Съдии поискаха съдебният съвет да спре да гласува с "въздържал се"

Калин Калпакчиев и Камен Иванов вероятно ще се срещнат в по-широк формат и с други съдии от страната.

© Юлия Лазарова

Калин Калпакчиев и Камен Иванов вероятно ще се срещнат в по-широк формат и с други съдии от страната.Съдии от Апелативния съд в София и Върховния касационен съд се срещнаха с двама от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдебната квота - Калин Калпакчиев и Камен Иванов. 


Двамата бяха единствените членове на съвета, които след скандала с проваления избор за председател на Софийския апелативен съд обявиха, че ще поискат оценка от хората, които са ги избрали.


От присъствали на срещата "Дневник" научи, че от двамата няма да се иска да подават оставки, защото в този момент това би било безполезно и ако се случи, ще трябва да бъдат избрани нови членове, но по същите правила, т.е. без пряк избор. 
Стана известно още, че такава среща е закъсняла - съдиите имаха различни въпроси към техните представители в кадровия орган на Темида, а някои поискаха тя да бъде повторена в разширен вариант със съдии от други градове.


На срещата е присъствал и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и ръководителят на наказателното отделение Павлина Панова. Сред отсъстващите е и бил и.д. председателят на САС Стефан Гроздев. Срещата е нямала предварителен дневен ред, като двамата членове вероятно ще запознаят съвета със срещата и ще поставят на дневен ред едно от предложенията на съдия от ВКС да се премахне възможността да се гласува "въздържал се".


Калин Калпакчиев и Камен Иванов са уточнили, че не искат повод да се превръща конкретният провален конкурс за Софийския апелативен съд, защото във ВСС са се натрупали доста негативни събития. "Ние не сме вечно правите. Ако заемем тази позиция, това ще ни доведе до гротеска. Но много хора губят доверие, че нещо се случва. Срам ме е да ви призная, че при мен са идвали колеги, които са ни молели да не изразяваме на глас подкрепата си за тях", е споделил Камен Иванов.


На срещата е присъствал и председателят на ВКС Лозан Панов.

© Цветелина Ангелова, Капитал

На срещата е присъствал и председателят на ВКС Лозан Панов.


В края на април, след като близо час валяха само положителни коментари за единствения кандидат за САС Нели Куцкова, членовете на съвета не я избраха, като броят на гласувалите се оказа по-малък от тези, които заявиха положителни оценки. Днес в залата при припомнянето на този случай съдии са казали, че това е знак, че някой е излъгал.


"Защо има публичност, а няма прозрачност? Защо няма мотиви", е попитала съдия Теодора Стамболова от Върховния касационен съд. Тя, както и други съдии са заявили, че няма смисъл двамата членове на съвета да подават оставка, защото на тяхно място ще трябват да бъдат избрани хора. "А вие поне сте там и колкото и да сте малко, сте някаква съпротива, дразнение към останалите", са коментирали магистратите.


Друга съдия от САС е уточнила как магистрати от съда са настоявали Нели Куцкова да участва в конкурса, как се носело слух, че съдия от Районен съд - Сандански, ще участва в надпреварата и че накрая всички съдии от Апелативния съд София ще си подадат документи за участие.


Някои от съдиите припомниха как в предишния състав на съвета след избора за председател на Софийски градски съд Владимира Янева двама членове - Капка Костова и Галя Захарова, са подали оставки и след това нищо не се е променило.


Друг съдия е повдигнал въпроса, че трябва да се даде отговор на въпроса с какво Калин Калпакчиев и Камен Иванов са полезни с участието си в съвета и какво са свършили за двете години там. Към Калпакчиев имаше въпрос какво се случва с нормата на натовареност, за която той е поел ангажимент.


"Мен ме направиха председател на комисията, за да се проваля. Бойкотираха ме отявлено. Вече има методология за изработване на единната норма за натовареност, до няколко месеца трябва да има резултат. Аз бих си подал оставката, ако няма резултат", е заявил Калпакчиев. Той е обърнал внимание, че във връзка с нормата е било изпратено проучване и от 130 апелативни съдии са се включили 50.


"Този ВСС няма потенциал, освен активно да вреди. Вие сте малко, не може да надделеете. Но какво ще стане, ако подаде оставка и ние се съберем и заявим, че не бихме избрали други по тези правила. Какво ще се случи тогава", е попитала съдия Весислава Иванова от Апелативния съд. Тя е предложила и е съобщила, че е имало заявки и от съдии в страната, които също искат да се проведе среща с членове на ВСС в по-разширен вариант.


"В последните няколко седмици ВСС взе емблематични решения. Преди проваления конкурс такива бяха решенията бяха за освобождаването Петьо Петров, отказът за дисциплинарка на Владимира Янева... В три от апелативните съдилища няма титуляри и трябва да ви кажа, че атмосферата в такъв съд не е добра. Бях на общо събрание на САС и не видях дух в този съд, съжалявам да го кажа", е заявил председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той обърна внимание, че ако не се проведе и четвъртият и петият път избор за председател на САС, то тогава изпълняващият длъжността (бел. ред. - в момента е Стефан Гроздев) ще е изкарал почти половин мандат. "Аз се питам дали това не е целта, точно този и.д. да остане за по-дълго. Замислям се дали да не предложа друг да бъде и.д. до избора на титуляр", е заявил още Панов. Той е подкрепил идеята, че ВСС трябва да бъде разделен на две колегии, като доказателство за това било последният провален конкурс. Според него също гласуването трябва да е явно и е изразил подкрепа да не може да се гласува с въздържал се.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Ама, накрая на месеца защо не се въздържат да си приберат тлъстите заплати?

 2. 2 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Май наистина най-прогнилата с-ма в държавата, това е Темида. Закривай.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 3. 3 Профил на gadbg
  gadbg
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Дами и господа, такъв строи (пропадалешка демокрация) се оправя с "народен съд"...всичките до стената. Ще има и невинни жертви, но това е пътя. Не го одобрявам ,но друг изход няма. Световната исторя е доказала ,че метода работи.

 4. 4 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Дневник- на първата снимка Калин Калпакчиев ли е , или Камен Иванов?

  Много свалихте нивото в последно време- в чисто технически аспект... Вече е доста трудно да се намери статия без правописни грешки...

  Сега коментарът под снимката е за някакви бъдещи срещи на някакви двама души, а на снимката е само един. Дано поне да е някой от споменатите...

  Със същия успех можете да сложите и снимка на някое дърво от парка.

  П.С.: Горното да се разбира като приятелска критика.

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 5. 5 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Любопитно

  Председателят на ВКС заема доста интересна позиция. Това предвещава развитие...

  и най-умният си е малко прост....
 6. 6 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  "Съдии поискаха съдебният съвет да спре да гласува с "въздържал се"

  Както и във всеки бранш , и съдиите не правят изключение . Всяка предоставена възможност за вдигане шум в системата се използва най- рационално . Дори и със съмнителни от професионална гледна точка изяви . Ами ако се спре да се гласува с "въздържал се " , с какво ще се замени ? Какви са причините за такова п редложение ? Това не е ли отнемане правото на личен избор . Имам прекрасни впечатления от даден кандидат , но смятам , че нещо малко не му стига , за да го приема за идеалния кандидат . И не ми се иска да заеме определеното място . Кой може да налага воля над мнението ми? И какъв е тоя избор , когато надбягването е с един кон ? Ами и когато дори и двама , нито единия от предложените кандидати не ми харесва , кой и защо ще ме принуждава да избера единия ? . Е , въпроси може да възникват всякакви и да не се дават никакви отговори . Важното е циркулирането по пресата и телевизионните студиа . Дивиденти няма начин да не се появят . Може и в переспектива .

 7. 7 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  "Мен ме направиха председател на комисията, за да се проваля. Бойкотираха ме отявлено. "

  Не сме ли още в демокрацията ? Явно действат все още тоталитарни принципи - на партията не можеш да откажеш назначение . Лековато звучиш , съдия . Едва ли някой би отказал да ти приеме оставката , щом целта е била да те провалят . А още по- лесно е било да не те избират .

 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 987 Любопитно

  "Въздържал се" е гласуване ПРОТИВ! Ако някой не знае!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7563 Неутрално

  Хора без мнение,за какво ни е такъв ВСС.

 10. 10 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1817 Весело

  [quote#9:"rosiraycheva50._"]Хора без мнение,за какво ни е такъв ВСС.[/quote]

  Да си трият ръцете с него .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK