Там, където цивилизацията свършва и трудно ще се върне

Това е типична къща в гетото в старозагорското градче Николаево. Тук сред блатата и боклуците, с едва - две чешми с течаща вода в цялата махала, туберкулозата е често срещана

© Юлиана Колева

Това е типична къща в гетото в старозагорското градче Николаево. Тук сред блатата и боклуците, с едва - две чешми с течаща вода в цялата махала, туберкулозата е често срещанаХора, живеещи в дупки в земята със заслон отгоре. Хора, спящи направо върху пръстта заедно с домашни животни. Без маса, без стол, без телевизор, без ток, без вода...по 10-20 души на едно място. Хора, умиращи от туберкулоза. Деца с малформации. Хора, които не само нямат пари за дрехи, но и не осъзнават потребността от тях. Незнаещи що е лекар. Неграмотни, безработни.


Това не е апокалиптична картина след разрушенията в Непал, нито от село в далечна африканска държава. Това е реалността от години в европейска България - в ромските гета и квартали около големи градове като Сливен и Бургас, както и в малки селца около Стара Загора. Това е реалността за десетки, ако не и за стотици хиляди българи.


Всъщност никой не знае точната им бройка
Според последното преброяване например само в кв. "Надежда" на Сливен живеят около 10 хиляди души, но според местните активисти, опитващи се както могат да помагат, в квартала са около 20 хиляди. Вътре в общността пък са се изчислили на около 30 хиляди. Общината вече отказва да регистрира хора, тъй като на адресите почват да се водят над 30 човека, разказва момчето, което е водач из махалата.


За тези хора отговарят само двама лекари.


Подобно е положението и в бургаския кв. "Победа". Там е победила мизерията, а и сякаш никой не се и опитва да я пребори. Дори местните активисти вече предпочитат да седят в началото на квартала, в "цивилизованата част" и чакат хората да ги потърсят. Обясняват, че особено напоследък ги е страх да влизат много навътре в махалата, особено ако водят със себе си външен човек.


Точна, че дори и приблизителна бройка на хората не могат да дадат дори полицейските служби.


А на въпрос за адреси и хора към края на гетото – например на края на ул. "Опълченска" или ул. "Тамара", местната власт отговаря, че


"там цивилизацията свършва"


Каква цивилизация? Там хората почти не са хора, наподобяват примати, трудно им се разбира какво говорят, разказва човек от управата в Бургас. И допълва, че на ул. "Опълченска" 36 се водят между 400 и 600 души и пак около толкова на "Тамара" 36.


А до тези дълбини на гетото външен човек не може да припари. Нито сам, нито с водач. Снимки и видео пък са напълно нежелани и провокират доста остра реакция. След бърз разговор с местните обаче лесно могат да бъдат разбрани и причината за това "негостоприемство".


Това е крайната точка, до която външен човек без придружител може да влезе в гетото в Бургас. Това е и началото на края, най-доброто от най-лошото, както го описват местните. Отчаянието от безизходицата с години ражда агресия към външните и в кв. "Победа" в Бургас. Снимки са нежелани, за да направиш такива, трябва да снимаш само играещите деца, които с удоволствие позират

© Юлиана Колева

Това е крайната точка, до която външен човек без придружител може да влезе в гетото в Бургас. Това е и началото на края, най-доброто от най-лошото, както го описват местните. Отчаянието от безизходицата с години ражда агресия към външните и в кв. "Победа" в Бургас. Снимки са нежелани, за да направиш такива, трябва да снимаш само играещите деца, които с удоволствие позират


"Постоянно се изсипват тук какви ли не – журналисти, неправителствени организации, социални, хуманитарни организации. Снимат ни като маймуни, дивят се на мизерията, цъкат с език, обещават. А накрая отчитат едни пари, проекти, пишат си статии, взимат си парички. А ние си оставаме на същия хал, даже и по-зле". Така обясняват разпалено и доста ядосано местни младежи и активисти от "Надежда" в Сливен. На практика в "Надежда" вече са


загубили надеждата, че ще получат някаква помощ


откъдето и да било. Дори аргументите, че ако повече хора знаят за безизходицата им, вероятно някой "в София" ще се загрижи, ще вземе мерки, тук вече не издържат. И тази монета е била разигравана толкова пъти, че вече не се котира.


Та Бойко Борисов не знае ли, не гледа ли, това да не е от вчера, пали се възрастен ром и също отказва да бъде сниман.


Отчаянието от безизходицата с години ражда агресия към външните и в кв. "Победа" в Бургас. "Махай се, какво си дошла тук да ни снимаш и показваш. Ще си вземеш паричките ти, а тук за нас бедните – пак нищо", пъдят местните. И вече не се надяват на помощ от никого.


Затова и без водач в гетата в Сливен и Бургас, в ромските махали из Стара Загора, като Николаево например, не е добра идея да се влиза. И пак – без снимки, без видео, без въпроси. Всъщност само при изпълнение на тези условия на гетото външен може поне да види как живеят хората, истинския им живот, а не да снима тълпи разярени хора.


Истинският живот, където все пак майки и баби прегръщат и целуват новородени бебета, където дечица сноват полуголи по калните улици, разхождайки понякога по някое яре или агне, където се перат десетки дрехи в големи чугунени корита с донесена отнякъде вода.


Далеч по-лесно е да снимаш и говориш с местните в по-малките кварталчета и селца. Където все още имат надежди. Където хората поне доскоро са имали подобие на къщи.


В рпенасянето на остатъците от бараките са впрегнати всички - от най-малките до най-възрастните

© Юлиана Колева

В рпенасянето на остатъците от бараките са впрегнати всички - от най-малките до най-възрастните


Помогнете ни, направете нещо


нека в София научат, да видят какво се случва с нас", молят ромите в бургаския квартал Горно Езерово. От миналата седмица там започна акция по разрушаване на незаконни постройки, а нарочени за събаряне са около 50 къщи. Местните сами разрушават бараките, които за тях са и единственото, което имат. Иначе ги заплашват глоби от около 1000 лева. В събарянето са впрегнати дори и малките, като нерядка гледка са момиченца на под 10 години с тесли, досъбарящи останките от стаите, в които досега са живели с още 3-4 братя и сестри.


В събарянето са ангажирани дори и малките - момиченца на под 10 години с тесла досъбаря останките от стаите, в които досега са живели с още 3-4 братя и сестри

© Юлиана Колева

В събарянето са ангажирани дори и малките - момиченца на под 10 години с тесла досъбаря останките от стаите, в които досега са живели с още 3-4 братя и сестри


Ромите твърдят, че на всичките им въпроси към общината къде да отидат им е било отговаряно да се оправят както намерят за добре. Не могат да си обяснят и защо ги гонят от къщите им на хълма, до който се стига само през гетото. На него на практика нищо не може да бъде направено.


Каква е целта на общината трудно може да се разбере. При последната подобна акция през 2008 г. след разрешаване на къщи в Горно Езерово, "Меден рудник" и "Победа" десетки хора останаха без адреси. Което пък доведе до невъзможност да им бъдат издадени дори лични карти. А на мястото на разрушената ми къща сега няма нищо – едно голо петно дори без трева, казва възрастен ром от Горно Езерово. Който сега ще се премести при роднини през две къщи заедно с децата и внуците си. Където след няколко дни в една стая ще живеят над 10 души.


Като крайна форма на протест местните заявяват, че няма да си пращат децата на училище. "Че как ще ходят, като се набутаме по 10-15 души в една стая, ще плъзнат въшки, мръсотия, болести, как да отидат на училище", пита млада майка с няколко деца около нея. Друга допълва, че след като дори няма дом, не вижда как ще мисли за образованието на децата.


Ромите от Горно езерово пренасят при роднини остатъците от досегашните си къщи - прогнили талпи и дъски. След мерките на общината за разрушаване на незаконните постройки в махалата, тук вече ще живеят по 10-15 души в една стая

© Юлиана Колева

Ромите от Горно езерово пренасят при роднини остатъците от досегашните си къщи - прогнили талпи и дъски. След мерките на общината за разрушаване на незаконните постройки в махалата, тук вече ще живеят по 10-15 души в една стая


Всъщност


ефектът от ходене на училище не е особено голям


в тези махали. Деца, твърдящи, че са 4-5 клас, трудно говорят български и изглежда сякаш не могат много да пишат и четат. Те казват, че са записани в местните училища, в които учат само роми. Децата ходят за по няколко часа на седмица, но всички си правят пас, за да взимат субсидиите за ученик, разказват местните. И допълват, че на практика децата излизат неграмотни, като единици го докарват до 4-5 клас.


А-а-а имаме и среднисти, с гордост отбелязват в сливенската махала. За висше образование не става дума.


Така без лекарска помощ, без образование, единици могат да си намерят каквато и да било работа. Най-добрата перспектива е заетост в чистотата. Тук-там се намира и временна заетост в земеделието. Но с механизиране на производството и изместване на традиционното земеделие от машинно обработвани култури като рапица и ечемик, се свиват напълно възможностите за някакъв и малък доход.


"Трудът е направил от маймуната – човек, без работа и то с години, с десетилетия, с поколения... се обръща и еволюцията", казва кмет на малко бургаско селце, в което 90 на сто са роми.


Така година след година тези хора стават


все по-трудно приспособими към обществото

Порочният кръг на бедност, безработица, неграмотност, болести...все по-трудно би могъл да бъде разчупен. "Ужасно трудно се работи с тези хора, а и става все по-трудно. Отделно те стават все повече, тенденциите се задълбочават, мултиплицират, предават се на следващите поколения. Разплитането на този огромен възел трябва да започне веднага, да върви стъпка по стъпка. А усилията трябва да са целенасочени", казват местните неправителствени организации.


За съжаление те не виждат подобни целенасочени усилия. Основната отговорност е оставена на неправителствения сектор, но той може да прави временни проекти на микро и на местно ниво, казват активисти. По думите им ако добрите практики, положени от организациите, не бъдат възприети и продължени на национално ниво и не бъдат оформени в национални политики, на практика и усилията и инвестираните десетки, стотици милиони от неправителствени организации, просто потъват.


Ако продължи държавата да си затваря очите


да се прави, че тези хора и проблемите ги няма, да си заравя главата в пясъка...това в един момент няма начин да не ескалира, коментират активистите. Посочват, че хората в гетата стават все повече и скоро това ще е проблем не в конкретната община, а на национално ниво.


Но в същото време подозират, че ситуацията е удобна за политиците. Удобно е за изборите, хората така са много по-лесно манипулируеми, казват по-образованите роми в гетата. И посочват, че на предните избори са гласували за този, който им е обещал и е асфалтирал една улица в махалата. Хващат се на обещания за постоянно течаща вода, за канал, толкова ни е цената, така е много лесно, ядосва се младеж.Туберкулозата


Гетата приличат на азиатските и африканските страни и по още нещо – туберкулозата. Тук тя често взима жертви. Това е и основно занимание на голяма част от неправителствените инициативи – превенция на болестта. Превенцията обаче не стига, а когато дойде до лечение идват и проблемите. Наскоро в старозагорско село три деца в едно семейство се оказали болни и то доста заразно – кашляли и разпространявали болестта, разказа представител на неправителствена организация, поискал да остане анонимен. "Обикалях от институция на институция, от болница на болница – две седмици. Никой не искаше да ги приеме, защото майка им е в затвора, а бащата не ги е припознал. Така те стояха две седмици в гетото и си пръскаха зараза. Докато не заплаших властите, че ще раздухам случая в медиите, не се заеха. Чак след това намериха време да отидат при майката, да я накарат да подпише необходимите документи и тези деца да бъдат вкарани в болница", каза той.

Порочният кръг на бедност, безработица, неграмотност, болести...все по-трудно би могъл да бъде разчупен. Ако продължи държавата да си затваря очите, да се прави, че тези хора и проблемите ги няма...това в един момент няма начин да не ескалира, коментират представители на неправителствения сектор

© Юлиана Колева

Порочният кръг на бедност, безработица, неграмотност, болести...все по-трудно би могъл да бъде разчупен. Ако продължи държавата да си затваря очите, да се прави, че тези хора и проблемите ги няма...това в един момент няма начин да не ескалира, коментират представители на неправителствения секторИдеите – глас в пустиня и теми за редица дискусии и кръгли маси


Добре де, а какво може да се направи? Този въпрос логично възниква. И разбира се на него лесен отговор няма. Но идеи има. Идеи с години разисквани по кръгли маси, дискусии, консултации. Някои дори са в десетките държавни и ведомствени стратегии, отчети и доклади, писани по тема интеграция на ромите. Някои представители от неправителствения сектор даже вече отказват да присъстват на поредната дискусия, тъй като знаят, че и след нея нищо няма да последва. А фондациите от години предлагат различни решения. "Съгласен съм например да се премахнат социалните помощи за деца, те и без това са по 35 лева на дете, до никъде не стигат. А и са пари, които просто се изливат без ясен резултат и стратегия. Но за сметка на този разход, държавата трябва да инвестира в конкретни политики, адаптирани за нуждите на конкретната общност и нейните специфични културни особености" , коментира Ганчо Илиев от фондация "Свят без граници". Такава политика например трябва да е засилване на здравеопазването в общностите с включване на квалифицирани лекари вътре в кварталите, със специалисти акушер-гинеколози и др, смята той. Според него трябва да се помисли и за задължителен регистър на бременните, като чакащите дете да получават редовни консултации и съвети за отглеждане на бъдещото дете. От Тръста за социална алтернатива пък наблягат както на ранното включване на ромчетата в образованието чрез вкарването им в детски градини, така и на оземляването на ромите. Според експерти от организацията строителството на социални жилища е доказало, че е твърде скъпо и неработещо. Доста по-ефективно е да се регулират гетата, да се вкарат елементарни битови услуги като ток и вода, да се даде право на хората да узаконят къщите си, а след това да изискват от тях да се грижат за имотите, да плащат данъци, сметки, смятат активистите.

Коментари (112)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Агитпроп-а, вие които всичко знаете, имате ли някаква идея как да заприличат нашите цигани на европейските цигани?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4002 Весело

  Малко ми се вижда некоректен материал , как ги е страх от 1000лв глоба за незаконна барака а плащат по 100 000лв за 14 годишна булка с "професионални" умения?
  Как нямат пари за дрехи пък аз оръфан ром със скъсани дрехи не съм виждал от 15-20 години ! Либералните ентусиасти (либерасти) защо не правят репортажи как живеят пенсинери с 157,44 лева??? А показват само ромове които ползват всички социални екстри и надбавки а начина им на живот е в хармония с традициите им !?
  Ако мислите ,че не съм прав идете на пазара за цигански булки и питайте дали се тъгуват евтино булки примерно по 3-4000лв?
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2945 Неутрално

  Държавата си била затваряла очите, пред проблема. Т.Е.-ние! А циганите са ги отворили широко! Широко, ама за жица и жилязо! Не се ли въведе някаква принудителна форма за интегриране, интегриране няма да има! Не искат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  На мен лично ми е много зле да гледам такива гледки, било че там живеели цигани или българи.

 5. 5 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Помощта, подкрепата и съдействието, които желаят, също е пречупена през етно-културологичните особености на прайда; да продължават да се чешат по голите тумбаци, да забременяват де що докопат циганка, а някой да носи кюфтета и ракия.

 6. 6 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 459 Неутрално

  "Без маса, без стол, без телевизор, без ток, без вода"
  Аз като гледам снимките, повечето не само че имат телевизор, ами и явно се възползват от съвременните спътникови телекомуникационни технологии...

 7. 7 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Първите незаконни постройки, довели до т.нар. цигански "гета" са построени по времето на комунизма. От тогава беззаконието на голяма част от тези хора се толерира (и дори подкрепя) от властта. Причините са ви ясни. Решение на този проблем има и може да се реши за 20-25 години поне частично.
  Но е по-добре да има разделение в обществото, комунистите го обичат това и го правят още от началото:
  - българи/турци
  - българи/цигани
  - София/провинция
  - умни/глупави
  - красиви/грозни
  - богати/бедни

  Разделението на обществото по подобни признаци спомага за допълнителното му сегрегиране и (разбира се) по-добър и лесен контрол.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 8. 8 Профил на achkoal
  achkoal
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Посочете ми една страна в която циганите са се устроили добре и допринасят наравно с другите етноси за благото на страната. Те редовно са изкарвани жертви, но как може едни паразити да бъдат жертви? Ние българите, учим и бачкаме цял живот, и получаваме мизерни доходи, ограбват ни политици и банкери, но пак работим. А на циганите все трябва да им се осигоряват специални условия за реализация, които ние не получаваме. На първо място, всеки трябва да е отговорен за собственото си бъдеще и да положи необходимите усилия, за да си осигури условия за намиране на работа. Ако не искат да се инегрират, не съм аз проблема.

 9. 9 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 883 Любопитно

  Не изпитвам съчувствие към тези...
  Само се чудя, къде пропаднаха милионите, хвърлени за тях през Десетилетието на Ромското присъединяване...?

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 10. 10 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":
  [quote#2:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]пазара за цигански булки [/quote]
  И къде по-точно е това?

  А иначе, това доказва колко "феминистките" нищо не вършат освен да мрънкат по телевизията и да тормозят хората.
  Ето конкретен проблем - пазар за булки, т.е. купуване на жени (момичета) като стока.
  Да действат.


  Иначе пак казвам, като с добро не става, с лошо става.

  Решение има, умишлено не се предприема нищо.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 11. 11 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 316 Неутрално

  На село, няколко работяги съграждани от Ромски потекло са дошли и са се 'заселили'. Тихи, спокойни, с ченге им вадиш думите от устата. Улучили са лотарията. А и никой не се кахъри, че имало ябанджии. Защото ако не по работят над поведенията си, а и особено на обществено място, лотарията им ще отиде на кино.
  Ако ще са скромни и работяги, и си пращат децата на училище голямо светло бъдище ги чака. А що да не са ни комшии, не ми пречи.

 12. 12 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#9:"LocoMondo"]Не изпитвам съчувствие към тези...


  Само се чудя, къде пропаднаха милионите, хвърлени за тях през Десетилетието на Ромското присъединяване...? [/quote]

  съчувствие са изпитва към човек-
  искащ Сам да си помогне !

  тези "машини за първосигналност"

  трябва да бъдат изкарани от Зоната им на Комфорт...

  след това ще намерат Пътя...съми

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на kastelo
  kastelo
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Индо-българите са дошли в Европа около 10 век. Вярно е, че доста са били преследвани от различните нации през вековете, но никой не може да ме убеди, че за 10 века една общност, която има желание да се интегрира със заобикалящите, няма да се интегрира. Те не са се интегрирали никъде! Не слушайте глупостите, че в Испания или Франция били вече част от обществото. С очите си видях модерен "френски" цигански катун. Бяха окупирали малък път между едни поля и единствената разлика с нашите цигани беше, че живеят в модерни каравани, които се теглят от нови Мерцедеси и БМВ-та. Иначе децата пак тичаха полу-голи и жените перяха в корита. Тези номади не искат да се интегрират и явно това е заложено много надълбоко в техния генетичен код! Само стандартът им е малко различен в зависимост от държавата, от която сучат.

  10 века!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4002 Весело

  [quote#10:"Никола Георгиев"]Ето конкретен проблем - пазар за булки, т.е. купуване на жени (момичета) като стока. [/quote]
  Абе нали най-важното според БХК е :
  ЗАКРИЛА НА РОМСКАТА КУЛТУРНА ИДЕНТИЧНОСТ

  Никой не трябва да им се меси в търговията с булки , запоплождането на малолетни , детската проституция,детската престъпност и детската експлоатация за физически труд!?
  Нали не очакваш ,че реформаторите имат програми за защита на децата или и ромската интеграция към европейски скъпоценности ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Безработни цигани купиха за щерка си от Париж бална рокля за 2000 евро
  Те пътували до Франиця, за да може там абитуриентката лично да си избере тоалета

  2000 евро дали за бална рокля на дъщеря си безработни цигани от горноряховския квартал „Гарата”. Известната фамилия Мерджаните решили да демонстрират охолство в чест на завършването на момичето, независимо че никой от тях не работел от години. Преди месец девойката заедно с майка си и баща си ходила до Париж, за да си подбере лично одеждата, съобщава „Борба”. Тя и родителите й се спрели на бутиков модел, издържан в черно и златисто, който бил закупен заедно с обувките за тази крупна за родните стандарти цена.

  „Никой в рода няма такова високо образование и затова решиха да я възнаградят. На няколко пъти я искаха богаташи за жена, защото е хубава, но не я дадоха, докато не завърши. Не работят, защото си изкарват парите по друг начин, ходят по Европа”, разказва познат на Мерджаните и прави характерен ловък жест с пръсти.

  Всички очакват Сени да е една от атракциите на предстоящите балове в Горна Оряховица. От няколко години красавицата се движи с охрана, за да не бъде открадната за булка, разказват още местните. След бала си обаче тя била обещана, за да сроди горнооряховската фамилия с друг известен род от Левски. Според запознати сватбата щяла да има бюджет от поне половин милион лева.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4002 Неутрално

  До коментар [#13] от "Alkizeer":
  +++

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Фавели и бидонвили. Бразилия, Индия, Пакистан, Бангладеш и европейска България. Цигански малцинства има в повечето европейски държави. Унгария, Чехия, Румъния, Италия, Испания,....., но подобна мизерия, дезинтеграция и сегрегация там липсват, защото са проблем на държавата. Проблем, който може да бъде решен със умела стратегия подплатена със съответните политики и финансиране от държавата, отнасяща се за всички български граждани/не само циганите/. Таймерът е включен и циганизация дебне отвсякъде една от най - старите държави в Европа.
  https://www.google.bg/search?q=%D0%B1%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B8&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=vlBMVYjXKcHBUrmegNgK&ved=0CB8QsAQ&biw=1440&bih=767

 20. 20 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 748 Неутрално

  гета, социално неравенство, бедни и богати има дори в най-развитите и силни държави. Просто там нещата са урегулирани и отделните слоеве на обществото са приели съдбата си. Какво да се направи - пунктове за раздаване по 500 лева на ром?

  Евроатлантида
 21. 21 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Майка ми и баща ми - обикновени хора, с малко над минималните заплати през 60-те на 20 век, живеещи под наем в кв. Надежда, Сафия, ме изучиха, и сега съм ... (няма да се хваля). Помня влагана по стените - вода се стичаше през зимата. Местихме се непрекъснато. И постепено се съвзеха.

  Тези, по онова време бяха на същото положение. А кога ще изпратят децата си на училище. Ще работят ли за 45 лв. (по онова време) да сгъват торбичик в "Захарна фабрика"? Майка ми и бащами не плачеха за помощи - те работеха и ме изучиха...

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#21] от "evtimvz":

  подобно положение, на моите родители години не им даваха жилище, макар да имаха пари да си го купят, защото "те били образовани, щели да се справят, а имало "крайнонуждаещи се" (цигани) на които бараките им били изгорели и нямало къде да живеят?!!!"

  моите родители са решили че със заплатите си едва могат да изхранят и изучат 2 деца, които днес работят и плащат максимални осигуровки на държавата, а средната пасмина ражда по 4-12 деца, които хвърлят на държавата и произвола на съдбата.

  Евроатлантида
 24. 24 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Трагедия!! Само ромите могат да решат проблемите си като се организират политически и вкарат депутати в парламента, които да отсояват интересите им. Но със сегашното статукво това е трудна задача. Все пак къде ще отидат тогава лесните купени гласове за сегашните силни на деня, къде ще отидат грантовете за НПОтата, които интегрират ромите вече една декада, къде ще отиде лесния начин за набиране на електорат от менте патриотите с тяхната етническа омраза.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 25. 25 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#10] от "Никола Георгиев":

  "И къде по- точно е това ?" Човек, ти от Марс ли падаш ???... Колко такива да ти посоча???... Ямбол, всеки четвъртък на входа на пазара, Стара Загора...

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Проблемът с интеграцията е на този който иска да се интегрира. Интегрира се малцинство в мнозинство и еволюцията е от по-низше към по-висше. Трябва да се полага труд - да се учиш, да работиш. Циганин да оре земя да сее и да жъне не съм видял. Циганин в театър не съм видял. Циганите съществуват в паралелна вселена в която висша ценност е паразитизмът върху обществото.

  В България върви смазваща русификация! Чайка - вожд и учител на Цацаров. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 28. 28 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#25] от "gorid":
  Където живея, не съм виждал подобни неща, питах от любопитство, не с ирония.
  А ти не изброявай на мен, а на тел. 112 и на медиите.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4002 Любопитно

  [quote#21:"evtimvz"]Майка ми и бащами не плачеха за помощи - те работеха и ме изучиха... [/quote]
  Някой да в виждал циганин в книжарница ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Сигурно милиарди отидоха по джобовете на лидерите на разни ромски организации които уж работят за интегрирането на ромското население в България.

 31. 31 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 748 Неутрално

  [quote#30:"chicago514"]Сигурно милиарди отидоха по джобовете на лидерите на разни ромски организации[/quote]

  До коментар [#30] от "chicago514":
  И още как, поне 20 години ги "интегрират", чувал съм за наети чартъри и оргии в лимузини с изпадналтие пари. А е факт че ромите живеят така не защото държавата не им помага, а защото живеят във ФЕОДАЛИЗЪМ: кланове и ромски фамилии тънат в милиони, злато, къщи, коли, басейни и кич а останалите са им роби в 21 век!

  Евроатлантида
 32. 32 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Погледнато сериозно и без излишни емоции положението е много безнадеждно. Причината е не само положението на циганите, а и положението на голяма част от българското мнозинство и турското малцинство – тежкият им живот е на ръба на мизерията. Индустрията почти не съществува, селското стопанство го няма – ядем вносни картофи, ябълки, лук и останалите плодове и зеленчуци. Земите пустеят .... А това означава, че държавата ни няма абсолютно никакви финансови резерви да помогне на когото и да е.

  При това положение с малки стъпки все пак трябва да се върви напред. На циганите трябва да се даде обработваема земя и да се помогне. Или пък те да се използват като мексиканците в САЩ - работна ръка за големите ферми. Така може с една инвестиция да се намали вносът на плодове и зеленчуци, а от друга страна да се даде поминък на циганите. Елементарното наливане на помощи в циганските гета не може да помогне, понеже не дава перспектива за бъдещето. Все пак задължение на държавата е да осигури медицинско обслужване на гетата и да помогне за по-голяма хигиена, независимо че оттам данъци не идват.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 33. 33 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#31] от "sa6":
  Прав си.

 34. 34 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#24] от "fortunes":

  Демек, като увеличат задълженията на другите към тях,за да им се осигурят повече пари за паразитно съществуване. Повече от 40 години ползвам цигани като работници. Отначало когато собствеността беше "общонародна" ,след това като частник. Едно от предимствата на промените е ,че като частник не завися от тях,за разлика от политическата пасмина. Решението е в моркова и тоягата. Никакви специални условия и специални грижи за тях. Аз не мога покрива на къщата си да променя, а те строят палати на заграбен терен,без строително разрешение,,без проект, влизат да живеят без акт 16... За оплакване са българите,а не циганите. На възрастните хора с 150-200 лв . пенсии най- напред им удържат таксите за вода и електричество и им дават каквото остане а те като временни работници получават по 700 до 1000 лв на месец и ходят да се подписват като безработни за да получават помощи... Тяхната "етнокултура" е несъвместима с цивилизования начин на живот...

 35. 35 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#22] от "Consumer":

  А Нюрнбергският процес през 1946 ... То и Хитлер тръгна така и докъде стигна. Българското БКП също се опита да повтори експеримента, но му излезе едно гнойно Д П С на носа ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 36. 36 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#35] от "vxa15365434":

  БКП-то извърши най-голямото престъпление срещу нацията, размножавайки циганите и преследвайки мислещите, а е трябвало точно обратното.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 37. 37 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#28] от "Никола Георгиев":

  Държавността отсъствува. Не са малко и репортажите по телевизиите. Явно не Ви се е случвало да гледате такива. До сега някой прокурор да се е самосезирал???... Циганите имат и Мешере. Неграмотни цигани обличат тоги на прокурори и съдии. Това също са го давали по телевизиите. Според НК ползването на символи на властите също е престъпление. Досега има ли съдени цигани за това ,че раздават "правосъдие"???... Подаването на сигнали е безрезултатно в нашата държава ,когато се отнася за цигани...

 38. 38 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Някъде около 1960 година тогавашната власт отне лозето на дядо ми и предостави терена за разширение на циганската махало. С това лозарството на Дядо ми приключи, а девет години по-късно той се спомина от старост. Преди две години воден от носталгия за детството отидох там и разгледах подробно околността. Имаше само няколко масивни къщи и петдесетина паянтови сградни конструкции. Дълбока мизерия! Но най-страшното бе, че тези паянтови постройки нямаха никакви железобетонни конструкции. България е земетръсен район и често има силни земетресения. При солидно земетресение обитателите на тези конструкции отиват на небето ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 39. 39 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#34] от "gorid":

  Ами това е демокрацията - групи с различни политически интереси се организират (ако могат) и отстояват интересите си. Някои искат повече преразпределение, други по-малко. Няма как някой друг да се грижи за интересите им. Ням Вожд, който да бди над стадото. Проблемът е, че в БГ демокрацията не функционира нормално.

 40. 40 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#22:"Consumer"]Напалмът ще реши проблема [/quote]

  Гладът е универсален мотиватор !!!
  нека поогладнеят българите още....

  щом мълчат , значи НЕ са гладни

  циганите НЕ гладуват и безчинстват

  само Гладни българи ще ги опрявят

  http://news.ibox.bg/news/id_1844428004

 41. 41 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#36] от "Consumer":

  Какво значи размножавайки ги? Не съм фен на режима преди 1989 г., но и проблемът с циганите да му се препише според мен е нелепо. Работя с хора. В 80% от случаите циганите със средно образование са го завършили по Тошово време. Всичко що е родено и расло в годините след него са напълно неграмотни или в най-добрия случай с начално образование. Освен това си спомням, че във всеки блок имаше поне по едно циганско семейство - тоест имаше опити за някаква интеграция.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 42. 42 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#39] от "fortunes":

  Когато тези ,които създават националния доход се организират и поискат прозрачност при преразпределението му и откажат да се дава на халос част от него ,това вече е ксенофобия ,расизъм... Нали???... Когато онези ,които чакат на преразпределението / изключвам разходите за обществено необходимите институции/, се организират ,за да получават повече ,това вече са граждански права... Нали???...

 43. 43 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#36] от "Consumer":

  Оооо.о ... само това да беше престъплението на БКП. Херметичното затваряне на границите и прекъсването на връзките с външния свят, както и насаждането на утопични идеи с насилие от неграмотни де-факто хора, нищо че имаха московски диплпми за висшисти и доктори на науките доведе до звучен крах на всичко ... Сметката рано или късно идва!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 44. 44 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "А ние си оставаме на същия хал, даже и по-зле"
  Докато сте неуки, така ще е. Описано е как децата Ви (не) ходят на училище.

  Авторката, имате технически грешки, не си ли четете текстовете, преди да ги пускате?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 45. 45 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 760 Неутрално

  "като се набутаме по 10-15 души в една стая, ще плъзнат въшки, мръсотия, болести"
  Ами защо сте раждали по 10-15 деца, като имате само една стая за живеене?
  Аз моите деца съм ги правил чак когато първо съм им осигурил къде ще живеят. Сега и на вашите ли да осигуря?

 46. 46 Профил на tartarenski
  tartarenski
  Рейтинг: 213 Неутрално

  По Тошово време такива неща нямаше! Имаше и мизерзващи цигани, но огромното болшинство завършваха поне 4 клас, който сега отговаря да осми, а в големите градове взимаха и основно. По-голямата част от циганите работеха и постепенно се социализираха. В момента болшинството от тях живеят на племенен принцип, като по Амазонка и Австралия, ядат каквото съберат от природата и кофите, а се различават от тамошните племена, че имат възможност и да крадат.

 47. 47 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#42] от "gorid":

  Изобщо не! Ако тези, които създават национален доход могат да се организират на равен политически терен (т.е. без корупция, купуване на гласове и клиентелизъм и пълно медийно внимание), тогава това е демократичната воля на избирателите. Иначе е псевдо-демокрация. Не е ли?

 48. 48 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#14] от "kastelo":

  Точно, за да могат да се интегрират, трябва да се разрушат циганските гета, да се разпръснат и да се населят между българи или други етноси. Когато са на едно място те си влияят едни на други и то в лошия смисъл.
  На село с моите деца играеше едно момче - циганче, което редовно ходеше на училище, а после започна работа в кравефермата. Другите циганчета го обиждаха, че е българин, защото дружеше с българи. Всичко е въпрос на възпитание и то още от ранна възраст, а най-добре възпитава личният примет.
  Както по-горе цитираната майка, която нямало да изпраща децата си на училище, защото щели да живеят много нагъсто, заради жилището им, което подлежи на събаряне. Тя най-вероятно не е ходила на училище повече от 4-ти клас, такава жена трудно ще може да подтикне децата си да наблягат на ученето.

 49. 49 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#21] от "evtimvz":

  ++++++++++++++++++!!!!!!!!!!!!!!!!!

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 557 Разстроено

  "Трудът е направил от маймуната – човек, без работа и то с години, с десетилетия, с поколения... се обръща и еволюцията", казва кмет на малко бургаско селце, в което 90 на сто са роми.

  УЖАС, и това го казва КМЕТ!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3365 Неутрално

  О, госпожо! Колко си съпричастна, колко си хуманна? Ама какво от това? Сигурна си, че нищо не можеш да направиш, ами скрий се тогава. И аз съм израснал в такава къщичка и в мизерия. Но от малък работех като вол. В ТКЗС-то имаше работа за всички. И никой не разчиташе на държавата. И намаше НПО-та. Сега внасят чесън от Китай, боб от Египет и т. н. Защото ромите нямали работа. И живеят в гетото, пък даже и им събарят къщите. А откъде дойдоха в гетото, що не си стояха там, що не работиха там? Щото не искат. Е, тогава....

 53. 53 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Чувал съм,без да знам подробности,че в Унгария имат държавна политика спрямо циганите за ограничаване на раждаемостта им.Спешно в БГ се нуждаем от такава-след второ дете,за всяко следващо циганско-санкции,а не помощи.Който иска да има просперитет учи,работи,печели.Тези само крадат,просят и всячески източват държаватва.Единици са изучените и успелите.Нямям нищо против циганите,но да станат нормални граждани,а до тогава яки снкции,най-вече икономически.Иначе процеса става неконтролируем.

 54. 54 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 522 Гневно

  Ако на някой му е жал, да си вземе едно такова семейство вкъщи. И на мен ми беше жал навремето, но после до нас вкараха едно ромско семейство квартиранти.

  Мина ми съпричастността, като почнаха да обикалят хлапета на две-три години без гащи, щото майка им нямаше време да ги пере и като докараха някакви бездомни кучета.

 55. 55 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  " Не се ли въведе някаква принудителна формула за интегриране, интегриране, няма да има "


  В близко бъдеще, не вярвам да има каквато и да било ! Ако има успешно интегриране, трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се започне от образователната система, със задължително, поне основно образование, но на ДПС и БСП ще им се отрежат краката - образования човек не се купува с 20 лева и три кебапчета ... При тази тотална мизерия, познайте за кого биха гласували тези хора ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 56. 56 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1907 Весело

  До коментар [#38] от "vxa15365434":Интересно, как са оживели българите 1200 години в паянтови сгради при тези силни земетресния - преброяване 1887 - 88% от къщите в България от плет, измазан с глина и тор + 20000 землянки!

 57. 57 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#56] от "patsis":

  С много жертви - Софийското към 1860, Чирпанското, Вранчанското 1978 и в силна изостаналост. Например Гутенберг изобретява печатарската преса към 1450 година, а през 1860 Софроний преписва историята на Паисий на ръка. За Непалското земетресение не ми се говори ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 58. 58 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#38] от "vxa15365434":

  Ще му падне картона на главата, голяма работа! Плюс това излизането на открито от бараката е за секунда, за разлика от 16-я етаж на някоя панелка /стига обитателите да не са мъртво пияни/ Тъй, че не това е най-страшното в цялата работа.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 59. 59 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#41] от "omega":

  Вместо да използва тоталитарната машина да ограничи раждаемостта и постепенно да редуцира това индийско племе, комунистите ги вкараха в блокове, даваха им пари за трето и повече деца и т.н.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 60. 60 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#54] от "orbit":

  Това не е до "жал". Все едно да пуснеш кучета в гората и да очакваш сами да се опитомят и да ти пазят стадото. Няма да стане. Ще подивеят и ще изядат първо стадото ти, после теб.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 61. 61 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#59] от "Consumer":

  Какъв ти е проблема с циганско семейство, което работи и децата му учат?

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 62. 62 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Гневно

  Ако тялото желае да толерира болестта, по-добре бързо да умре - да не се мъчи.

 63. 63 Профил на briton
  briton
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#26] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Редом с тях и цялата паплач от Африка и Близкия Изток. Нищо лошо против последните, бягат от война и т.н., но те са просто изостанали цивилизационно. Много трудно ще се интегрират в нашето общество.
  А относно ромите - да ги метнат на някаква кариера да рутят камъни по цял ден, ще забравят и за кражба и за всичко като се приберат вечер скапани от бачкане.

  Бойко е зависим
 64. 64 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#41] от "omega":

  А какво стана стези блокове - в колко от тях съотношението се запази ? Еволюцията тях не ги засяга.

 65. 65 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  В такива случаи, когато циганите казват: "къде е държавата?", все се сещам за блок 20 в Ямбол, в който са били настанени цигански семейства от разрушени коптори - как го бяха разкостили и продали всичко ценно и спяха на земята, без ток, вода, с боклука в сутерена и плъхове тичащи на воля. Добре, че накрая го събориха този блок на ужасите. Това навярно би се случило с всяко жилище, което получат на готово .

  Филмът:

  http://youtu.be/aHpYRgflzo8

  Въпреки това обаче, решения трябва да се търсят - аз не се наемам да кажа какви. Но толкова пари се изляха по интеграция на циганите, с какъв резултат?

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 66. 66 Профил на Йосиф
  Йосиф
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Преди 25години, когато руските войски напуснаха територията на някои от бившите соц. страни, по медиите плъзна една новина - намерили някъде си (в Германия и Украйна) изоставени от заминаващите деца, вероятно от смесени бракове или такива на проституиращи местни момичета, живели при руските войници. Та тези деца бяха влезли в новините, защото ги отглеждаха кучешки глутници. Службите ги бяха прибрали, но се оказало, че децата са усвоили поведението на приемните глутници и особено тези над 7-годишна възраст много трудно се поддали на превъзпитание. По това време се появи и случай с американско семейство, които държали нежеланат си дъщеря около 25 години заключена в една стая без контакт с външния свят. Дъщерята също се оказала непригодна за възпитание. Скенерите на главния мозък на всички потърпевши в посочените случаи, показали драстична недоразвитост на мозъчната кора - значително по-малка нагънатост.
  Припомням всичко това, за да аргументирам становището си, че проблемът с циганските гета в България е не само голям, заради постоянно увеличаващият се брой на това население, но дълбок и сложен заради непознаването на процесите протичащи в тях.
  "Общината вече отказва да регистрира хора, тъй като на адресите почват да се водят над 30 човека, разказва момчето, което е водач из махалата." Този цитат, както и още няколко в изречения в статията, показват че Държавата България се е отказала от суверинитета си в циганските гета - отказала се е от хората, отказала се е от територията.
  Щом има НИЧИЯ ЗЕМЯ в сърцето на Европа, то само въпрос на време е тя да се заеме от някого. ВЪПРОСЪТ е КОЙ ЩЕ Е ТОЙ?!!?!?

  rakas
 67. 67 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Тези хора няма да изчезнат от земята. Няма да емигрират. А и те както всички други трябва да ядат и да се обличат.
  Не може само да се повтаря че "спасяването на давещите се е задъжение на самите давещи се" Това просто е глупаво. Същите които тука разправят че циганите сами са си виновни за състоянието си, нямат проблем да обвиняват Америка в расизъм и неравенство. Приобщаване на малцинства е много трудно но не е невъзможно!

  California Über Alles
 68. 68 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  [quote#46:"tartarenski"]По Тошово време такива неща нямаше! [/quote]

  По време на диктатури много неща няма, а държавата е полицейска.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 69. 69 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#14:"kastelo"]но никой не може да ме убеди, че за 10 века една общност, която има желание да се интегрира със заобикалящите, няма да се интегрира. Те не са се интегрирали никъде![/quote]

  Общност(не нация) ,без писменост и история ,която няма свои думи за числата дори !

 70. 70 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  наистина е тъжна картинката. и скоро не виждам как ще се оправи това положение.

 71. 71 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3365 Неутрално

  [quote#65:"Jessika"]В такива случаи, когато циганите казват: "къде е държавата?", все се сещам за блок 20 в Ямбол[/quote]
  Разрушаването беше грешка. Нищо му нямаше на блока. Беше паднало парче от парапета и направило беля. Всички панелки са в трагично състояние. След 50 години имат нужда поне от козметични ремонти. Трябва задължитерно да се санират. Не вярвам, че ГЕРБ ще го направят. По-скоро си мисля, че трябва да се организира по друг начин. И няма да е безплатно.

 72. 72 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Швеция пропищя от наши цигани просяци
  Най-вървежните тарикати изкарват по 50 евро на ден

  Български роми организират просия в Швеция. Коли с българска регистрация буквално са окупирали Гьотеборг. Това разказва в свой репортаж пред Нова телевизия Миролюба Бенатова. Пред камерата нашенските роми твърдят, че просията не е организирана. „Ма лошо ли е да съм тука? Добри пари изкарвам. Айде, какво снимаш сега тука?”, гневи се мургава просякиня. Друга пък твърди, че заминала за Швеция, за да бере боровинки. "Ама нямаше", "кахъри" се ромката, удобно настанила се пред скъп магазин.

  Мъж от Левски разказва, че имал професия – автомонтьор. „В Швеция приятел ме докара. Издължил съм му се”, казва човекът. Истината е, че цели ромски гета са се изнесли да просят в Швеция. „Като се започне с варненски села, плевенски, великотърновски, Бяла Слатина, Видин, Кнежа, Брегово. Ромите оттам масово са се изнесли в Швеция”, разказа Бенатова. Тези хора твърдят, че просят за себе си, но шведските власти смятат, че просят организирано, а групи от 5-10 души се контролират от 1 лидер.

  Ангел Стефанов, разследван за организиране на просия казва в прав текст: „По смисъла на закона аз съм престъпник. Моята роля е нещо като секюрити за тях. Ако не съм аз, румънците се събират по 10-15 човека. Бият ги, гонят ги. Някои от хората ми дават пари, аз не ги изнудвам по никакъв начин. Ние взаимно си помагаме”.

  В зависимост от мястото – например пред магазините за алкохол, т.нар. златни места, се изкарват около 50 евро на ден. „Това, което ми разказаха е, че е хубаво да си спретнат, да не миришеш лошо и да си нахален. Жените определено са по-доходоносни. Брадясали и възрастни мъже също получават милостиня. Шведите категорично им вярват, че са толкова бедни, че нищо друго не им остава, освен да просят”, коментира Бенатова.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 73. 73 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  [quote#2:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]Малко ми се вижда некоректен материал , как ги е страх от 1000лв глоба за незаконна барака а плащат по 100 000лв за 14 годишна булка с "професионални" умения? [/quote]

  Безработни цигани купиха за щерка си от Париж бална рокля за 2000 евро

  000 евро дали за бална рокля на дъщеря си безработни цигани от горноряховския квартал „Гарата”. Известната фамилия Мерджаните решили да демонстрират охолство в чест на завършването на момичето, независимо че никой от тях не работел от години. Преди месец девойката заедно с майка си и баща си ходила до Париж, за да си подбере лично одеждата, съобщава „Борба”. Тя и родителите й се спрели на бутиков модел, издържан в черно и златисто, който бил закупен заедно с обувките за тази крупна за родните стандарти цена.

  „Никой в рода няма такова високо образование и затова решиха да я възнаградят. На няколко пъти я искаха богаташи за жена, защото е хубава, но не я дадоха, докато не завърши. Не работят, защото си изкарват парите по друг начин, ходят по Европа”, разказва познат на Мерджаните и прави характерен ловък жест с пръсти.

  Всички очакват Сени да е една от атракциите на предстоящите балове в Горна Оряховица. От няколко години красавицата се движи с охрана, за да не бъде открадната за булка, разказват още местните. След бала си обаче тя била обещана, за да сроди горнооряховската фамилия с друг известен род от Левски. Според запознати сватбата щяла да има бюджет от поне половин милион лева.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 74. 74 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1351 Весело

  До коментар [#58] от "omega":

  Бъркате Любезни! Картони има само във фантазиите на аматъори като Вас! Аз съм бил принуден да строя 5 етажен блок, а и някои вили като помагач. Циганите бяха построили тухлени едноетажни къщи, но без фундамент вкопан в земята. Всеки човек с елментарен опит с статиката ще се досети, че ако няма здрав железобетонен фундамент тухлените стени ще се срутят!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 946 Неутрално

  строителни войски и да правят магистрали- не да даваме по 20 милиона за км на някоя измислена турска фирма

  така се справят след голямата депресия в Германия с многомилионно безработно население - с твърда ръка

  ако не в крайна сметка ще станат 70% от населението и ще влязат с брадви в София, давам им 50 години макс

 77. 77 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1351 Весело

  До коментар [#58] от "omega":

  Вгледайте се в снимките! Само на последната има някакви найлони, но не се знае дали не са за хидроизолация и дали под тях няма тухлен зид. Всички останали не са картонени, а тухлени. Бас държа, че нямат стабилен фундамент.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 78. 78 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 470 Неутрално

  На какъв език един български циганин ,ще поиска от свой френски побратим - четири зелени чушки ,примерно?

 79. 79 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  До коментар [#24] от "fortunes":

  " Само ромите сами могат да решат собствените си проблеми, като се организира и вкарат депутати в парламента "


  Не ме разсмивай, тези ще решат САМО собствените си проблеми ! Прочети следващото :
  Един от нашите членове ( СДС ) от съставното на общината ни село, кандидатстваше за кмет, но селото не е голямо, не провежда избори за кмет, а такъв се назначава от кмета на общината, по предложение и гласуване от общинските съветници . Да, ама съветниците идват само когато трябва да се гласува нещо от което има далавера, иначе кворумът или е много " танк ", или никакъв . Колеги посъветваха нашия човек да помоли циганските съветници ( " Свободна България " ) да направат кворума . Човекът се обърнал към тартора на групата, а онзи го попитал какво ще е сухото . Нашия го попитал " А ти какво искаш ? " отговорът бил : " Една свиня, около 120 килограма " нашия : " Няма проблем, ако искаш ще ти дам и 150 килограмова " Циганинът : " А, не, не ! В такава свиня има много сланина и месото и не е така крехко, както е на свиня, около 120 килограма "
  Е, нашият човек стана кмет ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 80. 80 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Симпатични деца. Те са бъдещето на държавата. Въпреки опитите на тази държава да ги умори от глад и болести, да ги сегрегира, изолира, дискриминира и да се прави, че не съществуват..

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 81. 81 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 946 Неутрално

  [quote#69:"aboto"]няма свои думи за числата дори ![/quote]

  имат за цифри

 82. 82 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1351 Весело

  До коментар [#69] от "aboto":

  Да, причината е че го няма източно-римският император Михаил, който много зловредно искал да покръсти Българите, но се оказало, че те нямат писменност и както споменава Черноризец Храбър си водили бележки с разни резки и точици. И наредил императорът Михаил на Солунските Братя Кирил и Методий вместо да се задяват със руси красиви славянки да спретнат една азбучица на тоз народ ... което и станало! На 11 май се празнува паметта на Цветите Кирил и Методий, но никой не споменува императора Михаил ....


  Истината е горчива, но помага ... за отрезвяване!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 83. 83 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 946 Неутрално

  [quote#80:"AnarchaosBG"]Симпатични деца. Те са бъдещето на държавата.[/quote]

  кое бъдеще са със завъшен 3-ти клас ? Бъдещи метачи на улиците, просяци, крадци или емигранти....

 84. 84 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1907 Весело

  До коментар [#57] от "vxa15365434":Ми то и Гутенберг е живял в паянтова къща - немското Фахверк на български е паянта!
  А Св. Софроний Вра4ански е покойник много преди 1860 година.
  Па я предпо4итам га тръсне земнята да ми падне на главата некоя паянта, а не неколко бетонени пло4и!

 85. 85 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2807 Разстроено

  """ . . . Друга допълва, че след като дори няма дом, не вижда как ще мисли за образованието на децата. . . . """
  ----------------------

  Няма дом и няма да ги прати на училище ,
  НО няма дом , а ги ражда ? ! ? ! ? ! ? !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 86. 86 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#83] от "carmello":

  Ми ако почнете да ги допускате в не-ромските училища може да изкласят и повече...

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 87. 87 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 407 Неутрално

  [quote#7:"Никола Георгиев"]Но е по-добре да има разделение в обществото, комунистите го обичат това и го правят още от началото:
  - българи/турци
  - българи/цигани
  - София/провинция
  - умни/глупави
  - красиви/грозни
  - богати/бедни [/quote]
  Мдаааа.... комунистите са виновни за всичко. Колко удобно оправдание. И като си заровиш главата в пясъка, по-добре ли се почувства? Истината е, че циганския въпрос стана нетърпим по времето на развития капитализъм/неолиберализъм... И комунистите имат вина, но тяхната вина не е единствената и не е най-голямата...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 88. 88 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1907 Любопитно

  До коментар [#71] от "judjuk":Изобщо не беше грешка! Далавера, съфорумецо, далавера! Фирмата, която събори блока изкара 600 000 лева!

 89. 89 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Много абсурдни неща показва тази статия. Първото е, че има квартали в градовете, които не са са публичен достъп. Това е неприемливо и полицията очевидно не си върши работата да осигури нормален ред във въпросните гета. Второто е, че има хора в България, които чакат някой друг да ги оправи. Въпросните враждебни хора, които се мусят на снимащите ги журналисти, да не би да очакват президента да дойде да им събере боклуците в махалата? Как така нито един журналист не зададе този неудобен въпрос на хората в гетата? И тук не говорим за омраза към хора заради по-тъмния цвят на кожата им. Ако ще да са зелени на жълти точки. Говорим за хора, които не искат да променят лошите навици на средата си, а вечно очакват някой друг да направи нещо за тях.

 90. 90 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 728 Неутрално

  крайно време е да се вземат истински мерки за решаване на проблема и драстично редуциране на раждаемостта сред циганите.

 91. 91 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ганчо Илиев от фондация "Свят без граници" и този кмет са чисто неофашисти.

  Потресаващо!

  Ганчо, я кажи един успешен проект на фондацията ти! Обикалянето на кръгли маси не се брои.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 92. 92 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#90:"Ментор"]крайно време е да се вземат истински мерки за решаване на проблема и драстично редуциране на раждаемостта сред циганите.[/quote]
  Крайно време е да започнат да се прилагат законите. Особено този:
  " Чл. 162. (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание. "

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 93. 93 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#86] от "AnarchaosBG":

  в 5 хилядното градче където живее дядо ми ходят общо с българчетата- вервай ми, след 8 ми клас (да могат да вземат книжка) се махат и се женят, едно 90%

 94. 94 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 611 Разстроено

  Навремето Лидия Шулева като соц. министър вкара още един критерий за получаване на соц. помощи :

  АКО ЛИЦЕТО НЕ Е ПЪТУВАЛО В ЧУЖБИНА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 12 МЕСЕЦА

  Така на много цигани > джебчийки, крадци, профи-просяци, женски, детски и мъжки проститутки, измамници, сводници, нарко-трафиканти, контра-бандисти и т.н. им бяха спрени социалните помощи

  Но през юли 2009 г. дойде на власт партията на Сорос > ГРОБ. Само след 8 месеца, на 1 Април 2010 г. с подписа на Б. Борисов този критерий бе ликвидиран и от тогава всеки месец им плащаме редовно помощите и детските.

  1914 / 88
 95. 95 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1351 Весело

  До коментар [#84] от "patsis":

  Аз работя на два километра от гроба на Йохан Генсфлайш Гутенберг - бившата Францискански ли Доминиканска ли църква, разрушена е вече. Има паметна плоча - на Йохан Гутенберг, откривател на печатарското изкуството, син на нашия град! Отсреща е масивният Дом на града Майнц, а наблизо е паметника на Йохан Гутенберг, построен с дарения от цяла Европа 1837. Винаги когато минавам покрай паметника си смъквам шапката и незабележимо леко се покланям! Железопътният мост свързващ Майнц с Франкфурт е строен 1863, разрушен 1945 и отново граден 1948. А цитаделата на Майнц е от 1660 - след края на 30-годишната война. Не го пиша, за да се изтъкна, а само да ти покажа, че не пиша празни неща. В Гутенберговия музей се намира оригинал на Библията на Гутенберг някъде от около 1410 година - да не спорим за годината ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 96. 96 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8145 Неутрално

  Помогни си сам,за да ти помогне и бог.Тези хора не искат да си мръднат и пръста.Не искат да учат,не искат да работят,не искат да спазват правила и закони.Напълно асоциализирани са.Единственото,което са научили е,че държавата трябва да се погрижи за тях.

 97. 97 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#9] от "LocoMondo":

  цитат: " Само се чудя, къде пропаднаха милионите, хвърлени за тях през Десетилетието на Ромското присъединяване...? "

  Е, кво толкова има за чудене ?

  Ами в лични банкови сметки.

  Ти от Марс ли падаш ?

  )

 98. 98 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#95] от "vxa15365434":Щом сте в Германия, огледайте тогава сградите в старите немски градчета, останали от Средновековието и Ранното ново време! Чудесна фахверкова=конструкция, като много често паянтите имат и декоративна функция - боядисани са ярко, покрити са с резба!
  Масивни през онази епоха са се строели почти само църкви и крепости-замъци.

 99. 99 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1907 Весело

  До коментар [#93] от "carmello":А българчетата се таковат без да създават постоянни двойки и преди 8-ми клас!

 100. 100 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1351 Любопитно

  До коментар [#98] от "patsis":

  Благодаря за добрия съвет! Старите сгради са наистина страхотни. Тук в Майнц са останали някои, включително и една свръхмасивна каменна жилищна ранно Средновековна обитаема кула. Иначе на 27 февруари 1945 центърът на града е бил почти напълно разрушен от бомбардировка, а след това е възстановен ... доста успешно. Сега тук са тъжни дни - 70 години от края на войната, няколко десетки милиони изгонени германци от Полша и Чехия, няколко стотин хиляди деца останали без родители - по телевизията показват филми за онези времена, направо косите ми настръхват.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK