Неправителствени организации: Мрежата за защита от домашно насилие е неработеща

Снимката е архивна

© Цветелина Ангелова, Капитал

Снимката е архивнаБлизо 1 милион от общо 3.78 млн. българки са пострадали от домашно насилие, сочат данните на Агенцията на ЕС за основните права (FRA). За стотици жени в България домашното насилие е ежедневие, отбелязват от фондация П.У.Л.С., по чиито статистически данни от 2014 г. към програмите на организацията са се обърнали 741 клиенти, 696 от които са жени и деца.


Координационния механизъм за взаимодействие при работа в случаи на деца, жертви или в риск от насилие не работи ефективно. Това подчертаха от фондация П.У.Л.С. на пресконференция днес, конкретният повод за която е поредният тежък случай на майка и дете жертви на насилие, на които от фондацията се опитват да помогнат.


Как би трябвало да действа механизмът за защита при сигнал за домашно насилие?
В случай че сигнал за насилие е приет от някой от органите за закрила: Дирекция Социално подпомагане/Отдел за закрила на детето, Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД), Министерство на вътрешните работи, той е длъжен да уведоми за това останалите незабавно до 1 час от регистриране на сигнала, включително по телефон и факс.


Сигналът се изпраща в Агенция "Социално подпомагане" (АСП) по настоящия адрес на детето. Той се проучва в рамките на 24 часа, след което отговорният социален работник свиква по телефон в най-кратък срок работна среща на мултидисциплинарен екип, който трябва да изработи план за действие.


Само при приблизително една трета от случаите на насилие над деца обаче е бил свикван координационният мултидисциплинарен екип, показват анализите на ДАЗД и АСП за прилагането на Координационния механизъм.


За конкретния случай:


При конкретния случай става дума за жена, която от години страда от психическо, физическо и сексуално насилие, на което свидетел е бил невръстния й син. В този случай институциите отново трудно организират и задействат организацията по извеждане на детето от семейството.


Технически майката и детето не са в конкретна заплаха, защото на биологичния баща е издадена ограничителна заповед. Прализиращият страх у пострадалата жена обаче не й позволява да каже истината и да потърси конкретна помощ, очаква се, че предварителната договорка със служителите за "парола" ще свърши необходимата работа. Тези думи обаче трудно се разпознават и на базата на наложената нагласа в обществото, че "жервата избира".


Всеки казус да бъде разглеждан индивидуално


"Време е да се постави основен акцент върху преследването след наложена ограничителна заповед по Закона за домашно насилие. Време всеки един казус да бъде разглеждан индивидуално и да се прави индивидуален план на организация. Време е да се спре да се търси отговорност само от страна на пострадалите родители, които в повечето случаи подкрепят решението на детето да не осъществява контакти с родителя, упражнил насилие. Време не само да се слуша, но и да се чува детето", каза Екатерина Велева, председател на фондация П.У.Л.С. на пресконференцията.


От години Алианс за защита срещу домашното насилие настоява за отпадане на частния характер на телесната повреда между съпрузи, близки и роднини. Жертвите на домашно насилие в сравнение с други пострадали от същите по вид престъпления са в много по-уязвимо положение и много по-застрашени от последващи посегателства с извършителя именно поради близостта си. Организациите членове на Алианса настояват България да ратифицира Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, наричана още Истанбулска конвенция, приета през 2011 г.


"С присъединяването на страната ни към Истанбулската конвенция ще бъде запълнена сериозна празнота в законодателството и практиката при осигуряване на защита и превенция от насилие, в това число и домашно насилие. Фокусът на Конвенцията е върху насилието срещу жените като насилие, основано на пола и неговите връзки с неравенството между половете, но в същото време тя не поставя ограничения, а обхваща и деца и възрастни хора, жертви на домашно насилие. Конвенцията изисква държавите да осигуряват подкрепа и на жертвите на сексуално насилие, както и на деца, свидетели на насилие", подчерта Илияна Стойчева, Изпълнителен директор на Алианс за защита от насилие, основано на пола и член на управителния съвет на фондация "Български център за джендър изследвания".


Насилието ражда насилие


Регулярният доклад на Национална мрежа за децата "Бележник 2015: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата" показва, че случаите на насилие не намаляват и за последните 5 години техния брой варира 2 и 3 хиляди годишно.


"Не можем да помогнем на някого да израсне и да се превърне в независим, уверен и щастлив човек, ако подходът ни към него е унизителен и доминиращ. Редица изследвания показват негативния ефект от насилието върху развитието на децата. Насилието ражда насилие и не трябва да бъде толерирано в никаква форма. Ето защо Национална мрежа за децата се застъпва за възприемане на политика и насърчаване на култура за нулева толератност към насилието", каза Дани Колева, програмен директор w sdruvenieto.


Oрагнизаторите на пресконференцията настояха  Координационният механизъм да бъде доразвит и да се прилага към случаите на извършено престъпление над дете или насилие, което го поставя в позицията на участник в правни процедури. 


Фондация "П.У.Л.С."  работи за  изграждане и установяване на ефективна програма от грижи в региона на Югозападна България за възрастни, юноши и деца, и техните семейства, които са преживели насилие. Фондацията работи в 2 основни насоки по отношение на насилието – превенция и рехабилитация.


Алианс за защита срещу домашното насилие обедиянва 11 водещи организации в страната, работещи за защитата и превенцията срещу домашното насилие. Негови основни задачи са координиране и осигуряване на устойчивост на дейностите по изпълнение на Закона за защита от домашното насилие, разработване и прилагане на стандарти за социални услуги, сътрудничество между НПО и институциите, мониторинг, изследвания, разработване на програми и стратегии за превенция и защита срещу домашното насилие, насърчаване на образователната дейност и работата с младите хора, международно сътрудничество и обмен.


Национална мрежа за децата е обединение на 128  организации от цялата страна, които работят с деца и семейства в 4 основни тематични области: здраве; образование; семейство и деца в институции, както и детско и младежко правосъдие. Мисията на организацията е да заздрави и улесни сътрудничеството между сходните неправителствени организации и всички заинтересовани страни с цел гарантиране правата и благосъстоянието на децата. През 2014 година гражданските организации, които са част от мрежата, са помогнали и са работили с 94 141 деца в цялата страна. Подкрепили са 6 729 семейства и са обучили 3 134 специалисти от различни професионални групи, които работят с деца и семейства. В нея са работят близо1 000 души и 1 553 души са дали доброволен труд.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 931 Любопитно

  И без да чета статията, знам че е така...
  ...Моят дом е мойта крепост...
  ...Бие ме, щото ме обича...
  Жалко, че Срамът в случая го носи насиленият, а не насилникът.
  Твърдя, че насилници са не само "плебеите"...има ги всякакви , от лекари, адвокати, професори...до обикновени държавни мижитурки...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  ....2014 г. към програмите на организацията са се обърнали 741 клиенти....

  Това не значи неработеща?!
  А другата статистика:

  ....Близо 1 милион от общо 3.78 млн. българки са пострадали от домашно насилие...

  откъде е?

 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Когато насилието и неуважението на човешките ценности са част от културата и манталитета на населението,трябва воля за борба.
  Тази борба трябва да почва още от малките възрасти.Иначе...само приказки,пожелания и мрежи не вършат работа !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#3:"EREBUS"] насилието и неуважението на човешките ценности са част от културата и манталитета на населението,трябва воля за борба. [/quote]
  Сега разбирам защо всички казват, че световната цивилизация води началото си от Гърция. И с пълно право.

 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#4] от "Сиянието на Мрака":
  [quote#4:"Сиянието на Мрака"]Сега разбирам[/quote]

  Съмнявам се !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#5] от "EREBUS":

  Вярно е, че съм гаден лицемер, но в случая съм напълно искрен, вервай ми. Все пак дълго време сни били ромеи заедно))))))

 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2400 Весело

  До коментар [#6] от "Сиянието на Мрака":
  [quote#6:"Сиянието на Мрака"]Все пак дълго време сни били ромеи заедно[/quote]

  Голяма приказка отваряш,но не е за днес !
  Дай да се бъзикаме под други статии !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Проблемът с насилието над жени е изключително сериозен, но за съжаление, зависи от принудителната/ доброволната промяна в светогледа на насилника. Трябват и реални, работещи мерки за защита на жертвите на насилие. Това в 95% от случаите никак не е лесно, защото обичайно става въпрос за семейни двойки с по 8-10 годишен брак и с вече родени от брака деца...Проблемът е сложен, но не е нерешим.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на toi12483003
  toi12483003
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Нама как нещо да бъде работещо, ако не е проектирано с разум. Всяко безумие е работещо само привидно. Безумни закони, безумни решения и безумни наказания в един безумен свят, където идеята за свобода на личността е в противоречие още в създаването и. Не може да се твърди за свобода на словото, и същевременно да наказваш тези, които свободно изразяват мнение, противоречиво на налаганото от статуквото мислене. Всяко събитие (в случая насилието) си има причинно-следствена връзка. Всички отчитат прогресивно нарастващото насилие върху жените и прилагат разни методи, обвързани със законодателство, които имат отрицателен ефект. В стремежа си жените да подчинят мъжете чрез феми-законодателство, злоупотребяват с мъжкия облик и достойнство, като по този начин предизвикват мъжкия гняв, който е реакция на женското безобразие, и е отговор на безумни закони за женско "равноправие" и власт на жените. Това никога няма да стане без съгласието на мъжете, а феминизмът като идеология е утопия, чието осъществяване е невъзможно. Пренебрегването на физическата мощ и умствени способности у мъжете, които са много по-големи от тези на жените, е една от основните причини за насилието над жени. Женският пол като цяло никога не е властвал, и никога няма да властва над мъжкия. Винаги ще е обратното. Факторът физическа сила не е за пренебрегване. Докато жените не разберат веднъж за винаги това, насилието над тях няма да спре. "На всяко действие, има равно (вслучая по-голямо) по големина и обратно по посока противодействие"! Това е ирония на съдбата, относно изкривената представа на жените за равноправие с мъжете. Народна мъдрост гласи че: - "Кой каквото прави, на себе си го прави"! Никой не може да се бори и да се налага над природата. Феминизмът е война срещу природата и резултатите са на лице. "Жените съществуват само за продължението на човешкия род, и с това се изчерпва тяхното предназначение" - Артур Шопенхауер! Ако се проследи историята на човечеството до днес, ясно се вижда, че жените са служели само за разплод и за удоволствие на мъжа. Жената винаги е стояло по-долу от него и се е подчинявала на неговите желания. /Мъжът водач, а жената го следва/. Само при тази формула жените могат да бъдат уважавани от мъжете и да се радват на тяхната закрила и благоволение. Да се изравняват правата на половете насилствено чрез феми закони, като на жените се предоставят привилегии унижаващи мъжката идентичност, и ограбващи всячески мъжете (духовно и материално) си е престъпление срещу природата, което не може да остане ненаказано! Така че, насилиено над жените ще продължи да се увеличава и никога с никакви законови уредби и директиви на ЕС няма да може да бъде бъде спряно. Феминизмът е болест, а лекарството против феминизма е насилието над жените. Задайте си въпроса! Дали при патриархална ценностна система е имало насилие над жените в такъв огромен мащаб? Така ще получите и отговор на въпроса, относно нарастващото насилие над жени, и защо всички мерки за прекратяването му са неработещи.

 10. 10 Профил на Anna-Maria Ashkenazy
  Anna-Maria Ashkenazy
  Рейтинг: 5 Неутрално

  ....2014 г. към програмите на организацията са се обърнали 741 клиенти....

  Това не значи неработеща?!
  А другата статистика:

  ....Близо 1 милион от общо 3.78 млн. българки са пострадали от домашно насилие...

  откъде е?
  —цитат от коментар 2 на xmm


  Данните са най-вероятно от официалното проучване по темата на МнВР на чело с д-р Благородна Макева, която е заключила, че всяка 4-та жена в България е жертва на насилие. Можете да го намерите онлайн във вид на презентация и честно казано заключенията в изследването са трагични и срамни за нас като общество.

  До коментар [#2] от "xmm":

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK