Увеличават се наетите на минимална заплата, според КНСБ

Пламен Димитров

© Анелия Николова

Пламен ДимитровУвеличава се броят на хората, наети на минимална работна заплата, съобщи във Велико Търново
президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров, цитиран от БТА.


По думите му 270 хиляди души получават минимална работна заплата, което е 11.6 процента от всички наети по трудовоправни отношения у нас към момента. По данни на Института за социални анализи към КНСБ средната работна заплата у нас през 2014 година е била със 17 на сто по-ниска от тази през 1990
година.


Позицията на КНСБ е да се промени договарянето на минималната работна заплата на национално ниво, посочи Димитров. От организацията предлагат граници, които да се актуализират всяка година в зависимост от растежа на икономиката.
"Искаме долната граница на минималната работна заплата да е 125 процента от прага на бедността, а горната да е 50 процента от средната работна заплата", каза президентът на КНСБ.


Конфедерацията предлага промяна в методиката, по която се определят минималните осигурителни доходи за отделните дейности и категории на труда.


От синдикатите са подготвили над 30 страници законодателни промени към Кодекса на труда.


Едно от основните предложения е нарушаването на правото на синдикално сдружаване да бъде криминализирано, за да имат по-голяма тежест колективните трудови договори. Президентът на КНСБ постави оценка 3.5 по шестобалната система на работата на правителството.


Във Велико Търново президентът на КНСБ участва в дискусионен форум, посветен на цената на труда, като част от проявите, свързани с 25-ата годишнина от създаването на синдикалната организация.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Синдикатите много насериозно се взеха.Искат да управляват държавата.

 2. 2 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2323 Весело

  150 нюанса сиво?

  I Want To Believe
 3. 3 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

  В ЕС няма дъфжава с толкова малко синдикати колкото у нас и заради това няма държава с толкова голямо социално неравенство!

  Политиците това ги устройва напулно, защото им позволява да демагогстват на тема социална справедливост.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 4. 4 Профил на gench
  gench
  Рейтинг: 488 Весело

  "Едно от основните предложения е нарушаването на правото на синдикално сдружаване да бъде криминализирано, за да имат по-голяма тежест колективните трудови договори. "

  Само това е достатъчно, за да си даден нормален човек сметка за какви дебили става дума... силни синдикати има вече само в неработещи икономики, кой ще ги остави да си разиграват коня тези соц.дебили...

  А за бройката на минимална заплата - ако продължават да слушат глупостите на тези малоумници, числото само ще продължава да се увеличава с вдигането на осигуровките... икономикс 101, ама чука писател, чукча не читател

 5. 5 Профил на Never surrender
  Never surrender
  Рейтинг: 274 Любопитно

  Искаме, искаме ... А какво давате?

  Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Този е поредния с доживотен мандат. На колко работници е представител?....

 7. 7 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#4] от "gench":
  [quote#4:"gench"]А за бройката на минимална заплата - ако продължават да слушат глупостите на тези малоумници, числото само ще продължава да се увеличава[/quote]

  Трябва да слушат Каролев и ленинградския философ...
  Упсс..
  Преквалифицирал се е у нас в икономист, та даже е легнал на бюджетна хранилка в СУ другарят Станчев..
  Накрая получавате тази гледка: https://www.destatis.de/EN/PressServices/Press/pr/2015/05/PE15_160_624.html;jsessionid=6CF024A18FDC0F582B0FC5B2E52C98F5.cae1
  А, да не забравя, получавате и непрекъснатите обяснения, че сте некадърни, мързеливи и крадливи, та затова гледката е такава.
  Вие обаче не се притеснявате от това, а повтаряте обвиненията, сякаш не се отнасят точно до такива като вас.

  Ecrasez l’infâme
 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  За сега са минимална а след време ще се осигуряват през Терминал 2.
  До там го докараха дрОгарете станали бизнесмени за една нощ.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  Тези синдикати в България са просто като прикачени към властта,която и да е тя.

 10. 10 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ми кво се учудва тази умна глава.При положение,че МРЗ непрекъснато се увеличава административно,без зад това да стои какъвто и да е икономически ръст,логично все повече хора ще се оказват на МРЗ .

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#7] от "Graf":

  Съотношението 1:10 с немската заплата напълно корелира с производителността на труда, която прозира по всеки повод.

  Дойче Тройхандсагентур за 24 месеца приватизира цялото ГДР, заедно със собствеността на ГЕСП, армейските имоти, горския и поземления фонд. Тук след 25 години още има държавни предприятия, а за военни и др. имоти да не подхващаме дума..

  Всяка сурин по 1 час 10 човека метат бордюра на Цариградско шосе между Плиска и Алея Яворов сред облаци прахуляк. В Германия едно камионче с четка минава с 50 км/ч даже не разбираш, че върши някаква работа освен пътуването.

  В Германия булстатът на физическо лице се генерира автоматично и си го има наличен като ЕГН-то и ЛНЧ-то у нас. Ако искаш да го ползваш, звъниш да ти го издиктуват по телефона или да ти го пратят по пощата. У нас - отиваш в "Информационн обслужване", плащаш 25 лева за картонче, попълваш една молбичка, минаваш пак след 7 дена.....

  Каквото пипнеш, все същият порядък. Къде 20 пъти по-бързо, къде "само" 8 пъти, но средната стойност си е определено около 1:10

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 872 Любопитно

  "Едно от основните предложения е нарушаването на правото на синдикално сдружаване да бъде криминализирано, за да имат по-голяма тежест колективните трудови договори."-За диктатура на пролетариата ли става въпрос?Защо шикалкавиш,кажи си го направо!Повече хора ще те разберат.

 13. 13 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 659 Неутрално

  ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е, ЧЕ СЕ ПОЛУЧАВА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА, А ЧЕ СЕ РАБОТИ КАТО ЗА ПО-МАЛКО!!!!  Простете главните букви, но не се сдържах да не го извикам.

  @)----,--'--
 14. 14 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Там, където има силни синдикати има слаби предприятия, най-вече на държавни субсидии. Демек ако има какво да се лапа и ако може да се изнудват политици – най-добре.

  Я да направят синдикат в магазина на някой мол и да вземат да определят заплати с браншови и колективни договори пък после като фалира магазина ще викат „каква я мислихме, кава стана“.

  @)----,--'--
 15. 15 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#11] от "cinik":

  Тази с производителността и производната - заплата сме я научили наизуст.
  Като направим обратната операция - заплати и производна прословутата производителност и почва едно скърцане, ама ти го правиш по-качествено.
  Как беше?
  Бате к*уре и т.н.

  Ecrasez l’infâme
 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#15] от "Graf":

  Обръщението "Бате к*ре, ....", съотв. "Како х*йне..." се ползва само в лингва-франгата на аристократичните кръгове със седалище жълтите павета, плюс редовно навъртащите се около тях. То е израз на висок обществен статус, фабрични директори и началник цехове не са го чували даже...

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 17. 17 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#15] от "Graf":

  Графе,стига с мантрите и дай конкретно с цифрите и афктите.
  След като една държава има най ниската производителност-какви заплати искаш да имаш-най високи ли ?
  За да има държавата по високи заплати и да има в дългосрочен план най високи заплати,какво според теб трябва да се направи ?
  а)Да се мрънка и хленчи
  б)Да се увеличи производителността на икономиката

 18. 18 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Увеличават се наетите на минимална заплата. В превод, увеличава се сивият сектор.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 19. 19 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  [quote#1:"rosiraycheva50._"]Синдикатите много насериозно се взеха.Искат да управляват държавата. [/quote]

  Роси, на синдикатите им е работа да се вземат "на сериозно", вече! При този див капиталистически манталитет на работодатели-назначени за бизнесмени, някой трябва да поеме, вече наистина, защитата на наемната, колко ли е като брой, работна сила/ръка!

 20. 20 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2269 Любопитно

  [quote#11:"cinik"]Съотношението 1:10 с немската заплата напълно корелира с производителността на труда, която прозира по всеки повод. [/quote]

  Понеже съм тъп, обясни как "корелират" отношенията на българския цървул, с лачения чепик на назначения за бизнесмен довчерашен "другарю Директор/партиен секретар", че нещо като споменеш Германия и ми се замайва главата! И Там няма ли синдикати? Или това са капиталистически отживелици?!

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  [quote#20:"batzdravo"]като споменеш Германия и ми се замайва главата! И Там няма ли синдикати? [/quote]

  Немските синдикати са си баш синдикати. Те самоорганизират работниците за пазарлък с работодателите. Никога няма да чуеш, да се мешат в данъчната политика, както нашите дъвчат ли дъвчат искането за отмяна на плоския данък. Никога и немски синдикат няма да протестира за вдигане на осигуровките на членовете си, както правят нашите, докато в същото време искат и квоти за ваучери за храна, което е заплата в нагура, без никакви осигуровки - нито малки, нито големи. Никога и няма да допуснат, едни работници да плащат от пенсиите си тези на другите работници, както става у нас с категорийния труд и ранното пенсиониране.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 22. 22 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#21:"cinik"]Никога няма да чуеш, да се мешат в данъчната политика, както нашите дъвчат ли дъвчат искането за отмяна на плоския данък. Никога и немски синдикат няма да протестира за вдигане на осигуровките на членовете си[/quote]

  Не протестират, защото тези неща вече са уредени в Германия.

 23. 23 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  И защо скоро стачкуваха, след като всичко им е наред?!... И пилоти?! И железничари?! И сигурно и други...
  И какво пречи, и тук да се достигнат подобни параметри на защита на работещите наемници, за да има мир?!

 24. 24 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1815 Любопитно

  [quote#17:"kapitalcho"]а)Да се мрънка и хленчи
  б)Да се увеличи производителността на икономиката[/quote]
  В) да се оправи правораздаването, за да има предвидима бизнес среда и да дойдат свестни инвеститори
  Г) да се озаптят държавните дотации за БДЖ, Топлофикациите, тютюни и други бюджетоизточващи схеми.
  Д) да има прозрачност при държавните поръчки
  Е) да се приемат общинските бюджети само с местен референдум
  Ж) да се приватизират (ама нормално, като във ГДР) системите за здравно осигуряване и пенсионната система (просто няма начин да се мине без застрахователи и работещи фондове, а държавно-олигархичните структури не са нито едното от двете).
  З) да се вкара електронна администрация (естонски тип), както и да се опрости старта на микропредприятията — да им се спести бумажщината и лицензирането дето е като за голяма фирма, и да се направят отстъпки в посока семейна фирма от един-двама младежи без стаж + един-двама безработни в предпенсионна възраст (двата сектора, дето безработицата е убийствена).
  И) да се плаща на учениците заплата (стипендия) според показаните знания на незадължително, месечно външно (по европейски стандарт) оценяване. Така де, както виждаме, не е достатъчно само да се посещава училище заради едната закуска, а трябва да се придобиват знания.
  Останалото ще си се нареди постепенно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 25. 25 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1815 Любопитно

  [quote#20:"batzdravo"]Понеже съм тъп, обясни как "корелират" отношенията на българския цървул, с лачения чепик на назначения за бизнесмен довчерашен "другарю Директор/партиен секретар", че [/quote]
  Примерно, ако там съседа на местния фризьор прави самолети и може да плати подстригване от 20 Е, то твоя съсед, прави (ми не, не прави самолети или антибиотици), та ще трябва да го подстрижеш срещу 1-2 Е. За хлебаря, шофьора на автобуса и останалите е същото. При капитализма, платежоспособното търсене определя цената на услугата.
  Това с партийните бизнесмени отмира — последните бастиони са тези около държавните поръчки и обръчите около политиците на власт, ама и там се пропукват и прокъсват мрежите.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#22] от "Fazer":

  В Германия има много данъчни вратички за богатите, които са тема на непрестанни скандали. Примерно знаеш за семейните фондации на собствениците на Алди, БМВ, Фолксваген. Знаеш, че собствениците на Либхер, Метро, боята за коса Велла, кафето Якобс, Mюлер Милх, Баухаус, Kюне унд Нагел, спортисти като Себастиан Фетел и половината тенисисти - всичките са там....Само Клаус Кюне и Карел Либхер имат общо 15 милиарда евро по сметките си.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 27. 27 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#26] от "cinik":

  Почти всичките от изброените са със сметки или в Швейцария, или на Кайманите. Днъчни врати има навсякъде, не виждам, как това е свързано със синдикатите и защита на работническите права.

 28. 28 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#27] от "Fazer":

  Върни се сега на коментар #22, където твърдеше, че тези неща били "уредени" в Германия, затова синдикатите си траели. Ето как са уредени, както сам се съгласи - сметки в Швейцария и Кайманите, а в самата Германия - семейни фондации със стотици милиарди, необложени с данъци по сметките.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 29. 29 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#21] от "cinik":

  мда коментара изключуително на място...

  Аз се чудя като може отпуската по договор да ти е повече от 20 дена защо никой не се договаря . А в една Германия един хамалин сигурно започва с ПОНЕ 25 дена платен годишен отпуск...

  www.soundcloud.com/x2805
 30. 30 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#29] от "dj x2805":

  A има ли в Германия такива курбан-байрями и рамадани като нашите, ужким с "отработване в събота", в резултат на което между Великден и 24 май стопанството работи на половина капацитет, а след това започват летните отпуски.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 31. 31 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#30] от "cinik":

  Абе да ти кажа понеже имам доста контакт с ГЕРМАНСКИ колеги, бая си почиват и те. Но там не сливат нищо - ако искаш да почиваш си взимаш отпуска...

  www.soundcloud.com/x2805
 32. 32 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 659 Неутрално

  [quote#29:"dj x2805"]Аз се чудя като може отпуската по договор да ти е повече от 20 дена защо никой не се договаря [/quote]

  Аз съм си договорил 30 работни дни отпуск. Ама си ги изработвам с над 8 часа дневно работа, пътувания и пр.

  @)----,--'--
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK