Прокуратурата е изискала указания на БНБ към квесторите на КТБ

И.д шефът на "Банков надзор" в БНБ Нели Кордовска, за която стана известно, че е изтеглила парите си от КТБ ден преди поставянето на банката под особен надзор

© Юлия Лазарова

И.д шефът на "Банков надзор" в БНБ Нели Кордовска, за която стана известно, че е изтеглила парите си от КТБ ден преди поставянето на банката под особен надзорПрокуратурата е изискала указания на длъжностни лица от Българска народна банка (БНБ) към квесторите на Корпоративна търговска банка (КТБ). Сред тях са и такива, издавани от и.д шефа на банковия надзор Нели Кордовска, стана известно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).


Той коментира завоалирано разследването, образувано в понеделник срещу двамата квестори Елена Костадинчев и Станислав Лютов, за безстопанственост в особено големи размери. То започна няколко дни след като премиерът Бойко Борисов спомена, че двамата са позволили много договори за преференциални влогове да бъдат превърнати в такива за обикновен влог и по този начин банката е била източена. По този начин титулярите им са могли да получат обезщетения от 100 хил. евро от фонда за гарантиране на влоговете, на каквито не биха имали право.


Двамата квестори в КТБ заявиха, че действали по указания на БНБ и фонда за гарантиране на влоговете, които са спазвали точно. Те определиха обвиненията като необосновани и настояха да бъде извършена експертна оценка, за да се докаже, че действията им са били в рамките на законовите разпоредби.
От централната банка отказаха да са давали указания да предоговарят под каквато и да е форма влогове.
"От БНБ са изискани всички указания, които централната банка и всички отговорни длъжностни лица в нея са давали на квесторите, както общи указания за начин, по който следва да се процедира, така и указания, които са давани по конкретни въпроси", заяви Цацаров, без да уточнява дали става въпрос за предоговаряне на договорите. 


Вчера парламентарната комисия за КТБ съобщи, че от БНБ е имало противоречиви указания към Костадинчев и Лютов. "Това, което много изненада комисията днес, е, че не само БНБ е имала серия от указания към квесторите, оказа се, че има различни по време указания, които в своя смисъл са доста противоречиви", обясни председателят на комисията Десислава  Атанасова, цитирана от "Медиапул". За пример тя даде, че на един и същ въпрос квесторите са получили едно становище от управителя на централната банка Иван Искров, а в друго време противоположно мнение от изпълняващата длъжността подуправител за банковия надзор Нели Кордовска.

Името на Кордовска стана известно с това, че тя е изтеглила влога си в КТБ ден преди банката да бъде поставена под специален надзор.


"Вие искате от мен да предреша с отговорите си цялото досъдебно производство, включително и до присъда. Т.е виновни ли са длъжностни лица от БНБ и квесторите. Присъди на тротоари не се раздават. Стъпките на разследването са следните – трябва да се прецени, първо, имало ли е депозити с преференциални лихви – между 7.6 и 9.8%, каквито безспорно е имало и моите и вашите влогове не са с такива лихви. Второ, от всички преференциални влогове за кои е упражнено правото да бъдат развалени договорите с едностранно предизвестие. И, трето, от всички договори, за които е извършено разваляне, по кои са изплатени обезщетения от фонда за гарантиране на влоговете. В банката е налице информация кои са лицата – физически и юридически с преференциална лихва, както и кои са се опитали да превърнат тези договори в непреференциални и на кого са изплатени", заяви още Цацаров.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Arcopix
  Arcopix
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Да не се окаже, че указанията са откраднати от нечий личен автомобил минути преди да бъдат предадени?

  ...
 2. 2 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "има различни по време указания, които в своя смисъл са доста противоречиви" Така е когато се действа по целесъобразност

 3. 3 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Прокуратурата има право да разследва каквото си иска - включително защо слънцето изгрява от изток, а не от юг например. Въпросът е какво ще се открие.

  Също така, моля дайте 2 или 3 причини да вярваме на Йордан Цонев и Десислава Атанасова?

 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#1:"Arcopix"]Да не се окаже, че указанията са откраднати от нечий личен автомобил минути преди да бъдат предадени?[/quote]
  Хи хи, спрял служителя на БНБ по нужда, и крадци отмъкнали указаниятаа. И квесторите кво да правят без указания, кво да правяят....аха, да -сетили се - ще опънат народа да плаща.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 960 Весело

  Цацата доказано не може с две ръце да си хване задните части, пък тръгнал да ми лови източилите КТБ. Айде малко по-сериозно!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Тези указания като че са шепнати на ухо!
  Вземат се - вх №,подпис,печат,проверява се кой ги е получил,как ги е приложил и следват обяснения.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Цацаров,във всяка банка има депозити с различна лихва.Зависи от периода,от големината,от валутата.Ако има три или петгодишен депозит,т.е. няма да ти тегля през това време,като риска от инфлацията си е за моя сметка,много ясно,че ще ми дадат висока лихва.И ценните книжа затова са с различна лихва,има ниско и високорискови,с различна доходност.Който рискува,може и да спечели.

 8. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Да приемем че указанията на БНБ са били - преправяйте. И нашите кротко и послушно шлеват народа?! Нали - невинно...с кофтия леекичко....маскари!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#6] от "xmm":

  Може да са в стил:

  Да се обеси не да се помилва ... И серга да се чудят къде и какви преепибателни знаци е трябвало да има.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Гневно

  Целият управителен съвет на БНБ е за оставка, а бившият шеф на надзора и Искров са направо за затвора! Как може да проспат казуса с КТБ, и при това при толкова много публикации в пресата, че нещо не е наред!? 3.5 милиарда лева бяха най-безсрамно откраднати, а цацаратурата не може да намери виновни!

 11. 11 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  "Стъпките на разследването са следните – трябва да се прецени, първо, имало ли е депозити с преференциални лихви – между 7,6 и 9,8 %, каквито безспорно е имало и моите и вашите влогове не са с такива лихви. Второ, от всички преференциални влогове за кои е упражнено правото да бъдат развалени договорите с едностранно предизвестие. "

  Този или е и***т, или нас ни прави на идиоти.
  1. Като е безспорно, че такива депозити е имало, защо му е на разследването да уточнява имало ли ги е;
  2. Какво значи да е "упражнено правото да бъдат развалени договорите с едностранно предизвестие"?
  А) Цацаров дава правна обосновка за наличие на някакво си "право", което не се третира от международните конвенции, свързани с гарантиране на влоговете;
  Б) Цацаров още отсега ни заявява, че който е упражнил "правото" си да развали договора за влог с преференциална лихва, е действал в рамките на закона (в случая на общия закон - ЗЗД)

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 12. 12 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  “Името на Кордовска стана известно с това, че тя е изтеглила влога си в КТБ ден преди банката да бъде поставена под специален надзор.”

  Колко ли народ и точи ножа, затова че се е правила на умряла лисица?!

  I Want To Believe
 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#8] от "oporna_to4ka":

  Точице! Достатъчно е да са били: "всички срочни депозьити на падежа да се преоформят като разплащателни сметки".

  Няма преференциални, няма преправяне, няма никакви мръсни думички, но резултарът е същия.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#12] от "2.5":

  В статията са го казали само два пъти в текста и един път поид снимката! Сега остава и в коментарите да го повторим 10 пъти!

  По-интересно е дали е бил с преференциална лихва?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#13:"tribiri"]Точице! Достатъчно е да са били: "всички срочни депозьити на падежа да се преоформят като разплащателни сметки[/quote]
  Да отдела, всичко знаете - Професионална работа! Професионалистите сте си професионалисти ....

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 16. 16 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Всички указания, включително и тези с които се нарежда ликвидация на КТБ, не само тематично подбрани.

 17. 17 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  [quote#14:"tribiri"]По-интересно е дали е бил с преференциална лихва?[/quote]

  Ами аз залагам като да е бил!
  Иначе ще излезе че имаме една мила женица, която просто си е спасявала спестяванията, борейки се с душевните си терзания...

  I Want To Believe
 18. 18 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 880 Весело

  Абе само аз ли съм толкова тъп, за да мисля, че катурването на КТБ стана поради раздаването на милиарди лоши кредити, а не заради преференциалните лихви на няколкостотин или няколко хиляди депозита - обичайна практика във всяка една банка?

  Отделен е въпросът, че няма кой да разследва прокуратурата, защото активно участие в събарянето на КТБ имаше и тя, да не говорим за шефовете на БНБ и знаковите политически фигури от всички парламентарно представени през лятото на 2014 г. сили? Някои тиквеници си скъсаха гъзовете да обикалят ТВ студия и да обясняват, че хората трябвало веднага да си теглят парите от банките! И сега се изживяват като спасители на банковата система, а матриалът дето гласува за тях блее доволно!

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#15] от "oporna_to4ka":

  Абсолютно!!!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 880 Весело

  http://www.mediapool.bg/borisov-ospori-stabilnostta-na-darzhavata-i-poiska-priznanie-ot-bsp-i-dps-za-kraha-y-news222023.html
  [quote#18:"БЕЗПАРТИЕН"]Някои тиквеници си скъсаха гъзовете да обикалят ТВ студия и да обясняват, че хората трябвало веднага да си теглят парите от банките! И сега се изживяват като спасители на банковата система, а матриалът дето гласува за тях блее доволно![/quote]

  Ако някой от матриала не е вдянал за кого иде реч, де

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#18] от "БЕЗПАРТИЕН":

  Бъркаш причината и следствието! Катурването стана, защото се даваха космически лихви за да се привлекат едни пари, които да бъдат откраднати. И двете страни по сделките са укорими. Както кражбата, така и алчността и наглостта да рискуваш и после да искаш държавата да ти плати риска.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#17] от "2.5":

  Абе и аз така си мисля.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Абе това с преференциалните договори са пълни глупости. А главният прокурор чак и числа посочил: "между 7.6 и 9.8%" В деня и часа в който аз си откривах депозит в КТБ на всички клиенти даваха такива лихви (е интервала от време беше 5 минути - само докато аз си открия и то за суми равни на моята), ама всеки можеше да се възползва, така че въобще не ми е преференциална лихвата
  А относно Кордовска - ами че то имаше опашки пред банката да си теглят парите хората тогава - които успяхма - успяхме (не сме били малко, иначе банката нямаше да спре плащанията)

 24. 24 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#9] от "tribiri":

  ++++
  Обаче за запетайките вече се учи в първи клас

 25. 25 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#17] от "2.5":

  Е какви терзания да има човек, когато се опитва да си спаси парите?
  По-скоро не е била на преференциална лихва, щото си е от всякъде конфликт на интереси. Най-вероятно братчето (въпреки че бил банкер другаде) е бил с преференциалната (или някой по-далечен роднина)

 26. 26 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  [quote#25:"dan1"]Е какви терзания да има човек, когато се опитва да си спаси парите?[/quote]

  Все пак, не говорим за кой да е човек, а за и.д. шеф на “Банков надзор” на БНБ!

  I Want To Believe
 27. 27 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#26] от "2.5":

  И като такъв моралът го задължава да има терзания, когато си спасява парите ли? Може би щеше да е по-обществено приемливо да ги загуби, но не е ясно какво обществено мнение щеше да се заформи при реализиране на различните сценарии. Така че напълно логично поведение на всеки що-годе разумен човек

 28. 28 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  До коментар [#27] от "dan1":

  Ами този служител, очевидно е ползвал служебна информация за лично цели. Като оставим морала настрана, не съм сигурен, доколко е законно?! Същото е като адвокат или лекар да наруши тайната на пациента/клиента си или да я ползва за лична изгода!
  Четейки последното ви изречение, се надявам да не сте на държавна работа или ако да, поне дайте нишан къде за да не припарвам натам!

  I Want To Believe
 29. 29 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#21] от "tribiri":

  Много си далеч от истината, ще съм любопитен да ми покажеш текстове от НК, които да инкриминират влагането на пари на депозит в банка с лиценз от БНБ като престъпление Щото за раздаването на кредити аз мога да ти покажа такива текстове

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 30. 30 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Двамата квестори в КТБ заявиха, че действали по указания на БНБ и фонда за гарантиране на влоговете, които са спазвали точно. Те определиха обвиненията като необосновани и настояха да бъде извършена експертна оценка, за да се докаже, че действията им са били в рамките на законовите разпоредби."Чакаме експертната оценка.

 31. 31 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#28] от "2.5":

  Абе каква служебна информация - опашките ги даваха по телевизията! И аз ги видях и аз си изтеглих парите (както и много други хора). Да не говорим че даваха пресконференции колко е стабилна банковата система, как прокуратурата проверява фирми в сградата на КТБ, ама те нямали нищо общо с банката и т.н.
  За каква служебна информация говорим?
  Не съм държавен служител, ама много се надявам всички държавни служители да са разумни и да могат да реагират адекватно на такава ситуация, а не като служителите на Топлофикация например (макар и не държавни), които се сетиха да цедират 80-те млн. когато беше късно

 32. 32 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Искам публикувани нарежданията на БНБ за връщане влога на Община Бургас за колко милиона е за какъв период и с каква лихва е.
  Това са Държавни и Общински средства и са от ОБЩЕСТВЕН ИНТЕРЕС инак на есен ще Ви намерим ЦАКАТА.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 33. 33 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#29] от "БЕЗПАРТИЕН":

  Законно е да си вкагаш парите в Банка. Не е законно да изпреварваш преливигированите кредитори, ако банката фалира и парите ти не са гарантирани!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 34. 34 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  изпълняващата длъжността подуправител за банковия надзор Нели Кордовска.

  Името на Кордовска стана известно с това, че тя е изтеглила влога си в КТБ ден преди банката да бъде поставена под специален надзор.

  ......................

  Още ли е на свобода?

  Цацата нещо да каже?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 35. 35 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  До коментар [#18] от "БЕЗПАРТИЕН":

  Не, не сте само Вие. Аз съм още по-тъп и не разбирам и други неща:
  - тези, които са развалили договорите с преференциална лихва не са получили никаква лихва - кого тогава са ощетили?
  - ако не бяха с преференциална лихва тези влогове щяха пак да бъдат изплатени - защо Фондът за гарантиране на влоговете се чувствува ощетен?
  - мисли ли прокуратурата, че като се занимава с вложителите, а не с длъжниците ще събере парите на КТБ?

 36. 36 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 800 Неутрално

  с интерес ще следя темата, понеже досега цацаратурата явно изпълнява само политически поръчки.

  ще ми бъде интересно дали все пак ще свърши нещо на ползу роду,

 37. 37 Профил на xeb1000
  xeb1000
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Кога КТБ даваше 5,9 процента лихва , гръцките банки даваха 2,81 годишна лихва , като знаете какво става в Гърция , като махнете банките гнили ябълки дето ги дава бивол , смятайте колко алчни и тъпи са българите да идат на шест процента в КТБ, башка разликата между лично договорена и важаща зо всички преференциална лихва все още им е тъмна Индия , отчайваща неграмотност или просто костоваци в атака

 38. 38 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  До коментар [#31] от "dan1":

  Ами я си върни лентата, за да видиш, точно кога тази си беше "дръпнала" парите?! Какви опашки, какви 5лв. Ще се потретя, но каката е шеф на Банков Надзор!!! Демек, един от факторите, които не трябваше изобщо да допуска да се стига до въпросните опашки, на които междувпрочем тя изобщо не се беше редила, теглейки в извънработно време?!
  😜

  I Want To Believe
 39. 39 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#38] от "2.5":

  Дръпнала си е парите на 19.06.2014. Опашките са от 17.06.2014:

  http://news.ibox.bg/news/id_2023732896

 40. 40 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  До коментар [#39] от "dan1":

  http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/05/14/2532416_neli_kordovska_e_razpisvala_predogovorenite_depoziti_v/

  Хайде да не си говорим глупости!

  I Want To Believe
 41. 41 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#40] от "2.5":

  Е какво от този линк противоречи на това, което казвам?

 42. 42 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Наистина не разбирам какво се опитвате да докажете!
  Тази кака си е изтеглила парите БЕЗ да се реди на опашка!
  (ако не греша към 20ч. на въпросния ден- демек в извънработно време) Като капак и странната и активност по въпроса с преференциалните депозити!
  Това не е средностатистически гражданин с депозит в КТБ, а шефка на Банков Надзор на БНБ!!!

  I Want To Believe
 43. 43 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#42] от "2.5":

  Нищо! Само задавам въпрос, на който не ми отговорихте!
  Да изтеглила си е парите в 17:09ч на 19-ти (след работно време, поне тогава е осчетоводена операцията) Не знам дали се е редила, дали е използвала интернет банкиране или телефонен разговор. Казвам че всеки разумен човек би се опитал да си спаси парите. Казвам също че не е ползвала служебна информация, защото опашките ги имаше в медиите 2 дена преди това. Не се опитвам да я изкарам "бяла" или "черна"!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK