Кристалина Георгиева: Нужни са гаранции, че случаят с КТБ няма да се повтори

Кристалина Георгиева: Нужни са гаранции, че случаят с КТБ няма да се повтори

© Юлия ЛазароваЗам.-председателят на Европейската комисия за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева призова България да извърши отдавна отлаганите ключови реформи и да подобри инвестиционната среда.


"Това, че имаме ниски данъци, е добре, но очевидно не е достатъчно, защото се оказва, че на бизнеса му излизат през носа тези пречки, които се създават излишно по административен път", каза Георгиева, цитирана от БНР. Тя препоръча бързо премахване на административните пречки пред бизнеса, коментирайки пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия, която отчита като негативни за страната сътресенията във финансовия сектор.


Еврокомисарят подчерта, че са необходими гаранции, че случаят с КТБ няма да се повтори.
"Ясно е, че не е лесно да се приключи тази тема. Не само това, което се случи с КТБ, а това, което продължава да тресе общественото мнение. Трябва да се затвори тази страница решително, но и да се създаде по-голяма увереност, че този случай няма да се повтори", каза Кристалина Георгиева.


Във вторник ЕК повиши оценката си за икономическия растеж на България до 1% през 2015 г. и 1.3% през следващата година. Въпреки по-оптимистичната прогноза ЕК залага продължаващ спад на инвестициите и очаква тенденцията да се отрази негативно на перспективите за растеж.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK