Международният съвет за паметници на културата: Българското наследство е застрашено

Новоиздигнатата крепостна стена в Созопол

© Цветелина Белутова, Капитал

Новоиздигнатата крепостна стена в СозополПрезидентът на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС) Густаво Араос е изпратил на 8 май писмо до Народното събрание, президента и правителството, за да предупреди, че културното наследство на България е застрашено. Писмото е поместено на сайта на Българския национален комитет на ИКОМОС.
"Дневник" публикува пълния текст на писмото:


По време на последната си среща, проведена в Париж на 9-10 март 2015 година, Бордът на ИКОМОС беше официално информиран от Българския национален комитет на ИКОМОС за тревожни тенденции в съвременната политика за консервация и реставрация на културното наследство в България, които са застрашили значимо и видимо редица културни паметници в страната ви. ИКОМОС е също така дълбоко загрижен, че подходите на тази политика могат да доведат до негативни последици по отношение на културните ценности, вписани в Световната листа на културното наследство на ЮНЕСКО.


ИКОМОС разбира, че промените в политиката са били мотивирани от усилието да се подкрепи регионалното развитие в страната чрез засилване на културния туризъм. Въпреки че политиката за подкрепа на местните общности може да бъде приветствана, представените случаи в доклада до Борда на ИКОМОС ясно доказват, че процесът е стимулирал мащабна тенденция на хипотетични реконструкции върху руините на археологически обекти в България. Така, вместо да се открои значимостта на засегнатите паметници, мащабната замяна на лисващите оригинални материали и форми разрушава духа на тези паметници и места. Замествайки оригиналните структури, тези реконструкции на практика фалшифицират историята и причиняват необратима загуба на автентичност. В допълнение, те могат да направят невъзможно всяко бъдещо научно изследване.


Подобни реконструкции влизат в противоречие с международно приетите научни подходи на консервация и реставрация и нарушават принципите на Венецианската харта и Документа от Нара за автентичността, както и Оперативните насоки за прилагане на Конвенцията за световното наследство (параграф 86), подписана от България.
Дълбоко убедени, че една устойчива политика за защита на наследството следва да стъпва върху международно признатите и широко установени принципи на консервацията и реставрацията, ИКОМОС призовава българската държава да предприеме спешни действия за следното:


1.     Незабавно спиране на провежданите в момента хипотетични реконструкции в страната и осигуряване на подходяща научна оценка на тяхното въздействие, за да се гарантира, че всички предприемани в бъдеще действия за консервация и реставрация в България ще следват принципите и етиката на научната консервация и реставрация, дефинирани във Венецианската харта и останалите документи на ИКОМОС, както и в основополагащи международни документи (Оперативните насоки за прилагане на Конвенцията за културното наследство (параграф 86 в частност);


2.      Гарантиране на включването на експерти в националните процедури по поканите за търгове в рамките на Оперативните програми на Европейския съюз, за да бъде осигурено спазването на международно признатите научни принципи на консервация и реставрация във всички проекти и да се сведат до минимум рисковете от разрушаване на автентичността на културното наследство и на културните ценности.


3.      Установяване, с помощта на ИКОМОС-България и на цялата международна организация ИКОМОС, на постоянно действаща обучителна програма по проблемите на опазването на културното наследство, насочена към изграждане на адекватен капацитет на местните власти за разглеждане на проблемите, свързани със защита на културното наследство и с културния туризъм.


ИКОМОС потвърждава пред културните власти на България своето желание да предостави съответна помощ и консултации. Като първа стъпка в тази посока, ИКОМОС е готов да подпомогне процеса, като изпрати в България експертна мисия в подкрепа на научното оценяване на приложението на международно признатите принципи на консервация и реставрация на културното наследство на България.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  Това е тежък удар върху Рашидов,а Божо Димитров сигурно им е теглил една агентурна.

 2. 2 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 707 Весело

  еех, Божо, еех Веждо, пак ви набиват канчетата, момци герберовски...

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Нашите родни историци са се сджафкали и сега чуждестранните консултанти ще им издърпат кокала...

  [email protected]
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Това е тежък удар и върху комунистическата принцеса Бокова, която се вайка за обредните танци на аборигените в Кирибати, а не вижда какви ги вършат разни простаци в родината й.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Е как, толкова много храмове и манастири се реставрираха, имаме хиляди новопостроени, милиони евросубсидии погълнаха, и пак разруха.

  Да се вдигнат налозите.

 6. 6 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Добре са им набили канчетата на божидардимитровци.
  Остава нашите умници и да вдянат какво им се казва.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 7. 7 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  ами за жалост е така. готови сме да зачеркнем всяка част от историята,понеже чуджопоклонничеството не ни е чуждо.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Пък Рашидов що казва,че не било.

 9. 9 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  А защо някоя американска фондация не отпусне средства за поддържане на български паметници?

  За руските фондации знаеме - те са проводници на империалистически интереси, Русия иска да унищожи България и т.н.

 10. 10 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Весело

  Авъйййй, Божо ей сега писна, че рептилоидите, злия запад и мултифашистите са в заговор за затриване на българщината.
  Абе Божо, все се каня да те питам: една господжа, дето живее до посолството на Катар в София, сещаш се, дето ти е "консултантка", че и на културното министерство също, и прибира по 500 к на година през фирмите си, които след всяка финансова година закрива, нещо е недоволна напоследък от тебе.
  не си и дал нов договор, що така бе

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 11. 11 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Пак опираме до българския казан в ада...... Някои са натопили Божо респ. България. Писмото е без конкретни примери..... Второ паметниците от Юнеско са друга бира..... Ако искаме примерно базиликата в Плиска да я издигнем си е наша работа...

 12. 12 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  бай булгар винаги чака някой отвън да го оправи или да му сочи с пръст бакиите. когато това стане, обикновено е във фазата "късно е либе за китка".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 13. 13 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#5:"М.Георгиева"]Е как, толкова много храмове и манастири се реставрираха, имаме хиляди новопостроени, милиони евросубсидии погълнаха, и пак разруха. [/quote]

  не е така. реставрацията, консервацията и експозицията
  на иконописи, стенописи, на цели археологически и
  архитектурни паметници е умишлено разрушена като
  административно експертен процес. проектите по европрограмите не минават през НИПК, а през рашидов,
  димитров и министерството. там се нагласят да усвояват
  пари и за това бюджета за реставрация за 2015 е 500 хиляди,
  а за излагане на изкуство навън 50 милиона. справка
  http://mc.government.bg/page.php?p=1&s=256&;sp=478&t=0&z=0

 14. 14 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Резултат от "социализацията на историческото наследство" на Рашидов.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 15. 15 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 565 Неутрално

  [quote#12:"abdelhaqq"]бай булгар винаги чака някой отвън да го оправи или да му сочи с пръст бакиите. когато това стане, обикновено е във фазата "късно е либе за китка".[/quote]

  Под "бай булгар" сигурно трябва да се разбира Божидар Димитров, защото ако се има предвид "българин", то Васил Топалов, Петър Петров (изобретател, инженер) и още хиляди, хиляди дали своя принос в развитието на човечеството са българи.

 16. 16 Профил на varna_11
  varna_11
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Що не казаха това на гърците, които 'реконструираха' Акропола с бетонни колони, усвоявайки евросредства... След което решиха, че не е правилно, и усвоиха отново евросредства (още повече) за да заменят бетонните колони с мраморни такива, че било по-автентично ...

 17. 17 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#15] от "terorio":

  "бай булгар" очевидно е метафора за инициаторите на селташките реставрации.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 18. 18 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 565 Неутрално

  [quote#17:"abdelhaqq"]"бай булгар" очевидно е метафора за инициаторите на селташките реставрации.[/quote]

  Съгласен, даже е трудно да бъдат наречени "реставрации".

 19. 19 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Никога не съм имал илюзии относно компетенциите на доносникът Б.Д. (Не говоря за изцепки от рода на "И римляните са строили с цемент"!? Този разбира от строителни материали и архитектура толкова, колкото явно и от история. Между cemento romano и портланд цемент, разликата е по-голяма, отколкото между romani и роми. Няма нищо общо. А restauro conservativo е нещо съвсем различно от кичозните строежи, представяни от група нетрезвеници, усвояваща "едни евро-пари". Дотук, относно професионалните компетенции на един цървул!)

  За изцепките пък на министъра на културата във връзка с кипящото строителство върху основите на паметници от античността и средновековието, ...просто нямам думи. Пълен профан!
  По-точно от Радой Ралин, едва ли някой може да го каже:
  „Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра.“

 20. 20 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 470 Неутрално

  България сама трябва да решава,кои "руини"да реставрира и по какъв начин,останалото е намеса във вътрешните ни работи!Дали ние,съветваме други държави,как да реставрират своите археологически обекти?Многобройни са примерите в западните страни,включително и в родината на Густаво Араос,когато средновековни храмове,са издигани отново в още по-импозантен вид,буквално,върху руини и прах.Бързата реакция на обявената в България,реставрация на базиликата в Плоска,буди подозрението,че руското и сръбско лоби е намерило съмишленици сред българомразците в ЕС,с които да спре строежа на този свят за православния свят и въобще,за християнството,и българската история храм.Сърбите "умряха",докато не изградиха,имитация на "Храм паметника Св,Александър Невски"в София,който е 1 метър,но "по-висок"от храма "Свети Сава"в Белград,а Русия не позволява на никой,особено ба България,да засенчи блясъка на РПЦ,която била направила от Русия на Путин-"Трети РИМ"?!

 21. 21 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#20:"demos"]България сама трябва да решава[/quote]

  като гледаме как "решава"...по-добре да не решава нищо.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 22. 22 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#16] от "varna_11":

  Добре казано,да кажат това и на "античките"македонци,които изградиха небивалия КИЧ-Дисниленда Скопие-2014, с европейски пари.Просто,десетилетия,България е навеждала глава и е позволявала на сили от запад,на Сърбия,БЮРМ и СССР-днес Русия,да ни обижава,подценяват и да ни виждат бенди,без импозантни сгради,със занемарена история и напуснати археологически обекти.Рускосръбската хегемония на Балканите ,която си купува западни лобисти,винаги ще е пречка за независимостта и просперитета на България.

 23. 23 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 470 Неутрално

  България сама трябва да решава,кои "руини"да реставрира и по какъв начин,останалото е намеса във вътрешните ни работи!Дали ние,съветваме други държави,как да реставрират своите археологически обекти?Многобройни са примерите в западните страни,включително и в родината на Густаво Араос,когато средновековни храмове,са издигани отново в още по-импозантен вид,буквално,върху руини и прах.Бързата реакция на обявената в България,реставрация на базиликата в Плоска,буди подозрението,че руското и сръбско лоби е намерило съмишленици сред българомразците в ЕС,с които да спре строежа на този свят за православния свят и въобще,за християнството,и българската история храм.Сърбите "умряха",докато не изградиха,имитация на "Храм паметника Св,Александър Невски"в София-"Свети Сава" в Белград,който е 1 метър,но "по-висок"от този в София,а Русия не позволява на никой,особено ба България,да засенчи блясъка на РПЦ,която била направила от Русия на Путин-"Трети Рим"?!

 24. 24 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#21] от "abdelhaqq":

  Нима в Израел не са издигани сгради и храмове от купчина прах?След национално обсъждане,би трябвало да се приема най-подходящият проект за Базиликата в Плиска,показващ историческата истина и значението на този храм за българската история и за християнския свят.

 25. 25 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#24] от "demos":

  а Вие защо биете негрите.

  в България реставрациите са некадърно скалъпени псевдо-исторически въжделения, въплощение на желанието да се продават кебапчета и бира на гърба на историческите ни места. защото и историците ни са такива, и реставраторите. и тия, дето ги надзирават. за жалост.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 26. 26 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#25] от "abdelhaqq":

  Разбирам опасенията,че всичко може да се опорочи.Още повече,че сме свидетели на такива неща,за съжаление,но има начин да се въздейства на властимащите и тези нередности да не се повтарят.Да се организира международен конкурси за реставратори,да се работи "на светло" и цялото общество,да бъде информирано за хода на реставрациите и да участва със свои мнения.Да бъдат поканени световни авторитети в археологията и историята,като се следи за недобронамереност към БГ.

 27. 27 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#9] от "12345":

  Въпроса ти риторичен ли е? Или наистина не знаеш....
  аз се радвам че така ученици от МГ-Варна отиват на математическо състезание в Harvard – MIT Mathematics Tournament (HMMT)... щот иначе сещате се.

 28. 28 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#16] от "varna_11":

  Точно за това ни го казват, за да не стане същото. С този министър и с "водещ" историк като Б. Димитров сме бетер Скопие.

 29. 29 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Двата козела сега кръв с...ат

 30. 30 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 497 Весело

  Прав е.
  Не може да си пробутваш фантазиите с цел привличане на туристи. Може да се направи компютърен модел, макет дори и да се построи нещо, което си представяш, че е било но не и върху останките. Да градиш върху тях и то с цел да привличаш туристи си е гаврошовщина отвсякъде - демонстрация на дребнавост, алчност, себичност, некомпетентност .... всичко, което съвременният туризъм култивира като качества. Освен културно-историческото наследство природата също е жертва(Банско, Слънчев бряг - превърнат от райско място в септична яма )

 31. 31 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#10] от "clutch":

  Интриги, а

 32. 32 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#26] от "demos":

  Реставрации, но въз основа на какво? Проблемът е, че нямаме никаква идея какви са били обектите за реставриране

 33. 33 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#23] от "demos":

  Решенията на България ги видяхме. По-добре да престане да решава изобщо

 34. 34 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#16] от "varna_11":

  Но пък от колоните са останали копия(в Британския музей мисля) и е съвсем ясно как точно са изглеждали от какъв материал са направени дори и дали са били боядисани

 35. 35 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  Дааам, комунистическата принцеса е най-важното тук

 36. 36 Профил на UK
  UK
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Да спре псевдо-социализацията, щото се оляха! Оляха се в "усвояването" на парички, както и в похабяването на културното наследство! Това не бяха парапети на Яйлата, не бяха пейки по Перперикон...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK