Въпросите, които шефът на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, остави без отговори

Председателят на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров

© Юлия Лазарова

Председателят на етичната комисия към ВСС Ясен ТодоровПредседателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров заяви в интервю пред Би Ти Ви в началото на седмицата, че задкулисието идва от една фондация, която финансира медии и неправителствени организации. Изброява - Българския институт за правни инициативии Съюза на съдиите, както и изданията на "Икономедиа" - "Дневник", "Капитал", "Капитал daily", посочва и други медии - "Медиапул" и "Съдебни репортажи". По думите му "този кръг си позволява в своите медии преди важни избори в съдебната система да посочва кой е правилният кандидат. Обработва общественото мнение много от рано, настройва общественото мнение срещу определени кандидати, очерня ги, очерня членовете на ВСС, които са го подкрепили", казва още Тодоров по повод проваления конкурс за избор на председател на Софийския апелативен съд.


Тодоров обаче пропуска, че сред бенефициентите на фондация "Америка за България" - е и Асоциацията на прокурорите, спонсирирани са и обвинители, които са работили по знакови разследвания - КТБ, срещу бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, срещу съдия Румяна Ченалова.


По този повод "Дневник" изпрати уточняващи и допълнителни въпроси на Тодоров още в деня на интервюто пред Би Ти Ви - понеделник, четвърти май. Той поиска да отговори писменно, но до петък отговор нямаше.
Малко предистория - Ясен Тодоров е член на съвета от парламентарната квота, номиниран от "Атака". Преди това той е бил инспектор в Инспектората към ВСС, избран там след издигането му от Български народен съюз. През останалото време Тодоров е бил следовател. Името на Тодоров фигурира в доклад на бившия главен прокурор Никола Филчев за корупцията, писа преди време "Капитал". Тодоров казва, че срещу него никога не е имало разследване, а името му е било сложено там, като отмъщение заради проведени от него акции и по поръчка на Филчев. Наскоро името на Тодоров се спомена и покрай скандала с хванатия да преписва на изпита за младши прокурори кандидат - Тодор Караиванов. Оказа се, че той е бивш приятел на дъщерята на Тодоров - Теодора (която от края на март пък работи в пресцентъра на прокуратурата). 


Ето въпросите, на които Тодоров не пожела да отговори. Пред "Дневник" той само заяви, че обективността налага да задаваме въпроси за професионалните биографии и на други хора, като уточни че няма предвид членове на ВСС:


В интервю в понеделник сутрин пред Би Ти Ви заявявате, че задкулисието идва от една фондация, която финансира медии и неправителствени организации. Изброявате - БИПИ и Съюза на съдиите, но сред бенефициентите на Америка за България - е и Асоциацията на прокурорите. 

"Ще ви кажа къде според мен има задкулисие. Именно къде според мен е задкулисието. Ще ви кажа само факти. Има една фондация, която щедро финансира медии и неправителствени организации."

Да разбираме ли от думите ви, че Асоциацията на прокурорите също е част от задкулисието? 

Прилагам и списък на прокурори, работели и работещи по знаковите разследвания, които също са бенефициенти на фондацията.

 Евгени Стоянов, Софийска районна прокуратура - наблюдава делото КТБ

 Павел Панов, говорител на градска прокуратура
 Стефан Милев, зам.-районен прокурор на София
 Данаил Шостак, наблюдаващ прокурор по делото Ченалова и делото срещу   русенския съдия
Николай Попов – заместник районен прокурор на София
Георги Мойсев, Софийска районна прокуратура - наблюдава делата срещу Цветанов, Емил Милев-Крокодила


Те също ли според вас са от това задкулисие? Ако не - на какъв принцип посочвате кой е част от задкулисието?
Говорите за политическа зависимост (бел. ред. един от аргументите, които Тодоров сподели след гласуването при избора на председател на Софийския апелативен съд срещу Нели Куцкова беше, че тя е политически ангажирана, защото е била заместник - министър на правосъдието) - вие сте два пъти номиниран от политически партии. Политически независим ли сте? Ако не - моля опишете кой, кога и по какъв начин ви покани за кандидат за член на ИВСС и ВСС.

Разкажете повече за вашата работа като съдебен инспектор - кои порочни практики бяха пресечени благодарение на вашите лични действие (за кои магистрати сте изготвили предложения за налагането на дисциплинарни наказания, какви наказания са наложени и потвърдени ли са те от Върховния административен съд ВАС)?


Разкажете повече за вашата работа като следовател. Изброите ключови следствени дела, по които сте водили разследването и които са завършили с внасянето на обвинителни актове - срещу кои лица и как са завършили тези дела (наложени присъди, извършени престъпления)?Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3144 Любопитно

  Интересно какво е завършил ? Аз залагам на магноурскта школа в Симеоново.

 2. 2 Профил на marinbg
  marinbg
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Този ВСС е за закриване от понеделник най-късно! Безсрамници!

 3. 3 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#1] от "hodounski":
  Виж му "етичната" физиономия и ще си отговориш на всички въпроси.

 4. 4 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Както и преди съм имал случаи да пиша, склонен съм да приема, че не са им съвсем чисти ръцете и на групата Капитал, обаче , за разлика от другите, умеят да се изразяват кратко, ясно и по същество.

  За което и ги уважавам.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1112 Гневно

  И този човек е председател на ЕТИЧНА комисия?! Че той говори явно само неистини и то - завоалирано.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  "Америка за България"ли е виновна бе Тодоров.1700 престъпници са напуснали държавата след влязла в сила осъдителна присъда.Няма нито един осъден политик(Кузов ама за педофилия)няма осъдени и тикнати в затворите прокурори,съдии и висши милиционери.Срастването на държавата с организираната престъпност(мафия)е видно и с непрофесионално око.За всичко това е виновна"Америка за България".А стига бе.Един ваш колега по повод избора на съдия Куцкова беше казал-Скоро народа ще ни трича,не спомена нищо за"Америка за България",лошата воня идва от вашият двор,Тодоров.

 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Този магистрат да се привлече на работа в отдел "Агитация и Пропаганда" - голям майстор на внушенията. Ако трябва да се съкрати Ману Чао но този виртуоз да го вземете!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  "Говорите за политическа зависимост ...... - вие сте два пъти номиниран от политически партии. Политически независим ли сте?"
  Политически зависим е от правилната партия. Ако е номиниран от Атака /както е написано/ се вижда изключително порочната зависимост ДПС - Атака.
  А, този човек се държи изключително нагло и самонадеяно. И как не, като мафията стои зад него. Отблъскващ е.

 9. 9 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#7] от "oporna_to4ka":

  "голям майстор на внушенията"

  На мен нищо не ми внушава, само ме отвращава и ме дразни /яко/

 10. 10 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Дневник,въпросите Ви ще доведат до поСЛЕДСТВИЯ!Няма как да избегнете срещата със следователя Я.Тодоров ,който по съвместителство изпълнява длъжността морален стожер на ВСС.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 11. 11 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  Аз като му гледам физиономията и мурафетите които върти очаквах да е издигнат от ДПС, а каква изненада - било от "братската" партия ЮРУШ.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 12. 12 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Плужекът е в професионално отношение "ниска топка", като човек - вижте му физиономията! Лицето говори за човека повече от онова, което той може да скрие.

  На този не бих доверил да ми носи куфарите до таксито, те го НАЗНАЧИЛИ във ВСС.

 13. 13 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Написаното в горния пост не е обида! (Това към модератора, евентуално), а констатация.

 14. 14 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#7:"oporna_to4ka"]Този магистрат да се привлече на работа в отдел "Агитация и Пропаганда" - голям майстор на внушенията.
  Да се внушава: Ясен Тодоров не трябва да остава без работа.[/quote]

 15. 15 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2263 Весело

  Няма как Ясен Тодоров да не е предложен от политическа сила, защото е от квотата на парламента във ВСС и е предложен именно от политическа сила, така че това е глупав въпрос. И да, именно парламентарната квота прави възможно лица с милиционерска квалификация от Симеоново като него да оглавяват съдебната власт. Но да не забравяме, че и Георги Колев - Председател на ВАС е ченгеджийски възпитаник от същото котило. А черешката на тортата поставя милиционерът Анастас Анастасов в конституционния съд, пак избран от парламентарната квота. Наздраве!

 16. 16 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#6:"chicago514"]Един ваш колега по повод избора на съдия Куцкова беше казал-Скоро народа ще ни трича,не спомена нищо за"Америка за България",лошата воня идва от вашият двор,Тодоров.[/quote]

  Не е от двора, от панталоните им се разнася вонята.

 17. 17 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Освен Сега, Икономедия и Медиапул всички други медии са получавали финансиране от КТБ. Ето защо атаките срещу тези медии, които не са подвластни на задкулисието не престават. Като започнем от Станишев, който открито атакува Икономедия, минем през знайни и незнайни "политици" и стигнем до този Тодоров всички се опитват да отнемат независимостта им. Ако това се случи, може би ще бъде началото на края.

  http://www.protestnamreja.bg/chernata-kutiya-ktb-zaemi-na-priyatelski-vestnici/

 18. 18 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  До коментар [#1] от "hodounski":

  Все едно къде е получил дипломата си - моралът и поведението му са като на Магнаурец.
  Току-що гледах интервюто на Иво Прокопиев по bTV. Използвайки принципите на икономическата логика, обясни разликата м/у управлението на нормалните медии и тези на КОЙ.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 19. 19 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#8] от "daam":

  Наближава момента, в който наглите и самонадеяни политици и техните протежета ще бъдат пометени. Индикаторите на състоянието в обществото показват именно това. Отношението към хората, отнемането на правата и свободите им, ограбването на труда им и ограничаването на благата, които ползват са натрупали маса, която скоро ще достигне критичната си точка. Според мен първо ще се случи на местно ниво - местните дерибеи подкрепяни от кметовете (в повечето общини) ще бъдат първите потърпевши.

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3144 Весело

  До коментар [#18] от "Bramasole":

  И аз го гледах .Най-много ми хареса частта с осъдителната присъда на Мавродиев. Искаме още!

 21. 21 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Неутрално

  От всичко това се вижда ,че няма нищо лошо кой да е член на ВСС да хвърли някакво обвинение към коя да е медийна група.
  Иначе нема начин/по-скоро желание или позволение/ да им се зададат тези така любопитни въпроси!
  Въпросът ми към авторката и към медийната група е :
  Трябва ли някой да се почувства засегнат за да почне да пита ?
  И още :
  Ще държите ли да получите отговор от баш-етичния член на ВСС?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 22. 22 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Като стигнах до там, че е бил издигнат от ултра русокосите Синирлиеви, престанаха да чета.

 23. 23 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Значи за този (пореден) титан на мисълта, прозрачното финансиране на организации е задкулисие. От друга страна кредитиране на медийни групи с държавни пари от частна банка, която в последствие фалира е ... какво?
  Така той атакува частни търговски дружества, че са получили финансиране не от държавата? И това от висотата на председател на етична комисия на ВСС!
  ОСТАВКА БЕ!

 24. 24 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#21] от "navy":

  За мен трябва и да си потърсят правата в съда, за клевета.

 25. 25 Профил на today
  today
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Първо, щом е издигнат от БАТАКА, друго не можем да очакваме. Второ, същия много упорито защитаваше системата за "случайно разпределение" на делата, въпреки очевАдните нередности и брутални нарушения. Така че тука въпроса не е КОЙ, а ЗАЩО!
  Нека да стане тоя и да обясни без заобикалки пред цялото общество ЗАЩО, а ако не иска/не може - да го изритат веднага от ВСС. Докога ще правят каквото си искат, а като има въпроси ще мълчат?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 26. 26 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Абе,този дали е завършил МагнОурската школа(коментар 1), е все тая! Вярно е , че там са завършили всички убийци на съвременна България, включително и мутрата от Банкя. Важното е че е хвърлил камъка в наистина миризливото блато на "неправителствените" фондации, финансирани от чужди нам правителства! Останалото е клакьорски хленч!

 27. 27 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#26] от "Гражданин":

  Доколкото разбирам, "блатото" на фондациите е миризливо, а съдебната система - етична момина сълза !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 28. 28 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Точно на тези въпроси, никога няма да отговори!
  Направи ли го, ще се разкрие много Ясно / яската/.

  Happy face says, adios !
 29. 29 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Ало гнилите ябълки във ВСС нямате аргументи да не изберете г-жа Куцкова. Това е видно от всички и от всички страни. Срам сте за българите!

 30. 30 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Ако сред гнилите ябълки във ВСС приемем, че има абсолютно изгнили, то едната от тях е именно този човек.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 31. 31 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 752 Весело

  [quote#1:"hodounski"]Интересно какво е завършил ? Аз залагам на магноурскта школа в Симеоново[/quote]
  Тя лъха от излъчването му

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 32. 32 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Този е ясен. Щом руското, криминално леке беше шеф на етичната комисия на НС, този къв да е. От ченгесарска гледна точка сигурно минава за интелигентен и с чувство за хумор. Жалка, ниска топка на блатото от солидарна посредственост.
  Но щом цървул, като Гоце, беше два мандата държавен глава, що да се чудим. Простащината няма равна в амбициите си да й лъсне червения задник.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4117 Неутрално

  Тези са непоправими, няма сила способна да ги накара да си гледат работата. Рушветчии омешани с криминалния и политически елит , те се чувстват недосегаеми и стават все по безочливи и нахални!

  klimentm
 34. 34 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#33] от "klimentm":

  Така е. Това състояние на недосегаемост на т.н. магистрати го наблюдаваме вече 25 години. Имах мъничко надежда ,че като влезем в ЕС нещата ще потръгнат и ще видим по справедлива и ефективна съдебна система , но уви. Нещата станаха от зле, по-зле. А управляващите до сега, които и да са те , най-малко се занимават с проблемите в съдебната система. Като че ли живеят в друго измерение и не виждат елементарната липса на справедливост в държавата. Това означава ,че всички заедно играят един театър пред обществото, и че са омешани в корупция и обвързаности и няма спасение за обществото от тази гнилоч.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на balaban
  balaban
  Рейтинг: 289 Весело

  този милиционер ли е? два-три пъти го слушах - глупав, но нагъл... типичен милиционер, сигурно е много алчен?

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8386 Неутрално

  Много неприятен тип.Един такъв мазен и с изцъклени очи,страх да те хване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK