Посланикът на САЩ: България е пред суровата неотложност на съдебната реформа

Марси Рийс

© Георги Кожухаров

Марси РийсБългария се нуждае от съдебна система, на която може да се има доверие, не е ангажирана политически, не действа избирателно и произволно и където справедливостта тържествува.  Гражданите трябва да вярват, че тя се използва само за наказване на извършено престъпление, а не за получаване на финансова облага или за разчистване на политически сметки.   Това заяви посланикът на САЩ Марси Рийс на конференция, посветена на съдебната реформа и организирана от Американската търговска камара."България е изправена пред  - да използвам думите на Мартин Лутър Кинг младши -"суровата неотложност на настоящия момент" да укрепи върховенството на закона и да се пребори с корупцията.  Въпреки че, след падането на комунизма, България е постигнала изключителен напредък в много отношения, както е видно от присъединяването й в ЕС и НАТО, тя би могла да постигне икономическото развитие и интеграцията в глобалната икономика, които гражданите толкова спешно искат и очакват, само ако има напредък в борбата с корупцията и реформата в правосъдието", каза американският дипломат.


Тя напомни, че чуждите инвестиции в страната са спаднали от 9 млрд. евро през 2007 г. на 1.3 млрд. евро през 2014 г. и макар че за това има и други причини, "компаниите се нуждаят от увереност, че държавните правила и регулации и частните договори ще се прилагат по честен и предсказуем начин".    
Състоянието на българската съдебна система и нейната реформа не са чисто български въпроси. Те представляват интерес и за Франция, коментира френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан и поясни, че и двете държави са част от Европейския съюз.  "ЕС е политически проект за обединение на демокрации и свободните народи, а условието една държава да бъде правова, е законът да се прилага еднакво за всички, независимо от лицата, които са страни по съдебния спор", подчерта дипломатът."ЕС предлага на членовете си свободно и обединено пространство, посредством правото. Затова всичко, което се приема за законно в България, е законно и във Франция", каза още той. Френският посланик подчерта, че когато съдебната система в дадена държава не е реформирана и независима, инвеститорите или напускат страната, или се обръщат към международните арбитражни съдилища.


Ксавие дьо Кабан заяви, че проблемът е в независимостта на всеки един от магистратите от натиск и затова те трябва да бъда защитени. Той препоръча магистратите да избират пряко представителите си във ВСС. Според него избирането на парламентарна квота води и до смесване на властите. "Реформирайте спокойно, но дълбоко", посъветва дипломатът.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 598 Разстроено

  Това го знаят всички , но нито на управляващите нито на опозицията искат да го направят и добре че ни натискат от вън иначе никога няма да стане .Друг е въпроса как ще я направят , защото смяната на едни корумпирани магистрати с други такива не води до нищо.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8872 Неутрално

  "Реформирайте спокойно, но дълбоко".
  То за спокойното ще се разберат,ама за дълбокото,едва ли.

 3. 3 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Чиновниците в т.н. съдебна система са глухи за реформи, госпожо Рийс. В България никога не е имало върховенство на закона и скоро няма да има. Може би следващи поколения необременени и честни магистрати ще изградят справедлива съдебна система,а до тогава аз не вярвам в българското правораздаване.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9070 Неутрално

  Това го знаем всички, но реформите се бавят като от умрял писмо.

 5. 5 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 606 Весело

  До коментар [#3] от "Rock J":

  Мей би ...

 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  Имаше една приказка за мъртъвците и гробището...

 7. 7 Профил на mihaela77
  mihaela77
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Необходмостта от реформи е наложаща. За никого не е тайна, че съществените проблеми произтичат от неработещата ни съдебна система и не само тя, разбира се. Няма един орган, който да функционира независимо и адекватно,а най-големият парадокс е, че гражданите си плащаме затова. Натискът отвън е прекрасен, но може би е хубаво и контролът да е външен, за да има ефект.

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  България е пред суровата неотложност на съдебната реформа."Факт.Аз лично престанах да вярвам,че това ще се случи някога.Че това няма да се случи при този състав на НС,вярвам.

 9. 9 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  Ако има истинска реформа, някои СИКаджии ще влязат в затвора задълго

 10. 10 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 700 Весело

  започва да ми писва посланици да обясняват какво трабва да се случи, а след това бг депутати и медии да обясняват какво са обяснили посланиците.
  моя вариант за решение?
  тотална лустрация, поне 30%-на чистка в държавен апарат, одит за 20 години назад - вкл. свързани лица, отстраняване на прокуратурата като независим орган, полиция - с 50% уволнения и новоназначения, смяна на ръководството на регулаторните органи,...
  и започва да звучи фашистко, нали?

 11. 11 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1158 Любопитно

  Обяснихте ли това на "картофеното момче"?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 12. 12 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  съдебната система се нуждае не от реформа, а от разпускане на търтеите (барабар с шофьори и деловодителки) и изграждане наново (ако може под чуждо наблюдение).

  иначе трябва да си рядко прост, за да повярваш, че цацата ще реформира прокуратурата, че всс ще се самореформира, или че текущата долна и лека темида ще въздаде справедливост по стотиците случаи на умишлена безстопанственост, кражби на публични средства, завишени обществени поръчки и много, много други.

 13. 13 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Да се внушава : " Американците атакуват справедливия БГ съд и прокуратура с цел да отслабят държавата и да я ограбят"! Ай тролчета изр***мои! Съскайте балъка срещу американците !

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 14. 14 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 561 Неутрално

  България е в очакване на Годо..?!

 15. 15 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално  Още Монтескьо е казал , че въпреки независимостта на трите власти - една от друга , винаги Законодателната власт е малко над другите !!
  ЗАЩОТО ТЯ е избрана ПРЯКО от народа и е началото . Всичко ЗАПОЧВА от нея : ЗАКОНИ - ГРАЖДАНСКИ и НАКАЗАТЕЛНИ , структура на държавана администрация , на съдебната власт , ВСИЧКИ материални и процесуални Закони , с две думи ...
  И когато тази власт ОПРЕДЕЛЯ отговорностите на органите на Съдебната власт - изначално и де юре ,
  ТОВА не е намеса , ПРЯКА , в дейноста и НЕЗАВИСИМОСТТА на тази власт !!!
  Законодателната власт НЕ се намесва в самата ДЕЙНОСТ на Съдебната власт , а само определя отговорностите и начините на отзоваване на органи на тази власт - когато имаме определени предпоставки за това - може да е корупция, незачитане на Закона, умисъл за престъпни дения извършени и т.н...
  Но, не може , при всичко това - ЕДИН Главен прокурор - да НЕ отговаря пред никой ..и за нищо , в държавата ...
  И никакви 'доклади" на главния прокурор пред НС , - не могат да заменят ЛИПСАТА в Конституцията или Закона - на отговорността на този орган - пред закона !!??
  ОТГОВОРНОСТТА е оставена САМО на СОБСТВЕНОТО му, мнение, мисъл , самопреценка и т,н,,, А ТОВА Е АБСУРДНО !!!
  Никой не може да бъде оставен в държавата - САМ да преценява - дали е извършил или не - престъпление !!??

  Така че, определянето на СТРУКТУРАТА ,дейноста , отговорностите и т.н. на Съдебната власт - е прерогатив на Законодателната власт !!!
  ТАМ са споровете , а НЕ в Съдебната власт ) Съдебната власт МОЖЕ да дава само мнения и толкова ..ТЯ не е Законодателна власт !!!
  С две думи - НЕ може да има орган на Съдебната власт , който да НЕ отговорен пред НЯКОГО в държавата
  Дали 2/3 или 3/4 от депутатите МОГАТ да искат или да осъществят "импийчманта " на главния прокурор или ВССъвет с 2/3 от гласовете си - да го отстрани от поста му - са варианти, но НЕОБХОДИМИ , в една демократична страна, като днешна България !!
  ))

  BIG AL

  BIG AL
 16. 16 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  От колко време ни го "намекват" това чуждестранните дипломати, но нито едно управление през последните осем години (да приемем, че преди да станем член на ЕС, не ни го казваха директно) не смее да се заеме с реформа на съдебната система! Да, ние се сещаме защо, но какво от това?!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 17. 17 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Да си оправят правото при тях , тогава да дават акъл на другите . В щатите все още се изпълняват смъртни присъди .

 18. 18 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Е вие гласувайте за същите и очаквайте промяна...Мисля, че следните партии са доказали, че реформи от тях не могат да се очакват:
  1.герп
  2.бсп
  3.дпс
  4.атака

  От ПФ, АБВ могат да се очакват реформи, не е сигурно дали в най-добрата посока обаче. От РБ могат да се очакват реформи, не е сигурно дали достатъчно добри и изцяло в всеобщ интерес обаче. Но е по-добре от останалите. Така или иначе мнозинството гласува за статуквото (броя гласовете за бсп+дпс+гроп) след това иска реформи?!

 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3754 Неутрално

  В тази си реч от 1967, една година преди да бъде убит, М.Л Кинг призова към протест срещу войната във Виетнам и край на сегрегацията. Има доста силни думи, като "Утре е днес", "отлагането е крадец на времето" и предупреждението от историята за момента когато е "твърде късно" - думи от които може да се вземем бележка:
  "We are now faced with the fact that tomorrow is today. We are confronted with the fierce urgency of now. In this unfolding conundrum of life and history there is such a thing as being too late. Procrastination is still the thief of time. Life often leaves us standing bare, naked and dejected with a lost opportunity."

 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Когато е за далавера, ги слушат веднага! КОгато е за намаляване на далаверата, се услушват и само имитират, имитират имитират! Така ще бъде, докато има кой да се ръкува с български политици и да им вика "конграджулейшън"! С което те да се хвалят и да си придават допълнителна легитимност!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#17] от "xyha": [quote#17:"xyha"]В щатите все още се изпълняват смъртни присъди [/quote] Аз искам и тук да се изпълняват смъртни присъди! За корупция и дължностни престъпления в особено големи размери! Но тея от снимката не дават! А нашите само слушат!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на bormashina
  bormashina
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Американската съдебна система колко полицая е вкарала в затвора заради убийства на невъоръжени граждани? Колко от хилядите случая са завършили с осъдителна присъда и затвор?
  Защо спи нашия посланик в САЩ, а не засипва медиите им с нареждания и съвети?

 23. 23 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Без съдебна система не сме цивилизована държава. Нямаме традиция в правовия ред и равенството пред закона, затова е нужен огромен натиск отвън и отвътре. Целия ни елит е против тази промяна, защото ще загубят много.

  Посланниците хубаво говорят, но трябва те, както и ние да изискваме много повече от лидерите си. Протести и натиск по всички нива.

 24. 24 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 791 Неутрално

  [quote#21:"Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ"]Аз искам и тук да се изпълняват смъртни присъди! [/quote]
  Приятелю, не строгостта на наказанието, а неговата неизбежност ще направят България рай. Дори смъртната присъда няма да бъде бариера срещу мафията докато прогнилата ни съдебна система е нейна собственост. Обратното - наказанията в сега действащия НПК ако се прилагат еднакво справедливо за всички за нула време ще превърнат България в нормална правова държава.

 25. 25 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  ха, колко време я отлагаме тази неотложност, представа си нямате.

 26. 26 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#22] от "bormashina":

  Защото би било смешно. Американската правна система е една от най-съвършените в цял свят. През 2008-ма гръмнаха банки със стойност стотици милиарди и хора отидоха в затвора. Хора с огромни пари и тежест. Има да чакаш от 97-ма или за КТБ някой да иде в затвора.

  По това как се държи закона с най-богатите престъпници си прави сметка каква е съдебната система. Там и холивудските звезди ги вкарват на топло,нищо, че са богати и известни. Тука един руски канкьор прегази човек и нищо не му направиха.

  Ако не си оправим съдебната система, западните пари няма да влезнат у нас. А без тях ще мизерстваме с ниски заплати и пенсии.

 27. 27 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  " Гражданите трябва да знаят, че тя се използва за наказва не на извършено прастъпление, а не за финансови облаги и разчистване на политически сметки "


  Без коментар !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 28. 28 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  До коментар [#17] от "xyha":

  " В щатите все още се изпълняват смъртни присъди "


  Де, да беше така и у нас ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 29. 29 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 561 Неутрално

  А какво ще стане, ако руският, китайският или иранският посланик си позволи да коментира най-независимата институция в една държава. Или пък ако нашият посланик коментира нещо във връзка с убитите негри в Балтимор.

  "Състоянието на българската съдебна система и нейната реформа не са чисто български въпроси. "

  Това е скандално изказване. Аз лично бих изгонил френския посланик. Ама нашите безгръбначници ще му дадат медал...

 30. 30 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 229 Неутрално

  За жалост е вярно. Явно без пречистване на кръвта не е възможно.

 31. 31 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#24] от "petyo9":
  [quote#24:"petyo9"]Обратното - наказанията в сега действащия НПК[/quote] за първо престъпление-само условна! А те всичките са невинни и с чисто съдебно минало...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 32. 32 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Подкрепата я има, съдебните реформи липсват! Що е то?

 33. 33 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ваши Превъзходителства г-жо Рийс и г-н Кабан, как да стане тая работа, като цялата весела и шарена управляваща компания, .. начело с изтупалите се в гърдите като "реформатори", вместо да реформира съдебната система, се е заела с реформирането на коментарите в интернет медиите. ...Искат чиста форумна среда. ... Вместо да се радват, че все още само ги поругайваме, а не сме побарали тоягите, те искат да ни запушат устите. ..Айпи адреси искат да получават. ...Оня ден за това се драхме тук. ..Такава е тя нашата. ...С целото ми уважение, ..долуподписания.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 34. 34 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#3] от "Rock J":
  "Може би следващи поколения необременени и честни магистрати ще изградят справедлива съдебна система"
  ...
  Които ще се вливат в системата постепенно и системата много лесно и естествено ще ги поквари.

  До коментар [#7] от "mihaela77":
  "Натискът отвън е прекрасен, но може би е хубаво и контролът да е външен, за да има ефект."
  ...
  А какво правим с конституционно закрепената независимост на съдебната система?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 35. 35 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3754 Неутрално

  Ами и посолството на САЩ си има трески за дялане. В началото на прехода Тренчев търчеше там за одобряване на списъците на правителството. Реакциите - разместване по столовете/бюрата. Ако си спомняте в публикацията на Уики Лийкс лъсна текста как един от предните посланници писа в дипломатическата поща за Борисов като (в превод) "кучи син, но наш". Е ?

 36. 36 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Aко USAF решат да бомбардират съдебната палата няма да им пречим защото това ще е доброто начало на реформите..

 37. 37 Профил на Медий
  Медий
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Посланик на САЩ говори за справедливост Някъв чиновник от трета глуха пратен да командва васалите от банановата република БГ да задава тон за песен...
  Нормално.

  I'm addicted to the truth.
 38. 38 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#2] от "rosiraycheva50._":

  И тази кардинална смяна на системата може да стане само и единствено с вашата намеса ,на представителите на САЩ ,които навремето разработиха всички схеми и процедури по ДЕНАЦИФИКАЦИЯТА на Германия ,а самите германци я реализираха под контрола на американската армия.Ако нещо подобно не стане в България -декомунизация и лустрация на милион комунистически и агентурни престъпници под контрола на САЩ и ЕС ,страната ни нищо добро не я очаква.Българския комуняга и доносник на ДС не разбира от блага дума.Той е роден престъпник ,което се подтвърждава от 70 г.червено управление ,което си фактически масово изтребление на населението ,чрез водената десетки години политика на съзнателна мизерия,ниски доходи и безброй болести.

 39. 39 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#10:"zidane"]тотална лустрация, поне 30%-на чистка в държавен апарат, одит за 20 години назад - вкл.[/quote]
  Ами , че то в България ще останат 2 ма граждани и пишещите коментари в Дневник

 40. 40 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  ... на вниманието на всички патриоти. Във Варна рашките са опънали плакат "Варна ето наш дом" на крачка от Областната Дирекция на МВРто.Никаква реакция от страна на ченгетата.
  Предават ни тези ,които трябва да ни пазят.Лустрация до чистачките!!Бъчварова да не спи!
  Да живее България!

 41. 41 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  "България е пред суровата неотложност на съдебната реформа"

  Това всички го виждат, не е ясно само за ВСС и прокуратурата, които искат всичко да си продължи по старо

 42. 42 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  Е сега, след изказването на техни Превъзходителства, старта на реформите е даден, официално! Да видим, докога "съпротивата" ще устои!

 43. 43 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2101 Любопитно

  Правосъден борд към ЕС. Точно както валутния борд оправи финансовата ни система, така и тук...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 44. 44 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  До коментар [#29] от "Alkizeer":

  ми да де, ама ние не споделяме общо правно пространство с китайците или иранците. в края на краищата ние се натискахме да влезем в този съюз, те така да се каже, все са имали резерви.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK