Кабинетът иска увеличен прием на студенти по приоритетни за обществото направления

Кабинетът иска увеличен прием на студенти по приоритетни за обществото направления

© Георги КожухаровПрез новата учебна година ще бъде увеличен планираният прием на студенти по приоритетни за обществото направления като педагогически и информационни науки, машинно инженерство, архитектура, биотехнологии, растителна защита. Това се очаква да реши на утрешното си заседание правителството, съобщиха от правителствената информационна служба.


Държавните висши училища ще може да приемат нови 58 386 студенти, а частните – 15 812. Очакваният прием на докторанти е 2143 за държавните ВУЗ-ове, 110 – за частните, и 313 – за научните организации.


Утвърденият брой на приеманите за обучение на студенти и докторанти се основава на принципа за широк достъп до висше образование – достигане на равнище от 36% завършили висше образование на възраст между 30 и 34 г. през 2020 г. Това ще способства и за създаването на по-широки възможности за обучение във висшите училища в рамките на концепцията за учене през целия живот, се казва още в съобщението.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK