Бизнесът прие повишение на осигуровките, но по нова схема

Бизнесът прие повишение на осигуровките, но по нова схема

© МТСПОсигуровките ще се вдигнат с по-малко, но по-бързо, възрастта за пенсия на масовата трета категория вероятно ще се увеличава още по-плавно от предвиденото сега, а при специалните категории - тежък труд, военни и полицаи, промените вероятно ще бъдат по-меки. С тези компромиси около пенсионната реформа кабинетът е постигнал съгласие по промените с бизнеса и синдикатите, съобщава в. "Сега".


Решението и отстъпките идват ден след провала на преговорите в тристранката.


Най-голямата изненада е при осигурителната тежест. Работодателите са се съгласили вместо с 4.5 процентни пункта в рамките на 12 години, осигуровката за пенсия да се увеличи на два пъти с по 1 пункт през 2017 и 2018 г. Така 2 процентни пункта увеличение ще бъде постигнато 4 години по-рано от предвиденото в първоначалния вариант, но пък няма да се вдига вноската за безработица. Разчети колко ще струва това на работещите и осигурителите, вчера не са били представени, съобщава "Сега".
Според публикацията синдикатите са се съгласили на по-малкото увеличение на осигуровките в замяна на нови отсрочки за ранното пенсиониране. В сряда премиерът Борисов бе категоричен, че за възрастта за пенсия не е склонен да преговаря заради тежката демографска ситуация, но явно е размислил.


За военните и полицаите не се отстъпва от идеята за въвеждане на минимална възраст за пенсиониране, но не се знае откога ще започне да важи тя и дали няма да се извоюва гратисен период, както искат военните и полицаите. Социалните партньори са се разбрали да се разграничи трудът в специалните ведомства и ранното пенсиониране да е само за най-тежкия труд, а чиновниците във ведомствата да минат в трета категория. Разделението трябва да се направи до края на годината от самите ведомства.


До последно ще се водят преговори и за по-плавно увеличение на възрастта за пенсия в трета категория, но все още не е ясно как. Синдикатите искат за жените например увеличението да не е с три месеца след 2030 г., както са разчетите. Това ще измести още по-назад във времето изравняването на годините за мъжете и жените на 65 г. Досега се предвиждаше мъжете, родени 1964 г., да са първите, които ще се пенсионират на 65 г. през 2029 г. А жените, родени през 1972 г., трябваше да излязат в пенсия за първи път на 65 г. през 2037 г.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 490 Весело

  ГЕРБ=реформата отпада!

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  Още са в преговори,ще видим какво,кой,кого,до кога,за колко време,когато законът се обнародва.

 3. 3 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Бизнесът прие повишение на осигуровките, но по нова схема"

  Ми добре. А пък ние ще ги крием, но по стара схема

 4. 4 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Каквито и сметки да се правят, при 2 милиона работещи и 3 милиона пенсионери/телкове/социални - те са без кръчмар!

  Евроатлантида
 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3128 Неутрално

  Тъй нареченият "солидарен" модел се издъни отсекъде. Едни плащат, па други ядът и пият...

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Еййййй, големи "компромиси" няма що. Всяка докопала се до властта върхушка ни коли по малко. Мисля, че не е много далеч времето, когато матряла ще им обясни цветно, че не може да бъде принуждаван да работи до гроб.

 7. 7 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 800 Неутрално

  [quote#5:"palav_nik"]Тъй нареченият "солидарен" модел се издъни отсекъде[/quote]

  при тази демография и сив сектор в България солидарният модел е неприложим. Трябва отсега да се върви към "японския" модел - кой каквото си спести, това си харчи на старини. За нетрудоспособност - застраховки.

  Евроатлантида
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8480 Неутрално

  Явно никой не си дава сметка за дълбоката демографска криза в страната.А това,че за пореден път военни и полицай ще се скатаят за сметка на 3-та категория работещи е направо безобразие.

 9. 9 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 800 Неутрално

  [quote#8:"rosiraycheva50._"]А това,че за пореден път военни и полицай ще се скатаят за сметка на 3-та категория[/quote]

  аз не завиждам на полицаите, факт е че човек може да упражнява такава професия максимум до 50. Но трябва да има специална пенсия на МВР/МО независима от тази на НОИ.

  Евроатлантида
 10. 10 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3128 Неутрално

  Индивидуални партиди му е майката.
  Чиновник, военен, полицай, прост бачкатор - за секи да е ясно колко е внесъл и колко ще вземе по всеко едно време. Сичко друго е вятър и мъгла...

 11. 11 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Солидарният модел никъде не се е издънил, издъни се този със сметките и фондовете. Солидарният няма как да се издъни, той е гарантиран от държавата.
  В момента осигуровките не покриват разходите за бъдеща пенсия чисто счетоводно, невъзможно е да се вземе нормална пенсия на нормална възраст, ако осигуровката не е между 35 и 37%. При нас е много по-ниска и затова се стига до някакви странни идеи да се работи по 40-45 години, а пенсия да се получава 10-12 години.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 12. 12 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 800 Неутрално

  [quote#11:"др. Иванов"]В момента осигуровките не покриват разходите за бъдеща пенсия чисто счетоводно, невъзможно е да се вземе нормална пенсия на нормална възраст, ако осигуровката не е между 35 и 37%[/quote]

  А когато настане паритет между работещи/пенсионери, какво ще остане за работещия. Много от нас и сега помагат на родителите си да си платят парното. Солидарният модел не е лош, а неприложим за България. Точно затова в момента се взима от ДОД, ДДС и здравна каса, за да се запълва счетоводната дупка.

  Евроатлантида
 13. 13 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Солидарния модел не е справедлив.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Така става, когато малкият и среден бизнес отсъства от масата на преговорите. Работодателите са се проявили като ренегати, също както и синдикатите спрямо работещите между другото, но поне за тях отдавна се знае.

  При наличие на 1 млрд бюджетен излишък за 4 месеца да се изпразват джобовете на работници и работодатели е самата олигофрения. Бюджетът на излишък, данъци няма да сваляме, дефицита на НОИ с по-високи осигуровки ще покриваме и за капак заеми теглим. Къде отиват парите тогава?

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Компромисният вариант трябва да бъде, че увеличението на вноските влиза в сила само при наличие на бюджетен дефицит. При 1-2 млрд отгоре в хазната да се вдигат данъци и осигуровки е извергщина.

 16. 16 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Какво е виновен Борисов, че работодателите се дьрпат и не искат да допринасят повече за усигоровки както и да си намаляват печалбата? Алчноста е голяма. Борисов не може да им опре ножа и да ги накара да се сьгласят.

 17. 17 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Нова схема! Смях!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 18. 18 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#9] от "sa6":

  В Германия как го правят до 62 години..........някой даже изтрайват и до масовата години з пенсиониране-65.
  И не са само те-да не са свръхчовеци ?

 19. 19 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#11] от "др. Иванов":


  [quote#11:"др. Иванов"]Солидарният модел никъде не се е издънил, издъни се този със сметките и фондовете. Солидарният няма как да се издъни, той е гарантиран от държавата. [/quote]
  А откаде и идват парите на държавата ?
  Солидарния модел е класическа схема на понци-работи до известно време ,докато има демографски ръст,почне ли да намалява,балонът гърми яко.
  [quote#11:"др. Иванов"]В момента осигуровките не покриват разходите за бъдеща пенсия чисто счетоводно, невъзможно е да се вземе нормална пенсия на нормална възраст, ако осигуровката не е между 35 и 37%. При нас е много по-ниска и затова се стига до някакви странни идеи да се работи по 40-45 години, а пенсия да се получава 10-12 години. [/quote]
  При БКП кадри,масово крадене и далавери и демографска криза..................и 500 % осигоровки да направиш,няма как да вземаш нормална пенсия.
  ако искаш нормлана пенсия-решението е само едно-лични партиди.

 20. 20 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#14] от "cinik":

  По скоро като феодали-има едни балъци които работят(малкия и среден бизнес) и ние решаваме как ще им харчим парите.
  Само че ако последните спрат да бачкат или минат в сивата икономика......................веднага ще проличи,в кого е реалната власт.

 21. 21 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#15] от "cinik":

  Недей.
  Бюджете децефит винаги ще го направавят калинките там-винаги ще харчат повече,отколкото имат-това е природен закон(стига да им с е разминава).
  Още повече,че какъв бюджете излишък имаш,след като си теглил 17 милярда заем ?

 22. 22 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  НОИ върви сигурно към задънена улица и по тази схема!
  Парите за пенсии ще идват и за в бъдеще от бюджета и ще зависят от НАП и Агенция Ало,Ваньо постоянно!

 23. 23 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 652 Неутрално

  За да кажем, че солидарният модел се е издънил трябва да посочим друг, който действа по-добре. Такъв няма.
  Всъщност при пенсионните осигуровки няма солидарен модел, какъвто е класическият при здравният. Става въпрос за държавно гарантиран модел, където си даваш парите на държавата. Солидарност почти няма, има гаранции и правилното му наименование трябва да е държавен модел, а не солидарен.
  Точно защото раждаемостта се качва и пада нещо трябва да гарантира получаването на пенсиите и това е държавата. такива гаранции не може да дадат частни фондове, като се има предвид, че от първата вноска до изплащане на пенсията минават 40-45 години. Най-големият страх на американците преди двайсетина години беше дали фондовете, в които внасят пари за пенсии няма да фалират (на трето беше спина, за който беше и изследването).
  При частните пенсионни фондове няма как да се докаже възможността им да изплащат адекватни на внесените пари пенсии дори чисто счетоводно. Те винаги и без изключение са финансова пирамида, а единствената им функция да направят възможно плащането на данъци на частни фирми от населението. В това е финансовата същност на частните пенсионни фондове, бирници на данъци в полза на частни корпорации срещу, добра комисионна.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 24. 24 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#19:"kapitalcho"]А откаде и идват парите на държавата ?
  Солидарния модел е класическа схема на понци-работи до известно време ,докато има демографски ръст,почне ли да намалява,балонът гърми яко. [/quote]

  Каква ли е била средната продължителност на живота, когато Понци си е "рисувал" модела? Няма страшно, не остана нормален човек, който да разчита на взаимни фондове, държави, правителства.........................даже британците започнаха да отглеждат зеленчуци в градините си. Каманизъма свърши! Политиците станаха за смях!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 25. 25 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1221 Любопитно

  [quote#7:"sa6"]Трябва отсега да се върви към "японския" модел - кой каквото си спести, това си харчи на старини.[/quote]

  И що към японския (22% от пенциите са бедни) , ами не направо към корейския (45% бедни пенции) ?

  http://www.oecd-ilibrary.org/docserver/download/8111011ec028.pdf?expires=1431772040&id=id&accname=guest&checksum=E70F35FC2A667C065888FBD9FA0EBD92

 26. 26 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#24] от "carwindwrclir":

  Никой който разбирара поне мнимално от финанси,не би си сложил парите във взаимните фондове.
  Продължитеността на живота няма нищо общо-и 200 години да стане,схемата е една и съща.
  Засега,правителствата се справят по 2 начина:
  -вдигане на възрастта на пенсиониране
  -Стимулиране на инфлацията т.е пак получаваш примерно 1000 евро но какво можеш да си купиш с него,това е друг въпрос.

 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#23] от "др. Иванов":

  Аз за фалирал американски пенсионен фонд не съм чувал, за сметка на това повечето солидарни системи по света са вечно в премеждие, като между тях на видно място е случаят България с 2$ пенсия от 1997 година.

 28. 28 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#26:"kapitalcho"]Продължитеността на живота няма нищо общо-и 200 години да стане,схемата е една и съща.
  Засега,правителствата се справят по 2 начина:
  -вдигане на възрастта на пенсиониране
  -Стимулиране на инфлацията т.е пак получаваш примерно 1000 евро но какво можеш да си купиш с него,това е друг въпрос[/quote]

  Увеличаването на продължителността на живота е фундаментален проблем на съвременните пенсионни системи, в Европа и САЩ(американците живеят по-бързо)! Елементарно е, ако получаваш пенсия 5 години, струваш около 2 пъти по-малко на системата, отколкото, ако получаваш пенсия 10 години. А в западна Европа има хора които се пенсионират на 30, и никой не знае, до кога ще живеят, може да залепят 200.

  Все някой печели от взимни фондове, иначе нямаше да ги има, същото е като с пирамидите - една се срина наскоро в София.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 29. 29 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#28] от "carwindwrclir":

  Именно заради увеличаването на живота и по дългият живот на пенсиониране(дано става все повече и повече),трябва да бъде коренно променен пенсиония модел-иначе утре ако държавата не се оправя с това....................ще обяви пенсионирането на 100 години.
  Трябва да се вземе японския модел-лични партиди.

 30. 30 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#29:"kapitalcho"]Именно заради увеличаването на живота и по дългият живот на пенсиониране(дано става все повече и повече),трябва да бъде коренно променен пенсиония модел-иначе утре ако държавата не се оправя с това....................ще обяви пенсионирането на 100 години.
  Трябва да се вземе японския модел-лични партиди. [/quote]

  Говориш за революции, а те са кървави и болезнени, но в случея е вероятно да са неизбежни. По - вероятно е науката да се справи с проблема, отколкото професори икономисти или математици(в комунистическият им вариант). За сега е спасение персонално, за напред ще видим - както казва един американски астронавт: "Който си мисли, че знае всичко, няма никаква представа какво се случва в момента" До 50 годинио света няма да има нищо общо с това, което е в момента. И абсолютно нищо общо с българските простотии и вълнения!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 31. 31 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Айде да идва вече МВФ, че то се е разбрало че и тези радорми ги е страх да направят

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЛУКОЙЛ!
 32. 32 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "реформи

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЛУКОЙЛ!
 33. 33 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#16] от "ryg53430442":

  Разбирането, че част от осигуровките се поемат от работодателя и само останалата част се покрива от служителя е само илюзия. За работодателя е важно, колко му струва даден служител, а не как са разпределени разходите за него. Дали ще запазите работата си основно зависи от възвръщаемостта на труда Ви пресметнат през общите разходи за труд, а не през работната заплата. Фактът, че част от осигуровките се удържат от работодателя се реализира за сметка на по-ниска заплата, а разликата покрива т.н. вноска на работодателя. Ако настоявате за увеличение на делът на работодателите в осигуровките, то това би се реализирало за сметка на намаление на работната заплата, а ако труда Ви не е достатъчно ефективен, ще принуди работодателя да Ви освободи от работа и ще имаме типичен пример на социална политика по социалистически.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 34. 34 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1700 Любопитно

  [quote#30:"carwindwrclir"]Говориш за революции, а те са кървави и болезнени, но в случея е вероятно да са неизбежни.[/quote]
  Всъщност първо са гладни, а после стават мътни и кървави... Въпроса е, да се премине към следващото стъпало, преди глада да е станал прекалено силен (и да докара крайни действия). Примерно, китайските тарикати имат закон, вменяващ децата да са отговорни за старите си родители. То и заради това имат куп проблеми около ражданията (най-вече на момичета) ама вече говорим за опашката на "ламята"... Проблема е, че вече живота се е удължил, без съответното удълаване на работоспособността (дори се губи от младостта за обучение, щото работата изисква повече акъл и умения от преди), та като добавим и демографските трендове за намаляване на децата, картинката започва да се прояснява — пенсията ще изтънее, или ще се промени системата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 35. 35 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#34:"gost22"]Всъщност първо са гладни, а после стават мътни и кървави... [/quote]

  "На този свят има достатъчно ресурси за да се задоволят потребностите на всички, но няма достатъчно за алчността на неколцина.", Ганди. Изумително е колко актуално звучи, от гледна точка на работещите, бедни българи, след толкова много години. Земята може да изхранва 10 пъти повече население със съвременните технологии, ако не я унищожим. За бъдещите ще разберем.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 36. 36 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#25] от "dosetliv":

  Бедни спрямо кого ?
  Спрямо западните стандарти,всички бг пенсионери на 100 % са бедни....................и пак да подалжаваме от същото ли ?

 37. 37 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  До коментар [#36] от "kapitalcho":

  Мне, таз таблица си е според обществото в което живеят. То така и треба да се мери - какво те грее че имаш 5 - 10 пъти повече приходи, като имаш и 5 - 10 пъти повече разходи? Абсолютни стойности не показват нищо, освен ако не се изселиш да си харчиш пенцията в евтина държава.

 38. 38 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#37] от "dosetliv":

  Да де,но с 1500 евро доход,който е под средния можеш да живееш много по добре от 450-500 лева доход.
  Още повече че ако не ти излизат сметките,можеш да се преместиш другаде,където с твоите доходи,можеш да живееш много по добре.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK