Срокът за приключване на улични ремонти във Варна е бил тайно удължен (допълнена 17.50ч.)

Новата настилка на централния пл. "Независимост" във Варна.
Фотограф: LiveVarna

© LiveVarna

Новата настилка на централния пл. "Независимост" във Варна. Фотограф: LiveVarnaИзбори 2022

Ремонтът на централната пешеходна зона във Варна няма да приключи до края на май, както беше обявено, а едва в края на годината. За това съобщи "Сега", позовавайки се на информация от общинската администрация в града.


Според изданието удължаването на срока с нови 7 месеца – до края на годината е станало тайно преди няколко месеца. За целта е бил подписан анекс към договора за финансиране на проекта. Той е на стойност 4.5 млн. лв.  и се финансира почти изцяло по програма "Зелена и достъпна градска среда".


Тази информация на практика опровергава друга, разпространена в края на април след среща между министъра на туризма Николина Ангелкова и кметът на Варна Иван Портних. Тогава той заяви, че срокът за приключване на ремонта ще бъде удължен до 1 юни тъй като веднага след това започвал активният туристически сезон във Варна.
Удължаването на срока, станало известно днес, ще е има двояк ефект. От една страна, както пише "Сега", по този начин ще бъде избегнат скандалът с неспазване на сроковете за приключване на проект с европейско финансиране.


От друга страна обаче, в разгара на предизборната кампания през октомври, по-голямата част от ремонтите по улиците на Варна ще са в твърде напреднала фаза и така ще могат да бъдат използвани за предизборно "рязани на ленти" от министри на ГЕРБ в подкрепа на кандидата на партията за кмет на града. Макар и официално все още да не е обявил кандидатурата си, това ще е сегашният кмет Иван Портних (ГЕРБ).


Формалната причина за удължаването на срока за обновяване на пл. "Независимост" и бул." Княз Борис I"са намерените при ремонта антична делва и зид от крепостната стена на древния Одесос. За да не бавят допълнително ремонта обаче още в последните дни на април те бяха засипани с "пясъчна възглавница", и ще останат за неопределено време под новата настилка на пешеходната зона.


Археологическите находки, открити при ремонта на пешеходната зона във Варна.Фотограф: LiveVarna

© LiveVarna

Археологическите находки, открити при ремонта на пешеходната зона във Варна.Фотограф: LiveVarna


Ремонтните работи на централната част във Варна трябва да протекат в две фази. Първата е от катедралния храм "Св. Успение Богородично" до кръстовището на булевардите "Сливница" и "Княз Борис I".


След това се предвиждат ремонти по бул. "Сливница" към входа на Морската градина, както и по улиците "Преслав" и "Сан Стефано".


"Анексът за удължаване на срока за приключване на проекта "Естетизация и модернизация на главни пешеходни зони и зони за обществен отдих на гр. Варна", е подписан в МРРБ на 11-ти май. На 14-ти май Община Варна е получила писменото уведомление, а на следващия ден – петък,  е подадена информация за анекса, поискана от кореспондент на национална медия", съобщиха от пресцентъра на община Варна в късния следобед днес.  


В съобщение до медиите от там припомниха, че "основание за искане на удължаване на срока е откритата археология по пешеходната зона на бул. "Княз Борис I". Там ремонтът спря до изчакване на становище и указания от Министерството на културата за откритите старини, каза арх. Десислава Борисова, ръководител на проекта. Финалният срок за СМР-тата на този участък е месец юни".


Според общинския пресцентър "договорът за ремонта на централната пешеходна зона във Варна е удължен до края на годината, като този срок включва не само изпълнение на обекта, но и пълният отчет на документацията по проекта. Няма промяна във финансовите параметри на проекта".

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK