Паметник на кирилицата беше открит в монголската столица

Снимката е от прессекретариата на президента.

Снимката е от прессекретариата на президента.Паметник на кирилицата беше открит в монголската столица Улан Батор в рамките на държавното посещение на президента Росен Плевнелиев в Монголия от 10 май, съобщиха от прессекретариата му. Монументът с букви от славянската азбука е в двора на 118-о училище в Улан Батор и на церемонията присъстваха монголският министър на културата, посланикът на Монголия в София, преподаватели и възпитаници на училището, се казва в съобщението.


"Тук най-ясно си даваме сметка за величието на делото на светите равноапостоли Кирил и Методий и на техните ученици - единадесет века след създаването си кирилицата продължава да се използва от над 300 милиона души от Далечния изток през Монголия до сърцето на Европа", каза държавният глава, цитиран от прессекретариата си.


Президентът напомни, че кирилското АБ спаси и обогати много езикови, звукови и културни системи по целия свят. "Нашата азбука днес носи светлина и познание за повече от 50 народа, сред които освен българите и монголците са руският, беларуският, украинският, сръбският и много други. Ние, българите, се гордеем, защото считаме за наш ценен принос запазването на делото на светите братя Кирил и Методий и разпространяването на кирилицата по света", подчерта той.
По думите на Плевнелиев благодарение на делото на светите братя българският и монголският народ са близки въпреки хилядолетната историческа и географска дистанция. "Споделяме не само азбуката си, но и общ културен и цивилизационен код. Нашата кирилица има бъдеще в света, тя означава много повече от писменост – тя е нашият културен и духовен избор. Кирилицата – това сме ние заедно и доказателство за това е този паметник, поставен в двора на училище. Азбуката ще бъде този здрав мост, който винаги ще ни свързва и ще ни показва пътя", каза още президентът.


Преди церемонията Плевнелиев обсъди с монголския си колега Цахиагийн Елбегдорж развитието на двустранните търговско-икономически отношения. Росен Плевнелиев определи Монголия като важен партньор и приятел на България в Азия. Хилядите български възпитаници днес играят важна роля в модернизирането на Монголия, посочи той.


"Ще надградим двустранните отношения в областта на минното дело, фармацевтиката и козметиката, енергетиката, в земеделието и производството на храни, в информационните и комуникационните технологии, отбраната, както и в изграждането на модерна инфраструктура. Търсим всестранно партньорство и сътрудничество", каза държавният глава. "Ще бъдем вашият глас в Европейския съюз и искрен приятел. Българският парламент ратифицира Рамковото споразумение за партньорство и сътрудничество между ЕС и Монголия и съм убеден, че това споразумение ще стимулира укрепването на българско-монголските отношения, особено в икономическата област", допълни той.


Монголската страна проявява интерес и към опита ни в изграждането на столичното метро, като предстои посещение на кмета на Улан Батор в София. 


Българските фармацевтични компании ще бъдат окуражени да създават съвместни предприятия с монголски партньори за производство на лекарства, обяви още президентът Плевнелиев. В областта на енергетиката страната ни притежава голям опит в експлоатацията на възобновяеми енергийни мощности. В сферата на производството на храни български компании също имат потенциал да развият съвместни производства в Монголия за износ на трети пазари. Двамата президенти са обсъдили и потенциала за производство и реализация на българска специална продукция в отбранителния сектор.


Президентът Цахиагийн Елбегдорж също отбелза големия потенциал за развитие на двустранните търговско-икономически отношения. Според него предстоящият съвместен бизнес форум, който ще се проведе на 12 май в Улан Батор, ще стимулира директните контакти между българските и монголските компании. Произвеждани в България продукти с успешна реализация на европейския пазар да се произвеждат и в Монголия, поиска президентът Елбегдорж. Предстои и посещение на земеделския министър на азиатската държава, който е български възпитаник.


Двете страни ще работят и за засилване на образователния обмен чрез размяна на студенти. В България над 3500 монголци са получили висше образование или специализация и днес те заемат важно място в обществения живот на нашата държава, заяви монголският президент.


В присъствието на двамата президенти бяха подписани Споразумение за изпълнение на "Програма за техническа помощ в сектор "Земеделие", Споразумение между образователните министерства на България и на Монголия за реализация на стипендиална програма в областта на аграрните науки за обучение на монголски студенти в български държавни висши училища, Споразумение за научно сътрудничество между БАН и Монголската академия на науките, както и Меморандум за разбирателство между министерствата на външните работи на България и на Монголия.


В Улан Батор държавният глава Росен Плевнелиев проведе и разговори с председателя на Великия държавен Хурал на Монголия Зандаахуу Енхболд и с министър-председателя на страната Чимед Сайханбилег.


Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 487 Любопитно

  Крайно време е да не се казва КИРИЛИЦА или БЪЛГАРИЦА!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1074 Неутрално
 3. 3 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Президентът Плевнелиев всеки път учудва с безсмислието на заниманията си.

  А в дух на прозрачност и демократичност - няма ли да публикуват колко струват тези пътувания на данъкоплатеца - самолетни билети, хотели, гости, дневни пари?

 4. 4 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 816 Неутрално

  силно се съмнявам, че повече от 50 народа пишат на кирилица

 5. 5 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 701 Гневно

  Ние пък откриваме паметници на генерали-окупатори (Жуков), докато в четирите ни най-големи града (София, Пловдив, Варна, Бургас) най-големите паметници остават тези на същата армия-окупатор.
  Междувременно опитът на група истински патриоти да възстановят БЪЛГАРСКИ паметник в центъра на София е бламиран по всякакъв начин от национални предатели, гравитиращи около БСП и ДС.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 6. 6 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Няма такова нещо като "славянска" азбука.
  Азбуката е българска.
  "Великославяните" от москва да си измислят нова легенда, тази вече не минава.

  #KOЙ номинира бокова!
 7. 7 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 429 Весело

  "По думите на Плевнелиев, благодарение на делото на светите братя българският и монголският народ са близки"

  Абе какво говориш, направо сме си братовчеди.
  Те и без това македонците ни викат татари и монголи.
  Всъщност Плевнелиев май беше македонец.

 8. 8 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 267 Неутрално

  И къде е новината, предвид че кирилицата е официалната азбука в Монголия?

 9. 9 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Поляците, чехи, слованци, хървати, те не са ли славяни, пък си пишат спокойно на латинеца и ич не им пука...
  Пък и кви славяни сме ние?
  Де са блондиките ве?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 10. 10 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 429 Весело

  [quote#5:"Сашо"] паметници на генерали-окупатори (Жуков)[/quote]
  Тебе пък Жуков кога те е окупирал???

 11. 11 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#4] от "ilinko":

  Няма какво да се съмнявате, просто вземете да четете малко повече.

 12. 12 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#6:"АНТИРАШИСТ"]Няма такова нещо като "славянска" азбука.
  Азбуката е българска. [/quote]

  Така е, а също винаги съм се чудел какъв е този "Църковно-славянски език". Народ "църковни славяни" не знам да е съществувал. Все си мисля, че това е българският от времето, когато руснаците са приели християнството от български свещеници.

 13. 13 Профил на WARPANDA
  WARPANDA
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Адмирации към президента и издигнатия паметник. Сега мурзулажа ще почне да квичи под темата. И наистина е крайно време да "ударим" по ръцете Руснаците за азбуката и езика. Това трябва да е национална кампания!

  Pandamunion! http://www.examiner.com/list/russia-s-top-120-lies-about-ukraine
 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1176 Любопитно

  Българската азбука е единствената в света, благословена и осветена от Ватикана през 868г. от папа Адриан Втори...

 15. 15 Профил на WARPANDA
  WARPANDA
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#14] от "palav_nik":

  Това си ни е светинята на нас. Запазила се толкова векове, минала през робства, но запазена. Това трябва да ни е национална политика да е пазим, също както демокрацията и свободата. Малко се порадвахме на свободата от освобождението до новото червено робство. Никога не трябва да забравяме.

  Бог да пази България!

  Pandamunion! http://www.examiner.com/list/russia-s-top-120-lies-about-ukraine
 16. 16 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#11] от "ikar_01":

  Е, точно де, четох... гледах в Уикипедия и има 12 страни в които кирилицата е официална писменост.

  За други езици, които ползват кирилица както и да ги броя не ги докарвам до 50, въпреки, че в това число слагам и например кюрдски, който се говори в Русия, Килдин-саамски език, който се говори от 600 човека и дори и румънски, въпреки, че там на кирилица не се пише от средата на 19ти век.

  Ако имате повече информация ще се радвам да я споделите.

 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  [quote#12:"aralambi"]"Църковно-славянски език". Народ "църковни славяни" не знам да е съществувал. Все си мисля, че това е българският от времето, когато руснаците са приели християнството от български свещеници. [/quote]
  Точно така е.
  С една любопитна подробност.
  Ако тогавашен "църковен славянин" слуша това,което каканижат сегашните попове,нищо няма да разбере.
  ПРОИЗНОШЕНИЕТО на българския език от онова време е
  КОРЕННО РАЗЛИЧНО ОТ СЕГАШНОТО.
  Донякъде по-приличащо на произношението в сегашния ПОЛСКИ ЕЗИК
  С НОСОВИ ГЛАСНИ
  А и лексиката между говоримия и ЦЪРКОВНО-ДВОРЦОВИЯ
  език е РАЗЛИЧНА.

 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  [quote#16:"ilinko"]дори и румънски, въпреки, че там на кирилица не се пише от средата на 19ти век. [/quote]
  Не е само кирилицата.
  До преди 2-3 века ОФИЦИАЛНИЯТ ЕЗИК в Румъния е БЪЛГАРСКИЯТ
  Но с цел да се избегне русификацията се въвежда диалекта на латински,говорим от тамошното латинизираното население,в комплект с латинската азбука.

 19. 19 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#9] от "СДС":

  Почти да повярвам че, поляците пишат на латиница

  ХИ хи!

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 20. 20 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#19] от "klatikurti":
  Почти да повярвам че, поляците пишат на латиница
  ХИ хи!
  ............
  Нали? Големи будали са поляците, хем на латинеца пишат ( имат няколко нобелиста), хем пък и католици, вместо православни кирилопишци.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 21. 21 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 487 Гневно


  Преглед на профил
  Вонин
  Рейтинг: 1459 Любопитно

  1
  12:33
  11 май, 2015  Крайно време е да не се казва КИРИЛИЦА, 'А' БЪЛГАРИЦА!

  ДА СЕ чЕТЕ - 'А' БЪЛГАРИЦА! ТАЗИ ПИСМЕНОСТ Е НАША!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Не знам Плевнелиев какво общо има, освен в качеството си на ленторез в случая, че е споменават толкова. Паметникът е дело на Николай Овчаров - и като проект, връзки с монголското правителство, финансиране.. А изпълнението е на Спас Киричев.

  Буквите А, Б и В са най-отдолу, което символизира това, че те са основата на всичко.
  Буквите К и М са заради създателите на азбуката.
  Буквите Ю и Я най-отгоре показват уникалността на азбуката ни, тъй като те нямат аналог като букви.

  А мястото, на което е сложен може само да ни радва - такова централно място засвидетелства огромно уважение към нас.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#20] от "СДС":

  ś, ł, ż, ę, ć, ą, ó, Все латински букви.

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#3] от "12345":

  На тоз пост видяхме, уви да седят
  разни смешници всеки прежен път.
  Чужди дипломати с тях се подиграха
  И нашата гордост грубо поругаха.
  Всички президентски действия до днес
  бяха клоунада - липсваше им чест.
  Защото философ, адвокат и агент
  в тези дни мрачни до този момент,
  папкаха кроткона тази софра -
  Какво точно правеха никой не разбра!
  Но ето че сега всичко се смени
  Инженерът Плевньо глупости трещи
  Как до този пост той се е добрал
  Още се чуди народът ни цял!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#23] от "klatikurti":
  ś, ł, ż, ę, ć, ą, ó
  ............
  Много ясно.
  Това са букви, които са приспособени към спецификите на славянския език.
  Точно същите букви ги има и в чист, латински вид.
  Или може би искаш да кажеш, че немците не пишат на патиница, понеже имат букви като
  ü, ö, ä..
  Ъ?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#9] от "СДС":

  Цахиагийн Елбегдорж - а сега някой да го изпише на латиница!

 27. 27 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1343 Весело

  До коментар [#23] от "klatikurti":
  Аз мислех, че се шегуваш, а ти май сериозно не си в час
  "Полската азбука се основава на латиницата. Тя се състои от 32 самостоятелни букви."
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%B0
  "Азбуката на английския език се основава на латиницата и има 26 букви."
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%B0

  nemo malus felix, minime corruptor.
 28. 28 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#26] от "Един препатил":
  Цахиагийн Елбегдорж - а сега някой да го изпише на латиница!
  ...........
  Кое?
  Tsakhiagiin Elbegdorj

  nemo malus felix, minime corruptor.
 29. 29 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#28] от "СДС":

  [quote#28:"СДС"]Tsakhiagiin Elbegdorj[/quote]

  Че може - може. Но не звучи толкова добре.


 30. 30 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Обаче монголците са убедени че това са руски букви.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 31. 31 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Абе факт е, че има българска кирилица и руска кирилица. Разликата е в малките букви, в главните почти няма. Впрочем, този сайт на Дневник използва руска кирилица (малките букви са просто намалени големи) . В българската малките букви и, ц, т, п например се изписват закръглени подобно на ръкописните(или като латинските u, m, n).
  Така, че формално погледнато ми е интересно паметник на коя азбука е открил Плевенлиев.

 32. 32 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#22] от "Darth Plagueis":

  да и аз не разбрах централната роля на Плевнелиев в тази новина. Освен че е произнесъл някакво псевдо патетично слово. Надявам се дневник да включат детайлите, които ти си написал, за да има новината някаква добавена стойност а не да звучи като "Из дневника на Росен в чужбина".

 33. 33 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#27] от "СДС":

  Напротив, в час съм и се шегувам! Все пак съм в Полша от години

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 34. 34 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#33] от "klatikurti":

  В Полша, в Щутгард, Пловдив, курти е навсякъде.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 35. 35 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Хубава разходка! България е богата страна и може да си я позволи.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 36. 36 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#34] от "СДС":

  Само в Швеция(Vasteras), Полша(Krakow) и за малко в Германия(Берлин) съм живял. За съжаление не и в Пловдив.

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 37. 37 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#12] от "aralambi":

  Никой никога не е говорил на църковно-славянски в ежедневно общуване. Затова и езикът се казва така, защото се ползва в църквата, главно от славяни (и от румънци).

  Старобългарският е друг език, вярно, много сходен с църковно-славянския, но различен.

 38. 38 Профил на DL
  DL
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Дори да оставим настрана чужденците, повечето българи също смятат, че кирилицата е създадена от Кирил и Методи... Защо се поддържа тази заблуда - не мога да си обясня. Имам предвид в България, за другите държави обяснения се намират.

 39. 39 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "СДС":

  Какви сме като няма да сме славяни? От ДНК гледна точка може и да имаме примеси от други етноси, но в езиков аспект сме си точно славяни. И от великобългарски биенета в гърдите вече ми се гади.

 40. 40 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#27] от "СДС":

  А кирилицата, дето някои тука дори искат да я кръщават "българица", се основава на... гръцката азбука! Към която са добавени няколко буквички (б, ж, и, ц, ч, ш, щ, ъ, ь, я и ю), които често си приличат силно помежду си (ш със щ, ъ със ь; ю идва от свръзване на i и о, съвременните й и я са заети от руската гражданска азбука, б е по подражание на в).

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  " Всъщност това е поръчка на византийския император."

 42. 42 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#14] от "palav_nik":

  Кирилицата е българска азбука, а глаголицата е осветена от папата. Глаголицата е създадена като изцяло нова славянска азбука, а кирилицата е адаптирана гръцка азбука според навиците на българската администрация, която е пишела с гръцки букви.
  Глаголицата се използва в Хърватско до 18 век, където в далматински манастири се пише на глаголица.

 43. 43 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "aralambi":

  Църковнославянски е редакция на старобългарския, заета в България и Сърбия от Русия през 18 век. Поради унищожаването на местната традиция от османското нашествие (всъщност не напълно)

 44. 44 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Разстроено

  До коментар [#39] от "lechevalier":

  Ами това е едничкият извор на самочувствие на половината смазани люде в тая смачкана държавица! Нещо чели, нещо недоразбрали, и вече са в облаците!

 45. 45 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Това са земите , от които са дошли племената завзели територията ,позната днес като българия. Никога не сме произхождали от славяните, нито пък имаме общо с някакво си там християнство. Тези са като прапрапрапра дядовците ни.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 46. 46 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#39] от "lechevalier":
  но в езиков аспект сме си точно славяни
  ..........
  В езиков аспект, французите,испанците и англоговорящите са полулатини...
  Начело с румънците.
  Гади ми се съветски българи.
  Ти може и да си славянин, виж си смуглите очи и черните къдрици в огледалото и иди в Чехия, Полша, да им обясниш, че сте роднини.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 47. 47 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#14] от "palav_nik":

  И българския (не църковно-славянския!) е обявен за третия език, с който може да се прави Богуслужение!!! След латинския и гръцкия. Едва по-късно, след като повечето славянски държави приемат християнството (даваме им Четмо и Писмо), езика им се преименува църковно-славянски. Съвременния български е една много опростена версия, докато например руския, който е много консервативен в това отношение, прилича доста повече на оригинала.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK