Прокуратурата ще разследва квесторите в КТБ за преправянето на договори

Прокуратурата ще разследва квесторите в КТБ за преправянето на договори

© Анелия НиколоваПрокуратурата е образувала досъдебно производство за умишлена безстопанственост срещу квесторите в Корпоративна търговска банка  (КТБ) Елена Костадинчев и Станислав Лютов.


Разследването срещу тях е за това, че в периода ноември 2014 г. - 26 март 2015 г. не са положили нужните грижи за запазване на имуществото на КТБ, от което са настъпили значителни щети за банката, гласи съобщенито на Софийска градска прокуратура.


Миналата седмица премиерът Бойко Борисов съобщи, че в последните си дни в обявената в несъстоятелност банка двамата квестори са преправяли договори с преференциални лихви на обикновени. По този начин титулярите им са могли да получат обезщетения от 100 хил. евро от Фонда за гарантиране на влоговете, на каквито не биха имали право.
Двамата квестори в КТБ заявиха, че действали по указания на БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете, които са спазвали точно. Те определиха обвиненията като "необосновани" и настояха да бъде извършена експертна оценка, за да се докаже, че действията им са били в рамките на законовите разпоредби.


Разследването ще се проведе от следовател от Следствен отдел на Софийска градска прокуратура.


Разпоредено е да се установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и изплатените суми по тях, в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност.


Ще бъдат разпитани като свидетели депозантите, получили средства от привилегированите депозити и всички длъжностни лица, имащи отношение към този процес. По досъдебното производство ще се изиска цялостната документация, отнасяща се до освобождаването на средства по договорите и самите договори. Възложено е назначаване на съдебно-финансова експертиза.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK