Автоинструктори предлагат нови правила за младите шофьори

Автоинструктори предлагат нови правила за младите шофьори

© Цветелина НиколаеваОт Асоциацията на автомобилните инструктори искат по-строги изисквания за неопитните шофьори, съобщи БНТ. Инструкторите настояват и за промяна в листовките за шофьорския изпит, тъй като голяма част от въпросите нямали нищо общо с безопасността на пътя.


Над 100 автоинструктори от страната обсъдиха днес как да се подобри обучението на младите шофьори, а също и да се повиши безопасността на движението през летния сезон.


Те предлагат и въвеждането на полигон при обучението какъвто вече от години не се прилага с възможност на него да се симулират различни ситуации като шофиране при поледица, например.
Обучаващите кандидатите да станат шофьори предлагат още да има повче теоретични часове, да има мерки срещу купуването на книжки и да се засили контролът по пътищата.


Сред идеите е и това новите шофьори да имат по-малко контролни точки, а по магистралите да карат с максимум 100 км в час, а не със 140, каквато е максимланата разрешена по закон скорост.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Аз също ще предложа едно ново правило. Инструкторите да започнат да си вършат работата, да не допускат неграмотни да взимат книжка, да обясняват как се кара кола, вместо курсовете да са - я паркирай там, че е сянка, или днес сме на междуградско до Мировяне, че да си купя мляко.. момче, я отбий тук, да си купя каренце за голфа...

  И ако може да не чакат да дойде време за допълнителните часове, че да започнат да преподават.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И нагледно, с фотоси да ги запознават с последствията за човешкото тяло при катастрофа, без да им спестяват нищо.

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  "се повиши безопасността на движението през летния сезон" - че през зимния сигурно е по-различно?! Теория - изпит, полигон - изпит, градско - изпит и след това от "новите" тестове, с таблети, камери, контрол. А, законът за движение по пътищата е като азбуката, грамотните обаче са все по-малко... А, май се допускат на изпит и без ценз?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Няма млади и стари шофьори, няма добре обучеНи и недобре обучеми, няма жени и мъже ... ИМА ИДИОТИ И НОРМАЛНИ ХОРА ( жертви на идиотите в някои случаи). Много, много рядко стават тежки катастрофи от неможене и неопитност, най-много става от идиотизъм, самочуствие, пияндурство, ниско образование и чувство за беззаконие.

 5. 5 Профил на CAHDOKAH
  CAHDOKAH
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Подкрепям коментара на vandi, да се върнат часовете по етика. На шофьорите не им липсват умения, а възпитание. Аз като бивш инструктор смятам, че предложенията на колегите са чисто комерсиални.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Истината има много врагове, а лъжата-много приятели.
 6. 6 Профил на CAHDOKAH
  CAHDOKAH
  Рейтинг: 374 Неутрално

  @Дундурук го е казал по-точно от мен!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Истината има много врагове, а лъжата-много приятели.
 7. 7 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Истината е, че докато не бъде прекратена корупцията сред инструктори и изпитващи нищо няма да се промени. Нито камери,нито таблети помагат,нито нови и нови изпити / купуването ще стане по-скъпо/ - просто много хора трябва да отидат в затвора /ефективно и със солени глоби /....

  ThePirinEagle
 8. 8 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 998 Неутрално

  В Тексас има само триесетина знака и няколко общи правила - корупция няма. Никой даже не си и помисля. Можеш да караш и знаеш правилата или не можеш да караш. Няма повече катастрофи или проблеми по пътищата от България. Ако сгавиш или се правиш на тежкар на пътя / извън тежките глоби / - съд по бързата процедура / още на същия или следващия ден,през това време си зад решетките /....В Абсурдистан просто не се спаьват законите.

  ThePirinEagle
 9. 9 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  [quote#4:"Дундурук"]Няма млади и стари шофьори, няма добре обучеНи и недобре обучеми, няма жени и мъже ... ИМА ИДИОТИ И НОРМАЛНИ ХОРА[/quote]
  Бинго!

 10. 10 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Над 100 автоинструктори от страната обсъдиха...
  Кой ги е упълномощил?
  Кого представляват?
  Как може на 18 да гласуваш,а да не можеш да управляваш автомобил като равноправен гражданин?
  Днес една бабичка щеше да ме отнесе и даже не разбра ,че е щяла да ме блъсне!Горна граница на възрастта за шофиране не се ли обсъжда?

 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дундурук":

  Всъщност, нищо от това не е вярно. Всички изброени от теб неща са следствие от неможенето. Умението да караш автомобил далеч не се изчерпва с умението да завъртиш волана бързо, или да натиснеш педала с добра реакция. Дори напротив - умението да караш е именно в това да не правиш нито едно от изброените неща, да предвиждаш действията на останалите и да не влизаш в ситуации.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  До коментар [#11] от "Darth Plagueis":

  Хайде, хайде. Това "можене" колко ще ти помогне ако караш пиян или караш с твърде висока скорост на участъци без нужната видимост, защото имаш самочувствието на голям мъжага? Той за това говори.

 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  Безполезно.
  Другаде е коренът.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 14. 14 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Тепърва ще започвам шофьорски курсове, понеже докато бях в България нямаше смисъл (в Търново с кола е безсмислено просто). Мога да направя като повечето българи, които вършат в България всичко щото е по-евтино (шофьорски, зъболекари и пр.), но заради ей такива гладни за пари инструктури, ще си платя 1500 евро за курс във Финландия и ще знам, че където и да отида, няма да имам проблеми с карането.

  Като добавка, един приятел сега взе книжка след три подозрителни късания на кормуването, само и само за да го накарат да плаща за допълнителните уроци (които удобно се оскъпяват след всяко късане). Камера имало в колата, но била "счупена".

 15. 15 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Глоба от 500 лв за газене или блъскане на животни по-големи от 5 см. Шофьорите - животни редовно газят гълъби, при това на малки улички. Може да има и две глоби - 300 лв за 5-10 см и 500 лв за над 10 см. Защо аз никога не съм газил нищо? Ако животното е изскочило рязко на пътя, глобата да е наполовина или да не се дължи. Ако е питомно в този случай - също да не се дължи.

  Тези, които газят гълъби, със сигурност са опасни и за хората!

  Изискването за образование за книжка е дискриминация, за разлика от същото при гласуване, защото книжката касае човека пряко лично. Нормално и правилно е да се фалшифицират дипломи щом има дискриминаторско искане, нормално и правилно е дори да се купуват книжки при тези цени на курсовете и след като в други страни може да се обучаваш сам, но не е нормално и правилно да се купуват изпити, от които зависи безопасността!

 16. 16 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  До коментар [#15] от "Anonymous":
  [quote#15:"Anonymous"]Изискването за образование за книжка е дискриминация[/quote]

  Ти щом пишеш и четеш на компютър, май си образован.
  Кажи си сега кого защитаваш?

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#11] от "Darth Plagueis":

  Не е само от неможене, а от чиста простотия! Всеки МОЖЕ да отстъпи, да намали, да помогне, да мисли и за другите, да не кара, яхнал осевата линия... Това не е от неумение, според мен, а от други проблеми със задкормилното устройство.

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Аз считам, че в много от случаите става дума именно за неможене, и за незнание, и за липса на житейски опит ... няма как пикльото да получи за 18-я си рожден ден книжка - подарък от мама и тати, и БМВ /втора, трета ръка, но с 200 "коня"/ подарък от същите идиоти, и да не направи голямата беля - той НЕ МОЖЕ да кара ТОЗИ автомобил, той НЕ Е НАУЧЕН от училището и семейството на респект към закона, правилата, не е научен да се съобразява с останалите, той НЕ ЗНАЕ какви са страшните последствия от горното /мисли си, че е компютърна игра, с рестарт, само че в живота няма рестарт/ ... според мен, трябват поне първите 3 години ограничения в мощността на автомобила, в разрешената скорост !
  И трябват за всички ДРАКОНОВСКИ ЗАВИШЕНИ НАКАЗАНИЯ, такива, каквито са в Европа - ние сме с най-милозливата наказателна политика, по абсурдни и неясни причини !!!
  Когато става дума за стотици човешки животи, за хиляди осакатени хора годишно, какви са тия тъпизми какви били доходите, заплатите и т.н. ... нима някой кара някого насила да прави нарушения, та после да го жалим с наказанията ???
  Пример - има ПТП, има ранен човек, има лечение, спешна операция, тя струва на здравната каса 3-4 000 лева, а виновния осъден на 100 лв. глоба, и три месеца лишаване от правоуправление - и кой плаща сметката ? - данъкоплатеца - защо ???!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 19. 19 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#15] от "Anonymous":

  Какви гълъби бе пич?!

  chavo64
 20. 20 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Младите хора имат безотговорни родители и безброй лоши примери.

 21. 21 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Няма млади и стари шофьори. Има добри и лоши шофьори.

  Това новобранеца да карал с 100 по магистралата, как точно ще го контролират? Ще спират всички които карат с над 100, да видят дали са с акне?

 22. 22 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 429 Неутрално

  [quote#18:"роджър"]ние сме с най-милозливата наказателна политика, по абсурдни и неясни причини !!! [/quote]
  Абсурдни да , но не неясни - всичко е от безхаберие и безнаказаност! А, и защото всички сме брат'чеди!
  И защото в ценностната система на обществото ни колата винаги е била мерило кой е по - по- от най- ! А в цивилизованите държави всяка жаба си знае гьола и никое семейство не тегли заем, че да направи абитурентските (вечер, рокля, костюм, изпращане и пр.) само щото чедото е поискало и "требе да им покажем на тия кои сме"...
  Там хората просто не си купуват коли, които не съответстват на обществени им статус.

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 23. 23 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#8] от "thepirineagle":

  а в Тексас случайно лаината им да не излизат опаковани

  гошо
 24. 24 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#16] от "Индикатор":

  Аз може да са съм се самообразовал и никога да не съм ходил на училище. Това не е трудно за интелигентен човек. Значи защитавам интелигентните.

 25. 25 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#19] от "chavo64":

  През няколко дни виждам в София НА ЕДНИ И СЪЩИ места - малки улички, сгазени гълъби, а в центъра е ежедневие.

 26. 26 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#19] от "chavo64":

  В интерес на истината видях и един гълъб с отсечена глава, вероятно с нож, който не беше използван за храна, но главата липсваше - това още по-добре показва какво отношение имат някои животни, наречени хора, към животните.

 27. 27 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#16] от "Индикатор":

  По-интересното от поста ти е идеята, която прокарваш - щом не ни касае нас - можем да дискриминираме. Голям си демократ, ако те питам да се върне ли Тодор Живков, ще има да кълнеш до утре.

 28. 28 Профил на keepme
  keepme
  Рейтинг: 5 Неутрално

  и аз имам книжка от 6 месеца и .... обаче баща ми не ми дава да карам само до село и така просто ми няма доверие това е .... моето мнение е че курсовете да се направят на два етапа:...
  Летен и Зимен през деня и вечерта примерно 3 месеца да се карат курсовете така смятам че ще намалеят малко или много катастрофите>..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK