Съветът за електронни медии не видя нарушение в отразяването на побоя над новородено

Съветът за електронни медии не видя нарушение в отразяването на побоя над новородено

© Красимир ЮскеселиевСъветът за електронни медии (СЕМ) излезе с решение, че няма преки нарушения на Закона за радиото и телевизията при отразяването на случая с битото от акушерка в болница "Софиямед" бебе. На свое заседание съветът е разгледал отразяването на темата от 6 телевизии, съобщи БНР.


Скоро след инцидента Асоциацията на европейските журналисти - България излезе с позиция, в която осъди сензационното отразяване на случая от някои медии и посочи текстове от друг закон - този за закрила на детето, според който самоличността на деца не може да бъде разкривана без разрешението на родителите им.


Сега СЕМ е коментирал Закона за радиото и телевизията и, независимо че смята, че той формално не е нарушен, въпросите за назоваването на пострадалото бебе, показването на акушерката и опитите на медии да се стигне до родителите ще бъдат обсъдени от етичната комисия.
"Съветът ще даде констатациите от мониторинга на етичната комисия. Може би да започне и един разговор, който е свързан с границите между задоволяване на обществения интерес, отразяване обективно на тези казуси и защитата на личната свобода, която е гарантирана и от Конституцията на страната, от Закона за радио и телевизия, както и от редица документи на европейските институции", коментира членът на СЕМ Анна Хаджиева пред БНР.


Тя поздрави шестте телевизии, че не са излъчили записа от видеокамерите в болницата, от който се вижда побоят над бебето. Попитана дали показването на подобни кадри е оправдано, Хаджиева коментира, че личната й позиция е, че децата и семейството нямат общо с извършеното от акушерката.


"Когато отразяването е в полза на обществения интерес, подобно поведение е оправдано, но, когато медията е водена от любопитство или от търсене на сензация, вече има нарушение на етични норми", заяви тя.


По думите й ще се направи опит да започнат дебати дали при отразяването на случаи, подложени на прокурорски проверки, те не ги осъждат предварително без за това да се произнесе съдът. "Наричаме ли нещата с истинските им имена или предварително медиите "издават" присъди като разрушават съдби или провалят бизнеси", попита Анна Хаджиева.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK