Футболни фенове от Варна обвиниха общинари в "груби нарушения с общинска собственост"

Бившият Варненски кмет Кирил Йорданов награждава Иван Славков по времето когато той беше президент на ПФК "Спартак Варна" и преди да бъде арестуван за сводничество, пране на пари и др.

© Str

Бившият Варненски кмет Кирил Йорданов награждава Иван Славков по времето когато той беше президент на ПФК "Спартак Варна" и преди да бъде арестуван за сводничество, пране на пари и др.Фенове и привърженици на футболния клуб "Спартак Варна" разпространиха отворено писмо до членовете на Общинския съвет в града, в което твърдят, че органите на местното самоуправление и представителите на изпълнителна власт в продължение на години са допускали "грубите нарушения" при разпореждането с общинската собственост.


Според текста на писмото базата на клуба - стадион "Локомотив" вече четири години се използва неправомерно от акционерното дружество "Професионален футболен клуб Спартак".

Договорът за отдаването на стадиона под наем е сключен през юни 2001г. от бившия областен управител на Варненска област – Николай Пантев. Той е имал десетгодишен срок на действие и е изтекъл през юни 2011г.


"От този факт "следва, че стадионът се управлява вече повече от четири години без правно основание, пише в текста на разпространеното днес писмо. С акт за частна общинска собственост от 25 ноември 2009г., общината (Варна) става собственик на имота и следва да следи за изпълнението на задълженията на наемателя – "Професионален футболен клуб Спартак" АД, който по силата на договора за наем е следвало да освободи предоставения му стадион за общественополезни дейности и развитие на спорта".


Според феновете на "Спартак" и до момента не става ясно защо общината не се е погрижила за собствеността си, "допускайки


една фирма със съмнителна репутация
да управлява имот с данъчна оценка почти 3 млн. лв.без никакво правно основание?".


В писмото си феновете на футболния клуб настояват да получат отговор "дали бездействието от страна на Община Варна представлява умишлена безстопанственост или пропуск, който ще бъде отстранен в най-кратки срокове?". В случай, че не бъдат взети мерки те настояват за намеса на прокуратурата, която да установи има ли извършено престъпление.


Авторите на писмото твърдят също, че вече са получавали неколкократни отговори от страна на общинската администрация във Варна, че освобождаването на стадион "Локомотив" след изтичането на договора за наемането му от "Професионален футболен клуб Спартак" АД не е било поискано заради направените в него вложения.


Според цитирания от феновете договор от юни 2001г. след неговото прекратяване Община Варна е трябвало да получи безвъзмездно направените от наемателя подобрения и така да приключи отношенията си с него.


В разпространеното днес писмо е коментирано и решението, с което през юни 2006г. общинските съветници във Варна са решили да апортират в дружеството "Спортен комплекс Спартак" АД общински имоти. При неговото основаване с 66% от дружествените дялове съдружник на Община Варна (с останалите 34%) е компанията "Барет ауто" на бившия общински съветник от ДПС и бивш президент на ПФК "Спартак – Варна" Иван Славков.


През 2013г. Славков беше осъден от Варненския окръжен съд на


10г. затвор за създаване и ръководене на въоръжена престъпна група
за разпространение на наркотици, склоняване към проституция, трафик на хора и пране на пари. През февруари т.г. прокурорът от бургаския Апелативен съд Георги Кузманов поиска тази присъда да бъде завишена на 12г., а делото все още не еприключило.


При учредяването на "Спортен комплекс Спартак" за представител на Общинския съвет в него беше избран Янко Станев (тогава съветник от ДПС, а сега от СДС). В момента неговото място е заето от брат му Валентин.


Според авторите на днешното писмо, учредяването на дружеството "Спортен комплекс Спартак" представлява "кражба от жителите на град Варна. Непаричната вноска, оценена на 3.202 млн. лв., към момента на вземането на решението за нейното извършване, може и да е имала формално законново основание, но днес, когато вече футболен клуб "Спартак Варна" не съществува, наличието на публично - частно партньорство между Община Варна и (...) "Инжстрой" ЕООД е крайно ненужно, дори вредно за жителите на Варна", пише в писмото.


По тази причина феновете на "Спартак Варна", искат от Община Варна да излезе от дружеството и да изтегли апортираните имоти в него.


Според общински юристи обаче подобен ход е невъзможен, тъй като след апортирането им общинските имоти вече са собствеост на новото юридическо лице "Спортен комплекс Варна". При излизане от него няма гаранции за възстановяването на общинското имущество, твърдят те.


По същия начин преди няколко месеца от местната администрация във Варна отговориха и във връзка със


скандала около друго дружество - "Спортен комплекс Варна".


В него през 2005г. общината апортира 136 хил. кв.м. собствени терени срещу 35% от дяловете. Останалите 65% бяха записани от партньора й "Химимпорт" срещу парична вноска. Цел на дружеството беше построяването на нов градски стадион, но и до този момент това не се е случило. Неотдавна компанията, в която общината е миноритарен собственик, започна и разпродажба на апортираните имоти. Мотив за това беше липсата на средства за реализирането на целите й.


В предмета на дейност на "Спортен комплекс "Спартак" през 2006г. е записано, че той трябва да се занимава с "организиране и провеждане на спортни събития и меропрития...". Според авторите на днешното писмо обаче тези ангажименти не са били изпълнявани, което е основание, да бъде поискано закриване на дружеството. "Общественият интерес днес изисква това престъпно съдружие да бъде развалено и стадионите, спортните зали и всички други обекти за осъществяване на спортни дейности да бъдат върнати обратно на техните собственици – гражданите на град Варна", пишат в отвореното си писмо феновете на "Спартак Варна".


Пак според тях кметът на Варна Иван Портних е поел ангажимент да потърси решение на проблема по време на предстоящото заседание на Общинския съвет във Варна, насрочено за 13 май.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Футболните фенове от Варна да поемат варненската прокуратура и да действат...

 2. 2 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 608 Весело

  Фенове и привърженици на футболния клуб "Спартак Варна"

  Автора да дешифрира разликата, ако може

 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  промяна във Варна се усеща , асфалтира се пътя от катедралата към Златните ,така че да вярваме ,че и по този въпрос ще се усети промяна .

 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1423 Весело

  До коментар [#2] от "Моди трий нищо да не остане!":

  Едните требе да са радикализирани...

 5. 5 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 755 Неутрално

  И това всичко е свързано с имоти на Спартак.
  Какво се случва с имотите на Черно Море е друга, дебела книга.
  тим-тим-тим...

 6. 6 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#2] от "Моди трий нищо да не остане!":

  Ако към тях се присъединят запалянковците, положението ще стане неудържимо

  Virtus est medium vitiis.
 7. 7 Профил на Станислав Георгиев
  Станислав Георгиев
  Рейтинг: 233 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK