Министерството на образованието ще определя специалностите и броя на студентите в университетите

Архив: Студенти

© Георги Кожухаров

Архив: СтудентиПо предложение на министъра на образованието да се определят броят на приеманите студенти и кои да са приоритетните и защитените специалности в универстиетите за всяка академична година. Това е записано в законопроект за изменение на Закона за висшето образование, публикуван на държавния сайт за публично обсъждане Strategy.bg


В мотивите към документа, който трябва да премине процедурата по публично обсъждане до 14 май, е записано, че откакто през 1999 г. субсидиите на университетите се определят от броя на студентите, записани в тях, масово се създават нови филиали и факултети със специалности, които се дублират или са неприсъщи за конкретните вузове. "През последните 25 години в резултат на масовизацията системата на висшето образование се разшири. Студентите в държавните висши училища се увеличиха от близо 90 на около 190 хиляди, а общо във всички висши училища – на 240 хиляди", се посочва в мотивите.


Проблем според авторите на законопроекта от МОН е, че от система на специализирани висши училища, държавните университети масово са преминали към общи профили, за да привличат повече студенти и съответно пари. Това обаче води до ниско качество на преподаването и слаба реализация на възпитаниците им на пазара на труда. Ако министърът на образованието може да налага ограничение на приетите студенти и докторанти, както и на предлаганите специалности, това ще се промени, убедени са от ведомството.
Заедно с това в законопроекта е предвидено бюджетите на университетите да са тясно обвързани с качество на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда. В момента от този рейтинг се определя 12.8% от годишните бюджети на държавните вузове, но предложението на просветното министерство е още от догодина този процент да скочи на 30 на сто и да се увеличава с по 10% до 2020 г. Така след 4 години (учебната 2019/2020 г.) 60% от парите на университетите трябва да се определят от качеството, което предлагат.  


В законопроекта е предвидено още да има две особени категории - приоритетни професионални направления и защитени специалности. И двете ще се определят от министерството на образованието, а реда за прием по тях ще се определя от Министерския съвет. Приоритетни направления ще са тези, за които има много търсене на кадри на реалния пазар на труда, а защитени - тези, към които няма голям интерес от страна на кандидатите, но пък има нужда от такива специалисти в страната. Специалностите в тези категории ще получават целево финансиране.  


"Акредитираните по предложение на висшите училища нови за тях професионални направления и специалности често са неефективни и дублират подобни и съществуващи от десетилетия в други висши училища, без да е налице недостиг на пазара на труда. В определени случаи се стига до пренасищане на кадри в едни направления и професии за сметка на недостиг в други. Политиката на държавата следва да бъда насочена към ограничаване разрастването на неефективните професионални направления и специалности и стимулиране на висше образование, което да отговори на изискванията и потребностите на реалната икономика и пазара на труда. В същото време държавата е длъжна да защити определени професии, интересът на потребителите към които е ограничен, но са важни за икономическия и социален живот на страната", поясняват мотивите към законопроекта.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4635 Неутрално

  Най-после смислен диалог в системата на висшето образование. Добре би било да се осведоми обществото за стауса на кадровите потребности не само в педагогическите специалности, но и в здравеопазването, инженерно-техническите науки и т.н., при това обвързано с кадрите с професионално (техникуми и след-средно образование) неуниверситетско образование. Често се говори за свръхпроизводство на бизнес образованието, но и там балансът между специалностите е нарушен за сметка на "меките" специалности с ниски изисквания към числените методи. Не е погледнато и към трудоустройството и програмите по задържане на младите специалисти; повечето млади учители напускат през първите три години на работа. Пример в това отношение може да бъде една Шотландия например.

 2. 2 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 524 Неутрално

  да, бе, да!
  то не се събират желаещи при тая отворена врата за всеки полуграмотен, а дали цедката ще е реална и от къде ще има средства за заплати на професорите?

 3. 3 Профил на hipo7777
  hipo7777
  Рейтинг: 409 Разстроено

  ех, българино, не случи на управляващи... пак безумици... проблем в сегашната система определено има, но такова решение няма да направи нищичко в посока отстраняването му, а само в посока...увеличаване на корупцията

 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Всяка година има хиляди свободни места, и се разкриват все нови и нови специалности, които бълват ненужни и некомпетентни кадри, с диплома "магистър-плетач на една кука".

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  Правилно.Не ни трябват висшисти със специалности,пренаситили трудовия пазар и без шанс дьа намерят работа по специалността си. Защо да плаща държавата за нещо,което не и влиза в работа.

 6. 6 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1656 Гневно

  Не, не, не, не!
  Това е пълна глупост. Вече беше допреди 15 години.
  Не може и не трябва който и да е чиновник да определя административно броя на студентите и специалностите които да се изучават. Това, простете френския ми, е административно-команден комунистически подход!
  Измислете друго!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 7. 7 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "No hope for BG!":

  Защо смятате, че не еправилно този който плаща, да определя за колко ще плаща? Или парите да се дават, но по желание на ВУЗ-овете? След като държавата плаща за обучение на студентите, то тя трябва да може и да определи какъв да е броят им. За останалите, за които държавата НЕ плаща, няма проблем да и 1 милион.

 8. 8 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 832 Любопитно

  Най-после да видим правилно решение. Но определянето им не трябва да става чрез лобиране, а на базата на реални разчети. Това е трудното и министъра трябва да го гарантира. Специално Танев дали ще може?

  Миша
 9. 9 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4488 Неутрално

  Само да не стане като при социализма! През 1974, когато кандидатствах, физиката бе приоритетна специалност,биологията - не, и трябваше да постъпя във физическия факултет. Следващата година на 10-ти /доколкото помня номера/ конгрес на БКП се прие решение за биологизация на икономиката ни, биологията стана приоритетна, но докато преодолея бюрократичните пречки за преминаване от факултет във факултет изгубих четири години...

 10. 10 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#3] от "hipo7777":

  Бихте ли се аргументирали малко по-конкретно защо, според вас, тези мерки няма да имат резултат и само ще увеличат корупцията! Кои мерки според вас ще са по-полезни?

 11. 11 Профил на hipo7777
  hipo7777
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#10] от "grajdanin1":

  Министърът на образованието (тоест 1 човек) ще определя броят на приеманите студенти в отделните университети... това е предпоставка за корупция.

  що се отнася до евентуалните мерки, те не трябва да са на входа, а на изхода на системата - така ще бъде обективно

 12. 12 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#6] от "No hope for BG!":

  "Измислете друго! "

  Аз измислих - плащащ и учиш каквото искаш. Не може хем държавата да ти поеме голяма част от разходите по обучението, хем пък ти да се гевезиш. Ако си добър, изкараш добре изпитите и влезеш в квотата моля - учи каквото искаш. Ама глупав и претенциозен - е, много става.

 13. 13 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#11] от "hipo7777":

  "що се отнася до евентуалните мерки, те не трябва да са на входа, а на изхода на системата - така ще бъде обективно"

  Т.е. според вас излиза, че четири години се правят неща, плащат се пари за нещо и накрая се оценява правилно ли е то. И какви все пак да са тези мерки?
  Относно корупцията - пак не разбирам. Ректорите ще плащат под масата на министъра? Всяко добро начинание може да се изкриви, особено в България. Значи ли това, че нищо не трябва да се прави? Значи ли, например, че КАТ не трябва да проверява, тъй като не малка част от катаджиите...Или по-правилно е да се борим с корупцията.

 14. 14 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Весело

  Няма значение ! Важното е, че неграмотни гимназисти се "ограмотяват" в разни университетчета, колежчета, висши училища по не знам какво си и т.н. и ВЗИМАТ ВИшО

 15. 15 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Това е най-глупавото решение , което може да се измисли.Училището е на учениците нали си плащат и обучението и наема в общежитието министъра как ги мисли тия работи ако едно дете иска да учи някаква специалност а университета е на другия край на България.По-добре е държавата да влезне в училищата и да види що са неграмотни децата как си взимат изпитите да провери компетенцията на учителите имах учителка по философия дето ми викаше , че няма такъв Лао Дзъ а даоизма е третата най-разпространена религия в Китай.Да пита учителите как така има 70% двойкаджии в някои паралелки и да пита защо не ги е научил тези деца да влезнат в университетите да видят как едвам едвам изкарват тройки и преписват.Щял да реже парите за образование ако има талантливи деца и той им ограничи достъпа до образование ще е голям грях.УЧИЛИЩЕТО Е НА УЧЕНИЦИТЕ!

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 16. 16 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Как така държавата ще решава , кой да учи и какво да учи?Образованието трябва да е достъпно за всеки желаещ на всичкото отгоре студентите си плащат.Единствения проблем на образованието в България е , че учениците не получават реална оценка на знанията си нивото е Среден 3 не е Слаб 2 защото могат да четат.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 17. 17 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 759 Гневно

  Направо да връщат квотите и да ги наемат на работа след завършването , поне като изискват да има за какво.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 18. 18 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#16] от "Няма дясно в България":

  "Как така държавата ще решава , кой да учи и какво да учи?Образованието трябва да е достъпно за всеки желаещ на всичкото отгоре студентите си плащат."

  Отиди в Германия, отиди във Франция, отиди във Великобритания, отиди в САЩ и се опитай да учиш каквото ти искаш и където ти искаш. След това се върни в България и ми кажи резултата.
  Не знам страна, в която висшето образование да е задължително.

 19. 19 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#18] от "grajdanin1":

  Не ми пука за Англия и Франция.Там ако си богаташки син или щерка можеш да учиш където се поискаш срещу скромното спонсориране на футболния отбор или срещу озеленяване или общежитие , така че не ми ги давай за пример.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 20. 20 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#18] от "grajdanin1":

  Плюс това там е политика на университетите да приемат , който искат не ги е накарала държавата.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 21. 21 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#18] от "grajdanin1":

  В почти цяла Европа висшето образование е безплатно или е на символична цена. Няма приемни изпити. Няма квоти. Контрольт е на изхода.

 22. 22 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#21] от "pyn":


  [quote#21:"pyn"]В почти цяла Европа висшето образование е безплатно или е на символична цена. Няма приемни изпити. Няма квоти. Контрольт е на изхода. [/quote]

  Ухааа, ами да отивам да откривам един университет и да чакам държавата да ми плаща за обучението на един милион студенти тогава /за по-малко няма да се хабим я/. Само остава да си избера държава и ставам милиардер моментално, а след 4 години ще видим, като излезе първия випуск. ахахах

 23. 23 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 618 Разстроено

  "защитени - тези, към които няма голям интерес от страна на кандидатите, но пък има нужда от такива специалисти в страната"

  Нека позная - никой няма зор да става учител, медицинска сестра или акушерка. В заплащането и възрастта за пенсионирсне учителите са дискриминирани ужасно спрямо други висшисти (военни офицери, юристи, счетоводители) че и хора с по-ниско образование (полицаи)! И не ми говорете че силовите професии били рискови, а юристите и финансистите за да не се корумпират. Всички подлежат на корумпиране, а учителите са в риск близък до този на полицаите! И кога най-после ще се оповестят заплатите в БНБ?!! Говори се, че на Иван Искров заплатата е 30 хиляди лв. МЕСЕЧНО!!! А все повече народ се изхранва от кофите за боклук!!! #КОЙ им определи такива безсрамни заплати от НАШИТЕ ДАНЪЦИ?!!!! Да не се окаже че са ГЕРБ??!! Те ще да са, мълчат и мигат като мишка в трици!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 24. 24 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Да си заврете пазара на труда... при инженерските тапии на колегите ми фактурист, помощник-снабдител, секретарка - кафеварка, която се учи да бъде помощник-снабдител и един печатарски работник, който преди това е бил около три години хладилен техник. Май единствено последното има някакво нещо като потребност от техническа грамотност.
  Отскоро останахме без технолог по ред причини, обаче не търсим (!!!).

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK