Проф. Тодор Кръстев: Възстановяване на Голямата базилика по стар проект би било анахронизъм

Проектът за Голямата базилика в Плиска, показан от Божидар Димитров

© Георги Кожухаров

Проектът за Голямата базилика в Плиска, показан от Божидар ДимитровАко опазването на Голямата базилика в Плиска стане по проект от 80-те години, това би било анахронизъм. Това коментира пред "Дневник" проф. арх. Тодор Кръстев по повод информациите за намерения реставрацията да се прави по стар проект. Проф. Кръстев е почетен член на Международния съвет за паметници на културата и забележителните места (ИКОМОС), почетен председател на ИКОМОС/България и член на Академия ИКОМОС. Той е експерт на ЮНЕСКО и ИКОМОС за Световното наследство с проведени над 30 мисии по света.


Правителството отпусна вчера половин милион лева за археологически разкопки и възстановителни работи на Голямата базилика - един от най-важните паметници от Първата българска държава. На пресконференция след това беше съобщено, че проектът за реставрация ще бъде съгласуван с Института за недвижимото културно наследство и министерството на културата, а няма да се действа, без той да бъде разглеждан отново, както обяви неотдавна директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.


Проектът е на арх. Теофил Теофилов още от 1973 г. Публикуван е от него през 1978 г. , довършван и съгласуван е през 1980 г.  Според проф. Кръстев той отразява времето около възстановяването на Царевец и подготовката на 1300-годишнината от основаването на Българската държава, когато под силен политически натиск е било наложено недопустимото от днешна гледна точка възстановяване на Царевец.
"Наистина, проектът на арх. Теофилов не предлага такава крайна хипотеза, каквато е Патриаршията на Царевец, но все пак той включва хипотезата, която го прави днес неприемлив. По онова време  България не е приела все още международните документи, които задължават да се пази автентичността на обектите. Точно това го прави анахроничен", обясни проф. Кръстев. Според него, трябва да се знае още, че ако днес се пристъпи към възстановяването на Голямата базилика, така както и на Кръглата църква в Преслав, и на Двореца на Трапезица – ще бъде почти изцяло унищожен техният оригинал, ще бъде тотално поразена тяхната автентичност, следователно ще бъде фалшифицирана историческата истина. На следващите поколения ще оставим едни измислици, каза той.


Чудесно е, че българското Правителство е отделило средства за Голямата базилика, смята проф. Кръстев, но трябва да се тръгне по правилния път: да завършат археологическите разкопки; да се състави задание в съответствие с международните документи за съхраняване на автентичността; да се обяви демократичен конкурс за опазване на Голямата базилика, манастира и околната среда; да се проведе публичен и професионален дебат по проекта. Според него, днешното непрозрачно вземане на решения за съдбата на българските културни ценности е крайно неприемливо. Наложително е да се възприеме практиката на публично обсъждане на проектите за възстановяване на старини и на диалог на експертната общност с държавните институции. 


Проф. Кръстев пита: "Защо трябва с тази голяма българска културна ценност Голямата базилика да се занимава именно Божидар Димитров, който непрекъснато показва неразбиране и некомпетентност по научната консервация и реставрация и по международните документи, които я определят? Защо българските власти не се доверят на българските експерти, доказали своите знания и умения?"


Обществото и българската експертна общност имат право на участие при вземане на решения за съдбата на културните ценности. Абсолютно необходима е научно-професионална оценка на днешната практика за опазване на културното наследство. В този дух е и писмото на международната организация ИКОМОС Интернационал, изпратено миналия месец до българските власти, посочи проф. Кръстев.


"Дневник" търси министерството на културата, за да разбере има ли намерение да организира обсъждане за Голямата базилика. Директорът на Националния археологически институт Людмил Вагалински заяви вчера, че археолозите са изразили притеснение от това, че се работи по стар проект. По думите на Вагалински премиерът Бойко Борисов изрично настоял отново да се мине през Института за паметниците на културата и през министерството. Борисов подчертал, че трябва да се търси консенсус между специалистите архитекти и да няма пререкания.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2966 Весело

  Присмели се на козата, че й стърчи опашката и й се виждат...
  - Че на мене какво ми е у ред? - отвърнала тя!

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8181 Неутрално

  ''"Защо трябва с тази голяма българска културна ценност Голямата базилика да се занимава именно Божидар Димитров?''
  Защото България има един патриарх, един министър-председател и един историк..

  [email protected]
 3. 3 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2966 Весело

  Въстановяват по проект от 1973 година, щото оригиналният проект от 873 година, писан на пергамент, още не е намерен от Божо! Като го намери, ще съборят неправилната въстановка и ще усвоят още едни парици!

 4. 4 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  """ . . . Борисов подчертал, че трябва да се търси консенсус между специалистите архитекти и да няма пререкания. . . ."""
  -----------------------------

  Ако няма пререкания , то няма да е България !
  ББ е забравил защо на нашия казан в Ада няма дявол за пазач !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 5. 5 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Позицията на професорът звучи разумно. Дано някои "орган" да се вслуша в това, което казва за да не заприличаме на едни "антични" съседи!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 6. 6 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Не съм разбирач, но съм почти сигурен, че проекта от 1973 ще е по-читав от каквато и да е работа спечелена сега ...по проект...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 7. 7 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#2:"karabastun"]"Защо трябва с тази голяма българска културна ценност Голямата базилика да се занимава именно Божидар Димитров?'' [/quote]

  Ама защо наистина, някой да си спомня проф. Кръстев как се е борил за този проект, някакви средства да е привлякъл?
  Малко ми изглежда че е видял софра и се чувства длъжен ако не да я превземе то поне да я сподели.

 8. 8 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Чудесно е, че българското Правителство е отделило средства за Голямата базилика, смята проф. Кръстев, но трябва да се тръгне по правилния път: да завършат археологическите разкопки; да се състави задание в съответствие с международните документи за съхраняване на автентичността; да се обяви демократичен конкурс за опазване на Голямата базилика, манастира и околната среда; да се проведе публичен и професионален дебат по проекта.

  Звучи прекалено хубаво за да стане така.

 9. 9 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4123 Неутрално

  ОБЕДИНЕНА СВОБОДНА ЕВРОПА

  ПРАВ Е ИСТИНСКИЯТ ПРОФЕСОР.

  ОСТАВКА
  за фалшивеца "професор" на ссср!

  "Проф. Кръстев пита: "Защо трябва с тази голяма българска културна ценност Голямата базилика да се занимава именно Божидар Димитров, който непрекъснато показва неразбиране и некомпетентност по научната консервация и реставрация и по международните документи, които я определят?

  Защо българските власти не се доверят на българските експерти, доказали своите знания и умения?"

  Обществото и българската експертна общност имат право на участие при вземане на решения за съдбата на културните ценности. Абсолютно необходима е научно-професионална оценка на днешната практика за опазване на културното наследство.

  В този дух е и писмото на международната организация ИКОМОС Интернационал, изпратено миналия месец до българските власти, посочи проф. Кръстев."

 10. 10 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Лапането на големи пачки,маскирано като "проект Х" никога не а анахронизъм.Скоро ще поискат да възстановят и цар Калоян по ДНК.Алчни мизерници...

 11. 11 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 854 Неутрално

  "Проф. Кръстев пита: "Защо трябва с тази голяма българска културна ценност Голямата базилика да се занимава именно Божидар Димитров, който непрекъснато показва неразбиране и некомпетентност по научната консервация и реставрация и по международните документи, които я определят?"

  Защото ШБДШНИМ е приятел на Боко.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 12. 12 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#6] от "graoveca":

  Ходил ли си на Царевец? Влез в патриаршията и после ще говорим.

  Моралът не е порок!
 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Проблемът е, че се отпуснаха парите. Веднага на опашката се подредиха разни специалисти с протегнати панички!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  След като мнението на г-н Борисов и критерият за отпускането на средства, а г-н Борисовото мнение, пред вид липсата на образование, е като ветропоказател и ту в него духне Божидар Димитров, ту експерт от другата гл.точка, чакат ни дисни-крепости докъдето очи виждат.
  Археологическа чалга...

 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  Единственото което не трябва е да се допускат Божо Димитров и компания !

  klimentm
 16. 16 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 355 Любопитно

  Проф. Кръстев пита: "Защо трябва с тази голяма българска културна ценност Голямата базилика да се занимава именно Божидар Димитров, който непрекъснато показва неразбиране и некомпетентност по научната консервация и реставрация и по международните документи, които я определят?
  ----------------------------------

  Божидар Димитров е голям наш историк, а кой е проф. Кръстев?

  Някакъв неизвестен учен, да си създаде репутацията на Божидар и тогава да заповяда да дава мнения!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 17. 17 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Май му се ще един нов проект и да му го възложат на него

 18. 18 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#8] от "koko65bg":

  Звучи като нищо. Не искам крайният ефект да бъде дебат. Искам да се проучи, да се реставрира запазеното и да реконструира, онова, което не се е запазило по възможно най-достоверен и най-професионален начин. А специалистите да определят как да стане, но без безплодно философстване.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 19. 19 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 931 Любопитно

  А бе, я най-добре, не пипайте руините...така са милиони пъти по-ценни от всевъзможните "репродуктивните реставрации"...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 20. 20 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  До коментар [#12] от "dnk":Влизал съм като дете в останките от Патриаршията. Помня три стени и купища керамика и парчета хоросан ,тухли и камъни на земята. Какво може да се възстанови от тия останки е мътна работа.
  Голямата базилика съм виждал да се подава половин метър над земята разчистен от археолозите.
  Всичко нагоре е фантастика.

 21. 21 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Архитектите също се ядосват и протестират ,че оформлението на метростанциите е направено без обсъждане и конкурси. Неизвестно от кого.

 22. 22 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Възстановяването на Базиликата в Плиска,трябва да стане по описание на византийските хроники и западни автори,предимно от Ватикана, по модел на „Св. София”/свещена мъдрост/,наричана „Великата църква”в Истанбул-бившия Константинопол-построена от император Константин Първи през 325,разрушавана на няколко пъти и построена отново,в по-големия си блясък от император Юстиниян Първи.Тя е е била символ на Византийската империя,но и на световното православие -най-големия храм в света,в продължение на 1000 години/наричана 8-то чудо на света/.Не напразно,османците са разрушили Базиликата в Плиска,за да не остане побит камък от друг,голям център на християнството по тези земи-Плиска. Това,че Константинопол става столица на османските турци я "спасява" и те я превръщат в джамия.

 23. 23 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Само да допълня,че средновековните български църкви са строени по византийски модел,а показаният проект от снимката,прилича по-скоро на виенен щаб от времето на хановете,или турски гарнизон.За пример,може да се видят запазените сгради на църкви от византийско време и в Атон,освен"Света София" в Истанбул.

 24. 24 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Проф. Кръстев е безспорен авторитет.

 25. 25 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 714 Гневно

  Божо може да е всякакъв, но тези реконструкции са твърдо полезни! А като се чуе, че тръгват пари за нещо, всякакви псевдонаучни чакали изпълзяват и почват да се облизват за къшей аванта...

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 26. 26 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Да си измислим още хиляда причини да не правим нищо ?
  Някой проверява ли в Барселона скиците на Гауди , по които уж се прави катедралата Саграда Фамилия . Испанците не са глупави . Барселона е сред десетте най-посещавани града в света . А за мен са дали статут на кича и са го превърнали в "стил". Въпрос на мнение .

 27. 27 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#24] от "ekolog":

  Проф. Кръстев е дежурен мераклия, щом замирише на пари..
  Вервай ми...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 28. 28 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  "Защо трябва с тази голяма българска културна ценност Голямата базилика да се занимава именно Божидар Димитров, който непрекъснато показва неразбиране и некомпетентност по научната консервация и реставрация и по международните документи, които я определят? "

  Не само г-н професорът пита.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 29. 29 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4123 Весело

  ВИИ Маркс Крал в името на Ленин

  Ред трябва да има.
  Следователно и опашки.

  Проблем е остатъкът от капитализъм
  в едно иначе развито социалистическо общество.

  До коментар [#13] от "tribiri":

  Проблемът е, че се отпуснаха парите.
  Веднага на опашката се подредиха
  разни специалисти с протегнати панички!

 30. 30 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4123 Неутрално

  Болшевишки лъжеисторичар.
  Да, ваш е.

  До коментар [#16] от "такованка $-джия":

  Божидар Димитров е голям наш историк

 31. 31 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#16] от "такованка $-джия":


  [quote#16:"такованка $-джия"]Божидар Димитров е голям наш историк,...[/quote]

  Че е голям няма спор - къде 150 кг отива шопарът.
  Освен това си е съвсем ваш, доказано вербуван.
  Едиствено дето не съм съгласвн с теб е, че е историк.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Май че на някои в мечтите им има хонорарите за нов проект. Това е най-подходящото обяснение, а "аргументи" и "експерти" които да докажат необходимостта от нов проект винаги ще се намерят. И както гледам архитектурните недомислия последно време вероятността този нов проект да е една голяма издънка е доста голяма.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "да се състави задание в съответствие с международните документи за съхраняване на автентичността; да се обяви демократичен конкурс за опазване на Голямата базилика, манастира и околната среда; да се проведе публичен и професионален дебат по проекта. Според него, днешното непрозрачно вземане на решения за съдбата на българските културни ценности е крайно неприемливо. Наложително е да се възприеме практиката на публично обсъждане на проектите за възстановяване на старини и на диалог на експертната общност с държавните институции. "

  Ето такива неща като чуя или прочета и ми става ясно, че нещата ще се забатамат и няма да стигнат до никъде.
  В БГ намесят ли се повече от 1-2 ма "експерта" и коня отива у ряката, т.е. нищо не се случна. Та дайте нещата по възстановяването в ръцете на такива ерудити и да видите дали ще остане камък от базиликата или просто гьол като Белене.

  ура и да живей!!!
 34. 34 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Убеден съм, че има извори, които дават описание на църквата. много е просто да се изгради по тяхно описание. При всички случаи, тя не е по-различна от строените по това време във византия църкви. По същото време се строят общо взето идентични в България. С една дума не виждам какъв е проблемът и защо такива крамоли.

 35. 35 Профил на vilasamodiva
  vilasamodiva
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#16:"такованка $-джия"]Божидар Димитров е голям наш историк, а кой е проф. Кръстев?[/quote]

  Тц, не позна. Това, че го дават по телевизията сутрин, обед и вечер не го прави голям историк.

 36. 36 Профил на victoria23
  victoria23
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  То пък един историк !....

 37. 37 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  До коментар [#12] от "dnk":Когато аз съм ходил на Царевец, Патриаршията беше три стени и натрошена керамика и хоросан на пода.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK