Министерство на културата: Заради българския ИКОМОС губим пари

Новоиздигнатата крепостна стена на Созопол

© Цветелина Белутова, Капитал

Новоиздигнатата крепостна стена на СозополВ две отделни изказвания днес зам.-министърът на културата доц. Бони Петрунова и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров обвиниха българския клон на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС), че злепоставя България и заради сигналите за "бутафорни" реконструкции на археологически паметници у нас страната не може да се възползва от европейско финансиране. 


В коментар, цитиран от "Стандарт", Божидар Димитров твърди, че българският комитет е изнесъл "куп неверни данни" пред борда на ИКОМОС, който на 8 май апелира към българските институции да бъдат спрени всички хипотетични реконструкции на исторически обекти. "Това е национално предателство. Заради това можем да изгубим предвидените за следващия програмен период 600 млн. лв. за възстановяване на културно-исторически паметници", заяви Димитров.


В Парламентарната комисия по култура днес зам.-министърът с ресор археология и културно наследство Бони Петрунова също заяви, че в "резултат на изнесени данни в Европа" в момента България може да кандидатства само по две програми за културно наследство, и то "заобиколно". 
"Основната причина за това е изнесени неблагоприятни факти на България за изпълнението на програмите по 1.3 и мерките 3.1 е 3.2, основно от ИКОМОС, които твърдят, че ни е използваме европейски пари и за унищожаване на културното наследство, в резултат на което скоро няма да получим такива средства, от което ще пострадат главно общините," каза тя.


Попитана дали обвинява българската организация в лъжа, Петрунова отвърна, че "не може да гадае" какво е написано в писмото, с което те са "разтревожили централата си".


"Уведомени сме, че е направено някакво обсъждане, и че те (бордът на ИКОМОС - бел. ред.) са разтревожени. За какво са разтревожени, предстои да узнаем, ако някой благоволи да ни информира", заяви зам.министърът, според която в писмото на борда на ИКОМОС няма нито един конкретен въпрос, адресиран към нейното ведомство. "Даже моля, ако ИКОМОС иска да получи някакъв адекватен отговор, да ни прати обвиненията, каквито са ги предоставили натяхната централа."


Петрунова се разграничи от позицията, изказана от и. д. директора на Националния институт за паметниците на културата (НИНКН) Даниела Джуркова, че бутафорната реставрация представлява сериозен проблем. Според зам.-министърът българското културно наследство "не е по-застрашено, отколкото досега. Винаги е било застрашено, но по други причини. Не от Министерството на културата."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Божо живна.Армията на вамирите в България е непобедима вече 25 години.

 2. 2 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1124 Весело

  Почна се...
  Всъщност няма край бутафорията.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 3. 3 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 880 Любопитно

  Вампири срещу Иманяри...или вторите са родители на първите и настъпва конфликта между поколенията...???

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 4. 4 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Разправят че през турско един бяга да се крие в шумата , а десет в конака да го издават.В деветия кръг на ада българите никой не ги пази , те сами се пазят....Та и в наши дни....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2187 Весело

  ''Реставрацията'' на пернишката крепост !

  http://www.citybuild.bg/uploads/images/201309/krakra1.jpg


  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 816 Весело

  То, ако зависи от Божо у секи град ще има по един дисниленд като този на Кракра Пернишки...

 7. 7 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 840 Весело

  божо и веждю ,дуо бутафористи

 8. 8 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Кога доносникът Димитров ще бъде пратен в затвора?

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Гневно

  За да не загубим 600 милиона, дай да строим крепости с итонг! Божо е ненадминат в глупостите си!

  Ами вземете тези пари за реставрация, а не за итонг! Направете пътища до паметниците на културата!

 10. 10 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  С други думи българският ИКОМОС ни "злепоставя пред чужденците", а реставрацията изобщо не е бутафорна.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 11. 11 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Т.е. според заместник-министъра на културата причина за спряното финансиране са "изнесените неблагоприятни факти за България", а не действията, причинили тези факти?

  Фактите би трябвало да бъдат проучени (информация за това има достатъчно в българската преса), виновниците наказани, а процедурите усъвършенствани, за да може достъпът до финансиране да бъде подновен, но фондовете да се използват в подкрепа, а не във вреда на историческото наследство.

 12. 12 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Погледнете първо как с ваша подкрепа при т.нар. "усвояване на европейски средства" местните феодали и техните покровители на национално равнище тотално о$раха страната. Разсипани са не само археологическите паметници, но и природните забележителности, националните паркове и резервати. Тотален погром в името на "усвояването".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 13. 13 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 576 Неутрално

  за да сме точни не общините биха загубили 600 млн., а няколко угодни за всяка власт строителни фирми начело с главбОлгарстрой! въобще само и само да угодят на тези няколко фирми властта компрометира смисъла на голяма част от еврофондовете 2014-2020...очаквайте втора серия на филмът от първия програмен период - скандали, злоупотреби и разбира се огромна загуба на средства!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Весело

  До коментар [#2] от "Индикатор":

  Божо и Веждито за 600 000 не крепости ,а Вавилонската кула ще пострят!

 15. 15 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 624 Неутрално

  По дибре да ги загубим тия 600 млн. и да сме спокойни.Още имам спомени за чужденци , които полуиронично ме питаха къде са циментовите заводи на Иван Асен II.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Вие не ги ли знаете къде са бутафорните реставрации.Или работата е да се усвоят едни 600 млн,пък ако ще да е с цената на съсипаните български археологически паметници.

 17. 17 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  То има толкова бутафорни реставрации,а някои се хвалят,че правят оригинали и то с благотворителна цел????

  Tony
 18. 18 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Е, нищо, заради ИКОМОС губим пари, но пък ще спечелим от историите за вампирите и от пернишката итонг крепост, нъл' тъй?

 19. 19 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Б.Димитров тайно завижда на македонците за новопостроените "антични" паметници в Скопие. Затова иска всяка българска община да има собствени такива и пак да сме по-напред от тях. Е, как да не е патриот после?!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Who dares wins!
 20. 20 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Това, което ме потриса е, че от статията е видно, че никой в т.н. парламентарна културна комисия не е опонирал и не е подирил сметка и отговорност от тази т.н. зам.културан министърка за съсипаните недвижими паметници на културата.

  РБ къде сте, спите ли или коалиционно мълчите?

 21. 21 Профил на capital_reader18
  capital_reader18
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За съжаление си имаме цяло министерство на културата начело с един "културен" министър и неговата подчинена свита, пълно с безпринципни субекти! Въобще на никой от тия хора не им пука за това, че името на България е компрометирано и че паметниците ни и паметта ни се унищожава, направо фалшифицира... пука им само, че хонорарите им под масата и позициите им са компрометирани!

  Състоянието на недвижимото ни културно наследство е плачевно, такива понятия като реставрация, консервация и адаптация в проектите, за които БД и ВР така настървено се борят, просто бият на кухо и миришат на гнило! Такива поразии са направени вече! Наистина - по-добре без тези 600 млн., но с НКН, което не е окепазено (макар и неекспонирано), отколкото с увеселителни полимерни паркове във всеки град!

  Но не очаквайте хора без принципни да си променят поведението! Колко е жалко, че това са нашите "представители"...

 22. 22 Профил на capital_reader18
  capital_reader18
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И още нещо!
  Всяка нормална държава, ако и като получи такова писмо от ИКОМОС ще започне веднага разследване, а няма зам. министърката (на която все й се спускат отгоре разни неща) да се обяснява как не са й посочили конкретните случаи в конкретното писмо!

  Драга, те са очевидни за всички! Поне се опитайте да запазите личната си чест!

  Безобразие просто!

 23. 23 Профил на bo
  bo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  ГБС губи държавни пари, лоша работа

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK