Руската църква прати "безценен дар" на Светия синод

Кадърът на мощите е изпратен от Светия синод

Кадърът на мощите е изпратен от Светия синодБезценен дар получи Българската православна църква от Руската православна църква – частица от мощите на великия подвижник на благочестието, почитан и обичан от православните българи – св. Серафим Саровски, както и и частици от мощи на руски новомъченици и изповедници." Това съобщи пресслужбата на Светия синод.


По молба на синода дни след отбелязването на 1150 години от покръстването на българския народ и 1145 години от основаването на Българска православна църква Московският и на цяла Русия патриарх Кирил изпратил чрез Нижгородски и Арзамаски митрополит Георгий мощехранителница със светинята, се казва в съобщението.


Митрополит Георгий, в чиято епархия попада Дивеевската св. обител, основана от  преподобни Серафим Саровски и в която се покоят мощите на светеца, е на официално посещение в България от 10 до 14 май. С благословението на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и по покана на Ловчанския митрополит Гавриил митрополит Георгий и придружаващата го църковна делегация, в състава на която е игуменката на Серафимо-Дивеевската света обител Сергия (Конкова), и клирици от епархията участваха в тържествата по повод празника на Ловеч – 11 май, денят на св. братя Кирил и Методий.
Членовете на Руската църковна делегация, придружавани от Ловчанския митрополит Гавриил, предстоятеля на Руското подворие в София архимандрит Филип (Василцев) и секретаря на подворието йером. Зотик бяха приети от патриарх Неофит.


"Надяваме се, че този драгоценен дар ще укрепи още повече вярата и благочестието на православния български народ, както и нашето в Христа единство", каза патриарх Неофит при приемането на светите мощи. Той отправи молба към митрополит Георгий да предаде "най-дълбока благодарност на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил за този драгоценен дар за Българската православна църква, за неговата братска любов и внимание към нас".


"Преподобни Серафим Саровски е посрещал всеки, който е идвал при него, с думите "Христос воскресе! Радост моя!", каза още патриарх Неофит и благопожела: "Нека радостта в Светия Дух в този пасхален период и в целия наш живот да пребъдва с всички нас!  Христос воскресе!"


"Преподобният Серафим Саровски (в света Прохор Сидорович Машнин) е роден през 1754 г. в град Курск в уважавано търговско семейство. Баща му изгражда храмове, а майка му възпитава трите си деца, от които Прохор е най-малкият. От малък желаел да стане монах. Съвременниците на св. Серафим отбелязват, че светият лечител изцелявал не толкова с кротка дума, колкото с любов и радост, които струели от него. Към всички преподобният Серафим с умиление се обръщал с думите: "Радост моя!", се казва в съобщението.


Св. Серафим предал Богу дух на 15 януари 1833 г. Мощите му се пазят в Троицкия храм на Дивеевския манастир, на който той е покровител, съобщават още от синода. Канонизиран е за светец през 1903 г. На тържествата по неговото канонизиране тогава присъствали около 300 000 вярващи, между които и император Николай II със своето семейство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK