Прокурорът, работил по случая с "убийството" на Пеевски, получи кариерен бонус

Депутатът от ДПС Делян Пеевски

© Юлия Лазарова

Депутатът от ДПС Делян ПеевскиПрокурор Илиян Рангелов, който наблюдаваше разследване за т.нар опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски, получи кариерен бонус. Той е бил назначен на работа в новото специализирано звено "Антокорупция", научи "Дневник".


Илиян Рангелов, който от 2013 година е бил командирован в Софийска градска прокуратурата, започва работа в районото обвинение през 2005 година. По време на арестите на тримата мъже миналото лято, обвинени, че са се опитали да убият депутата от ДПС, Рангелов спечели конкурс и започна официално работа в градската прокуратурата.


За работата на новия специализиран орган, който трябва да разследва корупцията по високите етажи на властта и е на пряко подчинение на главния прокурор Сотир Цацаров, няма много официална информация - колко са прокурорите, агентите на ДАНС и полицаите и кои са. В споразумението за създаване на звеното, с което "Дневник" разполага, е записано, че съобщения до медиите за работата на звеното се правят от пресцентровете на съответните институции, само след разрешение на главния прокурор или на заместника му при Върховна касационна прокуратура (ВКП). На служителите в СЗА е забранено, независимо от поста, който заемат, да съобщават информация за дела и проверки, пише още в документа.
Досега звеното има в актива си разследването срещу съдия Румяна Ченалова, по което прокуратурата не можа да представи достатъчно доказателства, за постоянното й задържане, както и досъдебно производство срещу окръжния прокурор на Плевен.


В него по информация на "Дневник" е започнала работа и прокурор Ваня Стефанова, която наблюдаваше разследване за костинбродските бюлетини, а впоследствие беше заместник-председател на ДАНС. С идването на правителството на ГЕРБ и примането на промени в закона за ДАНС, Стефанова беше принудена да подаде оставка, заради липсата на достатъчно изискуем стаж.


"Дневник" отправи питане по закона за достъп до обществена информация за това колко прокурори и следователи работят в звеното. В законовия срок не постъпи никакъв отговор, което означава, че прокуратурата дава мълчалив отказ.


Новото специализирано звено е част от новоприетата антикорупционна стратегия. Тя предвижда освен спецзвеното, да има и орган, който ще обединява Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, БОРКОР и отдели в Сметната палата и ще следи за интегритета на хората, заемащи високи постове в държавата.

Спецзвеното към Цацаров беше създадено след поредното споразумение между прокуратурата, ДАНС и МВР. Правителството предпочете този вариант (поддръжник на който е и самият Цацаров), отколкото идеята на правосъдния министър Христо Иванов за нов и независим орган.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK