Засега няма да се въвежда платено паркиране около националния стадион

Засега няма да се въвежда платено паркиране около националния стадион

© Красимир ЮскеселиевСтоличните общинари са се отказали от въвеждането на зелена зона за платено паркиране около националния стадион "Васил Левски", научи "Дневник" от източници в местната управа. Най-вероятно няма да се въвежда зона и в части от квартал "Лозенец" и района около бул. "Димитър Петков".


След като по-рано тази седмица парламентът прие окончателно поправки в Закона за движение по пътищата, с които се узакони изцяло дейността на общинските структури, които администрират платеното паркиране, Столичният общински съвет ще приеме нова наредба. До момента дейността по платеното паркиране беше на ръба на закона и често беше обжалвана в Административния съд, който отменяше наредбата трябваше правилата да се приемат наново.


В новата наредба нямало да се въвеждат нови зони, а правилата щели да се синхронизират с поправките в закона. Запазва се талонът 10 минути гратис паркиране и възможността всеки член на домакинство, чието жилище попада в зона за платено паркиране, да има право на един стикер за 150 лева в синя и 100 лева в зелена годишно. 


От общината са доволни, че парламентът е приел поправките в закона, с които вече събираните пари от паркиране се водят цена, а такса. Засега няма да се увеличават и цените за паркиране.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  Грешка.Трябва да се плаща за паркирането около стадиона.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Нека има поне едно място, където да може да се паркира безплатно.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  А защо останките на стадион "Юнак" все още
  не се разчистват - там може също да стане паркинг с доста места?

 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  Идват общински избори.Веднага след това.......

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 450 Неутрално

  няма логика там да е безплатно. да ми го дадат на мен

 6. 6 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Поздравления за този компромис. Ясно е, че хората не искат да паркират срещу пари и това е причината да търсят всякакви градинки и тротоари, които изпочупват. Поне на стадиона не пречат почти на никого и това е като отдушник. Нали се сещате, че ако сега има 700 коли там безплатно паркирали, след една зелена зона ще намалеят примерно наполовина. Останалите 350 няма да се откажат от колите си, просто ще търсят къде да тъпчат тревата или да чупят тротоарите. Друг е въпросът, че държавата е прекалено слаба (разбирайте не иска, защото няма такова нещо слаба държава), за да санкционира хората, които паркират неправилно. И това "безсилие" (разбирайте нежелание) сигурно ще се види отново сега като вдигнаха глобите...

 7. 8 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Градският транспорт е в бурно развитие!

  Alexander Resilovski
  8 май в 23:09 ·
  Откриването на спирка на градския транспорт - велико постижение!
  Днес половината правителство, со все премиера, съществото - президент, Сталинка - еврокомисарката и половината чиновници от Столична община воглаве с кметицата, направиха тържествено откриване с водовет. Масовката бе прекрасно допълнена от едно стадо журналя, отразяващи събитието и засилено милиционерско присъствие (да пазят гореизброените).
  За откриването на новата спирка на градския транспорт, дори ще бъде присъдено най-висшето държавно отличие - орден "Стара планина"!
  Повече от час, след като гостите и домакините на шумния и широкоотразен хепънинг наречен "откриване на спирка на градския транспорт" плебеите, т.е. живущи и гости на кв. "Младост" (който квартал в момента е в началото на двуседмичен период без топла вода) бяха допуснати да влезнат в съоръжението и да ползват градския транспорт.
  Да живей!
  ВСИЧКИ СОФИЯНЦИ ПОД ЗЕМЯТА!

 8. 9 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Най-вероятно няма да се въвежда зона и в части от квартал "Лозенец"

  Да, в Лозенец няма нужда. Там пешеходеца отдавна е рядкост, а тротоара скъп спомен за по-възрастните. Квартала отдавна стана един голям безплатен паркинг, с мегадан за още малко...

 9. 10 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До коментар [#2] от "today":
  Има - в гаража ти.

 10. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Значи оставим ли ги същите на местните избори, ще гледаме още 4 години автоцигания по улиците на София, с колите по тротоарите, трошките на трупчета по 6 бройки пред всеки блок и градска мобилност по законите на джунглата, където автомобилите са 4 пъти над капацитета на града, а правото е на странта на Дарвин

 11. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  [quote#9:"Silence"]Да, в Лозенец няма нужда. Там пешеходеца отдавна е рядкост, а тротоара скъп спомен за по-възрастните. [/quote]

  Кварталите Лозенец, Гео Милев и Иван Вазов са едновременно безплатният паркинг на прииждащите към центъра и автомобилното гробище за бракуваните трошки на живущите в платените зони. Който жител на тези квартали гласува есента за Йордечка, значи е пълен олигофрен...

 12. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#9] от "Silence":

  Апоропо, сега се сещам, че върнаха закона за избор на местни кметове в софийските райони, така че ще можем да им покажем какво мислим по въпоса, без онези от Обеля и Толстой да ни пречат. За една бройка да напиша "....и Красна поляна", но там дали защото са далеч от центъра, дали защото инспекторите са по-съвестни, но бракмите без номера и колите по тротоарите са 10 пъти по-малко от районите в съседство с платените зони.

  Лозенец, Гео Милев, Вазов, Яворов - автоциганията в тях е обида за хомо сапиенс.

 13. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  [quote#6:"bj_int"]сно е, че хората не искат да паркират срещу пари и това е причината да търсят всякакви градинки и тротоари, които изпочупват. Поне на стадиона не пречат почти на никого и това е като отдушник. [/quote]

  Борисовата градина - централен парк на София за отдушник на автоталибаните? Само психопат може да измисли такова нещо, а лошото е, че същата политика на "отдушник" се е настанила от 20 години в града, като тези, които се отдушават, задушават тези, които ползват автомобила пестеливо, плюс целия бизнес на куриери, разносна търговия, ремонтни услуги, доставки по домовете, социален патронаж, лекари с домашни посещения - всичките те са принудени да си вършат работата или като търсят място за спиране половината си работен ден, или като оставят камиона на ръчна и аварийки насред платното, свеждайки пропускливостта на уличната мрежа до символични стойности

 14. 15 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Жалко!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 15. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  [quote#15:"grand funk railroad"]Жалко![/quote]

  Aз пък изобщо не съжалявам. Имаше опасност, да се самоизнасилят и в груб разрез със собствените им разбирания да направят нещо смислено, с което да ни заблудят, че у тях има някакво зрънце европейщина, което току виж прорастнало.

  Доколкото чувам, е нямало особени дебати по темата, така че под "да ни заблудят" трябва да разбираме всички партии от СОС, на първо място ГЕРБ, после БСП и накрая партиите от РБ. Искате ли да живеете в европейски град, дръжте ги надалеч!

  На тях не им идва отвътре това нещо, те нямат пиетет за унижения като тотализатори за детски градини, коли по тротоарите и трошки без джанти през 20 метра.

 16. 17 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Правилно решение! Синя, зелена зона ,добре. Какво пречи с парите от тях и глобите от „паяците" да се построят 4, 5 големи подземни или надземни многоетажни паркинги в центъра на София /може да се намерят подходящи места за целта/. Живеещите в прилежащите райони могат да ползват преференции. Да бъдат с РАЗУМНИ цени. По този начин значително ще се облекчи паркирането в центъра. Иначе е ясно ,че с „паяци", глоби и т.н. санкции проблемът си остава. Примерът на моловете е показателен. Защо там никой не паркира на тротоара или на тревата /ако има такава/?!

 17. 18 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 549 Неутрално

  [quote#13:"cinik"]Апоропо, сега се сещам, че върнаха закона за избор на местни кметове в софийските райони, така че ще можем да им покажем какво мислим [/quote]

  Нищо няма да покажем, поне пицар и мандраджия от Монтана няма да ни е кмет. Доколкото съм схванала си ми комшия, та трябва да ти е ясно, че отдавна гостите на столицата ни избират кметовете, а на тях дай им да се прехласват как се строят кръгови, как се прави стъргало (Витошка), и най-важното - как всички са с трошките с чуждестранна регистрация през седмицата, но уикендът се кооперират по 4 за село, че им излиза по-евтино, а останалите минимум 3 трошки зарязват спокойно на тротоара пред блока.
  По личните ми наблюдения вече е модерно да си с адресна регистрация в София, но колата категорично си остава с чуждия номер. Дали заради данъците, дали заради имиджа, не знам.

 18. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  [quote#17:"shule"]Защо там никой не паркира на тротоара или на тревата /ако има такава/?![/quote]

  Не си внимавал. Около абсолютно всички молове, които направиха грубата грешка да не се защитят с колци, топки и пирамидки, паркирането по тротоарите и зелените площи придоби потресаващи размери. То все още е факт, само където се е поизместило с делта една пряка.

 19. 20 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  Парковете не са паркинги, същото важи и за зоната около стадион "Черпак " или имотите на " Спортна София ". Да бутнат Паметника на съветската армия и отдолу е прекрасно място за подземен паркинг, хем ще е с връзка за 2 станции на метрото

 20. 21 Профил на portocala
  portocala
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Засега няма да се въвежда платено паркиране около националния стадион"
  Има си хас! Идат местни избори. Иначе в по-дългосрочен план паркирането там ще стане платено. Само ще се изчака подходящия момент. Явно сега не е.

 21. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#18] от "Silence":

  Ние сме длъжни да им покажем, че ги презираме и в червата си. Въпреки че не подценявам и ефекта от това, да си загубят половината, или хайде поне третината общински съветници. Ако не направим нищо, нали ги четеш тук "обществените очаквания" на техните привърженици. Като нищо утре ще получиш съобщение от общината, че твоят жилищен блок се отчуждава за бутане, защото на мястото му е предвиден строеж на "социален безплатен паркинг" за прииждащите в центъра, с гласувани от общинския съвет 50 милиона лева пари на данъкоплатците

 22. 23 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 943 Любопитно

  "Засега" - то още в заглавието си е казано какво предстои... А, че трябваше да е платено още отпреди години е ясно за всички нас, само за общинарите - не, има нещо гнило в тая работа...

 23. 24 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 284 Неутрално

  По-добре да е платено паркирането там. Все пак тогава може да си направиш сметка дали ще отидеш с колата или ще ползващ градския транспорт. Ако е безплатно, отиваш с колата с надежда за безплатно место и като няма почваш да обикаляш да търсиш. Трябва да се ползва по-често обществен транспорт.

 24. 25 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#2] от "today":

  Това мяст по-добре да са болниците, е не стадионите.

 25. 26 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Значи трагедията с паркирането около стадиона ще продължи

 26. 27 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "today":

  нищо не е безплатно. винаги някой плаща... крайно време е да си избиете тази илюзия.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 27. 28 Профил на today
  today
  Рейтинг: 822 Неутрално

  [quote#25:"Ridiculous"]Това мяст по-добре да са болниците, е не стадионите.[/quote]
  И къде в центъра има болница, с достатъчно място около нея за паркиране?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 28. 29 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#7] от "bj_int":

  Абсолютно съм съгласен с мнението в тази публикация.

  Колкото и евтини да станат платените паркинги, Бай Ганьо си иска безплатното паркомясто за трите семейни коли и това е!

 29. 30 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4337 Любопитно

  Засега ...................,но нека се хванем на бас,че в близко бъдеще ще се плаща.........!

 30. 31 Профил на rpanev
  rpanev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#17] от "shule":

  Нищо не пречи, но вместо да се развива инфраструктурата, ръбистите с пяна на уста "остроумстват" против колите.

 31. 32 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  "Запазва се ... възможността всеки член на домакинство, чието жилище попада в зона за платено паркиране, да има право на един стикер за 150 лева в синя и 100 лева в зелена"
  Това защо така, не беше ли по един стикер на жилище? Значи мама, тате, и синковеца могат всеки да си паркира своя трошка за 100 лева годишно? Хайде нека да може, сигурно има семейства с нужда от повече коли, но втората да е примерно 300, третата 500 и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK