Увеличават се наетите на минимална заплата, според КНСБ

Пламен Димитров

© Анелия Николова

Пламен ДимитровУвеличава се броят на хората, наети на минимална работна заплата, съобщи във Велико Търново
президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров, цитиран от БТА.


По думите му 270 хиляди души получават минимална работна заплата, което е 11.6 процента от всички наети по трудовоправни отношения у нас към момента. По данни на Института за социални анализи към КНСБ средната работна заплата у нас през 2014 година е била със 17 на сто по-ниска от тази през 1990
година.


Позицията на КНСБ е да се промени договарянето на минималната работна заплата на национално ниво, посочи Димитров. От организацията предлагат граници, които да се актуализират всяка година в зависимост от растежа на икономиката.
"Искаме долната граница на минималната работна заплата да е 125 процента от прага на бедността, а горната да е 50 процента от средната работна заплата", каза президентът на КНСБ.


Конфедерацията предлага промяна в методиката, по която се определят минималните осигурителни доходи за отделните дейности и категории на труда.


От синдикатите са подготвили над 30 страници законодателни промени към Кодекса на труда.


Едно от основните предложения е нарушаването на правото на синдикално сдружаване да бъде криминализирано, за да имат по-голяма тежест колективните трудови договори. Президентът на КНСБ постави оценка 3.5 по шестобалната система на работата на правителството.


Във Велико Търново президентът на КНСБ участва в дискусионен форум, посветен на цената на труда, като част от проявите, свързани с 25-ата годишнина от създаването на синдикалната организация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK