Съюзът на съдиите към ВСС: Спрете да кадрувате тайно и да плашите несъгласните

ТЕМИДА РАЙОНЕН СЪД

© Анелия Николова

ТЕМИДА РАЙОНЕН СЪДВ поредно писмо до Висшия съдебен съвет Съюзът на съдиите в България напомня на Висшия съдебен съвет, че кадруването с неясни задкулисни мотиви и отмъстителното отношение към магистратите, критични към съвета, рушат престижа на съдебната власт и са несъвместими със задълженията на този орган, каквито са определени от конституцията и Закона за съдебната власт.


Поводът този път е заседанието на ВСС на 30 април, на което съветът не избра председател на Софийския апелативен съд, а след това опита да накаже съдията от СГС Красимир Мазгалов, известен с критичното си отношение, като не гласува той да придобие несменяемост, въпреки че оценката от атестацията му е много добра.


Целта на ВСС - да уплаши и принуди несъгласните магистрати да мълчат
В двуличното поведение на мнозинството на ВСС Съюзът на съдиите  вижда незаинтересуваност на  мнозинството на съвета към последствията за собствената му репутация.
Подобен "стандарт" на работа на ВСС пряко рефлектира върху вътрешната мотивация в самата професионална общност и руши доверието на гражданите както във ВСС, така и в съдебната система като цяло, предупреждава  Съюзът на съдиите.


Но не само това - подобно лицемерие и отмъстителността към несъгласните с този "стандарт"  на ВСС целят да уплашат всички несъгласни магистрати и да ги принудят да мълчат, напомня съсловната съдийска организация.


В писмото ССБ заявява на ВСС и да спре да руши авторитета на съсловната организация чрез медийни изяви на негови членове, според които е укоримо да се работи по проекти, финансово подкрепени от определени донори, без обаче да посочват какви са проектите и дали са добри или лоши за съдебната система. През изминалата седмица председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров в опит да защити кръга във ВСС, говорещ лицемерно едно, а гласуващ друго, нападна съдийската организация и "един медиен кръг" с твърдението си, че задкулисието се проявявало в ползването на финансова подкрепа от фондация "Америка за България".


"Напомняме, че информацията в какви проекти участва ССБ е публична и е видима на интернет страницата на организацията с конкретно описание на изпълняваните дейности и преследваните с тях цели", отвръща Съюзът на съдиите.


Публикуваме пълния текст на писмото на Съюза на съдиите в България до Висшия съдебен съвет. Вътрешните заглавия са на "Дневник":


Съсловната съдийска организация не може да остане безучастна към зачестилите безпринципни и непрозрачни решения на кадровия орган, превърнали се, за всеобщо разочарование, в тревожна тенденция.


Многократно Съюзът на съдиите в България се е обръщал към Висшия съдебен съвет (в различните му състави) по повод незащитими от гледна точка на тяхната легитимност решения. С две от Вашите решения, взети на 30.04.2015 г. обаче беше демонстрирана липсата на каквато и да било чувствителност у мнозинството на съвета към възможните последствия за репутацията на колективния орган както пред професионалната магистратска общност, така и пред обществото. Създаването и утвърждаването на  подобен "стандарт" на работа на ВСС пряко рефлектира върху вътрешната мотивация в самата професионална общност и руши доверието на гражданите както в съвета, така и в съдебната система като цяло.


Извън съмнение е, че решението, с което ВСС не избра председател на Софийския апелативен съд, е непрозрачно и поредно олицетворение на


неясния, задкулисен и неразбираем подход в кадровата политика на съвета


Няма друго обяснение за съществената разлика между броя на изразилите положително становище за кандидата и този на гласувалите "за". Това не е първото немотивирано решение на органа, но се отличава от други подобни заради активната проява на част от членовете му да заявят открито нечестна позиция. Този факт поставя, меко казано, под основателно съмнение притежанието на изискваните от Конституцията на Република България качества, заради които, предполага се, са били избрани за членове на ВСС. Негативният ефект от подобно поведение не се нуждае от нарочно доказване.


И ако все пак считате, че такова решение магистратската общност е склонна да "преглътне", а обществото – да подмине, то сходно отношение не бива да очаквате при никакви обстоятелства относно


опита Ви да отстраните съдия Красимир Мазгалов от системата без нито едно гласно изразено мнение срещу него


Пълният стенографски протокол от заседанието на 30.04.2015 г. все още не е изготвен, но от отразеното в медиите става ясно, че сте "произвели" решение, с което въпреки оценката "много добра" от атестацията на съдия Красимир Мазгалов не сте гласували неговата несменяемост.


Тоест, приели сте, че той следва да напусне системата. Това е сторено без нито едно изразено мнение "против". Единствено благодарение на намесата на двама от членовете на ВСС "решението" е било прегласувано, в резултат на което колегата от СГС не бил практически уволнен.


Начинът, по който се е развило решението по този казус, е


висше проявление на порочна и абсолютно неприемлива кадрова практика на ВСС


Същевременно той демонстрира отчетливо негативната нагласа на органа към магистратите, изразяващи открито своите позиции по важни за съдебната власт въпроси. Няма съмнение, че първоначалното "решение" е продукт на желанието на някои от членовете на ВСС да накажат съдия, ангажирал (заедно с други негови колеги) вниманието Ви с проблеми за управлението на съда, в който работи и изявил публично становище по същия въпрос.


Така е, защото не се съзира никакъв друг мотив за отрицателен вот – нито един от участващите в заседанието не е изтъкнал такъв. При това положение гласът "против" за придобиването на несменяемост за колега, който не е попадал в полезрението на ВСС по друг повод освен във връзка със споменатата по-напред негова активност, може да се тълкува еднозначно като акт на отмъстителност и


своеобразно "предупреждение" към останалите магистрати


Отправеното към последните послание е ясно – в случай че си "позволят" да критикуват статуквото, те трябва да очакват неблагоприятни последици в кариерното си развитие.


Такъв сигнал не може да се излъчва от ВСС, защото на юристите, притежаващи високи професионални и нравствени качества, с каквито се предполага да са членовете на ВСС, поначало следва да им е чужда подобна мисъл.


Като гарант за независимостта на съдебната власт ВСС би следвало да е активен участник в съзиданието на културата на независимост на съдийската общност, а не да "громи" магистратите, проявяващи признаци на такава, като ги заклеймява и "наказва". Проявеният от ВСС подход в коментирания случай е изключително неприемлив, защото е абсолютно несъвместим с идеята за ролята на този орган. Именно по тази причина случилото се в заседанието на 30.04.2015 г. не може да бъде игнорирано.


Затова ССБ приема за абсолютно наложително да изрази своята позиция, а също и да ангажира с конкретния казус вниманието на международните магистратски организации, в които членува: Международната съдийска асоциация, Европейската асоциации на съдиите и МЕДЕЛ – Европейски магистрати за демокрация и свобода.


Наред с горното, ССБ използва повода да отбележи категорично несъстоятелността на опитите на някои членове на ВСС да рушат авторитета на съсловната организация чрез медийни изяви, в които формират внушение, че представлява укорима и проява на задкулисието дейността по реализиране на проекти, финансово подкрепени от определени донори. Чрез тези проекти се осъществяват полезни идеи за развитието на съдебната ни система, които по различни причини не са реализирани от самия ВСС, нито са осигурени финансово от бюджета на съдебната власт. Подобни дейности, осъществявани  именно чрез проекти, не са прецедент, а са постоянна и обичайна практика за магистратските организации във всички страни по света и никога тази тяхна активност и потребност от развитие не е подлагана на критика. Ето защо призоваваме въпросните членове на ВСС, ако имат данни за "укоримостта" на дейностите, извършвани от ССБ  в рамките на
 различни проекти и с партньорството на различни НПО


да представят доказателства за това пред обществото и медиите


както и да упражнят правомощията си по закон за ангажиране на отговорност на магистратите, извършили конкретни нарушения. Ако обаче тези медийни изяви са само израз на персонално отношение на съответните членове на Съвета към ССБ, то призоваваме ВСС да анализира това тяхно поведение и формира становище дали и доколко последното е съвместимо с изискванията за етично поведение на неговите членове. Напомняме, че информацията в какви проекти участва ССБ е публична и е видима на интернет страницата на организацията с конкретно описание на изпълняваните дейности и преследваните с тях цели.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До тук добре, но съдиите трябва да напънат още за да изхвърлят прогнилия ВСС. Стачка, протест, бойкот.

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тричане! Тричане!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  До коментар [#1] от "event_horizon":


  [quote#1:"event_horizon"]До тук добре, но съдиите трябва да напънат още за да изхвърлят прогнилия ВСС[/quote]

  И ние трябва да понапънем, още повече че нас няма как те да ни уволнят, а така, те се чувстват относително сами и в тази мътна система, която те описват, а ние търпим и и плащаме заплати и издръжки, винаги ще бъдат атакуеми от техните началници, като абсолютно арогантния Ясен Тодоров или Цацаров.

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  Поведението на ВСС показва ,че имат подкрепа или от МС , или от НС. Без граждански натиск реформата няма да стане!

 5. 5 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 289 Гневно

  Искам европейски прокурори да подхванат тази висша смет. Сами никога няма да се изчистят.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7531 Неутрално

  Ако видите жена с черни очила, с машинка за броене на пари в едната ръка и меч в другата, то знайте – това е родната ни Темида.

  karabastun1@abv.bg
 7. 7 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#4:"hodounski"]Поведението на ВСС показва ,че имат подкрепа или от МС , или от НС.[/quote]

  За съжаление съдебната система е независима от останалите две. По конституция. Тоест - те сами трябва да се изчистят от гнилите ябълки. И тук вече си прав - граждански натиск до откат.

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 8. 8 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#4:"hodounski"]Без граждански натиск реформата няма да стане! [/quote]

  Затова Съюзът на съдиите, трябва да оповести незабавно в интернет, имената и адресите на съдиите във ВСС. Сигурен съм, че реформата може да бъде направена само за една нощ..

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3315 Весело

  До коментар [#8] от "dombi":

  Ще вземат от Орешарски картата на задните входове .

 10. 10 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#9:"hodounski"]Ще вземат от Орешарски картата на задните входове . [/quote]

  Лично аз, бих ги чакал точно там.

 11. 11 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Това писмо да го адресират така:"До свекъра на Д.Пеевски, хотел "Берлин".
  Все пак, той е управител на "ВСС АД".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2709 Гневно

  """. . . Такъв сигнал не може да се излъчва от ВСС, защото на юристите, притежаващи високи професионални и нравствени качества, с каквито се предполага да са членовете на ВСС, поначало следва да им е чужда подобна мисъл.. . ."""
  ====================
  ++++++++++++++++
  ++++++++++++++++
  ++++++++++++++++

  И както казва бай П.Бочаров :
  - Да ! ДА ! Ама НЕ !
  То бива тепегьозлък във ВСС ,
  но вече минава всякакви допустими граници !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9017 Неутрално

  Докога ще оставят този ВСС да се гаври със съдебната система.Май и него с тоягата трябва да го изгонят,щом сам не иска да си отива.

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Всички сте на бунището.Вече не се вярва в съда.

 15. 15 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Всичко може да се реши по един много лесен начин. Оттук нататък да се забрани анонимното гласуване във ВСС. Всички решения, абсолютно всички, да се вземат при явен вот и при обикновено мнозинство на присъстващите. Без никакви изисквания за 13 гласа или колкото е там. Тогава тези хватки вече няма да важат. И ще се вижда кой за какво гласува. Платените съдии веднага ще лъснат като черен конец на бели гащи. И всеки вот да бъде лично аргументиран от съответния съдия - "аз гласувам против, защото считам, че ...". В момента с този таен вот само подклаждаме корупцията и господин "успял на 33".

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 16. 16 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  Тези без бой нема да си бегат от ВСС....много топло местенце и яко гушене...

 17. 17 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Определено трябва както миналата година тричахме БСПДПС, то тази да тричаме ВСС.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 18. 18 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 233 Неутрално
 19. 19 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 762 Неутрално

  http://www.americaforbulgaria.org/grants/view/G6K6W6fV

  Аз не виждам проблем в целите на гранта.

  @)----,--'--
 20. 20 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Похвално е, че Съюзът на съдиите разкрива порочните действия на ВСС, но само с писма проблемът ВСС няма да бъде решен.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 21. 21 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#20] от "Lady Zeppelin":

  Трябва скалпел, при това остър.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK