Втори ден журналистите от БНР протестират срещу намаляването на хонорарите им (видео)

Втори ден журналистите от БНР протестират срещу намаляването на хонорарите им (видео)

© Ирен Филева, facebook.comЖурналистите от Българско национално радио (БНР) за втори ден протестират срещу съкращенията на допълнителните възнаграждения над основната им заплата.


На страницата на БНР във "Фейсбук" журналистите заявяват, че целта им е "да напомним на своето ръководство, че основната функция, за която институцията получава държавна субсидия, е производството на радиопрограми. Недопустимо е законовото изискване за 10% съкращаване на разходите за издръжка на персонала да бъде изпълнено единствено за сметка на хората, които с труда си изпълняват именно тази задължителна и приоритетна функция на БНР".


През април бе обявено, че БНР закрива 70 свободни щатни бройки в изпълнение на разпореждането на Министерството на финансите за намаляване с 10 % на разходите за персонал в медията. Планът предвиждаше отпадането на допълнителното материално стимулиране, както и намаляването на възнагражденията по извънтрудови правоотношения с 50 %, намаляване на разходите за персонал с 10 % в регионалните станции с изключение на Видин и Бургас, където редуцирането е по-малко.
2.4 милиона лева е трябвало да се съкратят от перото за издръжка на персонал. За да бъде постигнато това е трябвало да бъдат уволнени повече от 200 души, заяви пред Нова телевизия генералният директор на радиото Борислав Янкулов.


"В радиото работят 1 450 души, от тях 8% са в администрацията. Питам кой вариант е по-добър – да съкратиш 200 души, да лишиш всички от допълнителните доходи или да направиш опит за някакво съчетание между едното и другото", добави Янкулов.


"Очакваме ръководството да промени намеренията и разчетите си и да покаже как администрацията ще се солидаризира с този тежък за всички ни процес на намаляване на разходи! Очакваме Радиото да остане преди всичко Радио", пишат още журналистите в социалната мрежа. 


Журналистите от БНР уточниха пред Нова телевизия, че не става дума за протест срещу финансовия министър или срещу генералния директор на радиото Радослав Янкулов. Репортерите поискаха да знаят за какво ще отидат средствата, които се планира да бъдат орязани от техните заплати.


До ситуацията се стигна след приетото със закона за държавния бюджет в края на миналата година 10-процентно съкращаване на средствата за персонал. Договорено е да не се съкращават хора.Реакциите на журналисти и СЕМ


Надежда Цекулова, журналист от БНР:
Г-н Янкулов, ръководите журналисти, не берачи на портокали.
Та, в този ред на мисли:


- Кога 17-те ви юристи установиха, че трябва да съкратите 10% от средствата за издръжка на персонал - защото законът за бюджета беше приет още през декември миналата година?
- Защо изчакахте половината финансова година да изтече, преди да предприемете нещо - защото 2,4 млн, делено на 12 месеца, не е същото като 2,4 млн делено на 6 месеца?
- Какви анализи направихте през изтеклите месеци и как тези анализи показаха, че най-разумното и ефективно за радиото решение е да режете пари на калпак?
- Защо пред колегите от Нова телевизия говорите за необходимост от съкращаване на 200 щатни бройки, а пред собствените си служители - за 700?
- Защо бюджетът на радиото, разпределен по пера, не е публикуван на сайта на БНР или ПОНЕ във вътрешната система на радиото?
- Защо справката за длъжностите и разпределението на щатните бройки не е публична?
- Вярно ли е твърдението Ви, казано на среща с "Хоризонт" преди месец, че постъпленията от реклама в БНР за 2014г са само около 200хил лв?
- И последно, но не и по значение: заплатите ни не са мизерни. Ама вие верно ли grin emoticon ?!!!


Ирен Филева, репортер от БНР:
Задачата, поставена от финансовото министерство не е решена от ръководството. Задачата е да се съкратят 10% от средствата за персонал, които после да се използват за повече качество на произвеждания продукт, в нашия случай - радио.
Никой не ни взема никакви пари, а от ръководството е поискана реформа, която да донесе повече качество. Решенията досега симулират реформа, изпълняват само формално някакво упражнение с цифри, поставяйки в риск качеството, за което поучаваме субсидията си.
Това е проблем на управлението, за което вече се изказаха някои членове на СЕМ. Кой носи отговорност за управленските решения ще попитаме с надеждата, че краят на концепцията, която завършва с неясна метафора и многоточие ще бъде коментирана и обяснена.
Редове от една концепция:
"Накъде водят малките стъпки към големи промени?
...
Хората казват: Каквото и да се говори, става дума за пари.
Сигурно е така и това е малко тъжно.
Един човек от Радиото, още в края на миналия век ме посрещна така: След добрата работа винаги идват добри пари.
Не ме излъга..."


Страничката с номер 10 завършва с многоточие.
Оригиналът можете да намерите тук:
http://www.cem.bg/activitybg/1287


Георги Лозанов, председател на СЕМ:
Такъв тип намаляване на калпак и чрез свиване на незаетите бройки, което означава свиване на възнаграждението на всички, това е форма без преценка на това на кой каква му е ролята в съдържанието, а тези съкращения е хубаво да се правят, особено в една обществена медия, където хората не са чиновници, с оглед на творческия им принос.


Анна Хаджиева, член на СЕМ:
Реформа, която опира само до процент, тя в никакъв случай няма да е реформа. Тя ще доведе дори в един момент и до повече назначения, след като мине тази вълна на съкращение.

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3951 Неутрално

  За какви суми става въпрос.

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 811 Неутрално

  "През април бе обявено, че БНР закрива 70 свободни щатни бройки в изпълнение на разпореждането на Министерството на финансите за намаляване с 10 % на разходите за персонал в медията."

  Хмммм, и как като закрият СВОБОДНИ щатни бройки ще намалят разхода? Или са давали заплати и на свободните бройки, а?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Без да съм експерт, ми се струва, че има много голям персонал, за продукта, който представят в БНР

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3604 Весело

  Нахранете журналистите, бе!

 5. 5 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 620 Любопитно

  До коментар [#3] от "yokicha":

  И да си признаем, колко слушаемо е БНР? Според мен протести са неуместни. По-скоро стането по-продуктивни!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 6. 6 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Любопитно

  "В радиото работят 1 450 души..."
  А СТИГА БЕ!!!!
  А ползата от тях е...?
  ЗИЛДЖ.
  Я си ........
  Поредните хрантутници на държавна ясла. Безсмислен продукт, празно откъм съдържание, предавания, протежирани на приятелска основа....
  Безсмислица.
  Не заслужават симпатия.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 7. 7 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 531 Весело

  Сериозно трябва да се помисли около бъдещето и издръжката на БНТ и БНР.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Винаги ми е било интересно това, че в подобни ситуации онези, които не заслужават да им бъдат намалени заплатите, излизат на преден план и събират общественото съчувствие, а онези, които напълно заслужават изобщо да не бъдат „на щат“ в радиото, залягат ниско и стискат палци първите да успеят.
  ПП 1 450 души ми се струва доста голяма бройка..

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Весело

  Веждито да се вземе в ръце и да удари едно рамо на журналистите. Има опит.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 903 Неутрално

  [quote#6:"clutch"]Поредните хрантутници на държавна ясла. Безсмислен продукт, празно откъм съдържание, предавания, протежирани на приятелска основа.... [/quote] Това според мен изобщо не е вярно. Имат много качествени предавания и в БНР работят изключителни професионалисти. Онези, които работят, работят както трябва! Проблемът не е в работещите, както обикновено.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Какво вършат 1450(!) души?Я извадете данни колко души работят в Дойче Веле!Къде е сега баба Нада да се провикне ''Нахранете журналистите!''Журналисти!Журналисти,ама друг път.В неделя за пръв път от 15на години си пуснах ''Хоризинт'',където цял ден някакви лелки се подмокряха какъв велик метростроител е Асфалтпаша.Аман!

 12. 12 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1065 Любопитно

  Каква е средната заплата?

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3604 Любопитно

  [quote#6:"clutch"]Поредните хрантутници на държавна ясла. [/quote]
  Е, как може да се ръсят такива глупости, при това и с такъв апломб?

  БНР, БНТ и БТА са институции, а не просто фирми, блогаджии или НПО-та ...

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#11] от "hmc12310991":

  В БиБиСи работят над 20 000. Но все пак това включва и телевизията, и огромен брой кореспонденти. Така че в БНР пак са доста народ...

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#5] от "Вонин":

  Слушах сутринта, че протестират срещу орязването на хонорарите им, защото заплатите им били ниски, но все пак са държавно радио и по тази логика са държавни служители, така че ако не им харесва, да си търсят развитието в частния сектор.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  Как така разходите се намаляват с 10%,а хонорарите с 40%.Заначи на някои може да има и увеличение.

 17. 17 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 531 Любопитно

  1450 души работят в БНР?!?!?!?!? Еб@х тва радио братче!

 18. 18 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Има моменти в които просто не се хваща друго радио освен БНР и тогава усещам как тумора ми расте. Добре че нямам електрическа кола, че тогава нямаше да има какво да слушам.

 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#12] от "xmm":

  Заплатата е смешна на всички, ок. 700 лв. Затова се бунтуват, понеже губят хонорари и ДМС

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#14] от "dogwoman":

  Над 80мил население, над 20 регионални телевизионни канала, мисля, че сравнението не е толкова уместно

 21. 21 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#4] от "xm...":

  И аз искам да папкам!

  Every cradle is a grave.
 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2660 Неутрално

  Е-е-е-е-й...! Горките журналисти! Толкова хвалеха, бате Бойко, толкова се стараха, да отразяват рязането на ленти и откриването на всяка ремонтирана спирка за междуселски автобуси! И сега, какво...? Черна неблагодарност и орязани хонорари! Така е, предателите никой не ги обича!

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#20] от "yokicha":

  Е, не е, разбира се, опитах се да го кажа, явно не съм успяла. Не може да се сравняват по този начин. Нито пък можеш да смяташ спрямо броя на населението само, тъй като отново не е справедливо. Важното е какъв продукт се произвежда.
  Аз лично слушам сутрешния им блок, понеже тогава пътувам и за много неща наистина са "преди всички".

  Доброто е заразно
 24. 24 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Явно, ръководството е калпаво!
  Тези, които имат самочувствието на журналисти трябва да се махат от там!

 25. 25 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#19] от "dogwoman":

  Това е средната заплата за страната.
  А хонорарите на какво основание са?Уязвими са ако се припокрива трудов договор.
  Пък после - бърн аут

 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  [quote#8:"dogwoman"]1 450 души ми се струва доста голяма бройка.. [/quote]
  А на мен не ...

  Ако се вгледате - става дума за всичките, включително регионалните центрове, плюс техническа поддръжка, редактори, шофьори на репортажните коли, та до чистачки и портиери ...
  Щатът си набъбва неусетно ... Само една денонощна портиерна с един портиер на смяна са поне пет човека общо, за да може да се въртят, като при това Кодекса на труда да се спазва едвам-едвам на ръба ...

  Сбърканята несъмнено е другаде - във формирането на заплащането. Явно "щатът" е нисък и заплащането се формира "гъвкаво" с допълнителни плащания ...
  За мен за такива професии сформата е обоснованата.
  Но сега, покрай "спестовната схема", май се опитват да ги "закрепостят" към "щата". Т.е. журналистите да не "печелят" от разтропаност и креативност, а от "стола". Който зависи, разбира се, от началника!
  Тук, мисля, е заровено кучето ...

 27. 27 Профил на ЛУСТРАЦИЯ
  ЛУСТРАЦИЯ
  Рейтинг: 374 Любопитно

  А,бе знае ли някой колко е средната заплата в БНР ,че да разберем защо стачкуват тези?

 28. 28 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#25] от "xmm":

  За мен БНР и БНТ са институции много повече, отколкото обикновени "медии". Според мен трябва да се намери начин работещите им репортери и редактори да получават прилични пари, а не хонорарите да са най-важното (понеже хонорарът трудно отразява качеството, обикновено е в някакви количествени зависимости).

  Доброто е заразно
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 903 Неутрално

  [quote#27:"ЛУСТРАЦИЯ"] средната заплата[/quote] не ти върши работа. Ако ти кажа, че е 800 лева, дали ще знаеш колко взема чистачката и колко - Силвия Великова, примерно?

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  "Г-н Янкулов, ръководите журналисти, не берачи на портокали."

  В това не съм убеден.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 32. 32 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#23] от "dogwoman":

  Честно казано, аз ги слушам когато пътувам, заради пътната обстановка и поради факта, че имат най - голямо покритие в страната. Публицистиката им е доста постна, както и музикалното им оформление.
  Никога не съм слушал сутрешния им блок

 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  "...В радиото работят 1 450 души..."

  Точно това обяснява всичко.

  Населението на три села произвежда 36 часа програмно съдържание в денонощието.

  Много от тия "журналисти" не са говорили на микрофон от 30 години. Или никога.

  И всички смучат от бюджета.

  А после - що били червени...

  Айде, баста!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#33] от "Norman Granz":

  1500 човека? при това без да броим пиявиците, които са обвързани в някакви снабдителски схеми с радиото...

  Волгин, рупора на Кремъл, дали и той протестира за хонорар?

  радио с 1500 човека ще покрие цял един континент. тези тук още въртят естрада от 70-те. ЗАКРИВАЙ!

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 35. 35 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 468 Неутрално

  За София да им намалиш заплатите с 400 лв примерно е направо да почват да си търсят работа. Стандарта не позволява намаление..... По - добре е съкращение на 200 души.....

 36. 36 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Хоризонт, Христо Ботев и донякъде Дарик са единствените публицистични радиа в ефира. Дай да ги закрием и да си слушаме чалгата или някой дръм микс за промивка на ушите. Като изключим Волгин в Хоризонт работят доста свестни журналисти с будна позиция. Някой слушал ли ги е по време на протестите каква позиция заемаха, макар и тънко защото все пак са национална медия. Това е национална медия с много кореспонденти които осигуряват навременни и сигурни новини. Иначе ще чакаме ТАСС да ни ги каже отново по нейния си начин.

 37. 37 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#13] от "xm...":

  Институции, казваш...
  Институция е CNN, Ройтерс, ВВС и т.н. Да си чул някой някога да цитира БНР?!?

  И БНР, и БНТ са едни 50 нюанса боза; извън всяка реалност са; негледаеми и невъзможни за слушане. Радиоводещите например използват напоителен, досаден речитатив за нещо, което се казва с три думи; говорят си за неща, които изобщо не интересуват слушателите - например, за техни колеги от екипите, колко са професионални, кадърни и прочие...
  Представям си да застана по национално радио и да обяснявам колко кадърен е колегата финансист, пък как техническия отдел си върши брилянтно работатата, пък дрън-дрън....

  Или да започнат да правят предавания в крак с реалния живот, с водещи, които не говорят като леличката от детското предаване в 7 без 10 преди 40 години, или да си ходят.

 38. 38 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  БНР да взимат пример от колегите си от БНТ как се прави надупена и слугинска журналистика и може и да им вдигнат хонорарите..

 39. 39 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#28] от "dogwoman":

  "Трябва да се намери начин" звучи като "дайте да дадем".
  Начинът е да станат слушаеми и гледаеми, и да печелят достатъчно, за да съществуват.
  Откъде-накъде ще издържам и тях.

 40. 40 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 426 Неутрално

  БНТ е национална(?) медия?Какво означава това?Шепа синове и дъщери на номенклатурата обслужват(използвам този глагол заради модератора) всяка власт по един грозен и отблъскващ начин.

 41. 41 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Честно казано това е най малко слушаното радио, от 1450 човека администрацията е 8 % браво, 120 повелители на бюрата

 42. 42 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  "...Оказва се, че БНТ, в която работят 1670 души, разпределя субсидията от държавния бюджет за високи хонорари. Докато в частните национални медии Би Ти Ви (около 400 души) и Нова телевизия (около 200 души) работят с доста по-ограничени бюджети и персонал, без да натоварват данъкоплатците..."

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 43. 43 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ето тук ми се струва, че е заровено кучето....от въпросите към директора Янкулов...

  - Защо бюджетът на радиото, разпределен по пера, не е публикуван на сайта на БНР или ПОНЕ във вътрешната система на радиото?
  - Защо справката за длъжностите и разпределението на щатните бройки не е публична?

  Аз бих добавил...може ли някои да надникне във ведомостта за заплати извън ръководството...почти 1500 човека...абе много множко ми се вижда.
  А, да попитам ако знае някой...колко човека работят в Дарик.

  сократ1
 44. 44 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ведомостта в държавни учреждения не трябва да е секретна...журналята, искайте достъп до ведомостта...

  сократ1
 45. 45 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не разбрах пред кой протестират? Направете рубрика-как работим, свързано ли то с количеството-качество и колко получаваме-в национален мащаб.

 46. 46 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Преди всичко да БЪде уволнен генералният директор на БНР.
  Защото е позор за едно национално радио.
  И защото все още крепи руския агент и подлога Волгин.

 47. 47 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Разстроено

  До коментар [#36] от "Милош":

  Браво!
  Едно добро мнение!

  Освен това, комплексът на ул. Драган Цанков има и около 40 радио-студия, които са нещо уникално!
  Звукозаписни - от студио, което събира цял симфоничен оркестър, с всички допълнителни кабини, през по-малки с уникално оборудване, където се записват радио-театри, та до ефирните студия на Хоризонт и Христо Ботев, в някои от които могат да седнат едновременно например до около 20-тина събеседници на водещия.
  Към днешна дата, такъв комплекс в България просто не може да бъде построен, нито оборудван с подобаващата му техника!
  Бих казал, само микрофоните на БНР струват повече от целия Дарик, например! Ако добавим и 1 звукозаписно студио - може да купим още минимум 5-6 "чалга" станции!
  Освен това - фонотеката на БНР съдържа уникални (единствени!) звукови образци от събития и личности!
  Неща, които заслужават да бъдат дори в НИМ!

  Но каскетите (във форума) се вълнуват единствено от 5-те лева...
  Жалки и дребномислещи!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 48. 48 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#13] от "xm...":
  Извинявайте, но съдът, мвр, армията също са институции.
  Чудовищно безполезни, вредни дори, най-вече с нищоправенето си и отклоняване на държавни ресурси към частни лица.

  До коментар [#10] от "dogwoman":
  Вероятно сте права, изразих се пресилено.
  Но няма да си променя мнението, че на фона на този гигантски екип, предаванията, продукта, който произвеждат е НУЛА.
  Някой правилно спомена, че трябва да се вдигне ефективноста им с 430%. Регионалните радиа да останат с 2-3 журналисти и 2-3 техници, по-активно да отразяват местни новини и събития, да правят разследвания.
  В София са пълна скръб, освен културните предавания, единственият начин хора от провинцията да станат съпричастни на добри събития.
  Но за това пак не са нужни 1400 човека.
  Просто са неефективни.
  Но нали друг им плаща-карай да върви.
  Омръзнало ми е да издържам безполезни държавни служители, които в повечето случаи пречат или не създават нищо.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 49. 49 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#47] от "The Core":
  Тук съм съгласен с вас.
  Но защо няма достъп до тези студиа?
  Дори и срещу заплащане е проблем да се записва в тях.
  Искат един куп одобрения и разрешения.
  Накоро искахме да организираме едно събитие там и да го запишем "на живо"....Няма да ми стигне форума да ви опиша през какво минахме, че и пари под масата ни поискаха.
  Радиото може да печели от тези комплекси и условия. И да поддържа високи заплати на пряко ангажираните си служители в тези процеси. Не да прави уравниловка на заплатите на всичките си служители.
  Това, че е държавно трябва дори още повече да задължи работещите в него, най-вече мениджиращите го, да правят качествен продукт и да печелят от наличната си база.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3604 Весело

  [quote#37:"tily_lily"]Институция е CNN, Ройтерс, ВВС и т.н. Да си чул някой някога да цитира БНР?!? [/quote]
  Ооо, цитират ги, цитират!
  Това, че не сте чували, си е ваш проблем ... И не е аргумент ...
  Звучите ми като Паниковски ... "Ти пък кой си?"

  И сте се объркали явно в терминологията.
  ВВС къде го турихте в кюпа на частните агенции?

 51. 51 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3604 Весело

  До коментар [#48] от "clutch":
  Извинявайте, но съдът, мвр, армията също са институции.
  Чудовищно безполезни, вредни дори, най-вече с нищоправенето си и отклоняване на държавни ресурси към частни лица.
  ----------------------------
  Талибанствате, драги, талибанствате
  Избива ви на крайности, на ниво утопия ...

 52. 52 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#49] от "clutch":

  Според правилата - достъп до звукозапсините студия би трябвало да има! Доколкото имам спомен - имаше задължителна клауза да присъствува минимум 1 техническо лице от радиото!
  Все пак - не бива да се забравя, че радиото няма интерес да си "отхранва конкуренцията"!
  Ако нещо е изкривено или извратено - то е от някой от тези, дето протестират, или началниците им!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 53. 53 Профил на nvarvarin
  nvarvarin
  Рейтинг: 217 Неутрално

  БНР - Бързо Намалете Разходите

 54. 54 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#6] от "clutch":


  [quote#6:"clutch"]"В радиото работят 1 450 души..." [/quote]Сигурен съм,че нямат нужда от повече от 300-400.За цялата страна!Едно частно национално радио като Дарик има в пъти по-малко персонал и прави доста по разнообразна програма,включително и местните станции.

 55. 55 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Националното радио е една от държавните институции, които държи страната жива. Работещите там заслужават увеличение а не намаляване на доходите им. Колкото до предвиденото в закона за бюджета 10% орязване на разходите в бюджетните институции/във всички, по калъп/, това е още едно доказателство, че комунизма още не си е тръгнал от тази територия.

 56. 56 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#26] от "xm...":

  Хайде да не смятаме колко щат според тях им трябва, а да правим сравнения.
  В Дарик щата е 70-80 човека.
  Ама БНР имало регионални и не знам какви центрове!
  Е, и какъв продукт произвеждат? Какъв им е рейтинга? Т.е. колко хора ги слушат?
  Ами, по-малко, отколкото Дарик. Впрочем и Дарик имат кореспонденти на много места в страната. Но не издържат офиси, портиери, счетоводители и т.н. Тези хора са на хонорар - правят репортаж, плащат им. Например Кирил Вълчев също е на хонорар.
  Тъй че щата е раздут поне 3 пъти.
  Защото е държавно.
  Същото впрочем е и при БНТ. И там са 1600 души, а в БТВ и Нова са по 250-280. А рейтингите са обратнопропорционални на щата.

 57. 57 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Чудят се как да "изключат" най-слушания - Волгин.

 58. 58 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Екип от 1450 човека се водят на заплата в БНР. Убеден съм, че подобна медия ще дава резултат с не повече от 100 човека. Останалите са харантутници и нищонеправещи лица с самочувствие на топжурналисти. Нямам предвид Волгин, който от националния ефир, облъчва слушателите с евтина рускокомуноидна пропаганда. Той си заслужава заплатата, но нека му я плащат московските му господари.

 59. 59 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3604 Неутрално

  До коментар [#56] от "fras":
  Ама не ми сравнявайте ябълки с круши, плз!

 60. 60 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#59] от "xm...":

  Ако приемем частните медии за круши, то държавните са не просто ябълки, а гнили такива.
  А обективния критерии за сравнение е рейтингът.

 61. 61 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#47] от "The Core":
  [quote#47:"The Core"]Но каскетите (във форума) се вълнуват единствено от 5-те лева... [/quote]
  Е, 42 112 000 /42 милиона и 112 хиляди левчета/ са тези 5 лева
  "Българско национално радио
  42 112,0"
  Предполагам, това е на нивото на бюджетните разходи на градове, като Добрич, Сливен или Пазарджик.

 62. 62 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#54] от "yanne":
  До коментар [#61] от "zegi":


  Пичове,

  Няма никакво място да сравнявате Дарик с БНР!
  Това е като да сравнявате ръчна количка с камион!

  БНР (и БНТ), щете или не щете, волю-неволю, е част от националната ни култура!
  Нещо като театър "Иван Вазов", националната опера, националната библиотека и т.н...
  И като такова - колкото е "по-скъсано" БНР, толкова по-скъсана и съдрана е и държавата ни!
  Оставете всички тези с по "5 лева джобни" и после викайте: "ууууу.... скапана държава..." Нали?
  Държава, съставена само от цървулани не заслужава нито уважение, нито бъдеще!
  Защото такива мислят само за комата хляб, главата лук и за нов чифт цървули!
  Това ли искате?

  ПП: И не започвайте пак: ... ама няма пари...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 63. 63 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  [quote#62:"The Core"]Пичове,

  Няма никакво място да сравнявате Дарик с БНР! [/quote]Наистина няма.И това не е в полза на БНР.Дарик има много по-добри предавания,с много повече и разнобразни гости.Има много добри политически предавания.И най-важното-постига го с доста по-малко персонал и разхищение на средства.Що се отнася до това как БНР било част от националната култура-ще кажа,че по-скоро би трябвало да бъде,но не е!И сравнения в Националния Театър или Националната Библиотека са нелепи.Щото самото БНР е нелепо,в сравнение с тях.Имало е някаква роля,когато е било едно единствено радио.А Сега далече не е така.сега е просто една социална служба за хора,дето са се самонарекли "елит".И казват,че трябва да им даваме пари,щото са "елит" .

 64. 64 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1096 Весело

  До коментар [#57] от "naiden_pravdev":


  [quote#57:"naiden_pravdev"]най-слушания - Волгин. [/quote]Поръчение да го слушате ли имате?!

 65. 65 Профил на marianaivanova76
  marianaivanova76
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#48] от "clutch":

  Само да ви кажа , че Регионалните радиостанции са точно 372 души от този огромен както ви се вижда състав. Така , че не спекулирайте с по двама -трима души. А симфоничния оркестър е 120 души , има Биг бедн , Народен оркестър и още други музикални формации.

 66. 66 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#63] от "yanne":

  Нелеп си ти!
  Поне вднъж влизал ли си в сградата на БНР на Драган Цанков 4?
  Имаш ли представа какво има вътре и какво и как се прави там?

  Ако не ти харесва сравнението с ръчната количка - то тогава - Дарик е чиста проба кебапчийница. Не съвсе долнопробна, не мирише на шкембе-чорба и чесън, както много други частни, но кебапчийница!
  Това предполагам ще го разбереш!
  А БНР е наистина културна институция!
  Ако съдържанието и не ви удовлетворява - последният начин, да я направите по-качествена, е да я оставите без издръжка и персонал въобще!
  Но се опасявам, че ако заработи перфектно, съвсем няма да ви удовлетвори, дори напротив!
  И съвсем няма да разберете нищо!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 67. 67 Профил на valniko
  valniko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Журналистите от БНР не протестират просто за пари, а за достойно оценяване на труда им. Всички държавни институции на бюдежта издръжка вече направиха исканото 10-процентно съкращение, но сегашното ръководство на БНР някак се надяваше да му се размине. Сега го отнасят тези, които са в ефир и чийто труд може да бъде оценен всяка минута в ефир. Когато станаха наводненията в Аспарухово или земетресението в Перник, нима имаше друг сигурен имф. източник за хората останали с часове без ток???? Сравнението с Дарик е нелепо, защото БНР включва "Хоризонт", "Христо Ботев" , радио "София", "Бинар", предавания за чужбина, има регионални станции в страната и музикални състави като Биг бенда. Функцията на БНР е много по-различна от пазарно ориентираната радио-станция Дарик, няма как там да работят 70 човека, само Симфоничният хор изчерпва тази бройка. Хората от БНР искат прозрачност на разпределението на средствата, това което искат и пишещите по-горе....недейте да си мислите, че сте от двете страни на барикадата. Много жалко, ако изводът от всичко това стигне не по-далече от "нахранете журналиститите".

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 69 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1096 Любопитно

  До коментар [#66] от "The Core":


  [quote#66:"The Core"]Нелеп си ти! [/quote]Защото питам как се изразходват пари,събрани от моите данъци ли?!И в сградата не съм влизал.

 70. 70 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Слушаемост на радиата през 2011 г. (по-ново изследване не намерих):
  1. Хоризонт - 21.1 %.
  2. Веселина - 10 %
  3. Дарик - 6.7%


  Помислете и за хората на възраст, които не искат да слушат задокеанска или нашенска чалга, а да чуят нещо по-смислено, коментарно и раздвижващо ума.

 71. 71 Профил на general
  general
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Каквото и да чуете, да знаете, че става дума за пари. 23 - ма журналисти от програма "Хоризонт" със Силвия Великова на чело, през миналата година са получили като допълнително възнаграждение / над заплатите / около половин милион лева. Те си уредили през годините чрез натиск и изнудване на ръководството, да се заделят средства предварително, в отделно перо. Правят това, за да могат да получават огромните за бюджетна организация пари - законно. Попълват си хонорарни фишове и си ги взимат. За заплатите трябва само да се регистрират, че са на работа. Тези възнаграждения - по големи от депутатски заплати са направили впечатление на бюджетната комисия в НС. За да не излезе , че ограничават свободата на словото, ограничават с 10 % парите за заплати, хонорари и др. допълнителни възнаграждения в БНР. Тези пари се прехвърлят в другите пера на бюджета на радиото. Освободените от ръководството незаети щатни бройки също намаляват възможноста да се разпределят икономиите като допълнително възнаграждение.
  Опитът да се намалят надзаплатните пари на журналистите води до това брожение, което бе добре отрепетирано преди години със свалянето на още неназначения ген. дир. на БНР Бориславов, който имаше неблагоразумието да ги попита как така в бюджетно предприятие са си позволили да взимат такива пари. Преди дни същите "гениални" и "незаменими" започнаха подписка и принудиха директорът на програма "Хоризонт" - В.Чобанов да си тръгне сам. Имал неблагоразумието да започне да записва, кой колко работи.
  Така, че разни високопарни думи от типа на "концепция" "прозрачност" и т.н. скриват едно - засегнати финансови интереси на тези, които се вторачват така възмутено в "депутатското кюфте". БНР само външно изгрежда с голям персонал. Издръжката на районните радиостанции, пълния естрадно-симфоничиен оркестър , радиохор, народен оркестър, на детския радиохор и много други правят институциата - културен стожер.
  Журналистите като "бялата мафия" на лекарите имат своя "СБЖ" солидарност, която спокойно може да се нарече мафия. Журналист защитава журналист с цената на и без това компрометираната "обективност". Вижте само как една и съща шепа хора се радват на огромен медиен интерес. Групичката с благи лица обяснява, колко принципни са им исканията. Щом червената лампичка на камерата изгасне, лицата им отново придобиват изражението на бирник пред закъсал длъжник. Тези, които получават по 600 лева преминават кротко край тях и никой с камера и микрофон не им обръща внимание. Да, ама заглавията са , че Радиото ще стачкува.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK