Военнослужещ е обвинен в корупция при поръчка за доставка на парашути

Военнослужещ е обвинен в корупция при поръчка за доставка на парашути

© Велко АнгеловВоенноокръжната прокуратура в София е повдигнала обвинения срещу подполковник Владимир Мильовски – експерт в командване на сухопътните войски (военно формирование 22450 – София) за корупционно престъпление, съобщи пресцентърът на прокуратурата. Обвинението е за злоупотреба със служебно положение с цел да се набави имотна облага за търговско дружество при провеждане на обществена поръчка за доставка на парашути.


Става дума за обявена през 2013 г. от Министерство на отбраната поръчка за доставка на десантни парашутни системи "Кръгъл купол" и десантни парашутни системи тип "Летящо крило", в която са участвали "Ломини" ООД и дружеството по Закона за задълженията и договорите "Параплекс-Брюгеман".


Според обвинението Мильовски е злоупотребил със служебното си положение, като при изготвянето на проект за техническа спецификация на обществена поръчка умишлено не е посочил ясни и точни изисквания за параметрите "диаметър" (в коя част на купола се изчислява),"дължина на вървите" (от къде започва и къде завършва измерването и) и подложката на раницата (без приложена схема). Според прокуратурата той е извършил това в периода от 05 март 2013 г. до 13 август 2013 г., в съучастие със сина на собственика на "Ломини" ООД Стоян Стоянов . Целта е била да даде възможност за произволна преценка на съответствието на доставените впоследствие парашути с изискванията към предмета на обществената поръчка, изтъква прокуратурата.
Военнослужещият е обвинен и че в периода от 16 септември 2013 г. до 10 януари 2014 г. е събирал информация от членовете на комисията за провеждане на процедурата за обществена поръчка за хода на заседанията и я е предоставял на Стоянов. В същия период той е склонявал полковник Борисов от комисията да заяви пред останалите ѝ членове, че парашутите на "Параплекс-Брюгеман" не работят "на принудително отваряне" и не съответстват на изискванията за дължина на вървите. Мотивирал го е да направи искане за представяне на мостри и на допълнителни сертификати, въпреки липсата на такива изисквания в решението за обявяване на поръчката и да изрази съмнение в заявените технически характеристики, чрез изготвяне на "особено мнение", се посочва в обвинителния акт.


Според прокуратурата Мильовски е заявил пред зам.-директора на Служба "Военна полиция" полк. Стоил Чипилски и пред началника на сектор във "Военна полиция" - София кап. Християн Христов, че процедурата за възлагане на обществена поръчка ще бъде манипулирана в полза на "Параплекс-Брюгеман", както и че парашутите, предлагани от дружеството, не съответстват на изискванията на специалните сили. С това военнослужещият е целял да бъде образувана проверка срещу фирмата и тя да бъде отстранена от процедурата.


Според обвинението Мильовски е склонявал подполковник Георги Мянков и бригаден генерал Михаил Попов от военно формирование в Пловдив да откажат да приемат парашути, доставени по договор от 2014 г., и да заявят, че те не съответстват на определени изисквания. Освен това, според прокуратурата, като експерт в състава на комисия на инспектората на Министерство на отбраната той е изразил становище, че парашутите от договора от 2014 г. не съответстват на спецификацията му.


"Посочените действия Мильовски извършил с цел дружеството "Ломини" ООД да бъде определено за изпълнител на обществената поръчка за доставка на десантни парашутни системи "Кръгъл купол" и десантни парашутни системи тип "Летящо крило". Целял е да набави облага за това дружество и от това да произлязат тежки вредни последици за Министерство на отбраната, в размер на 1 400 000 лв. (разлика между цените, предлагани отдвете фирми), уточнява държавното обвинение. От там посочват още, че не са настъпили общественоопасните последици, т. като подп. Борисов е отказал да заяви пред останалите членове на комисията, че парашутите не съответстват на изискванията в поръчката.


Подполковник Владимир Мильовски е с наложена мярка за неотклонение "гаранция" в размер на 1 000 лв. Разследването продължава, като предстои привличането и на други лица към наказателна отговорност, казват от прокуратурата.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jtbg
  jtbg
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Нашето МО се оказало корумпирано, а немските парашути се оказали качествени.
  Брех, каква изненада...

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Пак много сложно го е направил. Другите колеги копират направо спесификацията от страницата на предпочитания кандидат и я пействат в тръжните условия, барабар с правописните грешки...

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 3. 3 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 579 Неутрално
 4. 4 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1497 Разстроено

  Добре,че има свестни офицери ! Иначе никой нищо нямаше да разбере!

 5. 5 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Тоя взел, но някой по-нагоре взел повече и малката риба ще я научат да не се прави на голяма.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 6. 6 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Ок, а кой ще обвини в корупция министъра на отбраната който протака и накрая ще затрие цялата бг авиация, защото иска да вземе комисионна и да купи някакви американски трошки от виетнамската война? ?Някой така да има малко акъл в тази държава? Хванали бушона с парашутите, а не виждат ,че министъра е 100 пъти по-корумпиран...

 7. 7 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 837 Неутрално

  По принцип у нас корупцията е на всяко ниво - просто няма никакъв контрол особенно на ниво министър нагоре - няма нито един осъден за 25 години и всеки съответно краде безконтролно.

 8. 8 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#6] от "sqrt"
  Пак не си разбрал , министъра ще го съдят защото не е взел подкуп за ремонт на МИГ от Москва .В България когато не вземеш подкуп се счита за престъпление , и особено ако не вземеш от руснаците .
  А подполковника си плаче за разстрел .

 9. 9 Профил на jimirino
  jimirino
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Чакайте малко, все пак не бяха ли закупили от "Параплекс-Брюгеман" парашути които не са подходящи? Значи по причина че никой не знае що е то диаметър и дължина на вървите, виновен е човекът който е опитал да спре далаверата, а не подписалите се под нея.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Защо ли не сме изненадани щом става дума за обществена поръчка в България.

 11. 11 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Разстроено

  мянко мянков, мильо мильов, пълно е с такива в армията!
  Като едно време в политбюро-пеко таков, тано цоло, дража, цола...и ред още "учени наши ръководители".

 12. 12 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Според мен ще го накажат само с мъмрене, любимата "наказателна мярка" за държавните служители.

 13. 13 Профил на pet_leva
  pet_leva
  Рейтинг: 237 Весело

  Толкова комбинативен, а само подполковник.

 14. 14 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Хубава работа-народното събрание така си купува автомобили,но то е народно събрание него не го пипат.Мильовски/то и името му такова/решил да се прави на народно събрание.Ще си плати за гяволъка.А помните ли онези линейки Опел за бърза помощ-по същата схема бяха.

 15. 15 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Военнослужещ е обвинен в корупция при поръчка за доставка на парашути

  Или иначе казано - не му се е отворил парашута.

 16. 16 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 450 Любопитно

  " .............за доставка на парашути "

  ???

  хм..интересна доставка ше да е била - я кока, я херо..?

  )))

 17. 17 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Мильовски е един от малкото експерти в МО, дето разбират за какво става дума и затова дъртите ( и младите) "комисионери" не могат да го понасят!
  Вярвам, че разследването докаже истината. Дано и Начев се окаже на висотата на досегашните си решения и не направи очакващата се от него реакция. Толкова са предвидими ижалки тия лоясали канцеларски плъхове.
  Владо, дръж се! Ние ти вярваме!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 18. 18 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#9] от "jimirino":

  Който и да си ти мъж или жена - евала! Не първосигналните реакции са нещо рядко срещано и много ценено от мене! Респект!!! +++++++++++++++++++

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 19. 19 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Мда, после да не се чудите защо нямаме съвременна изтребителна авиация или качествено оборудвне за армията.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Who dares wins!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK