Спешната помощ в България ще се ремонтира на три нива през следващите 4 години

Спешната помощ в България ще се ремонтира на три нива през следващите 4 години

© Анелия НиколоваПромените в центровете за спешна медицинска помощ в България ще протекат на три нива. Първото предвижда преоборудване на автопарка с 600 нови линейки в страната, което трябва да стане в следващите 4 години. 


Това обясни министърът на здравеопазването Петър Москов по време на посещение в обновения филиал на Центъра за спешна медицинска помощ в Радомир, цитиран от "Дарик". Центърът е ремонтиран с 15 000 лв., осигурени от общината и разполага с нова напълно оборудвана линейка, осигурена от Министерство на здравеопазването.


По-голямата част от новите линейки - 400 от 600 - ще се осигурят със средства от ЕС, а останалите 200 - от държавния бюджет. Вече са налице 56 нови реаномобила и 14 центъра, оборудвани с телемедицина, отбеляза Москов. Благодарение на телекомуникационните устройства, спешните екипи ще имат лесна връзка със специалисти в близките болници. 

Второто ниво от програмата за ремонт на спешната помощ е оборудването на центровете със стационари до 10 легла за наблюдение и лечение до 24 часа и преценка за по-нататъшно лекуване на пациентите. Третото ниво пък е реконструкцията на спешните приемни на болниците и осигуряването на апаратура и персонал за тях, обясни още министърът.


На въпрос за политиката за ваксините и настояването на организации да отпадне задължителния им характер Москов ги определи като голямо постижение на медицината и заяви, че няма да променя политиката на държавата заради необективните страхове на родители. "Здравните ни показатели драматично се различават със средноевропейските. Вероятността за смърт на дете до 5-годишна възраст е три пъти по-висока в България в сравнение със средноевропейската", посочи още министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Преразглеждане на задължителния режим на ваксиниране по настояване на "организации"...
  Боже, боже, колко простотия ходи по земята и хората...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Някой да напише, че това не е реформа, а само говорене?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#2:"Darth Plagueis"]Някой да напише, че това не е реформа, а само говорене? [/quote]

  Искам да напиша, че 600 линейки се произвеждат и оборудват за 6-10 месеца. Ако е въпрос на разпъване на локуми, за да заседим на министерския стол 4 години, явно реформата е много мърдосана.

 4. 4 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Това е много добре.Браво на Министър д-р Москов,една сериозна крачка.

  Tony
 5. 5 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1633 Любопитно

  """"""""""""""""""""Здравните ни показатели драматично се различават със средноевропейските. Вероятността за смърт на дете до 5-годишна възраст е три пъти по-висока в България в сравнение със средноевропейската", посочи още министърът. """"""""""""""""

  И затова практиката за поставяне на ваксини няма да следва "средно европейските практики", а ще следва "нашенските практики", които ни осигуряват, три пъти по-висока смъртност !

 6. 6 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Ама Москов май се гласи за още 4 години? Закъсване от всякъде, приказки и бъркотия

 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дундурук":

  Не знаех, че рпоизводството на линейките е част от задължението на министерството. Което към днешна дата е на 6 месеца.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#7:"Darth Plagueis"]Което към днешна дата е на 6 месеца. [/quote]

  По 6 , по 6 месеца кредити на доверие и животът ни мина.

 9. 9 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дундурук":

  Те линейките може да се оборудват и по-бързо, но бюджета за закупуването му не може да дойде изведнъж. Всяка година по 1/4 обновяване и нещата се получават. Ако чакаме всички на куп, никога няма да стане.

 10. 10 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Малей,ако не е тоя ЕС,цяла Европа да дава...кво ще правим?! А как и какво ще крадем,откъде..не питам!
  Цели 4 години ще се точи за едни 600 линейки,егати държавата,егати грижата за хората и живота им...
  Малко милиарди теглите,а...

 11. 11 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#9:"primaxm"]Те линейките може да се оборудват и по-бързо, но бюджета за закупуването му не може да дойде изведнъж.[/quote]

  Тая скапана държава няма 30-40 милиона за нови линейки? При над 3млрд. годишен бюджет на Касата? ТОВА ДА НЕ Е ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА БЕ? Това са 600 смотани линейки? Жълти стотинки, ако въобще ще се прави реформа.

 12. 12 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 233 Весело

  [quote#3:"Дундурук"]Ако е въпрос на разпъване на локуми, за да заседим на министерския стол 4 години, явно реформата е много мърдосана.[/quote]

  +++++++++++++++++++++++++++

  точно такъв е въпроса,както винаги в България!Затуй съм казал мандатите да са от по 1 година,поне 4 пъти по-бързо ще става,какви са тия сега 4 годинки,то почти петилетки,бе?!

 13. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#9:"primaxm"]Всяка година по 1/4 обновяване и нещата се получават. [/quote]

  Всяка година по 8млрд. за пенсии ( половината фалшиви и предсрочни), по 100 млн. на всеки празник за купуване на гласовете на пенсионерите, а няма 30-40 милиона за спешна помащ за същите тези пенсионери?

 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дундурук":

  Кви кредити на доверие? Линейките са договорени, средствата са осигурени, разпределението им също. Какво доверие, като тук имаш реално свършена работа?

  В страната има 400 линейки, а към момента вече са подменени 56 от тях, това са почти 15%.
  Освен, че се подменят, общият им брой се увеличава драстично. Ремонтират се спешни центрове.

  Но това е лошо, нали..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на www
  www
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Това не е реформа, а ремонти. За бърза помощ трябват кадри какви?, парамедици, доктори, сестри? Например почити никъде няма длъжност шофьор на линейка. Нова организация - например в Австралия щат с населението на БГ (7,5 милиона) и 8 пъти по-голяма площ има 4000 човека персонал, а в БГ той е почити 7000 и линейките закъсняват за разлика от тамошните. Трябва да е ясно какви са стандартите, какви са отговорностите, наказанията и наградите в бърза помощ. В статията се споменава за легла в центровете - какви са тези глупости, малко болници ли има за да се направят още десетки такива. Кой ще наблюдава тези легла, какви възможности за диагностика и лечение ще има в центровете на бърза помощ, как ще се разпределят пациентите с аналогичните структури в спешните отделения на болниците?
  Досега само глупости бълва министъра по темата, само новите линейки са добра новина но без цялостна реформа бъдете сигурни че новите машини няма да бъдат комплектовани, там където трябва няма да ги има, а на други места ще ръждясват по паркингите, с една дума нищо няма да се промени.

 16. 16 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  <На въпрос за политиката за ваксините и настояването на организации да отпадне задължителния им характер Москов ги определи като голямо постижение на медицината и заяви, че няма да променя политиката на държавата заради необективните страхове на родители.>
  Много и безмозъчно си падаме по-модите. Чули нашенците, че някъде на Запад ваксинирането не е задължително и хайде и ние. Видяла жабата, че подковават вола и вдигнала крака.
  В Германия се завръщат болести, които се смятаха за изкоренени с ваксинациите и затова искат да въвеждат наново задължителна ваксинация.

 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  [quote#15:"www"]В статията се споменава за легла в центровете - какви са тези глупости, малко болници ли има за да се направят още десетки такива. [/quote]

  Олеле... Къде-къде по-добре е линейката да обикаля из болниците и те да я препращат една към друга, нали?

  Пълно е с експерти.

  И да, ремонтът на спешната помощ ама изобщо не е реформа, нали? Страхотия...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 870 Неутрално

  На три нива с кръгово движение. Така няма да пречи на движението на парите от здравната каса.

 19. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  И кой ще се качи на тези 600 линейки ? Московеца ли ? Спрете вие от Декламаторския блок с блъфовете . Спрете с технократските си глупости и виждания за апаратура, линейки, техника и лекарства насаждани от политическата класа . ЧОВЕШКИЯТ ФАКТОР Е НОМЕР 1 ЗА ДА ИМА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. Утре някой може да купи и 6000 линейки, които няма да може да паркират 5 дни, но няма да има кой да се качи в тях, няма и да има . Ей така ще си чака населението тези линейки да го прегледат, звънейки 52 пъти на 112, а те няма да се мръднат, дори шофьор от любопитство няма да се качи, камо ли лекар там. Проблемът е , че за техника и линейки някой получава комисионни, а за качване на заплащането на персонала няма кой да даде комисионни....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  Като това е малко,какво е свършено през миналите 10 години,например.Нищо,абсолютно нищо.

 21. 21 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 571 Любопитно

  [quote#1:"Dr. G."]Преразглеждане на задължителния режим на ваксиниране по настояване на "организации"...
  Боже, боже, колко простотия ходи по земята и хората...[/quote]


  До коментар [#1] от "Dr. G.":

  Четох, в Австралия, че мюсюлманските общности настоявали за отмяна на задължителния режим на ваксиниране.
  Техният премиер предложил на партията си да внесе закон, обвързващ ваксинирането със всякакъв друг социален достъп - майчински, обезщетения за безработица, социални помощи и т.н.
  Предполагам, няма да са много изправените пред такава дилема...пък ако ще и сам Тангра да им повелява...

 22. 22 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Голям страх от прилагане на румънския модел. Да го извикат този палестинец, въпроса не е само до линейки, а цялостна смяна на модела. Линейките стоят в стоянките на пожарната, купени са хеликоптери санитарни самолети. Дали 1 милиард беше по-важно се даде за саниране, отколкото за спешна помощ?

  Или 20% при саниране да се плаща от собствениците, а тия 200 милиона щяха да са сериозна сума за спешната помощ.

  Дали съм прекалено мнителен, но ако собствениците на имоти трябваше да платят някой лев, щяха ли да са по-чувствителни към някои далавери?

  Или такива неща не се случват в България?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 23. 23 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#19] от "Dr_Doolittle":

  Точно така.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 24. 24 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 747 Неутрално

  С паричната стойност на автопарка на НС колко линейки могат да бъдат закупени и защо е по-важно да има лимузини, от това да има модерни линейки ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK