижа да го получи...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK