Персоналът в родилното отделение на "Софиямед" е недостатъчен, показа официалният одит

Ръководството на "Софиямед"

© Анелия Николова

Ръководството на "Софиямед"Министреството на здравеопазването е получило окончателния доклад от проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит" в болница "Софиямед" и са установени поредица нарушения, за които лечебното заведение ще получи санкции. По препоръка на одиторите министърът е разпоредил нова незабавна проверка от Столичната регионална здравна инспекция, която ще покаже дали родилното отделение на болницата ще запази пълните си права, или ще му бъде понижено нивото на компетентност, съобщава пресцентърът на здравното ведомство.


В одита са посочени всички нарушения и несъответствия около конкретния случай с акушерката Емилия Ковачева, която беше заснета да удря бебе в отделението по неонатология на "Софиямед" преди две седмици. Санкциите ще са по Административнопроцесуалния кодекс и ще бъдат изчислени в последствие от "Медицински одит" и министерството, обясниха за "Дневник" от ведомството. 


Констатациите в доклада около случая са 18 - сред тях са установени несъответствия между разрешителното за осъществяване на дейност и правилника на отделението, който пък не е одобрен от управителя на лечебното заведение.
Освен това броят на персонала в неонатологията е недостатъчен, за да бъде на второ ниво на компетентност и одиторите препоръчват то да бъде намалено. Това означава да се намали капацитетът и финансирането на отделението. Друго установено нарушение е, че не са застраховани всички медицински специалисти, работещи в болницата. 


Одитът показва, че акушерка Емилия Ковачева работи в "Софиямед" едновременно на трудов договор от 7 юли 2014 г. и на "договор за извършване на работа чрез личен труд" от 28 март 2014 г., като на него липсва собственият й подпис. Работните й смени от по 24 часа са включвали 12 часа по основен трудов договор и 12 часа по другия договор, но са констатирани и 24-часови дежурства само по основния договор. По време на дежурството на Ковачева е трябвало да има и дежурен лекар. 


За раждането на бебето Никол, което се е случило на 14 април с цезарово сечение, също са установени нарушения. Например не е измерена плацентата на майката, с което не са спазени изискванията на медицински стандарт "Акушерство и гинекология", а попълнената "Декларация за информирано съгласие на пациент" от майката не съответства на държавния образец.


След раждането на бебето не са назначени задължителни изследвания и взимане на кръв, включително скрининг за фенилкетонурия, хипотиреоидизъм и вродена надбъбречнокорова хиперплазия, съгласно задължителните изисквания на медицински стандарт "Неонатология". В историята на новороденото липсват документирани данни за състояние му за времето от 8.30 ч. до 19.30 ч. на 18 април 2015 г., с изключение на декурзус, в който е отразено направеното кръвопреливане. 


В последствието бебето е било транспортирано със санитарен автомобил на "Токуда" с дежурен лекар и портативен кувьоз оттам, при положение, че в правилника на болницата изобщо няма протокол за транспортирането на новородени, отбелязват в одита. 

"По отношение установени данни за извършване дейности извън издаденото Разрешение, предлагаме да бъде извършена допълнителна проверка и в случай, че се установи извършване на медицински дейности извън разрешената дейност, срещу лечебното заведение ще бъдат инициирани съответните административнонаказателни производства.", пише в изводите на одита, които са причината за разпоредената нова проверка. 

"По отношение недостатъчния брой специалисти, следва да бъде образувано съответното административнонаказателно производство, а Министерство на здравеопазването да преразгледа така издаденото Разрешение за болнична медицинска помощ, в частта т. 2а - "Неонатология", доколокото понастоящем лечебното заведение "покрива" едва 1-во ниво на компетентност по смисъла на медицинскя стандарт.", констатират одиторите. Отбелязват и че видеонаблюдението в родилното отделение трябва да се обсъди от Комисията за защита на личните данни. 

"Установени са пропуски в проведения лечебно – диагностичен процес на новороденото дете, установени са пропуски/нарушения на медицински стандарт "Неонатология", медицински стандарт "АГ" и Закона за здравето. За същите ще бъдат инициирани съответните административнонаказателни производства.", завършва докладът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK