ГИТ: От януари до март акушерката Емилия Ковачева е взела 20 двойни дежурства

Ръководството на "Софиямед" даде пресконференция след инцидента

© Анелия Николова

Ръководството на "Софиямед" даде пресконференция след инцидентаДве акушерки в клиниката по акушерство и гинекология на "Софиямед" са работили едновременно на трудов и на граждански договор в лечебното заведение и са полагали извънреден труд над законовите норми. Редовни нарушения по разпределението на работното време обаче са установени основно при акушерката Емилия Ковачева, която в средата на април преби новородено. Според справката за периода януари - март 2015 г. Ковачева 20 пъти е работила по две последователни смени без да й е осигурена задължителната по закон почивка от 12 часа между тях.


Това съобщи Главната инспекция по труда днес. Проверката в болницата след инцидента, който достигна до медиите на 23 април, е приключила и са установени и още нарушения на правилата за работното време и почивките.   


За първите три месеца на годината акушерката е отработила една редовна смяна от 8 часа, 30 дневни и 29 нощни 12-часови смени или общо 716 часа при допустими 496 часа по закон.


Акушерката е положила 220 часа извънреден труд от януари до март, при положение че допустимото за цялата година е 150 часа.
Нарушавани са и ограниченията за извънреден труд за година, месец, седмица и за два последователни работни дни. За месец април, до инцидента на 17-и срещу 18-и, Емилия Ковачева е работила три пъти по 24 часа без прекъсване.  В предоставения при проверката график за нея е предвидена почивка от пет последователни дни, а веднага след датата на инцидента и планиран годишен отпуск, поради което за април е било заложено Ковачева да положи общо 168 часа труд, т.е. 8 часа извънредно, отбелязват от Инспекцията по труда.


И при останалите акушерки в отделението, според предоставените документи, са установени единични случаи на 24-часови дежурства, както и на неосигурена задължителна седмична почивка от минимум 36 часа при сумирано изчисляване на работното време, за които болницата ще понесе  административнонаказателна отговорност.


Глобите за тези нарушения са между 1500 и 15 000 лева.


Извънредният труд не е начислен във ведомостите за трудовите възнаграждения, тъй като е изплащан по силата на граждански договор, което обаче е нарушение на трудовото законодателство. Заедно с това се оказва, че гражданският договор на Емилия Ковачева не е подписан от самата нея и е с изтекъл срок. Но не са установени нарушения на работното време на лекарите в клиниката. 

"Предвид установените нарушения в болница "Софиямед" и идентифицирането на практиката в лечебните заведения трудови правоотношения да се прикриват с граждански договори, Главна инспекция по труда започва масирани проверки в лечебните заведения в цялата страна. Приоритет ще бъде работното време и възникването, изменението и прекратяването на трудовите правоотношения. Продължава и проверката в "Софиямед" по останалите клиники и отделения." - обявяват от ГИТ.

Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Еми у нас е така - бачкаш като луд- плащат ти стотинки и съответно имаш постоянно проблеми от битов и семеен характер и посотнния стрес и преумора - води до психически изкривявания. крадците които точат всички системи това не ги вълнува.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8215 Неутрално

  В България , където и да се извърши някаква проверка, както е казал поетът '' разровиш ли я ще мирише...''

  [email protected]
 3. 3 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 395 Разстроено

  Здравейте. Това е страната на "мързеливите" българи. Или май това е общата пропаганда. Изобщо не работи българинът. Хич.

  Леко обезчовечен...
 4. 4 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  Дотук беше опитът на болницата да си измие ръцете с акушерката. Сега е време да се дават обяснения.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  Държавата ни умира бе,хора.Ние се възмущаваме,ама то медицинския персонал оредява.Просто няма кои да работят.

 6. 6 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Точене на пари по документи с ведомото на началството, явно ширеща се практика.

 7. 7 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Джек Лондон го е писал в "Мартин Идън",ще цитирам по памет:

  "Труда е превърнал маймуната в човек, но прекомерният труд го превръща обратно в животно."

 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1478 Любопитно

  И къде са синдикатите...

 9. 9 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#8] от "palav_nik":

  В ресторантите. За сметка на болницата...

  Леко обезчовечен...
 10. 10 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#1] от "sqrt":

  Тя сама е молила за двойни дежурства, за да може да прекарва по-дълго време в селото си (да не беше излизала от него въобще).

  [quote#4:"Lou"]Дотук беше опитът на болницата да си измие ръцете с акушерката[/quote]

  По-скоро акушерката в момента се опитва да си измие ръцете с болницата. Никой не я е вързал да работи насила.

  https://goo.gl/8NG90J
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Как ги взела,няма ли старша,която прави графиците.

 12. 12 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  [quote#5:"chicago514"]Държавата ни умира бе,хора.Ние се възмущаваме,ама то медицинския персонал оредява.Просто няма кои да работят.[/quote]
  Ако медиците получават достатъчно пари,уважение и ясен регламент за труда си,то няма цели випуски да се изнасят от страната.
  Няма никаква нужда от огромното количество болници,никаква ясна причина при толкова дефицит на кадрите да са толкова ниско платени и всеки болничен шеф да се оправдава с низшия персонал.Просто на здравеопазването се гледа като на сергия за пари - прилапваш клиента,одираш го жив и не плащаш на продавачката зад щанда.Гняс.

 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#8] от "palav_nik":

  И синдикатите,и ГИТ......
  ГИТ вечно идва последна.

 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1358 Любопитно

  о, чудо... ГИТ дали признаци на живот

 15. 15 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Простият бг матрял още не загрява, че като не плаща на медицинския персонал близо до това което взимат в Европа най-добрите кадри ще емигрират. Това не са разни крадци политикани или прости чиновници, които никой да не ги иска никъде. Проблемът в здравеопазването е точенето на здравната каса от всякакви частни лобита - което не оставя мног за персонала. В резултат и пациентите и лекарите и сестрите са недоволни. Доволни са само крадците.

 16. 16 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  И аз работих толкова, но досега не съм убил никой.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 17. 17 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  [quote#16:"grand funk railroad"]но досега не съм убил никой.[/quote]
  Хм...

 18. 18 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#16] от "grand funk railroad":

  Някои издържат на такова напрежение. Това е похвално. Но дали да стискаме палци и да се надяваме, че няма да изперкате един ден и да смачкате случаен човек от бой, просто ей така на. И това, че не сте били със всичкият си няма да оправи това, което сте направили.

  От друга страна удобрявам ако работите за много пари и това Ви мотивира да стоите непрестанно на работа. Но ако правите 24/36 часови смени, за да можете накрая на месеца да вържете двата края... Простете ако не намирам това за оправдан риск. Особенно ако ще се грижите за здравето ми или това на детето ми. Научно доказано е, че удряне със стъклена бутилка няма лечебен ефект...

  Леко обезчовечен...
 19. 19 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#8] от "palav_nik":

  Шшшшшът.. Ще ги събудиш, не ги споменавай на глас...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 20. 20 Профил на ikar82
  ikar82
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Накарайте сега арогантните шефове на Софиямед да слязат от луксозните джипове и да обяснят защо в тази болница няма стандарти и защо персоналът работи за жълти стотинки.
  Но спокойно. Ние сме в България и нищо подобно няма да се случи .

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3832 Гневно

  Все по-ясно става, че управлението на "Софиямед" от далеч е подготвяло толкова обсъжданата случка!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3832 Гневно

  [quote#20:"ikar82"]Накарайте сега арогантните шефове на "Софиямед" да слязат от луксозните джипове и да обяснят защо в тази болница няма стандарти...[/quote]
  Този факт обаче не попречи на гореспоменатите шефове да се бият в гърдите и да се декларират като най-доброто медицинско заведение! За тях основният критерий е колко пари са изкарали.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Това го знаем, но как ще се отрази това на работодателите и ?

 24. 24 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Неутрално

  "...Д-р Иван Колчаков, член на ръководството на „Софиямед”, заяви по повод пребитото от акушерка бебе: „Този случай бе страхотна реклама. Знаете, че лоша реклама няма". Господа, опитайте с изнасилване! Например на някоя бременна. Едно яко изнасилване до помятане! Тогава ще ви се направи реклама не само в България, ами и по целия бел свят! ..."


  Такива неща пише Тони Флипов Д-р...
  .. Но керванът си върви.... и бюджетът тоже...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 25. 25 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#18] от "Безуспешно чакащ промяна":

  Съгласен съм.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 26. 26 Профил на st.dimitrova
  st.dimitrova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички ние като общество (не включвам медицинската гилдия, защото това е бизнесът им) неглижираме едновременната работа на обсолютно целия медицински персонал на две места - независимо дали на едно работно място с два договора, или в държавната и в частната болница, поликлиника и т.н. Да не пропусна само и частната практика в държавната болница или поликлиника в регламентираното работно време. Всички си затваряме очите - само и само да ни обслужат - нерегламентираните плащанията са нещо "естествено". "Доброволна задължителност". Но нека не се крием зад двойните смени - лекарите много добре знаят, че техните чуждестранни колеги имат дежурства по 36 часа и никого не млатят - само за такава мисъл, ще бъдат лишени не за 3 години, а завинаги от правата си. Щом като за такова зверско поведение всички се юрнаха да говорят за пари, натовареност, синдром, за най-сериозното наказание от три години лишаване от права - мога само да кажа, човешкто у човеците е угаснало. Никъде не чух думата "хуманно" отношение, "майчинско отношение, "професионално отношение" - дори когато се излъчваше репортажът за бития от цинаните кон, се споменаваха думи, като хуманност. Боже, дали не полудяваме?!.

 27. 27 Профил на st.dimitrova
  st.dimitrova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пропуснах само да попитам: Служба "Охрана" към болницата - какви са й задълженията? Само входа ли охранява? Не хвърля ли поглед денонощно на всички камери? .... Вероятно и те са претоварени, защото работят на няколко места.

 28. 28 Профил на st.dimitrova
  st.dimitrova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всъщност, няма нищо странно - щом член на ръководството, д-р Колчаков, намира, че този случай е страхотна реклама (разбира се, опита да замаже нелепото си изказване с особеното чувство за хумор на гилдията), какво да очакваме от "всеотдайната" работа на персонала му - рекламни агенти - дали няма да ги наградят? "Господари на ефира" да не се разсейват - до края на годината всяка вечер да му подаряват по няколко скункса. Такова АРОГАНТНО ПОВЕДЕНИЕ на лекар.

 29. 29 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 400 Неутрално

  То да е само при тях това убиване от работа и то за жълти стотинки,ама либерастите ще ревнат,че на тя самата така е искала,другата мантра повтаряна папагалски от всички,че българите са мързеливи и цитираните цифри са все са български граждани които не работят,но не казват колко от тях са българи.

 30. 30 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 441 Гневно

  [quote#10:"Valeria"]По-скоро акушерката в момента се опитва да си измие ръцете с болницата. Никой не я е вързал да работи насила. [/quote]
  Глупости изречени от лаик непознаващ трудовото законодателство! Работодателят е ДЛЪЖЕН да не допуска полагането на извънреден труд! Защото извънредният труд е ЗАБРАНЕН и се допуска само при изключение. Но тарикатите на д-р Тиков са измислили "гениалната" схема (всъщност елементарна) извънредния труд да го кръстят като положен уж по граждански договор. А според Кодекса на труда (чл. 1) всяко предоставяне на работна сила се извършва по силата на трудов договор.
  ----
  Яко са сгафили от Софиямед и майките които искаха доживотен затвор за акушерката сега да поискат поне 10 години затвор за д-р Тиков.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 31. 31 Профил на bgman
  bgman
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Като нямат достатъчно персонал да си покрият смените няма да имат родилно отделение!
  По изнесена от болницата статистика - през миналата година там са родени около 400 бебета. Почти по едно на ден. Спокойно можеха да се родят във всяка друга клиника.
  Да, ама не! трябва да усвояваме средства от Здравната каса и да имаме много клиники!

 32. 32 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "Лелка":

  Я се разходи пред здравните заведения,да видиш автопарка на бедните медици!Навсякъде е щавене,а резултатът в повечето случаи летален!Удивявахме се как румънската бърза помощ работи/свидетел съм/,за половина по малко пари от нашите!

 33. 33 Профил на pft39
  pft39
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Жалката БГ действителност. Бачкаш на сто места, за да свържеш двата края. А с тези двойни дежурства, ефективността на акушерката е сведена до минимум, но въпреки това, не мога да оправдая поведението й. Но тук обяснения трябва да дадат от болницата защо това е допуснато!

 34. 34 Профил на Neron
  Neron
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ze Roberto":

  И какво се от преумора е пребила бебето, така ли излиза според теб ?

 35. 35 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 782 Неутрално

  ами нали се ни намилат на главите, че българите не работим и затова сме на тоя хал

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 36. 36 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 441 Неутрално

  [quote#34:"Neron"]И какво се от преумора е пребила бебето, така ли излиза според теб ? [/quote]
  Правилно разсъждаваш... Един млад човек без проблем ще работи и 20 часа без прекъсване, но с възръстта издръжливостта намалява и идва момент на "избиване на чивията". Аз например се уморявам когато работя повече от 4 часа (независимо физическа или умствена работа). Просто се чувствам скапан и изцеден като лимон, ако се наложи да поработвам примерно 8 часа. Е, сам съм си чорбаджия, та тези неща мога да ги регулирам.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 37. 37 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ze Roberto":

  С каква лекота търкулнахте това СКАНДАЛНО зверство в трапа на трудовото законодателство... Да, работодателят е допуснал нарушения и положително ще бъде санкциониран, но това не отнема и частица от вината на бездушната истерична крава.
  [quote#30:"Ze Roberto"]майките които искаха доживотен затвор за акушерката[/quote]
  Майките продължават да искат доживотен за това опасно същество. Нормалните бащи също.

  https://goo.gl/8NG90J
 38. 38 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 441 Неутрално

  [quote#37:"Valeria"]Да, работодателят е допуснал нарушения и положително ще бъде санкциониран, но това не отнема и частица от вината на бездушната истерична крава. [/quote]
  За изкрейзването на акушерката ЕДИНСТВЕНО е виновен РАБОТОДАТЕЛЯТ!!! Негово е задължението да се грижи за физическото и психическото здраве на персонала... Но капитала гледа да си спести някои разходи. Като липсата на периодични медицински прегледи спрямо оня пилот на нискобюджетната германска авиокомпания, който разби самолета. Ако фирмите редовно следят здравния статус на работниците си, оня идиот нямаше да събори самолета, нито пък акушерката щеше да бъде доведена до състояние на изкрейзване...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 39. 39 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 441 Неутрално

  [quote#31:"bgman"]Спокойно можеха да се родят във всяка друга клиника.
  Да, ама не! трябва да усвояваме средства от Здравната каса [/quote]
  "Софиямед" стартира с финансиране 9 млн. от здравната каса... Колко са сега - един господ знае... Сигурно са двойно повече.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 40. 40 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 800 Неутрално

  [quote#38:"Ze Roberto"]За изкрейзването на акушерката ЕДИНСТВЕНО е виновен РАБОТОДАТЕЛЯТ!!![/quote]

  Глупости, изречени от лаик, непознаващ основите на бихейвиоризма (така де, като ще се заяждаме, поне да е взаимно)

  Отработените, привични движения на акушерката говорят за обратното на загуба на самоконтрол. Тя така е свикнала. Кофти мисъл за нормалните хора, но факт - половината акушерки се трогват от крехкостта на бебетата толкова, колкото професионалните колячи ридаят за гергьовските агнета.

  Преди години в АГ случайно дочух разговор между акушерки... Обсъждаха тяхна млада колежка, която нещо объркала с термостата на кувьоз, практически сварила бебето и била съсипана от ужас и вина. Коментарите на тези захилени тьотки бяха в стил "тая па много чувствителна, ми случва се, кво толкова, така му било писано и т.н.".

  Та не ми говорете за "изкрейзване от преработване", моля!

  https://goo.gl/8NG90J
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK