Нели Куцкова обжалва решението на ВСС да не я избере

Нели Куцкова преди избора миналата седмица

© Надежда Чипева, Капитал

Нели Куцкова преди избора миналата седмицаРешението, с което Висшият съдебен съвет (ВСС) не избра за председател на Софийския апелативен съд (САС)  е необективно, пристрастно и незаконосъобразно. Членовете на съвета не са направили преценка на качествата на единственият кандидат Нели Куцкова, а решението е непрозрачно.


Това са част от аргументите, изложени от съдия Нели Куцкова до Върховния административен съд, с които тя обжалва решението на Висшия съдебен съвет да не я избере за председател на Софийския апелативен съд. Миналата седмица, въпреки че около час членове на съвета се изреждаха да хвалят Куцкова, срещу нея нямаше нито едно негативно изказване преди гласуване, в крайна сметка тя получи подкрепата на 9 души, четирима бяха против, а шестима се въздържаха.


Куцкова посочва в жалбата си това, което стана видно и за журналистите миналия четвъртък -
броят на изказалите се в нейна подкрепа беше повече от положителните гласове за нея.


След решението Куцкова нарече това лицемерие, а в жалбата си посочва:


"По време на събеседването положителни становища за представената от мен концепция изразиха членовете на ВСС Галя Георгиева и Магдалена Лазарова. След проведеното събеседване деветима членове на ВСС (Лозан Панов, Соня Найденова, Камен Иванов, Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев, Светла Петкова, Юлия Ковачева, Михаил Кожарев и Незабравка Стоева) са изразили изцяло положителни становища за професионалната ми и управленска компетентност, за нравствените ми качества и за развитите идеи в концепцията ми  в съответствие с чл. 17 от правилата.  Нито един член на ВСС не е изразил съмнения в професионалните ми, управленски или нравствени качества, нито пък е заявил отрицателно становище срещу кандидатурата ми преди пристъпване към гласуване. Независимо от това след подлагане на кандидатурата ми на тайно гласуване чрез електронната система за гласуване не получих необходимия брой гласове, за да бъда избрана – в подкрепа на кандидатурата ми бяха регистрирани 9 гласа "за", 4 – "против", и 6 – "въздържали се", пише Куцкова.


"В случая, за да бъде законосъобразен, актът на ВСС следваше да съдържа доказателства за това, че решението по целесъобразност, взето при условията на оперативна самостоятелност, не е произволно, а е съобразено с предварително обявените материалноправни критерии. Законосъобразното решение предполага обсъждане на фактите за единствения кандидат в процедурата – с оглед предварително обявените критерии.  Поради това в процедурата по избора и проведеното събеседване Висшият съдебен съвет следваше да направи преценка за професионалната ми подготовка като съдия (въз основа на резултатите от извършеното до момента периодично атестиране и мотивираното становище на комисията по предложенията и атестирането), за управленската ми компетентност като административен ръководител (въз основа на защитена от мен като кандидат концепция за стратегическо управление на съответния орган на съдебната власт) и за моите нравствени качества", е записано в жалбата на съдия Куцкова, депозирана днес.


Тя обръща внимание, че в становището на етичната комисия (чийто председател Ясен Тодоров беше единственият, който след гласуването заяви, че не е подкрепил Куцкова, защото била политически пристрастна - заради това, че е била заместник-министър) не се съдържат негативни оценки за нея.


Аргументите на Ясен Тодоров - голословни, противоречиви, несъстоятелни
В жалбата си съдия Нели Куцкова обръща внимание и на изказването на Тодоров, който заяви, че заради политическата й пристрастност тя може да раздели съдийската гилдия.


"На първо място, изказването на г-н Ясен Тодоров не представлява отрицателно становище по смисъла на чл. 34, ал. 3 от ЗСВ, тъй като е направено след провеждане на гласуването и вземането на решението, т.е. то не може да бъде определено като мотивиране на отрицателния вот.  На второ място обаче, изказването на г-н Тодоров е доказателство, че в основата на взетото решение не са фактите и обстоятелствата по чл. 16 от правилата, с което той демонстрира своята необективност и пристрастност, която е несъвместима с изискването на чл. 10 от АПК и чл. 35 от ЗСВ. Нещо повече – комисията, председателствана от г-н Тодоров, е дала положително становище за моята почтеност и съдийска независимост. Никакви факти или оценки, които оспорват професионалните или моралните ми качества, не се съдържат и в становището на комисията по предложенията и атестирането", пише съдия Куцкова.


В жалбата тя посочва още, че "независимо, че изказването на г-н Ясен Тодоров не може да служи за мотиви на решението да не бъда избрана за административен ръководител, защото е направено след волеизявлението, то би било несъстоятелно и ако беше направено по време на дебата преди гласуването".


Според Куцкова е "недопустимо член на кадровия орган да излага доводи за непригодност на кандидат за административна длъжност в съдебната власт, които противоречат на закона. Била съм заместник-министър на правосъдието на законно основание и също така на законно основание (чл. 195, ал. 3 от действащата редакция на ЗСВ) след това съм възстановена като съдия на заеманата преди назначаването ми в МП съдийска длъжност. Това означава, че законодателят приема участието на съдии и прокурори в изпълнителната власт като общественополезно с оглед на експертния им капацитет. Законът за съдебната власт предвижда техните места да се пазят до завръщането им, когато те започват отново да изпълняват професията си", се разбира от жалбата на Куцкова. 


Тя уточнява, че е очевидно, че законодателят не счита, че длъжността заместник-министър на правосъдието изключва възможността лицето, което я е упражнявало, да продължи да работи в съдебната система, защото това не поставя под съмнения неговата професионална пригодност.


"Очевидно г-н Ясен Тодоров счита, че има право да влиза в спор със законодателя.


Същевременно обаче огласените доводи от г-н Ясен Тодоров са и вътрешно противоречиви, поради което са и неубедителни.


Те пораждат съмнение дали изразяват действителните му мотиви да не подкрепи кандидатурата ми. Защото, ако той действително беше убеден в моята политическа обвързаност, то тогава не би следвало да се примири и с произтичащата от този факт несъвместимост за мен като съдия и би следвало да предприеме съответните действия. От председателите на съдилища, натоварени с административни функции, се изисква те да бъдат политически независими, защото са длъжни да гарантират и политическата необвързаност и безпристрастност на съдиите, които решават делата в съответния съд, тъй като те са същинската съдебна власт", пише Куцкова. 

 

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sonita_bonita
  sonita_bonita
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Госпожата ще дойде по- мъж от много "мъже ".

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Крайно време е ВСС да започне да действа прозрачно, и по възможност почтено.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8504 Неутрално

  Бая нахалничка ми се струва госпожата бивш кандидат вицепрезидент.

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Изнервена е другарката, как може да не я изберат за началник, та нали това и е мечтата

 5. 5 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  ""В случая, за да бъде законосъобразен, актът на ВСС следваше да съдържа доказателства за това, че решението по целесъобразност, взето при условията на оперативна самостоятелност, не е произволно, а е съобразено с предварително обявените материалноправни критерии... "

  Егати жалбата, егати мотивите! Куцкова, Куцкова... Какви доказателства дириш, които да обосновават решение по целесъобразност?! И какво ще стане сега? ВАС ще накара ВСС да гласуват отново и да кажат всичко, което мислят за теб (а ти на две, три или повече части не можеш да бъдеш разделена - и политическата ти кариера няма как да се отдели от съдийската), за да те отхвърлят за втори път? Нали не ти пукаше или пак си излъгала? По същия начин, както ни убеждаваше преди, че съдиите не са корумпирани, а слуховете се пускат само от недоволните от изхода на делата страни.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо, има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от тебе!
 6. 6 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Хубаво, ама други медии представят по различен начин какво стои зад Нели Куцкова:

  "Моделът СВОЙ не успя да настани СВОЯ кадър Нели Куцкова за председател на САС."

  http://goo.gl/vMNRbH

 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Поздравявам г-жа Нели Куцкова за това,че беше ""наказана"" от съдийската мафия.
  Тя заслужава повече от всеки този пост!

  Tony
 8. 8 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  О, дежурните тролове на Групировката вече са получили опорните точки и са на барикадата. Браво, Цвъ ще ви отпусне дневния надник, а на следващия конгрес на Партията ще си получите и пържолките. Лично от Баце.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 9. 9 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 437 Весело

  Цирк "Медрано" гостува в България.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Права е жената,хем нямат нищо против нея,хем не я избират.

 11. 11 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1616 Неутрално
 12. 12 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Пишкин жена!
  Редакторът!

 13. 13 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Ох, нещо не вдявам. Тази кокона не е избрана от колективен орган.... и тя атакува в съда решението, та съда да я назначи?
  Значи отива Кольо... на търг, не го печели, но има хора в съда/плаща им/ и те решават, че той печели?
  Не съм фен на Куцкова, но сега съм отвратен!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 14. 14 Профил на Ivaylo Ivanov
  Ivaylo Ivanov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#1:"sonita_bonita"]Госпожата ще дойде по- мъж от много "мъже ". [/quote]

  Имаше една приказка - "Мъжете като не могат да са мъже, жените стават мъже."

 15. 15 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#6] от "12345":
  То това се знае, ама някой са магарета с капаци, от едната страна Ваньо от другата Радан и това им видимоста

 16. 16 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  за мен не е проблем че не са я избрали,но никой не казва защо,и крият кой как е гласувал.а това си е чисто задкулисие...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 17. 17 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  [quote#14:"Ivaylo Ivanov"]Имаше една приказка - "Мъжете като не могат да са мъже, жените стават мъже.[/quote]
  Защо ми се струва, че някои бъркат мъжественост с наглост? Куцкова е нагла.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 18. 18 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Съдия Куцкова действа в рамките на закона и морала и е направила добър ход.

 19. 19 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 657 Неутрално

  [quote#10:"chicago514"]Права е жената,хем нямат нищо против нея,хем не я избират. [/quote]
  Като хубавата мома на село - уж всички я харесват, пък никой не я ще за жена.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8497 Неутрално

  Сега да видим ,как ще отсъди "независимият" съд.

 21. 21 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Тя много хубаво обжалва,ама обжалва пред магнауския кандидат дрогаря Колев.

 22. 22 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#21] от "dolna4erti4ka":
  +++++ май Магнауреца ще председателства пак състава на последна инстанция и след това в Страсбург.
  Браво на съдия Куцкова.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 23. 23 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Чудя се ако бяха избрали Куцкова(все пак става дума за 1 или 2 гласа), дали ВСС щеше да е добър ОРГАН. Дали на някой щеше да му направи впечатление факта, че има САМО ЕДИН достоен кандидат. Ами може членовете на ВСС наистина да подкрепят Куцкова, но да са гласували въздържали се именно, защото е имало само един кандидат и са искали да завъртят още един път рулетката. Въобще Куцкова се държи като ЕДИНСТВЕНОТО СЛЪНЦЕ способно да бъде Началник в тази държава. Срамно и жалко поведение. Чудя се защо в мотивите и отсъства точно този най-важен факт - липсата на състезателно начало, липсата на кандидати(защо никой друг не се е кандидатирал). Този въпрос не вълнува ли ВСС и Куцкова или те са заети само с личното си его и амбиции.

 24. 24 Профил на batgoiko
  batgoiko
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Стига ма Нело... първо се кандидатирай за кмет, пък после ще видим

 25. 25 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Да вземат да я изберат, че ми става вече жал за нея и оплакващите я ррИформатори

 26. 26 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#6] от "12345":

  Ти пък намери кой сайт да цитираш...

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 27. 27 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Сега. Другарко Куц-кова (for better pronanciation), да не се за хванеш да напишеш на Прайм Министера да ти отсрочи назначаването. Недей го кахъри повече, отколкото може.

  Ти сега кво искаш, пак ли да гласуват.

 28. 28 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 443 Неутрално

  По принцип, когато за дадена длъжност има само един кандидат, няма смисъл да се прави "избор", а кандидатът да се счита за автоматично избран. Има такава практика, но не у нас.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK