Законопроект предлага двойно по-високи обезщетенията за жертвите на престъпления

Законопроект предлага двойно по-високи обезщетенията за жертвите на престъпления

© Юлия ЛазароваРазмерът на обезщетението, което жертвите на престъпления могат да искат от държавата, да се увеличи двойно и максималната сума да бъде 10 хил. лв. Такава промяна в Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадалите от престъпления предлага Министерството на правосъдието.

Възможност такава сума да бъде присъдена има и в момента, но само в случай че обезщетението се изплаща на наследници на пострадалия. Ако предлаганите промени бъдат одобрени, компенсацията ще се отнася и за самите жертви, отбелязва в. "Сега".
С промените се разширява обхватът на престъпленията, за които ще се предлага обезщетение и в него влизат нанасянето на средната телесна повреда и опит за убийство. Вносителите се мотивират, че макар уврежданията при средна телесна повреда да не са доживотни, те водят до трайно затрудняване на дадена функция от човешкото тяло, а често изживеният стрес води до тежки психически и социални последици. Опитът за убийство се включва заради високата му обществена опасност.
Промените предвиждат още жертвите на изнасилвания да не доказват, че в резултат е настъпило тежко увреждане на здравето, за да получат обезщетения. 
По закон такива обезщетения се изплащат единствено ако пострадалият не е получил друг вид компенсация. На практика, ако има присъдена компенсация от съд, не може да се претендира за такава и от държавата. Законът обаче дава възможност обезщетение да се търси и когато разследването е било прекратено или спряно, защото извършителят не може да бъде открит. В такъв случай трябва да се докаже настъпването на имуществени вреди - разходи за лечение, пропуснати доходи, съдебни разноски, разходи по погребение и т.н. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK