Правителството обсъжда регистъра на професорите и "Гранд каньон - София"

Правителството обсъжда регистъра на професорите и "Гранд каньон - София"

© Юлия ЛазароваЕлектронен регистър на хората с научна степен и хабилитираните лица в България се предвижда в законопроект за изменение на Закона за развитие на академичния състав, който Министерският съвет ще обсъди на днешното си заседание. Редовното заседание на правителството беше преместено от сряда в четвъртък заради националния празник вчера.


Идеята за въвеждане на електронен регистър, внесена от министерството на образованието, е с цел да има повече контрол над това кой и при какви условия получава научна степен. Освен регистъра, който ще залегне върху съществуващите база данни за защитените дисертационни трудове и за хабилитираните лица в България, законопроектът предвижда и въвеждането на единни национални изисквания към кандидатите за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности, а също и към хората, които влизат в журито за подбор. Конкретните минимуми на успех и научни постижения ще се запишат в правилника за прилагане на закона.


Надеждата на правителството е в средносрочен план тези промени да доведат до "повишаване на компетенциите на академичния състав чрез създаване на условия за обективна конкуренция на базата на националните изисквания, повишаване на качеството и количеството на научната продукция в България, осигуряване на ефективен контрол върху провежданите процедури".
Правителството обсъжда регистъра на професорите и "Гранд каньон - София"

© Капитал


"Гранд каньон – София"


Друга точка от днешното заседание на Министерския съвет е проект на меморандум за разбирателство между правителството и фирмата "Гаранти-Коза България" ЕАД  за изпълнение на инвестиционен проект "Гранд Каньон – София". Проектът предвижда изграждането на голям туристически и развлекателен комплекс в столичния район "Младост" върху терени, собственост на инвеститора.


Общият размер на инвестицията се очаква да бъде в размер на 120 млн. лева за изграждането на хотел, мол, парк със зелени площи, амфитеатър, детска площадка, скейт парк. С въвеждането в експлоатация на обектите по проекта ще бъдат създадени около 240 нови работни места, отбелязва правителствената пресслужба. Изграждането на комплекса по план трябва да приключи през януари 2018 г.


По програмите


С доклад министърът на транспорта ще поиска на днешното заседание увеличение от 80% на 85% на дела на съфинансиране на проекти по Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. Така ще могат да се усвояват повече средства от Кохезионния фонд на ЕС, като мярката за увеличение е заложена в Плана за действие за 2015 г. по програмата за приключване на сегашния програмен период и е съгласувана с Европейската комисия.


Правителството ще разгледа и предложение за изменение в споразумението с Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, за да се удължи програмата "Укрепване на националната програма по туберкулоза в България". След предоговарянето, спестените средства за целия период, ще бъдат достатъчни за още седем месеца на работа.


В последните години се наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта и ограничаване на разпространението на туберкулозата у нас - от 38 на 100 000 души през 2008 г. до 23.8 на 100 000 души през 2013 г. Сред целите на програмата е и да се повиши делът на пациентите с туберкулоза с успешен изход от лечението до над 85%, както и да се намали делът на тези, които прекъсват лечението си до под 3%.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 830 Гневно

  Компютърната измислица изглежда добре, но нито зеленината на първа линия е толкова много (както и в ляво има бензиностанция) от тази гледна точка, нито блоковете зад "Каньона" и Кауфланд са само на по 5-6 етажа, нито колите по нарисуваните(и вече ремонтирани улици) са толкова малки и малко, а ще станат още повече... !

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Най-доброто, което правителството ще направи за проекта в "Младост" и за всеки друг проект, е да разчисти бракуваните трошки от околните пространства и да разкара колите от тротоарите. Златни небостъргачи да направят, на фона на типичната за София цигания в паркирането те ще изглеждат като на свинче чам.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Още един мол,ужас....
  Някакво цехче за производство на нещо си да бяха направили....

 4. 4 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Ха-хааа...поредния мол, при това изграден от фирма "Коза"-ностра... къде ти са боко истинските инвеститори - онези със заводите за цели коли?!

 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#4:"Коки"] къде ти са боко истинските инвеститори - онези със заводите за цели коли[/quote]
  Коки, очакваш някво страшно парче ?? Страшните парчета ги тръцкат Станишев&Пеевски.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 672 Весело

  Сал един "Гранд каньон" ни липсваше за да потекат реките от мед и масло. Като им гледам изобретателността в намирането на име на проекта, май не се съмнявам откъде инвеститорите са намерили средства за земите и изпълнението на инвестицията.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 7. 7 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  законопроектът предвижда и въвеждането на единни национални изисквания към кандидатите за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности, а също и към хората, които влизат в журито за подбор.

  Трябва да има такива изисквания, че много станаха собствениците на научни степени придобити в кварталния университет.

 8. 8 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2291 Весело

  [quote#4:"Коки"]къде ти са боко истинските инвеститори - онези със заводите за цели коли?![/quote]

  Е как къде? На "Златна рибка"!

 9. 9 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#6] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Ами, откъм оня Голям каньон няма кай да инвестира в глупости. Тънка ни е чергата, кадрите са навън и единственото възможно е средният бизнес. Ама и там трябват инвестиции и изчистване на онези, които участват в подялбата (изземването) му.

  effi
 10. 10 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#7] от "koko65bg":

  По-рано ревяхме от игрите във ВАК. Присъждаха научни степени и звания не "журита" от 7 хабилитирани (толкова могат да бъдат купени или поне четирима за крайното "да", а научни съвети от 19-21,25 хабилитирани. Процедурите минаваха задължително през ВАК и там цедката беше почти на "нано" - ниво. Вярно, по български и там си имаше освен правила задължителни игри на наши и ваши, но такова производство на научни степени и хабилитирани у нас не е имало. Ама и премиери и депутати трябваше хора да станат...

  effi
 11. 11 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Не знам кой е правил снимката - дали турците или някой, свързан с нашето правителство - ама същият има проблеми с английския правопис. Дали хора с лош правопис могат да правят добро строителство?

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  "Гаранти-Коза България" ЕАД и "Гранд каньон - София" само"Топламарка"липсва.

 13. 13 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  [quote#10:"иван"] Вярно, по български и там си имаше освен правила задължителни игри на наши и ваши, но такова производство на научни степени и хабилитирани у нас не е имало. Ама и премиери и депутати трябваше хора да станат...[/quote]

  Не било имало, а степен върху пагони, копчета, екселбанти не е ли имало?

 14. 14 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Още 1000 апартамента в един от най-пренаселените квартали. Тези 20-етажни блокове с малки апартаментчета да си ги строят в Истанбул.

 15. 15 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Наистина Младост е вече толкова пренаселен че не може да се разминеш. Това да го бяха построили някъде извън Околовръстния път е по-добре

 16. 16 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 776 Весело

  [quote#7:"koko65bg"]Трябва да има такива изисквания, че много станаха собствениците на научни степени придобити в кварталния университет.[/quote]
  След като и г-жа Шаренкова станала била професор (без да сме чули да е написала каквото и да е, вкл. и да е защитила две дисертации), значи наистина е мега-крайно време.
  Да, в "оня свят" няма ВАК и всеки ВУЗ сам си хабилитира кадрите, ама явно не сме дорасли до там. От 2010 г. го няма "проклетия" ВАК (заедно с агентите си на ДС), и броят на професори и доценти у нас се удвои. Ако върви със същия темп току сме станали "държава на професорите" (щото за доцент натискането е по-малко - вж. началото)..
  Та май трябва пак към нещо като ВАК да се насочим - иначе с проф. Ганьо оправия няма.

  Поздрави
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK